A Borrajongó

Drop Shop: Brunello di Montalcino 2010

2016. december 19. 06:00 - akov

A Drop Shop rendhagyó kóstolóinak sorában idén talán az egyik legérdekesebbnek a 2010-es év néhány ikonikus Brunello di Montalcinoját felvonultató este ígérkezett. Az évjáratot kivétel nélkül páratlannak és bombasztikusnak kiáltották ki, amelyet jól jeleztek a különböző kritikusok 95 felett repkedő pontszámai. A Drop Shopnak hála most egy kiadós tízboros merítéssel kerülhetett az ember képbe. Sangiovese, Montalcino, 2010 a tilón.

brunello_ds_2010.jpg

A 2010-es évet tehát sokan minden idők egyik legjobb Brunello évjáratának kiáltják ki. Picit nehezen indult, ezért több termelő korábban már lemondott róla. A tavasz nedves volt és az időjárás a virágzás idején sem mutatkozott túl kegyesnek. Némi meleg után az augusztus is hűvöset és nedvességet hozott, majd végül a meleg szeptember mentette meg az évjáratot. A termelőknek nem kellett kapkodni, kivárhatták a szőlő megfelelő érettségét és akkor szüreteltek, amikor nekik tetszett. A nappalok és éjszakák közötti hőkülönbségnek, valamint a hűvösebb periódusoknak köszönhetően a savak kifejezetten élénkek maradtak. Fiatalon keményebb borokról, összességében azonban kiegyensúlyozott, jól érlelhető tételeket vizionálnak. Az ismert kritikusok sem szűkölködtek a pontjaikkal és az újkori legjobbak (2001, 2004, 2006 és 2007) pantheonjába lőtték a 2010-es évet. Parkernél 98T értékelést kapott az évjárat, amelyet három 100 pontos Brunelloval erősített meg.

Ugyan a borok már évek óta piacra kerültek, tehát már nem fiatalok, ugyanakkor nem is öregek, kóstoláshoz optimális állapotban kell lenniük. A sokszor igen kemény Brunellók persze kaphatnának még hosszú éveket, de – és ez az én külön bejáratú véleményem – nem érdemes túltolni őket, mert inkább egy még némi frissességet mutató 10 éves palack, mint egy 15 éves korára kakaósra-balzsamecetesre érett, de ugyanúgy tanninos és savas Brunello.

A kóstolt borok:

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2012

Belövő. Már érettséget mutat, szépen fűszerezett, kellemesen emelkedett savval és jó tanninnal. Jó fahatás, potpuris fűszerek, szép fás-gyantás hatás. Izgalmas, rétegzett. 6p+ (88)

Collosorbo Brunello di Montalcino 2010

A sor egyértelműen legfurább bora, ugyanis hírből sem emlékeztet egy Brunellora. Cabernet-esen feketeribizlis, ribizliszáras, modernül telt és primőrös, jó fahatással és arányokkal. Populáris, de profi kézzel elkészített, érett és poros tanninja már most megközelíthetővé teszi. Akár le is lehetne húzni a ‘brunellótlanság okán, de azért ez egy komoly bor. 7p (90) (Wine Spectator 94, Wine Enthusiast 94, Cellar Tracker 91)

Caparzo Brunello di Montalcino 2010

A közepesnél alig teltebb korty, meglepően szikár kialakítás, erősen savas, meggyes-cigánymeggyes érzetű. Nem kirobbanóan intenzív, de összességében jó bor, feszesre húzó savtartalommal, már most igen szép hordóhatással, a háttérben játszó fűszerességgel. Tanninja, ha nem is megbocsátó, de már befogadható. Kis kesernye zavar be a végén. 7p (90) (WS93, WE93, CT91)

caparzo_2010.jpg

Il Bosco di Grazia Brunello di Montalcino 2010

Szép friss, rózsás, fekete ribizlis illat, kis mentollal. Testesebb kiadás, jól építő savval, poros állagú, egyelőre masszív tanninnal. Jó fűszerezettség, erőteljes tapadás. Valahogy nem áll össze, a sav ellenére kissé fellazul a korty, a tannin egyelőre külön él benne. 7p- (89-90) (WE94)

