A Borrajongó

Franz Weninger a Drop Shopban

2014. november 28. 06:00 - furmintfan

A Drop Shop eddig is figyelemre méltó osztrák szortimentjét pár hete Weninger-borokkal bővítette, amelynek örömére egy novemberi keddi napon ifj. Franz Weningert borait állították a reflektorfénybe. A különleges nap ázsióját emelte, hogy a délutánt-estét maga a borász is a borbárban töltötte. Délután szűkebb körben, elsősorban gasztronómiai szakemberek társaságában egy szűk körű kóstolóra is sor került, ahol a Drop Shop meghívásának köszönhetően én is részt vehettem.

weningerds1.jpg

Franz Weningerről és a pincészet filozófiájáról akov remek írást közölt, jómagam a Kékfrankos MOST! Weninger mesterkurzusáról emlékeztem meg, így a borászat bemutatására most külön nem térnék ki. A Weninger-féle mineralitás-elmélet szóba került a délután folyamán is, ennek kapcsán a Vinoport éppen a kóstoló után nem sokkal jelentetett meg egy Franz Weningerrel készült interjút.

A kóstolón természetesen a kékfrankoson volt a legnagyobb hangsúly, de a pincészet továbbra is foglalkozik világfajtákkal is. Franz Weninger szerint a kékfrankost is egyre inkább keresik, Ausztria sok kékfrankost exportál. Magyarországon más a helyzet. Annak ellenére, hogy Magyarországon a kék szőlő fajták közül kékfrankost szokás emlegetni az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező fajtaként, kevés borász helyez tiszta kékfrankosból készült bort szortimentje csúcsára. 

Franz tapasztalatai szerint az osztrák területein készült borai a visszafogott kénhasználat mellett is stabilabbnak mutatkoznak, mint a soproni területekről készült borok, feltehetően az eltérő savszerkezet is szerepet játszhat ebben. 

Franz 2012

Kékfrankos, merlot, zweigelt házasítás. Könnyedre hangolt, jól iható alapbor, annak viszont remek, jó egyensúllyal, finom ízzel. Aromaprofiljában erdei gyümölcsökkel, cseresznyével, meggyel, szamócával, szederrel finom fűszerességgel találkozunk. 5p

Veratina 2011

60% merlot és 40% cabernet sauvignon házasítása agyagos talajról, 2 évig hordóban érlelve. Meleg tónusú illat, pici poros fedettség, érintésnyi tempera, fűszerek, dohány, érett erdei gyümölcsök, inkább a fekete bogyós fajtából. Szikár bor, egyenes savakkal, kissé szárító tanninnal, fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszerekkel. 5p/6p

Merlot Horitschon 2011

Pici animalitással nyit, utána szellőzik és lassan nyílik egyre több édes fűszerrel és gyümölccsel, pici virágossággal. Kóstolva lágyabb, simább az előző bornál, szép savakkal, selymes tanninnal, sok piros bogyós és fekete bogyós gyümölccsel, minimális édességérzettel, kicsi csokoládéval, finom fával. Eléggé koncentrált, és szép egyensúlyt is tart. 6p

weningerds2.jpg

Horitschoner Blaufränkisch 2013

Hordalékos, agyagos talaj, kevés lösz és kréta, átlagosan 25 éves tőkék, 1 év hordós érlelést követően 1 héttel a kóstolót megelőzően palackozva. Franz elmondta, hogy igyekszik visszaszorítani a csavarzár használatát (bár egyelőre az éttermek kívánsága miatt teljesen nem cserélheti le más zárásmódra), mert gyakran találkozott kellemetlen redukciós jellegű illattal a csavarzárral lezárt palackok esetén.
Fiatalos, aránylag világosabb bíbor szín. Ez is animális először, ez nem is szellőzik ki belőle teljesen, de legalább háttérbe szorul. Piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, kis édesfűszer és némi virágosság is megjelenik. Szájban könnyed, sima és elegáns, jó savakkal, érintésnyi tanninnal, sok gyümölccsel. Franz szerint ilyen a tankönyvi kékfrankos. Fiatal még, de ígéretes. 5p/6p

Blaufränkisch Saybritz 2012

Eisenberg-i terület termése; meredek déli lejtő, bazalttufás, palás alapkőzeten puha agyagos löszréteg található.Sötét szín, mély, idővel egyre édesebbé váló illat, szuperérett erdei gyümölcsökkel, szederrel, málnával, cseresznyével, meggyel, pici gyantával, finom sóssággal. Elegáns, burgundi stílusban megkomponált bor, elég koncentrált és tartalmas, mégis könnyed és jól iható. 6p+

Blaufränkisch Kalkofen 2012

Magasan fekvő, hűvösebb terület, mészkő alapkőzeten mészben gazdag, vékony fedőtalaj. Koncentrált illatában édesre érett erdei gyümölcs, szeder, áfonya, édes fűszerek, pici illó. Szélesebb, teltebb, komplex, valamivel lazább szerkezetű, mint a Saybritz. Savai főleg a korty második felére válnak intenzívvé, a tannin még kicsit fiatalnak hat, poros állagú. Ízében savanyú piros bogyós és fekete bogyós gyümölcsök, cseresznye, málna, leheletnyi vanília, meszes ásványos érzet. 6p+

Blaufränkisch Dürrau 2011

Lapos, délkeleti lejtésű terület, kötött, agyagos, üledékes, mészkőmentes talaj, 55 éves tőkék.Érett karakterű, gazdag illat, az eddigieknél magasabb, de még nem zavaró illó, kis animalitás, pici likőrösség, édesfűszerek, konyakmeggy, csokoládé, gyógynövények, érett fekete bogyós gyümölcsök. Koncentrált, az eddigieknél testesebb bor. Húsos, vastag korty, érett tanninnal, ízében érett erdei gyümölcsökkel, rumos meggyel, csokoládéval, fűszerekkel, gyógynövényekkel, pici illóval. 6p+

Az utolsó három tétel igazi különlegesség volt: amfórában készült borok érkeztek. A program részét képező Weninger-bor mellé ráadásként Claus Preisinger két hasonló stílusban készült borát is megkóstolhattuk.

 weningerds3.jpg

Weninger Amfórabor 2013 (minta)

Franz Weninger Kékfrankos MOST! április mesterkurzusán röviden már mesélt grúziai látogatásáról, akkor azonban még nem fedte fel a titkot, miszerint ő is készített amfórában bort.
Nagyrészt zöldveltelini alkotja, amforában erjedt, 10 napig héjon tartva, majd tartályban érlelődött 1 évig. Minimális kénhasználat.
Opálos, citromsárga szín. Illatában kicsit murcis, szőlővel, mézzel, naranccsal, édes barackkal. Savai fiatalosan élénkek, picit cseres is, még érhet.

Claus Preisinger Edelgraben (a pince honlapján egészen pontosan: ErDELuftGRAsundreBEN) 2013 (minta)

Meszes, palás talaj, 25 éves pinot blanc tőkék termése. Friss palackozás, 4 hónapot ázott héjon, kénezést nem kapott. 
Ez is opálos, citromsárga színű. Eleinte kissé fülledt, termálvizes, majd fehér húsú gyümölcsök is megjelennek, élesztős jegyekkel. Élénk savak, cseres felület, emelkedett alkohol. Jelen állapotában nem túl barátságos, inkább érdekes.

Claus Preisinger Edelgraben (ErDELuftGRAsundreBEN) 2012

2-8 hét héjon áztatás, amfórában és hordóban erjedt, 1 év hordós érlelést kapott, szűretlen, derítetlen. Sötétebb színű, küllemre tisztább, mint az előző bor. Édes citrusok, mandarin, narancs, kis méz és grillázs érezhető benne. Letisztultabb, komplexebb, "fogyasztó-barátabb", mint 2013-as utódja, feltehetően az is hasonló utat fog bejárni. 5p/6p 

 

A Drop Shopnak köszönöm szépen a meghívást.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr946924417

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.11.28. 14:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.28. 08:19:09

A Mondovino alkalmából kóstoltam a három nagyon osztrák Weninger KF-t. Zavart az a természetes boros hangulat (magyarul: alacsony kén), ami beléjük avázkodott, a Dürrau - amennyire korábbi évjáratai tetszettek - annyira kiakasztott.

A Preisinger pinot blanc-ról nagyon jókat hallottam.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.28. 08:45:30

@akov: Jó is a Preisinger, meg is ér 6 pontot valószínűleg, csak hasonló tapasztalat hiányában elsőre nekem nehéz volt hova tenni, több időt kellene tölteni vele.

Azt hiszem, sejtem mit értesz természetes boros hangulaton. Engem ezeknél a boroknál fiatalabb korukban nem zavar, ameddig vannak mellette friss ízjegyek, gyümölcsösség is. Ellenben találkoztam olyan régebbi (kb. 2007-2010 között) évjáratú - igaz "alap" - kékfrankosokkal, amelyekben friss gyümölcsös jelleg már nem nagyon volt, a természetes boros hangulat igen, na, azokkal én sem tudtam mit kezdeni. Ugyanezt a 3 bort (Saybritz, Kalkofen, Dürrau) kóstoltad Mondovinon?

gergo16 2014.11.28. 11:30:33

@akov: Szia!

Mit jelent tulajdonképpen ez a természetes boros hangulat, ha kevés a kén ennyire hat a bor zamatvilágára?

A másik kérdésem: A fehéreknél az opálosság nem számít ilyenkor borkezelési hibának? Ugye mindig azt hallani, hogy tükrösnek kell lennie.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.29. 21:45:48

@gergo16: ne foglalkozz az opálossággal, ha a bor kiváló (ha nem erjedt). Ha újraerjedt akkor pamacsos jellegű élesztők lebegnek benne.

Az alacsony kén miatt sokszor fedettek, enyhén oxidáltak, rosszabb esetben állatosak (brett) a borok, a legrosszabb esetben pedig egeresek lehetnek. Egyik sem jó....

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.12.02. 13:16:00

@akov: ha már ez szóbakerült, az is lehet alacsony kén miatt, amit a múltkor egy Ráspi bornál (Kopár kékfrankos 2011) tapasztaltam? Konkrétan bontáskor füstös büdi jött a csavarzár alól, maga a bor pedig enyhén pezsgett, mint valami murci. Egy-másfél napig szellőztettem és "megjavult", elmúlt a szénsav és a büdi is, lett egy iható közepes bor belőle.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.02. 13:36:19

@Syntax Error: Enyhén pezsgett? Akkor nem lett stabilan letöltve, azaz almasav volt a borban és bomlani kezdett. Ultragáz.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.12.02. 20:50:43

@akov: aha, köszi, az valóban gáz. Elég nagy csalódás volt valóban, bontani is kellett egy másik bort aznapra hogy feledtesse.
süti beállítások módosítása