A Borrajongó

Tegnap ittam - Bott Frigyes Kékfrankos 2013

2015. április 09. 06:00 - furmintfan

Bott Frigyes 2013-as borai közül egyet-egyet drbarta és rszabi egyaránt méltatott már a közelmúltban, konkrétan a kadarkát, illetve a hárslevelűt (illetve utóbbival együtt rszabi általában az egész 2013-as szortimentet), most folytatom a sort a kékfrankossal. Április van, nyakunkon a Kékfrankos Most!, és egyébként is inkább a könnyebb vörösek, a rosék és a fehérek szezonja következik, még ha az időjárás egyelőre ezt nem is tükrözi teljes mértékben. Gondoltam a könnyed vörösökre és a kékfrankos-hónapra Bott Frigyes 2013-as kékfrankosa ideális lesz ráhangolódás gyanánt, és nem is kellett csalódnom.

Ahogy nálunk oly sok fajta, a kékfrankos is számos arcát mutatja meg a változatos termőhelyeken, különböző elképzelések szerint dolgozó, eltérő stílusú borászok keze alatt. Személy szerint én a hűvösebb, "északias", inkább savakra, könnyedebb testre, kevesebb tanninra és alkoholra, eleganciára építkező iskolát kedvelem jobban, elismerve persze más paraméterekkel rendelkező borok érdemeit is. Nos, Bott Frigyes kékfrankosai az általam preferált stílusban készülnek és a 2013-as is kielégítette igényeimet.

bottfrigyeskf.jpg

Fiatalos küllemű, rubin színű bor, fürgén mozog a pohárban. Közepesen intenzív illatában csak úgy tobzódnak a piros bogyós gyümölcsök: málna, szamóca, ribizli, cseresznye, kis csipkebogyó, mindezt finom fűszeresség egészíti ki. Burgundiai stílusban megkomponált tétel, kiváló arányokkal. Nem súlyával, koncentrációjával, hanem eleganciájával igyekszik hódítani. A lendületes, határozott savak feszesre húzzák a kortyot - itt jegyezzük meg, némi savtolerancia a bor élvezetéhez nem árt -, a finomszemcsés tannin szinte csak jelzésértékkel van jelen, leheletfinom hártyaként rakódik fel, az alkohol is éppen kellően moderált, a test amolyan "közepes mínuszos". Ízében is szépen rétegzett, lédús gyümölcsösséggel operál: friss meggy, ribizli, málna, szamóca, csipkebogyó és más piros bogyósok adják egymásnak a kilincset, némi édeskés-keleties fűszerekkel megfejelve, a korty vége viszont már kellemesen száraz.
Kifejezetten finom és gyorsan csúszik, olyannyira, hogy mire észbe kaptam, le is gurult a palack egyharmada. 6 pont (4350 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr537349014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása