A Borrajongó

Mindszenthavi Mulatság 2014 - Tokaj Nobilis és Bott Pince

2014. október 27. 07:00 - furmintfan

Tokaj-Hegyalján az egész borvidéket megmozgató (Tokaji Ősz), vagy legalábbis megmozgatni igyekvő (Tokaji Borárverés) rendezvények mellett az utóbbi években szépen szaporodnak az egyes települések kisebb közösségei által szervezett minifesztiválok is. Mád jelenleg ebben is élen jár, bár a legismertebb esemény még mindig Erdőbényéhez kötődik. Tokaj városa is egyre több rendezvénynek ad otthont, és Bodrogkeresztúr-Bodrogkisfalud is megszervezte a saját kis szüreti mulatságát az utóbbi öt évben.

Tavaly sikerült először eljutnom a bodrogkeresztúri Mindszenthavi Mulatságra, de a környék szépsége, a  családias hangulat, a résztvevők és kiállítók kedvessége, vendégszeretete azonnal magával ragadott, így nem volt kérdés, hogy ebben az évben is ellátogatok a fesztiválra. Az időjárás szerencsére idén is kegyes volt: szikrázó napsütés és kellemes meleg, igazi vénasszonyok nyara fogadta a vendégeket. A programok szokás szerint a szombati napra koncentrálódtak, bár több pincészet nyitva tartott vasárnap is, és aznapra alternatívaként ott volt a havi rendszerességgel a Sárga Borháznál megrendezett Tokaj-Hegyalja Piac is.

Idén nagyobb baráti társasággal érkeztem a fesztiválra, így visszavettem a tempóból. Nem rohangáltunk borászatról borászatra, igyekeztem nyugodtan kiélvezni a remek társaságot, gyönyörű tájat, a borokat, az ételeket. Természetesen azért így sem múlhatott el a mulatság kóstoló nélkül, végül két pincészet - a Tokaj Nobilis és Bott Pince - szortimentjét szondáztuk végig. 

mindszenthavi6.jpg

(Bodrogkeresztúr és a Tokaj-hegy a Dereszláról)

A Bott Pince idén három érdekes program megszervezésében is részt vett, amelyek mind Bodrogkisfalud középpontjában, a szabad ég alatt, egy hatalmas tölgyfa árnyékában kaptak helyet. Bodó Judit és Bodó József szombat reggelre összehívta a környékbeli termelőket, akik egy szabadtéren elköltött reggeli keretében mutatták be saját készítésű portékáikat a vendégeknek. Kora délután a Bott Pince 2013-as évjáratú borai kerültek a poharakba, majd a tavaly Somlóról Bodrogkisfaludra költöző Takács Lajos tartott a helyi borokból kóstolót az érdeklődőknek. Természetesen voltak a faluban koncertek, kóstolók, és gyermekprogramok is. Este a bodrogkeresztúri Faluházban táncház várta azokat, akik még egy kis mulatozásra vágytak. 

mindszenthavi0.jpg

Tokaj Nobilis

A Tokaj Nobilishoz péntek este érkeztünk meg. A birtokközponttal szemben elhelyezkedő, majdnem teljesen befejezett épületben kóstoltunk, ahol a borászat kóstolóterem mellett szálláshelyeket is kialakított. Bár az új kóstolóhelyiség hivatalosan még nem került átadásra, aznap este már csúcsforgalom volt: három csoport két különböző helyszínen vendégeskedett a borászatnál. A mi társaságunkat Molnár Péter kalauzolta végig a Nobilis-szortimenten.

A 2013-as dűlős borok bemutatását mostanában kezdték meg a pincénél, de a Birtokbor legújabb évjárata még a pince mélyén pihen. A tavalyi évből a 2012-es tételekhez képest feszesebb szerkezetű, élénkebb savú, így feltehetően hosszabb ideig érlelhető borok készültek a Nobilis háza táján (is). 

Birtokbor 2012

90% furmint, 10% hárslevelű, 70% tartályban, 30% hordóban érlelve. Édesfűszerek, zöldalma és körte érezhető az illatban. Szerkezetben jó arányokat mutat, szépen összecsiszolódott, élmentes, gördülékeny, nagyon jó inni, eddigi legjobb formájában van. Ízében nyári alma, körte, fűszerek, citrusok, finom sósság. 6p

Susogó 2013

A 2012-es Susogóból hiányoltam a savakat, a 2013-as esetében nem volt okom panaszra. Illata eléggé zárkózott, visszafogott. Szerkezetében most sokkal meghatározóbbak a savak, mint az eddigi évjáratokban, a bor szikár, minerális érzetű, fehér húsú gyümölcsökkel, ánizzsal, sós jegyekkel, hosszú lecsengéssel. Picike cukor igyekszik kedvesebbé tenni. Ahogy a többi 2013-as dűlős bornak, ennek is a javára válhat még egy kis érlelés savak miatt. 5p/6p

mindszenthavi2.jpg

Barakonyi Hárs 2013

Eleinte a Barakonyi Hársra gyakran jellemező süteményes jegyeket érezni illatában, majd édesfűszerek és gyümölcsök, körte és őszibarack jobban különváló bukéja érezhető. Vastag, tartalmas, komoly alapanyag, masszív, lendületes savval, pici maradékcukorral, stabil szerkezettel. A süteményes, körtés, őszibarackos, fűszeres jegyek mellett ízében citrusok és sós-köves felhangok is megjelennek. 6p+

Sárgamuskotály 2013

A közelmúltban kóstoltam egy sárgamuskotály-sorban, úgyhogy most csak idemásolom, amit akkor írtam:
Szőlős, licsis, keleti fűszeres illat, érintésnyi trópusi gyümölccsel és körtével. Szerkezetében nem tolakodik előre sem a cukor, sem a sav, szépen harmonizálnak egymással, finom fanyarsággal kísérve, a 13 és feles alkohol viszont itt is érződik. Kategóriájához képest egészen telt, kerek a korty, nagyjából közepes testtel. Az ízképben szőlő, ananász, édes citrusok és fűszerek, a háttérben kevés trópusi gyümölcs, majd közepesnél hosszabb lecsengés, fanyar utóíz. 6p-

Kövérszőlő 2011

60 g/l cukor. Eleinte kicsit zárt az illata, a fajtára jellemző enyhe szalonnás fedettséggel, majd szépen elkezd kinyílni és vanília, édesfűszerek, édes szőlő és trópusi gyümölcsök jelennek meg. A korty széles, finoman krémes, ízében vanília, édes szőlő, trópusi gyümölcsök, leheletnyi rumos dió. 5p

mindszenthavi3.jpg

5 Puttonyos Aszú 2008

Furmint és kövérszőlő aszúszemek, 140 g/l maradékcukor, 9,5 g/l sav. Vaníliás, édesfűszeres, mézes, trópusi gyümölcsös, kajszis illat. A savak szép egyensúlyt tartanak a cukorral, a bor elegáns, finoman krémes, szinte könnyednek hat, mégis tartalmas. Ízében aszalt kajszi, édes ringló, déligyümölcsök, citrusok, édes citromhéj. 8p

Másnap bepótoltuk a kóstolón nem szereplő tételeket is:

mindszenthavi1.jpg

Barakonyi Furmint 2013

Gazdag, összetett, nagyon fűszeres illat: körte, alma, édesfűszerek, köves jegyek. Ízben itt is előjön a finom süteményes jelleg, mellette narancs, sok fűszer, citrusok, barack, nyári alma, minerális jegyek. A masszív test mellé itt is feszes savak párosulnak. 6p+

Amicus 2011

Az elődökkel ellentétben leginkább töppedt szőlőből, mégpedig 100%-ban furmintból áll. Illatában és ízében őszibarack, trópusi gyümölcsök, körte, finom fűszerek. A 2008-asnál könnyedebb, lazább, légiesebb. 6p+

 

Szombat délelőtt fantasztikusan hangulatos reggeliben volt részünk a Bodó családnak és a tölgyfa alá összetrombitált bodrogkeresztúri-bodrogkisfaludi termelőknek köszönhetően. Bott habzóborral indult a példaértékű összefogás eredményeképpen megrendezett trakta, amely kizárólag környékbeli élelmiszereket vonultatott fel.

