A Borrajongó

Samuel Tinon - portfólió a Klubban

2015. június 13. 06:00 - drbarta

Nem régiben Tokaj-Hegyalján töltöttünk családilag néhány napot. Egy jó 20 perc erejéig elkanyarodtunk Olaszliszkára is, Samuel Tinon-hoz. Kóstolni luxus lett volna két nyűgös gyerekkel az oldalamon, de sikerült egy jó kartonnyi bort összeválogatni melyeket később itthon, a klubban vettük szemügyre többek között Pardi Norbival együtt. Soha nem kóstoltam korábban semmit a pincétől, de már nagyon régóta kíváncsi voltam rájuk.
Háttér-információkat tekintve abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Akov egy remek, kimerítő, minden igényt kielégítő írást prezentált már Samuel Tinonról, így nekem elég egy link, így ni, majd jöhetnek tisztán a kóstolási jegyzetek.

2015-06-11_22_42_37.jpg

Olaszliszkai Borbarátok Tokaji Hárslevelű 2014: Félszáraz. Vonzó illat, mézes-virágos-almás-sültalmás világ. Közepes test, picit talán öblösebb is az őt kitöltő tartalmaknál, de kétségtelenül kellemes ízei vannak. Első nekifutásra a sav és a maradékcukor épp kiegészítik egymást, visszakóstolva a kétségtelenül gerincesebb furmintok után már kicsit lágynak hat. Nem rossz kezdés, alapvetően mindenki szerette. 5 pont 2 750 Ft.

Birtok Furmint 2014 : Érezhetően fiatal bort ígérő illat, de mégis van egy kissé kortalan, érlelt hangulata a gyümölcsnek, nem akar primőrősen vidámkodni. Szájban közepes testű, érezhetően szikárabb, gerincesebb, mint az előző bor, ízben viszont zárkózottabb. Komoly szerkezeti súlyt, hosszt nem kell várni, olyan közepes anyag. Érdekes, hogy a tetemes sav a korty nagy részét tekintve úgy tűnik, hogy amúgy chablis-san mégis kiválóan integrált része lesz a bornak, a legvégére egy picit mégis kikandikál. Följebb is léptünk meg nem is. Marad az 5 pont. 3 800 Ft.

Szent Tamás Furmint 2012: Sokkal mélyebbről jövő, masszívabb anyagot sejtető illat. Az érlelt, kordában tartott gyümölcs itt is megvan, ásványosságból jóval többet találunk benne az eddigiektől, de külön tetszik, hogy egy jó adag mézes-krémesség mégis abszolút barátságos, kerek bor ígéretét vetíti előre. Szájban nem hazudtol meg. Ízeit tekintve nem túl színes, de remek az intenzitás. Ezen túl is kifejezetten izmos, tömör szerkezetű, szép hosszan fejlődő. Finoman krémes konzisztencia, élettől lüktető, de ezúttal kifogástalanul beépült savak. Mindene a helyén. Talán jobb szeretem, ha egy ilyen tartalmú bor a szerkezet mellett több színt, vidámságot is kínál, de ez mindenképp egy remekbe szabott száraz fehér, franciás eleganciával. Eléri a 7 pontot. 6 ezer Ft. környéke rémlik.

Száraz Szamorodni 2007: Jaj, de érdekes illat. Olyan déja vu érzete van az embernek. Még az utóbbi évtized forradalmian új tokaji borai előtt ezt a nagyon jellegzetes, oxidatívabb illatot tartotta mindenki „tipikus tokajisságnak”. De itt most senki ne gondoljon fáradtságra, bizonytalanságokra, zavaró, oda nem illő jegyek gyűjteményére, ez az illat kristálytiszta, energikus, rengeteg zöld diós aromával. Ez az a típusú oxidáció, amelyik nemességet ad. Szájban elég nagy testű. Intenzív ízű, a késeis jegyek ellenére csontszáraz érzetű, frissítő. Szerkezetileg komoly tömörségű, finom felszínű cseresség ad textúrát, savai vibrálva kísérik hosszú kibontakozását. És ismét csak franciásan beleköthetetlen egységesség, egyensúly. Hosszú érlelhetőség ígéretét is előrevetíti. Nagyon masszív 7 pont, az élmény ettől még több is. 6 500 Ft. 

Édes Szamorodni 2008: Nagyon szép és komplex illat. Aszalt kajszi, aszalt narancs, zöld dió itt is, finom dohány, enyhe, bármiféle odaégettség nélküli karamell. Arányos test, nagyon gazdag és színes ízvilág. Kiválóan tömör szerkezet, de nagyon nem is ezt figyeljük, hanem felhőtlenül élvezzük a hosszú, vibráló gazdagságot. Ismét csak beleköthetetlen egyensúly, miközben csupa energia. 7.5- 8p, valahogy úgy. A legszebb szamorodnik között van a helye. 7 750 Ft. 

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2005: Egészen elkábító az illat. Hasonlít az előzőre csak még mélyebb, még gazdagabb bort ígér. Aszalt kajszi, aszalt szilva, dohányosság, méz, ismét csak leheletfinom karamellizáltság, de kevés is a szókincsem mindezt visszaadni. Szájban robbanásszerű intenzitás, fantasztikus gazdagság fogad, tömörsége, savai révén hosszan és drámaian tárulkozik fel. Tele van életerővel. Ez csont nélkül 8 pont, annak is a felsőbb szakasza.13 950 Ft.

Meghatározó élmény volt a sor, le a kalappal! A botritiszes borok egyszerre újszerűek, mégis jól eső nosztalgikus érzéseket is kiváltanak. Mindeközben viszont minden részletük letisztult, a helyükön van, a borok biztos, értő kezek munkájáról árulkodnak.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1007536220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2015.06.13. 10:21:03

Valóban Samuel Tinon száraz szamorodni tételei kitűnőek. Valószínüleg azért, mert több energiát fordít a szüreti szelekciójára, hártya alatti érlelésére mint mások. A száraz szamorodni most nem divatos, ezért sem az árbevétel, sem a marketing húzóhatás nincs meg belőle a termelőnek, és ezért sokan egyszerűen nem is tartják a borlistájukon.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.06.13. 11:25:14

A régi, jól bejáratott tokajiak mellett az elmúlt évek legnagyobb élménye volt. Úgy emberileg, mint borilag. Nagyon jól megfogalmaztad pünkösdi élményeimet. A borok tényleg kiválóak és a sor is nagyon erős volt. Simán helye van a régi típusú tokaji borkészítésnek a palettán, ha ezt valaki így képes művelni!

silvousplait 2015.06.14. 14:14:49

@Takács Kr.: Nana, hogy egyetertunk !!! :)

silvousplait 2015.06.14. 14:18:31

@drbarta: "Ez az a típusú oxidáció, amelyik nemességet ad." Bar mindenki, aki zsigerbol utalkozik az "oxidalt bor" kifejezes hallatan (helyesen: oxidativ stilusu bor), megtanulna, hogy a vilagnak finoman szolva is tobb dimenzioja van. Halas koszonet ezert a mondatert, no es persze a beszamoloert is !

silvousplait 2015.06.14. 14:21:11

@hegyaljai: termeszetesen egyetertunk. A divat kovetesevel kapcsolatban, ugy altalaban, mindig ketelyeim vannak. Lehet, hogy a sherry meg a vin jaune (Jura), vinsanto (Santorini) sem olyan divatos manapsag. Azert, ha eddig tuleltek parszaz evet, talan ezutan is menni fog a dolog valahogy...
süti beállítások módosítása