A Borrajongó

Tokaji párosok - 2005-ös száraz furmintok és Bárdos Sarolta édes borai

2014. május 06. 06:00 - furmintfan

Április első szerdájára egy szűk baráti körben eltöltött estére igen izgalmasnak ígérkező tokaji kóstolósor került az asztalra. A borok kortyolgatása mellett egy kis kacsamáj is készült. A két száraz tételt a 2005-ös évjárat kötötte össze, a két édeset pedig a borász személye: Bárdos Sarolta a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, majd a Béres Pincészet és Szőlőbirtok borásza volt, mielőtt úgy döntött, hogy kizárólag a családi borászatra, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokra összpontosít.

tokajketszer0.jpg

Szepsy Pince Nyulászó Furmint 2005

A pohárba töltve olajosan hömpölyög az aranysárgába hajló színű bor. Az illatban felvonuló tercier aromák már mutatják a bor érettségét. A gombás, avaros, palackbukés vonal mögött halvány fűszeresség, vanília és karamell érezhető, de az illat viszonylag gyorsan kiürül. A szárazpróba elsősorban a hordó fűszereit csalogatja elő. Kóstolva a savak érettek csiszoltak, intenzitásuk fokozatosan csökken, egyébként is lágynak tűnnek, de aztán meglepően sokáig tartják a bort. Nehezen szálazható az aromatika, aszaltas állagúba hajló barack, körte, finom fűszeresség és sósság fonódik össze. A sima felszínű korty középtájon már kiürül. Dicsőségesen megöregedett bor. 5p+/6p-

tokajketszer3.jpg

Bott Pince Exczellencziás 2005

Akov is írt róla itt, azon a kóstolón én is ott voltam és nekem is nagyon tetszett. Ez a bor tulajdonképpen egy kísérlet. A Csontos-dűlő egy parcellájáról származik a válogatott alapanyag, amely 14 hónapot töltött hordóban. A bor Zsedényi Edéről, a "kopott exczellencziás"-ról, a terület egykori tulajdonosáról kapta nevét. Nagyon egyedi illata van, a hordó vaníliás, kókuszos fűszerei mellett érett őszibarack, málna és érdekes módon némi szilvalekváros aroma is érezhető. Egyszerre hordoz érett és friss jegyeket, és nagyon hosszú ideig meg sem rezzen a pohárban. Kevés (5 g/l) maradékcukor is van benne, de ez csak jól áll neki. A savak feszesek, érettek, és hosszan tartanak. A hosszú hordós érlelés kölcsönöz neki egy kis cserességet, ami valószínűleg soha nem simul be teljesen, innentől kezdve a dolog tolerancia és ízlés kérdése, nekem még tűréshatáron belül van. Az alkohol moderált, a test közepesnél nagyobb, izmos, az egyensúlyra nem lehet panasz. A hordó visszaköszön az ízben is vaníliával és kókusszal, de mellette érett gyümölcsök is vannak bőven (trópusiak, körte, őszibarack, málna, és megint az a bizonyos szilvalekváros jegy) és a mineralitás is érvényesül. A lecsengés nagyon hosszú. Érettségnek igen, öregedésnek alig mutatja jeleit. Remekül passzolt a kacsamájhoz is. 7p+

tokajketszer7.jpg

Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Cuvée 2005

115 g/l cukor, 10,5 g/l sav, 11,5% alkohol. Furmint és hárslevelű, az erdőbényei Lőcse dűlőről. Komplex illatában az aszalt gyümölcsök és édes fűszerek keverednek: mazsola, aszalt gyümölcsök, kajszibarack, gyömbér, fahéj, pici csokoládé és dohány. A maradékcukor nem kevés, de a széles és nagyon hosszan tartó, végig intenzív savak kellően feszesre húzzák ki a kortyot, anélkül, hogy észrevehetően uralkodnának. Főleg az édes, aszalt gyümölcsök dominálnak az ízben: mazsola, baracklekvár, édes narancslekvár, füge, sultana szőlő. 7p (0,375 l, 2021 Ft – Veritas, én akciós áron 1515 Ft-ért vettem)

tokajketszer5.jpg

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 5 Puttonyos Aszú 2000

135 g/l cukor, 7,5 g/l sav, 11,5% alkohol. A Bortársaságnál csaptam le rá egy kifutó boros akció keretében, 2000 forint volt a 0,25 l-es kis palack, ennyiért remek vétel volt. Hihetetlenül elegáns és komplex illat: vanília, citrusok, aszalt kajszi, trópusi gyümölcsök, csipetnyi avar, dohány és pici palackbuké. A korty sima, krémes, telt, de egy pillanatig sem ragacsos. A savak érettek, csiszoltak, hosszúak, és bár különösebben nem tűnnek élénknek, teszik a dolgukat, tökéletes egyensúlyban a maradékcukorral. Íze nagyon gazdag, kajszibarackkal, narancslekvárral, citrusokkal, vaníliával, tejcsokoládéval, kis szegfűszeggel, mazsolával, mézzel. Gyönyörű, érett, teljesen élmentes, rendkívül elegáns bor, amely több mint tizenhárom évesen is remek formában van. 7p+ (A 0,5 l-es palack 7860 Ft a pincénél)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr446103385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása