Kapocs borvidéki múlt és jelen között – keresve sem találni jobb szerepet a szekszárdi kadarkának. Bár többé-kevésbé közismert, hogy a nemzeti kincsként kezelt fajta gyökerei közel sem hazai eredetűek, tény, hogy azt a szocializmus nagyüzemi borideológiája sem tudta kizökkenteni hungarikum-szerepéből. A kadarka egyértelmű szekszárdi feladata a bikavér egyediesítése, fűszerezése, de szerencsére vannak még borászok, akik a kadarka-jelen mellé kísérletezéssel keresik a jövőt. Klónokkal, területekkel, fajtaborokkal. Fajtaborokkal, amelyek a hétköznapi könnyű kadarka-arcon túl megmutatják a szőlőben rejlő lehetőségeket. Aki Szekszárd tekintetében az elmúlt években jól informált volt – vagy csupán csak tisztességesen ivott –, az tudja, hogy a helyi zászlósborászat berkei között soha sem volt félvállról véve a kadarka-misszió. A hagyományápoló kísérleteknek köszönhetően pedig palackba töltődött, eképpen kóstolható is a Heimann-család legfrissebb kadarkája, amely logikusan emelkedik a pince eddigi fajtabora fölé és indokolja meg a szőlő szerepét és az abban rejlő lehetőségeket is a jelen Szekszárdja tekintetében. A Céh Keresztet tavaly ősszel futtában is megdicsértem, de most egy teljes palack és két nap társaságában igazoltam önmagam lelkesedésének jogosságát. Nagyszerű kadarka született.
A Céh Kereszt-köré telepített hét kadarkaklón közül négy (betűk és számok szerint P111, P115, P131 és P147) került bele Heimannék dűlős kadarkájába, amelyet a telepítés első terméséből szűrtek le rendkívül ügyesen. Gazdag kadarka lett ez jelentős, észlelhető mennyiségű Kádár-fával, amely úgy őrzi meg a fajtától elvárt, gyakran pinot-hoz hasonlított könnyedségét, hogy közben nem hagy okot fanyalgásra a borcsúcs-mászók részéről sem. Az intenzív, de nem tolakodó fahatás mellett hozza az elvárt, friss epres-málnás gyümölcsösséget és a borsos-fűszeres karaktert is. A korty az erőteljesebb savakra építkezik minimális tanninnal, de mindeközben egy percre sem hagy kétséget az alapanyag érettsége és hibátlansága tekintetében. Ízes, hosszú és finom utóízt hagy maga után, ráadásul veszélyesen csúszik lefelé. Magában is élmény fogyasztani, de gasztronómiai viszonylatokban is látni benne lehetőséget. Fajtaazonos bor a Céh Kereszt, amely paramétereivel már az első körben is képes indokolni a kísérletezés szükségességét. Nagy élmény, kifejezetten szerettem, talán a 6 pont sem sok neki. (3950 Ft, Bortársaság)