A Borrajongó

Ismerkedés Jura-val a Klubban

2015. szeptember 12. 06:00 - drbarta

Ez a kóstoló bizonyára nem jött volna létre silvouspait remek vendégposztjai nélkül (itt és itt), annál is inkább, mert első szúrópróba-szerű tapasztalataim a borvidékkal nem sikerültek éppen túl jól. De a remek hangulatú írások miatt csak kellett tennem még egy próbát. A kommenteket is elolvasva nekem az jött le, hogy a Tissot név lehet a legbiztosabb tipp, ha nem akarunk mellényúlni, így ennek az egy termelőnek a szortimentjéből csemegéztem össze a sorra való tételt lehetőleg minél több féle stílusban. Jura-ról természetesen minden infot megtalálhatunk az említett írásokban, így én most fókuszálhatok a kóstolt borokra. Innen rendeltem a sort.

dsc03660_1.jpg

A Domaine Tissot 1962-ben alapított birtok, ma 35 hektár körüli összterülettel. 15 egész évben állandó szőlőmunkással és 50 szüretelővel gondoskodnak arról, hogy minden munkafázist manuálisan végezzenek. Biodinamikus szemlélet, Demeter-tanúsítvány. Nagyon alacsony kénszintekkel dolgoznak. Nagy kísérletező kedv, vannak olyan évjáratok, amikor 40 különböző bor adja a szortimentet. Pezsgők, burgundi stílusú chardonnayk, pinot-k, lokál fajták, hagyományos, oxidatív, élesztőhártya alatt érlelt borok, vin jaune-ok, dűlőszelektálva is, amfora/qvevri borok különböző fajtákból, vin de paille (szalmabor), macvin stb... amit csak el lehet képzelni.

 

Cremant de Jura BBF

2005/2006-os évjáratok termése. 100% chardonnay, fahordós érlelésű alapanyag. 52 hónapig érintkezett seprővel a palackos érlelés során. 19 Euro.

Élesztős, toastos, mogyorós illat. Szájban kellemesen telt ízű, finom krémességgel, apró buborékos gyöngyözéssel. A lecsengés száraz, közepesnél hosszabb, savban lehetne sziporkázóbb, de szívesen ittuk. 6p

Arbois Chardonnay Les Graviers 2012

7 különböző területről származik az alapanyag. Mészköves terroir 10 és 60 év közötti tőkék. Spontán erjesztés, 16 hónapos kishordós érlelés, melyek harmada új. Akár húsz éves potenciál. 25 euro.

Elég masszívan érződik a fa, füstös-toastos-puncsos fűszerek lepik el a csonthéjas és az egyébként elég izgalmas egzotikusabb gyümölcsöket. Némi érlelési aroma is van már, illetve talán az alacsony kén miatt van rajta egy kis oxidáció is. Picit előrehaladottabbnak tűnik a koránál, de ez nem negatívum, tulajdonképpen inkább hozzáad a komplexitáshoz. Szájban közepesnél nagyobb test. Izmos, tömör, lendületes, remek szerkezetű, egyensúlyos bor, a végén határozott cserességgel búcsúzik. Jó anyag, de kevesebb hordóval még jobban tetszene. 6p

Arbois Trousseau Singulier 2013

Lokál vörös fajta, öt különböző parcella termése 10 és 80 év közötti tőkékről. Spontán erjedés, 600 literes hordókban történő érlelés. 20  Euro.

Illatában kis fülledtség, földesség, talán érintésnyi brett is játszik. Fanyar gyümölcsösség, meggy, kökény, kékszőlő a csumájával együtt, sajátos fűszeresség. Szájban könnyed, légiesebb korty, szinte nulla hordó érzettel, nem túl sok, viszont elég fickós tanninnal, frissítő savakkal. Természetes, erölködésmentesen jóivású bor mondjuk közepesen tartalmas szerkezettel, csontszáraz lecsengéssel. El tudom képzelni, hogy helyszínen, panorámával, lokál fogások mellé nagyon tudnám élvezni. Így is tetszett, de fele ennyi pénzért korrektebb vétel lenne. 5+

Arbois Savagnin 2009

Lokál fajta, a fűszeres tramini rokona, de attól sokkal kevésbé aromás. A legjeletősebb szereplője a tradicionális, oxidatív eljárásokkal készülő borkülönlegességeknek. Ez a bor két és fél évet érlelődött darabban tartva, hártya alatt. 23.50 Euro.

Érdekes, hogy az intenzíven oxidatív karakterű illattól mindenkinek déja vu érzete volt, pedig azért nem egészen olyan, mint azok a borok melyeket a résztvevők felemlegettek.:) Engem abszolúte Samuel Tinon néhány hónapja kóstolt száraz szamójára emlékeztetett.  Porrá aszalt füge, zölddió, olajos magvak, sokféle fűszer. Tiszta, komplex, nemes. Szájban csontszáraz, de abszolút telt ízű. A sor eddigi tagjaitól egy lépéssel komolyabb szerkezet, az oxidatív ízek ellenére teljesen élő és lendületes. Jó tartású savak, finom cseresség, az alkotók remek egyensúlyban. 6.5 - 7

Arbois Vin Jaune Les Bruyéres 2007

És a hírhedt Vin jaune, azaz sárga bor. Dűlőszelektált savagnin, 45 éves tőkékről. A bor inox-tartályban csontszárazra erjed, majd régi hordókba kerűl és 6 évig érlelődik darabban tartva, élesztőhártya alatt, miközben elpárolog nagyjából a 35-40 %-a.  53 Euro /0.62

Hát elég érdekesen jártam ezzel a borral, Amikor felnyitottam és megszagoltam a dugót egyértelmű TCA áradt belőle. Cifra mondatok után, ugyebár a sor legdrágább tagja, az est terv szerinti csúcspontja, végül csak kitöltöttem pohárba, de ott csodával határos módon nem sikerült azonosítani a jellegzetes dugósságot. Mondták is, hogy mit riogatom a jónépet...Intnzív diós aromák, mély tartalom ígérete. Nagy test, komoly sűrűség, intenzitás. Csontszáraz, nagyon masszív, kőkemény savak, határozott, de jól integrált cseresség, de leginkább valami végtelenül hosszú. A 15-ös alkohol elveszik benne. 8 pont, nincs mese. A másnapi maradék megismételte a mutatványt, dugósság hála istennek továbbra sem érződött. Az utolsó korty után viszont olyan történt, amit eddig nem tapasztaltam. Az utóíz egészen hossszan megmaradt, isten tudja hány percig benne voltak a számban a jellegzetes diós-aszaltas aromák, viszont amikor egyszer csak kiürültek arra lettem figyelmes, hogy helyüket tca-érintett parafa íz vette át. Mégiscsak dugós volt a bor? Az akár száz évre is elfektethető bor nagyságába nem tud belerondítani holmi tca... :))) Viccet félretéve, a szokatlanabb oxidatív ízek ennyire elfedték volna a jelenséget? És ha ez mind így van, akkor milyen lett volna egy kifogástalan palack? Atyaisten....

Arbois Vin de Paille 2010 

Szintén helyi borkülönlegesség az édes szalmabor. Trousseau, poulsard és chardonnay fajták, szépen érett, egészséges fürtök, melyeket szalmaágyon szárítanak 4 hónapig. Az így keletkezett mazsolát préselik ki, a sűrű nektár-szerű bort 3 évig fahordóban érlelik. 35 Euro/0.375

Kiugrik a pohárból, annyira valószínűtlenül intenzív az eperlekváros- trópusi gyümölcsös aromacunami, van azért mellé némi illó is. Szájban olajosan sűrű, az ízek robbanás-szerűen intenzívek, miközben jóféle savak járják át a kortyot és adnak remek lendületet a nem mindennapi beltartalomnak. Mmmmm! Nagyon hosszú. 8 pont masszívan.

Érdekes sor volt, tetszett mindenkinek! Fogok még innen nézelődni. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr347781094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2015.09.13. 09:44:28

@drbarta: Remek iras, hurra, koszonet, igazi kozszolgalat :)))))
Az oxidativ stilusu borok (s koztuk a vin jaune / château-chalon) mar csak ilyenek (a franciak megfogalmazasa szerint): vagy odavan ertuk az ember, vagy gyogyithatatlan fintorog... Nagyon orulok, hogy talaltal bennuk fantaziat, es tovabbi jo nezelodest !
U.i.: Az oxidativ jellegu borokban altalaban sokkal gyengebb az alkoholerzet, magunk is rendre tapasztaljuk.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.09.13. 10:17:55

@silvousplait: Köszönöm szépen! Meg persze a figyelemfelkelő cikkeket is :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.09.15. 09:16:10

Kösz a cikket. Most legalább már érted a sherry rajongásomat. :)

Az oxidáció művészete. Ennyi. Nem tönkreteszik vele a bort hanem finoman kezelik, gazdagítják.
süti beállítások módosítása