Takács Lajos párja, Márkus Mónika sütötte a kenyeret és a kalácsot, amelyhez Csicsörke lekvárokat, Simkó sajtokat és joghurtot, Kövér György által készített kolbászokat és sonkákat és Újvári Detti-féle mézet kínáltak készítőik. A kávét és a forró csokoládét a Prácser család által működtetett Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra biztosította.

mindszenthavi4.jpg

A reggelit követően tettünk egy sétát a Dereszla dűlőben, majd igyekeztünk vissza a tölgyfa alá, hogy megismerkedjünk a Bott Pince 2013-as szortimentjével.

Bott Pince

A Bott Pince házatáján van mit ünnepelni, mert a Gault&Millau Magyarország pár hete őket választotta az év borászatának. Juditnak és Józsinak azonban nem stílusa a hangos ünneplés, ők csendben örülnek a díjnak és dolgoznak tovább, ahogy eddig is. Mindenesetre gratulálunk!

Bodóéknál összességében véve szerencsésen alakult a 2013-as év, egy kivételével minden dűlőből készült száraz bor (az Előhegyet júniusban elkapta egy kiadós jégeső), és mindhárom édes boros kategóriában (késői szüret, szamorodni, aszú) is megfelelő mennyiség és minőség jött össze, így 9 bort kóstolhattunk a tölgyfa alatt. 

A 2013-as év nehezen indult, februárban még "aludt" a szőlő, majd tavasszal hirtelen megindult a fakadás. A talajban maradt nedvességtartaléknak és a meleg időjárásnak köszönhetően gyors volt a növekedés, a tenyészidőszakban az ősz kezdetéig egyenletesen fejlődőtt a szőlő. Szeptemberben a cukorgyűjtés azonban 18 mustfok környékén megállt és csak októberben indult be újra, a töppedéssel egyidejűleg. 2013 jó savakkal rendelkező borokat adott, amelyek idővel biztosan finomodnak még.

A Bott Pince minden évjáratban Tokaj legszűkebb élvonalába tartozó szortimentet tesz le az asztalra, és eddig nagyon úgy fest, hogy a 2013-as borokkal is folytatják a sort. Külön örvendetes, hogy az évjárat-bemutatóra a borvidéken, és nem Budapesten került sor, a helyszín sokkal hangulatosabbá, természetesebbé tette az eseményt. (Talán érdemes lenne minél több borászatnak megpróbálkoznia azzal, hogy hasonló jellegű kóstolókkal a borvidékre csábítsák a közönséget. Szepsyék tartottak már idén egy hasonlót és Demeter Zoltán is tokaji évjárat-bemutatót tervez 2016-ra.)

Határi Hárslevelű 2013

A 16. században a Perényi család birtokaként említett Határi dűlő fiatalabb tőkéivel kezdődött a szüret 2013. október 2-án. Talaja kaolinit, amely alatt azonban egy óriási monolit kőtömb rejtőzik. A kóstoló előtt 3 héttel palackozták a bort.
Illata lassan bontakozik ki, kevés körte és trópusi gyümölcs, pici friss málna, narancs tűnik fel, majd édesfűszeres jegyek, főként vanília ütik fel a fejüket. Kerek bor, enyhe édességérzettel, vibráló savakkal és enyhén melegítő alkohollal. Lédús citrusok, lime és mandarin dominálnak ízében. Jellemzően nem a Határi a legfiatalabban kibontakozó Bott-bor, valószínűleg most is később fogja magát megmutatni teljes szépségében, egyelőre nálam 6p+

mindszenthavi7.jpg

Kulcsár Hárslevelű 2013

A Kulcsár egy riolittufás alapkőzetű fennsík, amely vízháztartása miatt kivételesen kedvező termőhelynek bizonyult a hárslevelű számára. Az ültetvény kora kb. 40 év, Bodóék 2011-től kezdték felújítani, visszavágni, új kordonrendszert kialakítani. 2013-ban október 3-án és 4-én szedték le a termést, a második napon leszedett szőlő mustja lassabban erjedt.
Gazdag, rétegzett illat: narancs, narancsolaj, mandarin, majd egyre több édesfűszer. Kóstolva vastag, telt anyag, masszív savakkal, leheletnyi cukorral, izmos testtel. Kivételes koncentráció, szép, egyenletes kortyfejlődés és hosszú lecsengés jellemzi. Úgy elegáns, hogy közben tömör és nagyon tartalmas is. Citrusos, fűszeres, köves jegyek keverednek gazdag ízében. Nagyon szép bor, nehéz volt betelni vele. 7p+

mindszenthavi8.jpg

Teleki Furmint-Hárslevelű 2013

Általában a Teleki az első dűlő, ahol Juditék megkezdik a szüretet, 2013-ban viszont éppen ez volt az utolsó, ahol a száraz bornak való alapanyagot szedték. A löszrétegen található 70 éves bakművelésű tőkék termésének mustja roppant nehezen erjedt, így végül Juditék leállították az erjedést, melynek köszönhetően félszáraz bor lett a végeredmény. 
Mezei virágok, édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack mellett kis trópusi gyümölcs is jelentkezik a löszös borokra jellemző, finom, vonzó illatban. A lendületes savakat jól ellensúlyozza a maradékcukor; jól iható, filigrán, kedves bort adott a Teleki. Ízében citrusok, őszibarack, édes alma, körte, ananász, amelybe löszről készült tokaji boroknál gyakran megfigyelhető zöldfűszeresség visz csavart. 7p

mindszenthavi9.jpg

Palánkos Furmint 2013

A Palánkos új színfolt a palettán, de még kérdés, hogy lesz-e folytatása. A keleti-délkeleti fekvésű erdőbényei dűlőn 1 hektárt bérelnek Juditék. A tőkéket jó kondícióban vették át, mindössze egy apró felújításra volt szükség. A 30 éves tőkék alatt barna erdőtalaj, szalagos riolit és obszidián található.
Kicsit zárkózott az illata, de szellőzéssel határozott őszibarackos, virágos, nyári almás illatjegyek szabadulnak fel. A többi borhoz képest egyszerűbb, lágyabb, lazább szerkezetű. Aromatikáját kis édességérzet teszi populárisabbá, almával, vaníliával, édesfűszerekkel. 5p/6p határa

Csontos Furmint 2013

A dűlő nevét minden valószínűség szerint Csicseri (Czéczeri) Csontos András egykori tulajdonosról kapta, de egy időben egy másik tulajdonosa nyomán Zsedényi dűlőnek is nevezték. Talaja szalagos riolit és obszidián.
Itt is kicsit zárkózottan indul az illat, majd méz, barack, narancs, érett mérsékelt égövi és trópusi gyümölcsök állnak össze komplex eleggyé. Citrusok, narancs, fűszerek és köves jegyek jellemzik ízét. Testes, masszív, súlyos és komplex, mint általában, és még idő kell még neki, hogy teljes nagyságában mutatkozzon, mint általában. Most 6p/7p határán.

Exczellencziás 2013

Valószínűleg előbb kerül majd forgalomba, mint a 2012-es Exczellencziás, mert utóbbi Judit szavaival élve "még nem való emberek közé". A hagyományokkal szakítva a 2013-as Exczellencziás már nem kizárólag a Csontos tetején található régi tőkés, bakműveléses rész terméséből készült. A 2013-as a Csontos furmintjának és a Kulcsár hárslevelűjének 1-1 hordóját tartalmazza összeházasítva, természetesen a legszebbeket.
Friss, körtés illat, édes- és zöldfűszerekkel és pici gumicukorral kiszínezve. Az alapanyag nagyságához itt sem férhet kétség, de még ez is csikó korúnak tűnik. Ízében narancsos, körtés, őszibarackos, fűszeres és köves jegyek keverednek. Telt és izmos, enyhén emelkedett alkohollal és egy kevés integrálatlan cserességgel. A lecsengés kellemesen fanyar. Jelenleg 6p/7p között.