grazia_2010.jpg

Frescobaldi Brunello Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2010

Robbanásig fokozott intenzitás, kiválóan integrált aromatika, amelyben a fa, a gyümölcs érettsége, a bor érleltsége remek harmóniát mutat. Kemény, sok tanninnal és savval, ez nem is kérdés, de van benne annyi, amely könnyedén ellensúlyozza. Már érést is mutat, megjelent benne a korosabb Brunellokból ismerős balzsamecet. Végtelen lecsengés, hosszan változik és más arcát mutatja. 8p (93) (WS93, WE91, CT91)

Poggio Antico Altero Brunello di Montalcino 2010

Rózsás-fűszeres, fekete ribizlis és gyertyaviaszos illat. Testes, már szintén érettséget mutat, egy csipetnyi kakaó és balzsamecet gazdagítja. A sav egyértelműen magas, nem kell sokat gondolkodni rajta, a tannin sok és poros, miközben kis vadságot is villant, de a szárított fűszeres, aszalt meggyes aromatikája és a hordó kezelése egészen fantasztikusak. Tűzijáték intenzitás, hosszú percekig tartó lecsengés. 8p (93) (WS90, WE88, CT92)

Il Poggione Brunello di Montalcino 2010

Visszafogott, ámde klasszikus rózsás-fűszeres illat. Briliáns fa, sok feszesre vett sav, szép intenzitás, kemény tannin. A kortynak jó magja van, a fás fűszerezettség kiváló. Oldschoolra veszi a figurát, intenzitása elmarad az előző boroktól, de egyedi karakterű, lecsengése szintén percekig tart. 7/8p (92-93) (WS95, WE91, Robert Parker 98, CT92.5)

Il Poggione Vigna Paganelli Brunello di Montalcino 2010

Testes, keményen tanninos, feszes korty. Intenzív mag, vitális meggyes aromákkal, egyedi fűszerezettséggel, porrá aszalt gyümölcsökkel, fekete földdel. Percekig érezhető lecsengés, benne egy kevés kesernye. 7/8p (92-93) (RP98, WE92)

Valdicava Brunello di Montalcino 2010

Feszes, földes, erőteljesen savas, meggyre, cseresznyére és más savanyú gyümölcsökre emlékeztető aromatikával, kiegészülve a már érést jelző kakaóval. A kortynak jó magja van, a fahatás irtó zseniális, az érettség-érleltség kiemelkedően jó arányban találkozik benne. Végtelenített lecsengés. 8p (94) (WS96, CT93)

Biondi-Santi Brunello di Montalcino 2010

Teljes más, mint az eddigi borok, szünetet kell tartanom előtte. Tiszta, régi fahordót idéző fűszeresség, friss dohány, hecsedli és piros bogyós gyümölcsök. Nagyon erőteljesen savas, amely szigorú szerkezetbe vonja. A közepesnél kevésbé intenzív, szárított paradicsomra, finom fűszerekre és piros bogyós gyümölcsökre építő aromatika. Nem egy kedves bor, az öt éve nehezen lenne saccolható vakon, már most kortalanul érettnek tűnik. Kifinomult és hosszú. 8p (93-94) (RP95, CT93.6)

biondi-santi_2010.jpg

Poggio di Sotto Brunello di Montalcino 2010

Intenzív, fantasztikusan virágos, meggyes, keleti fűszerekkel gazdag. Egyedi aromatika, fantasztikusan jól használt és integrált fás érzet, kiemelkedő arányokkal játszó, még felfedezhető érett primőrös gyümölcsösség, fás hatás, érettség, érleltség. Természetesen sem savtól, sem tannintól nem mentes, de alkotói jól integráltak és vállvetve támogatják és egészítik ki a csodás aromákat. Végtelenített lecsengés. 8p+ (94-95) (CT93.6, RP95, WE97)

(A kóstolóért természetesen fizettem. A nyitóképet a Drop Shoptól kaptam, köszönöm.)

Irodalom:

Jancis Robinson: Brunello is back!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2012055285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása