A Bortársaság immáron harmadik éve párhuzamosan mutatja be a Györgykovács borok két évjáratát: az éppen a polcokra kerülőt, és a következőt, amelyet korlátozott ideig kedvezőbb áron lehet előjegyezni, majd egy évre a Bortársaság hűtött raktárába kerül érlelés céljából. Most a 2011-es és a 2012-es borok kerültek sorra.
Nem bírom ki, hogy ne folytassam egy közhellyel: Györgykovács Imre Somló élő legendája. Fekete Béla visszavonul, Takács Lajos áttette a székhelyét Tokaj-Hegyaljára, Györgykovács Imre marad. Az alig 1 hektár szőlőterületen gazdálkodó, minden mozzanatában két személy kétkezi munkájára szabott pincében immár több mint 20 éve készülnek borok. A borász felmenői között többen is foglalkoztak szőlővel, maga Györgykovács Imre pedig 1992 óta készít bort a Somlón. Cél az optimális tőketerhelés mellett a teljes érettség állapotában, botritisz-mentesen szüretelt szőlőből a lehető legjobb bor elkészítése a makulátlanul tiszta pincében. A szőlőben és a pincében jóformán minden munkamozzanatot kizárólag a borász, és a felesége, Gyöngyi végez.
A borokat dekantálva, több órás szellőztetés után palackjukba visszatöltve kóstoltuk.
2012
Olaszrizling
Enyhe fülledtséggel indul az illat, majd ahogy tisztul, virágok, alma, őszibarack érződik, majd édesfűszerek és körte. Kóstolva a savak meglehetősen lágynak mutatkoznak, ebben a kontextusban a 13,7% alkohol viszont soknak tűnik. A korty felszíne nem teljesen sima, pici cseresség érezhető. A jellemző sós-minerális érzet mellett őszibarack, fehér húsú gyümölcsök uralják a bor ízét. 5p-/5p
Furmint
Az itt is jelentkező enyhe fülledtséget követően édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, tavaszi virágok illata érezhető a pohárból, majd a vanília és a többi édesfűszer egyre dominánsabbá válik. Egyébként mindkét évjáratban a furminton éreztem leginkább a hordó nyomát, a 2012-esben még kissé fiatalosan, de egyikben sem túlzóan. Élénkebb savai vannak, mint az olaszrizlingnek, így az egyensúlya is jobb. Sós, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, lecsengésében főleg fűszerekkel és sós ásványossággal. 5p+
Hárslevelű
Vonzó, a somlói jellegen is átütően fajtajelleges illat, őszibarackkal, ananásszal, különféle virágokkal, édesfűszerekkel, némi obligát sóssággal. Az egyensúly is rendben van, nem savhiányos, mint az olaszrizling, de lehetne feszesebb a struktúra. Kóstolva is egészen behízelgőnek mondható: ananász, őszibarack, körte, méz, kevés fűszer, és persze sós ásványosság. Most ez a bor mutatta a legvonzóbb arcát, ez tűnt a fogyasztásra leginkább kész állapotúnak, bár hosszabb távon inkább a furmintra fogadnék. 6p-
Tramini
Hozza a kötelező traminis jegyeket: rózsa, keleti fűszerek, szőlő, licsi, körte, ananász. A somlói mineralitás itt inkább a háttérből jelentkezik. Ízében már markánsabb a sós vonal, az illat fajtajegyei mellett. A savak sajnos itt is lágyak és gyorsan eltűnnek, így a bor kicsit lapos marad. 5p-/5p
2011
Olaszrizling
Fülledt illat, markáns tűzköves jegyekkel kevés citrussal. Idővel egy behízelgőbb, virágos, körtés, fűszeres vonal is beúszik a képbe, de végig a háttérben marad. Feszes és hosszan tartó savak mellett az alkohol éppen csak jelzésképpen melegít, a textúra krémes, de a bor nem lustul el. A somlói karakter mellett, vagy inkább mögött citrusok, alma, zöldfűszerek, kis barack és vanília érződik. A 2012-eshez képest igen nagy ugrás felfelé. Magabiztos 6p (4500 Ft - Bortársaság)
Furmint
Sós termálvízzel nyit az illat, majd fehér húsú gyümölcsök következnek, főleg körte, végül vaníliás-kókuszos fűszeresség is megjelenik. Arányos szerkezetű, de nem kirívóan élénk savú, jó egyensúlyú, finoman krémes textúrájú bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Az ízérzetet a mineralitás-fehér húsú gyümölcs (körte)-édesfűszer hármas határozza meg, pici vajjal, mézzel, citrusokkal fűszerezve. Ez is stabil 6p (3950 Ft - Bortársaság)
Hárslevelű
A virágos, mézes, finoman fűszeres, barackos, körtés hárs karaktert itt már inkább uralma alá hajtotta a termőhely. A savak lágyabbak, mint az előző két tételnél, de így is egyensúlyban marad a bor. A somlói mineralitás alól kevés őszi- és sárgabarack, ananász, szőlő, körte és kis méz kandikál ki. 6p- (3750 Ft - Bortársaság)
Tramini
Kicsit fülledtebb és a fajtajelleget kevésbé határozottan hordozó, alapvetően ahhoz hasonló, de gazdagabb illat, amelynek a sós mineralitással keveredő sokféle virág, fűszer és gyümölcs nagyon egyedi karaktert kölcsönöz. Kóstolva a savak lágyabb karakterűnek mutatkoznak, cserébe sokáig kitartanak. Íze sós, egzotikus fűszeres, rózsavizes aromatikát vonultat fel, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6p- (3950 Ft - Bortársaság)