mindszenthavi10.jpg

Bott-rytis 2013

Furmint és hárslevelű házasítása, október végén-november elején szüretelve, hordóban erjesztve és érlelve, 126 g/l maradékcukorral.
Illata nagyon finom és csábító: sárgabarack, édes körte, felezett őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, vanília, édes szőlő. Ízében édes citrusos, ananászos, barackos, trópusi gyümölcsös jegyek keverednek. Egyensúlya hangyányit talán a cukor felé hajlik és egy leheletnyi cserességet itt is éreztem. Könnyed, finom, ivásra csábít. 6p+

Szamorodni 2013 (minta)

Túlnyomórészt a Határi furmintjából készült, de van benne egy kevés hárslevelű is. 
Képzeletben egy lépcsővel feljebb van, mint az előző tétel: masszívabb, testesebb, több, minden paramétert illetően. Sárgabarackos, trópusi gyümölcsös illat és íz vaníliával, édes fűszerekkel, édes citrusokkal. A hordó fűszerei finoman érvényesülnek. Krémes, kellemesen hömpölygős, de nem ragacsos, bár itt is kicsit a cukor felé billen a mérleg nyelve. Tetszett.

Aszú 2013 (minta)

Furmint és hárslevelű. Az alapbor a Határiból és a Csontosból, az aszúszemek nagy része a Határiból származik.
Pedofília a köbön. Felezett őszibarack, sárgabarack, trópusi gyümölcsök és fűszerek... ennél egyelőre felesleges jobban boncolgatni. Krémes, friss, elegáns, egy szép aszú ígéretével.

A végén meglepetésként kóstolhattunk egy borpárlatot is, a 2011-es Határi hárslevelű terméséből készült, 48%-ra beállított alkoholtartalommal, amit én személy szerint kicsit soknak találtam, de a párlat aromái tetszettek.

 

Bárdos Saroltának, Bodó Juditnak, Bodó Józsefnek és Molnár Péternek köszönöm a meghívást, a kiváló borokat, és a remek hangulatot, a bodrogkeresztúri-bodrogkisfaludi termelőknek és Prácser Hajninak köszönet a kiváló reggeliért.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr336814873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.27. 18:32:00

Szalagos riolit. Remélem nem ez van a borban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.27. 20:41:28

@furmintfan: nem. De remélem a készítője sem állítja...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.10.27. 20:56:32

@akov:
Nem próbáltak meg semmit a szánkba rágni a borokkal kapcsolatban (ahogy máskor sem).
Elhangzott egy rövid ismertető az adott dűlőről, az ültetvényről, 1-2 mondat a szürettel kapcsolatban, néhol analitika, szóval a puszta tények (kb. a fenti borleírások első bekezdése), a többi már ránk volt bízva.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.04. 13:58:46

Néhányat én is kóstoltam már a fenti Bott-ok közül. a Palánkos talán jobban tetszett, mint Neked, nálam simán stabil 6 pont volt. Kevésbé volt komoly, mint a Csontos/ Határi vonulat, de ízletes, telt, gömbölyű, nagyon szerethető bor épp elegendő karakterrel is az élvezeten túl. A Kulcsár is nagyon bejött, de 6.5/7- erejéig. Sokkal nyitottabb, színesebb az eddigiektől, talaán még egy kis nyersesség választja el az egyértelmű klasszistól. A Bott-rytis szűken talán hozott egy 7-est nálam. Szerintem pont ideális egyensúlya van,én nem észleltem édesség-hangsúlyt, szerkezeti súlyt tekintve meg nem is annyira könnyed, sőt egészen komoly darab. Ellenben színeit tekintve kicsit még zárkózottnak tűnt, persze nagyon finom így is.
süti beállítások módosítása