A Borrajongó

Drop Shop Austria: Umathum Sankt Laurent mesterkurzus

2016. május 04. 06:00 - akov

Azt hiszem a blog olvasóinak, vagy egyáltalán komolyabb borkedvelőknek nem szükséges nagyon bemutatni a Frauenkirchenben található Umathum pincészetet. Az ikonikus, világszerte ismert osztrák borászattól maga Josef Umathum érkezett Budapestre, hogy egy rendhagyó mesterkurzus keretei között megismertessen bennünket a sankt laurent szőlőfajtával. A legnagyobb jóindulattal is C-kategóriás szőlőfajtának tartott sankt laurent azt kell, hogy mondjam helyenként igen meglepte kis közönségünket, hiszen senki sem gondolta volna, hogy negyedszázados darabok is nagyon köszönik, de életben vannak. Ez azonban csak a sankt laurent egyik oldala, de tud még sok minden mást is…

josef_umathum.jpg

Josef Umathum röviden bemutatta magát és elárulta, hogy ifjú titánként geológusnak készült és tájépítészettel foglalkozott, majd 1985-ben édesapjától mégis átvette a családi pincészet irányítását. Az akkori 6 hektárról mára 50 hektárra nőtt a pincészet, a területeket 2005 óta biodinamikusan művelik. A sankt laurent fajta – mondja Josef Umathum – némileg hasonló a pinot noirhoz, ami nem csoda, hiszen egyik szülője éppen ő volna. Kicsit kutakodva egyes források valóban a pinot noirt azonosítják az egyik szülőként, viszont más publikációk (pl. Wine Grapes) ezt kétlik, mondván a sankt laurent (magyarul: szent lőrinc) genetikai térképe jelentősen különbözik a pinot-fajtákétól. Külön érdekesség, hogy nem csak a fajta genetikai eredete, de földrajzi származása is homályokkal terhes. Josef Umathum szerint vélhetően osztrák szerzetesek hozták létre és terjesztették el a Duna mentén, más források ezt vagy megerősítik, vagy cáfolni próbálják. Mindenesetre arra is utalnak jelentősebb adatok, hogy a sankt laurent valójában francia eredetű.

Josef Umathum közel harminc éve foglalkozik a fajtával, tapasztalatai szerint érdemes rá fogadni. Igen erős növekedésű, nagyon kedveli a meleg és száraz helyeket, a folyami üledékes talajokat, de kötöttebb talajokon is szépen megvan. Az Umathum dűlős sankt laurentje (cirka 40 Euró palackárral!) a Frauenkirchen határában lévő Vom Steinben terem, amely egy erősen köves talajú, vízben szegény domb. A fajta valószínűsíthetően nem egy francia településről, hanem Szent Lőrincről kapta a nevét. A szent napja augusztus 10., ami a sankt laurent érésének kezdetével esik egybe (gondolom a cukrosodás beindulására utalnak ezzel), amivel 10-12 nappal előzi meg a pinot noirt, így rövidebb tenyészidőszakkal megáldott területeken is biztonságosan termeszthető.

Josef Umathum hosszan beszélt a felmelegedés hatásairól, amely egyrészt korábbi szüreteket, magasabb alkoholokat és alacsonyabb savakat jelent, másrészt a szélsőséges időjárási körülmények nagy veszteségeket okozhatnak (ld. a pár héttel ezelőtti fagyokat, Ausztria egyes bortermő vidékein 20-30cm hó is esett). Ezzel valahogy meg kell küzdeni és a sankt laurent ehhez lehet segítség a bortermelőknek. Nem csak a téli fagyokat bírja jól, de a nagy szárazságot és vízhiányt is tolerálja, a cukorgyűjtése visszafogott, 13% potenciális alkohol fölé nem nagyon megy Burgendlandban. Ezen felül savát megtartja, a fajtánál nem nagyon kell számítani lapos borokra. További kedvező tulajdonság, hogy a hordós érlelést is jól állja, bora pedig – mint látni fogjuk – igen hosszú életű lehet.

sankt_laurent.jpg

A világban jelenleg 2-3000 hektár közötti területen ültettek sankt laurentet, ebből kb. 600 hektár Ausztriában található, de van egy jó adag Csehországban, Németországban és Szlovákiában, nyomokban megtalálható Magyarországon és Kanadában is. Josef Umathum elmondta, hogy kísérleti céllal vittek tőle sankt laurent klónokat és Burgundiában Côte d'Or dűlőiben telepítették el őket.

