A Borrajongó

Balassa borok 2015-ből

2016. november 02. 06:30 - furmintfan

A múlt heti Tokaj évjárat-körkép kapcsán ígértem, hogy Balassa István borairól még lesz szó bővebben a blogon. Az ősz folyamán futólag találkoztam már néhány 2015-ös Balassa borral, de leginkább csak "fesztivál-körülmények" között, a nyár végére tervezett közös tokaji kóstolót sajnos nem sikerült összehozni. Cserébe - a borász nagylelkű ajánlatának köszönhetően - kaptam egy kartonra való 2015-ös bort, egy 2013-as aszúval megfejelve. A kóstolásra kapott borokhoz hozzácsaptam gyorsan egy Andezit Hárslevelűt, összetrombitáltam néhány borfirkász cimborát (sajnos végül pont a borrajongós szerzőtársaknak nem volt alkalmas az időpont), majd 2 napra rá egy Bomboly Furmint is csőrvégre került, így alakult ki a következő sor.

balassa15.jpg

A borokhoz kaptam egy évjáratelemzést is, amelyből igyekszem kiragadni a leglényegesebb pontokat.

Az enyhe tél után az első tavaszi hetek az átlagnál valamivel melegebb időjárást hoztak, az április és a május ilyen szempontból átlagos volt. A nyár viszont végig meleg volt, az extrém forró júliust még nagyobb hőséget hozó augusztus követte. A rügyfakadástól számított hőösszeg így kiemelkedően magas lett. A hőmérsékleti tényezők már önmagukban is elég komoly helyzetet teremtettek, de sajnos egyéb tényezők is beleszóltak az évjáratba, ugyanis a csapadék mennyisége elmaradt a sok éves átlagtól, ráadásul a nyári szárazságot a szokásosnál erősebb légmozgás is fokozta. 
A vékony, valamint rossz víztartó képességgel rendelkező talajokon (főleg löszös területek pl.: Thurzó) igen korán megjelentek a szárazság okozta tünetek. A hajtások növekedése lelassult, majd később a bogyók is megtorpantak a fejlődésben, főleg a hárslevelű tőkék esetében. Itt fontos szerepe volt a termésmennyiség radikális csökkentésének. A kötött termőtalajú dűlők (pl.: Betsek, Nyulászó) esetén is még dűlőkön belül is voltak eltérések, de összességében ezek a területek jobban bírták a szárazságot, a talajban raktározott vízkészletnek és a néha az utolsó utáni pillanatban érkező csapadéknak köszönhetően. A gombás betegségek 1-2 kisebb fertőzési hullámtól eltekintve nem jelentettek veszélyt ebben az évjáratban.
A forró száraz évjárat hatására a szüret a száraz borok esetében már szeptember elején elindult (az utóbbi 10 év alatt a szüreti időpontok gyakorlatilag egy hónappal előbbre kerültek), és várható volt, hogy a megvastagodott bogyóhéj nem fog kedvezni az aszúszemek tömeges kialakulásának. A szüreti időszakban szeptember hónapban 54 mm, míg októberben magas, 100 mm csapadék esett, ami nem kedvezett a szüret zavartalan kivitelezésének, és néhány termőhelyen csökkentette a szőlő minőségét. A csapadék hatására megjelent a botrytis is, azonban a csapadékos időszakot követő, az aszúsodásnak ideális október végi időjárásnak köszönhetően jó minőségű aszúszemeket is lehetett gyűjteni.

A száraz borok szempontjából végül jól zárult az év Balassa Istvánnál: 2015-ből már 9 száraz bor készült (a Betsekből 2013-hoz hasonlóan 3 furmint és 2 hárslevelű, továbbá a Mézes-Mályból, a Nyulászóból, a Thurzóból és a Bombolyból 1-1 furmint). Az eddigi évjáratok Balassa-boraihoz képest általában ezek könnyedebbek, szikárabbak, alacsonyabb alkohollal és maradékcukorral, de a borásztól megszokott gazdagsággal, rétegzettséggel.

Bomboly Furmint 2015
Új jövevény a szortimentben. Frissen bontva meglepett az illata: leginkább multivitamin pezsgőtablettát juttatott eszembe, majd narancsos, őszibarackos, enyhén túrókrémes, zöldfűszeres, virágos jegyeket mutat. A sor többi tagjához képest filigránabb, légiesebb. Az alkohol kicsit fűt a korty végén, a hordó is biztosan simul még. Gyümölcsös, őszibarackos, narancsos, citrusos, mandarinos ízvilág, zöld- és édes fűszerekkel. Talán az eddigi legkönnyedebb Balassa-bor, nagyon szerethető. 6p

balassafurmint15.jpg

Nyulászó Furmint 2015
Sokat változik a pohárban: édesfűszerek, némi virág, vilmoskörte, őszibarack, citrusok, érintésnyi trópusi gyümölcs érkezik sorban, a bontás másnapjára jobban kinyílt. Tömör és feszes, de kicsit még nehezen megközelíthető vagy szálazható, ízben nagyjából ugyanazt hozza, mint illatban, de mérsékelt intenzitással. Emlékeim szerint az eddigi legszikárabb Balassa Nyulászó, a korábbi évjáratok krémességét itt most aszketikusabb szerkezet váltja. Még kicsit zárkózott, de nekem tetszett, bár a később kóstolt borok aztán elhomályosították. 6p+

Betsek Furmint Andezit 2015
Friss, megnyerő, intenzív és nagyon összetett illat: fehér húsú gyümölcsök tömkelege, körte, őszibarack, virágok, trópusi gyümölcsök, málna és egy kis vaníliás túrókrém. Nagyon elegáns, arányos, a korty puha, krémes, de van tartása, a kis maradékcukor kihangsúlyozza az intenzív gyümölcsös aromákat. Szájban igazi ízkavalkáddal kényeztet: körte, ananász, őszibarack, mangó, málna, mandarin, majd fűszeres finis. Kedves, zamatos, könnyen befogadható, de rétegzett. A furmint-trilógia tagjai közül jelenlegi formájában számomra egyértelműen az Andezit a legszebb. 7p+

Betsek Furmint Kvarc 2015
Moderált intenzitású, lassan nyíló illatában idővel azért megjelennek a virágok és fűszerek, valamint nyári alma, őszibarack és körte. Szárazabb, de érzetre szélesebb, savai talán lágyabbak is, mint az előző bor esetén, bár érezhetően komoly anyag. A hordó talán még ebben integrálódott a legkevésbé a trióból, de egyébként is kissé zárkózott még, nehezen szálazható fehér húsú gyümölcsös, fűszeres jegyek elegyednek ízében. Nagyon ígéretes, de olyan érzésem volt, hogy még nincs ereje teljében. Talán ennek jósolnám a leghosszabb életpályát a Betsek Furmint-trilógia tagjai közül, ez persze nem több puszta találgatásnál. 7p

Betsek Furmint Riolit 2015
Érettebb, melegebb karakterű, illata fokozatosan egyre intenzívebbé válik: sárga húsú gyümölcsök, virágok, narancs, mangó, mandarin, sárgadinnye, málna, körte, édesfűszerek, pici só. A három Betsek Furmint közül talán a legteltebb, legszélesebb, leheletnyit még cseres és az alkohol is emelkedettebb érzetre, viszont a maradékcukor itt a legkevesebb. Ízben is a sárga húsú gyümölcsök dominálnak, ahogy illatban is. Talán ez áll legközelebb a korábbi évekből megszokott Balassa Betsek-borokhoz. 7p-

Villő Mézes-Mály Furmint 2015
Az illat nem közepesnél nem intenzívebb, mégis mély, összetett, de nehezen boncolgatható. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, ananász, virágok, szép fűszeresség, vanília. Telt, masszív, koncentrált, beltartalma szinte rágható. A maradékcukor mellett is van egyfajta szikár érzete, a korty második fele krémesebb, itt az alkohol is melegít egy kicsit. Őszibarack, ananász, körte, narancs, kis trópusi gyümölcs, szegfűszeg, szegfűbors, vanília, narancshéj. Nem az az egyből úthengerszerűen letaglózó élmény, mint a 2011-es volt, a Várban kóstolva még engem sem nyűgözött le, de most, hogy több időt tölthettem a borral, valahogy egyre nagyobb hatást gyakorolt rám ("grew on me" ahogy az angolok mondják). Csikó még, de nagy ígéret. 7p+

balassahars15.jpg

Betsek Hárslevelű Andezit 2015
Eleinte picit zárkózott, leheletnyit fülledt is az illata, majd fehér húsú gyümölcsöket, enyhén púderes jegyeket mutat. A két hárs közül ez a vékonyabb, lágyabb, neutrálisabb. A korty légies, de tartalmas, bár a másik hárshoz képest visszafogottabbak az ízek. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, gyógynövények, a háttérben trópusi gyümölcsök és fűszerek díszítik, a vége fanyar, fűszeres. 6p+

Betsek Hárslevelű Kvarc 2015
Sokkal nyitottabb, tágabb spektrumon játszó illat, őszibarackkal, édes citrusokkal, sok trópusi gyümölccsel, körtével, málnás cukorkával, fűszerekkel. A korty puha tapintású, elegáns képet mutat szájban, miközben koncentrált és zamatos. Őszibarack, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, szép fűszeresség. A 2015-ös tokaji hársak közül eddig ez a kedvencem. 7p+

balassavilloaszu13.jpg

Villő Aszú 2013
Illata valóságos körte-koncentrátum, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös, szamócás villanásokkal. Iszonyúan koncentrált, krémes, gazdag korty, sok cukorral, a háttérben jól dolgozó savakkal. A körte a vezető ízjegy, mellette mandarin, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, szamóca, gyömbér, vanília. Gyönyörű, hedonista friss aszú, már ilyen fiatalon is élmény fogyasztani, de érdekes és érdemes lesz követni az útját. 8p+

A borokat (2 kivétellel) Balassa Istvántól kaptam kóstolásra. Köszönöm szépen!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9511914801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása