Sajnos nem tudok mostanság helyszíni tokaji kóstolókon, up to date rendezvényeken, évjárat-bemutatókon részt venni, így én is nagy kíváncsisággal lesem, hogy a friss évjáratból mely borokat tartják a legérdemesebbnek a tisztelt kollégák, hozzászólók. Nekem az jött le, hogy talán a Gizella Szil-völgy és a Demeter Boda kapta a legtöbb halleluját 2013-ból, így végre, amint kereskedelmi forgalomban is megjelentek lecsaptam egy-egy palackra.
Nem terveztem nagy összevetést, de mivel a nyitáskor elmaradtak a nagy katarzisok (persze tetszettek) amúgy 7 pont kalibrálás céllal kinyitottam egy várhatóan majd így muzsikáló wachaui rieslinget is.
Gizella: Szil-völgy 2013
Idén először furmint+hárs vegyesen. Hasonló világú bort kell elképzelni, mint a korábbi évjáratokban. Gyümölcsorientált, friss citrusokkal, kerti fűszerekkel, pici sóssággal. Testben kicsit visszafogottabb az elmúlt években megszokottnál, kicsit ízintenzitásban is, savban viszont egyértelműen feszesebb, kicsit talán élük is van, ami nem meglepő az évjárat egyéb borait is tapasztalva. Tömörségét tekintve kb. ugyanott vagyunk, mint korábban, olyan közepesen, vagy attól picit sűrűbb anyag, szemrevaló, de ebben a tekintetben vannak sokkal koncentráltabb borok is Hegyalján. Szép bor, én személy szerint jobban szerettem az előző évjáratok több kedvességét, nagyvonalúságát, pláne a 2011-est. 6 pont.
Demeter Zoltán: Boda Furmint 2013
Eleinte olyan semmitmondónak tűnt az illat. Pici gyümölcs, pici ásványosság, némi fűszeresség, némi fa. Később egyre izgalmasabb lett, gyümölcseit tekintve egyre több színt villantott, az adekvátabb körtés-barackos vonal mellé kis aszalt fügés-datolyás aromák is társultak, fűszerességében némi gyömbéres nüanszok jól kiegészítették a hordó kakaós-vaníliás jellegét. Szájban is tetten érhető volt a fejlődés rászánt órák/napok alatt. Eleinte közepes testű, nem túl intenzív ízű, emiatt olyan fölöslegesen édeskés bor volt. Később se tűnt túl intenzívnek, de mégis olyan kis élvezetes, kifinomult ízek bontakoztak ki. Szerkezetének kifejlődéséhez is idő kellett, nem annyira mély bor, de nyitás után egy órával már tisztességesen tömör, kétségtelen tartalmat biztosított a korty második felére is. Savai szépnek mondhatóak, pici finom felszínű cseresség a végén, összhatásában kellemes, sima tapintatú. Közepes-plusz hossz. 6+
Hirtzberger: Riesling Smaragd Hochrain 2013
Vastag, lédús citrusosság, kőporos ásványosság, édeskés fűszerek, tejszínes krémesség ígérete. Később színesednek a gyümölcsök, némi melegebb hangulatú déli és trópusi gyümölcsök is csatlakoznak. Szájban elég nagy testű, telt ízű, krémes konzisztenciájú, ugyanakkor feszes, acélos savak járják át, adnak tartást és vezetik fókuszáltan a korty szép hosszú kibontakozását. Tömör, koncentrált anyag, egyszerre komoly, mégis játékos. Hosszú lecsengés. Klasszis wachaui riesling, hozza az elvárásokat, számomra azért egyértelműen a sor legjobbja. 7 pont.(kb. 30 Euro)