A kóstoló során 4x3 bort kóstoltunk, bemutatva a sankt laurent fajta különböző iskolázásait.

I. kör: Gyümölcsös alapbor típus. Erjesztés és érlelés acélban, esetleg nagyméretű használt hordós megfejtésben. Primőr gyümölcs hangsúly.

Umathum Sankt Laurent 2013

Két hét héjon erjesztés, 28-30C között acéltartályban. Körfejtéses macerálás. 10% saignée (léelvétel) a koncentráláshoz. 1 év nagyhordós érlelés. Palackozták 2014. novemberében, 2015-től van piacon.

Fedett illat, benzinnel. Fekete bogyósok, meggy, markánsan sok sav. Friss, egyszerű, beajoulais hangulatú primőr bor egy egészen kevés fával. 4/5p

Zantho Sankt Laurent 2009

A Zantho Josef Umathum és Wolfgang Peck (Winzerkeller Andau) közös projektje, főként helyi fajtákkal dolgoznak kb. 70 hektárról. Jó ár-értékű borokat készítenek nagyobb mennyiségben.

Érettebb illat, de abszolút nem koros, megint van benne egy benzines jegy, ami ízben is átjárja. Sok sav, citrusos érzet, vadhúsosság, szeder, feketebors. Feszes, kellemesen visszatérő lecsengéssel, de nagyobb bonyodalmakat nem kell keresni benne. 4/5p

Zantho Sankt Laurent 2004

Ez a bor azért került a sorba, hogy demonstrálja: egy primőrnek szánt alap sankt laurent is képes kihúzni akár tizenkét évet. És képes, még simán életben van. Meggyes, jó savas, fűszerekkel, egy kevés benzinnel, még érezhető fás hatással, karamellel. Üresedő fázisba lépett, enyhe tompaság lett úrrá rajta, ugyanakkor jóval kerekebb és ihatóbb, mint a fiatalabb változatok. 5p

II. kör: „Klasszikus stílus”. Acélos erjesztés, hosszabb érlelés, tipikusan nagy hordóban, már valamivel több fahatással.

Zantho Sankt Laurent Reserve 2013

Részben kishordóban is járt. Enyhe vegetálisság és benzin illatban. Jó test, erős és citrusos hatású sav, rendben lévő tanninok. Plusszos fa, karamell, kapucsínó, szeder, fekete cseresznye, benzin, a lecsengésben enyhe fanyarság, lédús meggy, szép gyümölcsök. 5/6p

Umathum Sankt Laurent Reserve 2009

3.5 év hordó. Kapros-vegetális illat, benzinnel, erős fahatással. Szinte könnyed test, erőteljes sav, de simább, mint az előzőek. Hangsúlyos hordó, poros tannin, finom meggyesség, jó arányok, feszes mag. A tannin picit zöldes, picit rusztikus, de a vegetálisság is furcsa egy ennyire meleg évből. Mindazonáltal kezdi láttatni, hogy lehet jó bort is készíteni a fajtából, amely nem „ül le” egy ennyire meleg és forró évben sem. 5/6p

Umathum Sankt Laurent Reserve 2000

Közép rubin szín. Szép illat, már érettebb, de nem öreg, integrált fás jegyekkel. A sav magas, de jó, szépen simul a borba, a tannin a közepesnél több, érett, porosan textúrált. Feszes, izgalmas, kiváló érési jegyekkel, jól idomult fahatással, hosszú lecsengéssel. Abszolút van még hova érni. 6/7p

umathum_slmester.jpg

III. kör: Dűlős bor hűvös évjáratokból, hogy lássuk miképpen muzsikál a fajta egy gyenge évben.

Umathum Sankt Laurent Vom Stein 2010

5-10% saignée, 2-3 hét héjon erjesztés, majd 100% új kis hordós érlelés. Most került piacra. Erőteljes fa, piros gyümölcsökkel, fekete borssal, kevés zöldességgel. Szinte könnyed, mégis kemény, szigorúan szerkesztett, erősen fás-fűszeres. A rossz évjárat alig érezhető rajta, a lecsengés jó hosszú, finoman visszatérő aromákkal. Egyszerűen el kell tenni, de ígéretesnek tűnik. 6/7p

Umathum Sankt Laurent Vom Stein 2001

Esős és hideg ősz jellemezte évjárat. Sajnos itt valami palackhiba lehetett, mert a bor igen koros érzetű volt, rumos, vaníliás, domborodó fás jegyekkel, nyers hús és kakaó aromáival. A dugó darabokban jött ki a palackból. 12,5%

Umathum Sankt Laurent Vom Stein 1991

Esős és hideg évjárat. Érés jegyei fedezhetők fel benne, ami nem meghökkentő, de koránt sem hatalmasodnak el az anyagon. Életteli, nagyon szép és vonzó illat, finom fűszerekkel, pörkölés visszafogott aromáival. Mély szedresség, meleg hatás, kis cseresznye itt, dohány ott. Érett tannin, lédús korty, szép savak. Egyszerűen remek és hihetetlen. 12,5%. 7p

IV. kör: Vom Stein + meleg évek.

Umathum Sankt Laurent Vom Stein 2013

2016 tavaszán került palackba, 2-3 év múlva lesz piacon. Kis redukciós-gumis illat, erős fás hatással.Kóstolva szintén a fa uralkodik, vanília, pörkölés és hordófűszerek. Jó egyensúly, jó sav, jó tannin, vonzóan szedres gyümölcsösség. Friss, egyelőre elsősorban fás. 6p

Umathum Sankt Laurent Vom Stein 2003

Kiváló állapotban van, szép érési aromákkal, mentol és eukaliptusz jegyeivel. A sok fa még érezhető, gazdagítja a bort, simán tolerálható. Remek a tannin-sav és az alkohol egyensúlya, intenzív, feszes a korty, benne meggyel, aszalt gyümölcsökkel. Nagyon hosszú, igazi élmény. 7p

Umathum Sankt Laurent Vom Stein 1993

Érett, dohányos, hecsedlis aromák. Testes, emelkedett savval, jó állagú, poros tanninnal, aszaltas jellegű gyümölcsökkel, fekete borsos hűvösséggel. Intenzív, jó egyensúlyú anyag, kifejezetten alacsony alkohol mellett. Remek lecsengés, jó fogyaszthatóság, az érett hatású gyümölcsöket visszarántja az enyhén citrusos érzetű sav. 6/7p

Azt hiszem nem lehetett panasz a sorra, nagyon érdekes borokat kóstolhattunk. Josef Umathum többször elmondta, hogy a borokba az ő saját fejlődése is bele van kódolva, de ennek ellenére a régebbiek voltak inkább meggyőzők. A fiatal sankt laurent jó savas, sokszor vegetális-borsos, igen hűvös bor. Nem sok szőlőfajtát ismerek, amely forró és száraz évekből is ennyire visszafogott alkoholú és relatíve hűvös bír maradni. Fatoleranciája jónak mondható, érlelhetőségére pedig szemünk előtt adott bizonyítékot. Ha nem is a nagy borért folytatott küzdelem részeként, de tekintettel a kíméletlen nyarakra, talán érdemes volna foglalkozni vele itthon is…

(A Drop Shop Austria rendezvényre a szervezők hívtak meg, amit nagyon köszönök, csakúgy, mint a képeket. A sankt laurent fotóját a Wikipediáról kölcsönöztem.)

A pincészet honlapja: http://www.umathum.at/

A Drop Shop honlapja: http://www.dropshop.hu/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr218681790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.04. 07:02:00

Egy ilyen nagy presztizsű legendánál nem kevés a 4-5 pontos alapbor szint? Úgy értem, hogy nem lehetne elvárni a stabil 5 pontot, néha 6 pontos felvillanásokkal?

emoss 2016.05.04. 08:03:51

Par eve Bott Frigyesnel kostoltunk es vasaroltam is Szentlorincit, akkor nem hatott meg. Ha tudom ezeket, mashogy kostolom

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.05.04. 08:09:06

@BZoltan: A kérdés jó. Lehet, hogy csak engem nem nyűgöz le a fajta fiatalon.
süti beállítások módosítása