A Borrajongó

Györgykovács Imre dupla évjárat kóstoló

2014. április 10. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság immáron harmadik éve párhuzamosan mutatja be a Györgykovács borok két évjáratát: az éppen a polcokra kerülőt, és a következőt, amelyet korlátozott ideig kedvezőbb áron lehet előjegyezni, majd egy évre a Bortársaság hűtött raktárába kerül érlelés céljából. Most a 2011-es és a 2012-es borok kerültek sorra.

gyk2.jpg

Nem bírom ki, hogy ne folytassam egy közhellyel: Györgykovács Imre Somló élő legendája. Fekete Béla visszavonul, Takács Lajos áttette a székhelyét Tokaj-Hegyaljára, Györgykovács Imre marad. Az alig 1 hektár szőlőterületen gazdálkodó, minden mozzanatában két személy kétkezi munkájára szabott pincében immár több mint 20 éve készülnek borok. A borász felmenői között többen is foglalkoztak szőlővel, maga Györgykovács Imre pedig 1992 óta készít bort a Somlón. Cél az optimális tőketerhelés mellett a teljes érettség állapotában, botritisz-mentesen szüretelt szőlőből a lehető legjobb bor elkészítése a makulátlanul tiszta pincében. A szőlőben és a pincében jóformán minden munkamozzanatot kizárólag a borász, és a felesége, Gyöngyi végez.

A borokat dekantálva, több órás szellőztetés után palackjukba visszatöltve kóstoltuk.

2012

Olaszrizling

Enyhe fülledtséggel indul az illat, majd ahogy tisztul, virágok, alma, őszibarack érződik, majd édesfűszerek és körte. Kóstolva a savak meglehetősen lágynak mutatkoznak, ebben a kontextusban a 13,7% alkohol viszont soknak tűnik. A korty felszíne nem teljesen sima, pici cseresség érezhető. A jellemző sós-minerális érzet mellett őszibarack, fehér húsú gyümölcsök uralják a bor ízét. 5p-/5p

Furmint

Az itt is jelentkező enyhe fülledtséget követően édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, tavaszi virágok illata érezhető a pohárból, majd a vanília és a többi édesfűszer egyre dominánsabbá válik. Egyébként mindkét évjáratban a furminton éreztem leginkább a hordó nyomát, a 2012-esben még kissé fiatalosan, de egyikben sem túlzóan. Élénkebb savai vannak, mint az olaszrizlingnek, így az egyensúlya is jobb. Sós, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, lecsengésében főleg fűszerekkel és sós ásványossággal. 5p+

Hárslevelű

Vonzó, a somlói jellegen is átütően fajtajelleges illat, őszibarackkal, ananásszal, különféle virágokkal, édesfűszerekkel, némi obligát sóssággal. Az egyensúly is rendben van, nem savhiányos, mint az olaszrizling, de lehetne feszesebb a struktúra. Kóstolva is egészen behízelgőnek mondható: ananász, őszibarack, körte, méz, kevés fűszer, és persze sós ásványosság. Most ez a bor mutatta a legvonzóbb arcát, ez tűnt a fogyasztásra leginkább kész állapotúnak, bár hosszabb távon inkább a furmintra fogadnék. 6p-

Tramini

Hozza a kötelező traminis jegyeket: rózsa, keleti fűszerek, szőlő, licsi, körte, ananász. A somlói mineralitás itt inkább a háttérből jelentkezik. Ízében már markánsabb a sós vonal, az illat fajtajegyei mellett. A savak sajnos itt is lágyak és gyorsan eltűnnek, így a bor kicsit lapos marad. 5p-/5p

gyk1.jpg

2011

Olaszrizling

Fülledt illat, markáns tűzköves jegyekkel kevés citrussal. Idővel egy behízelgőbb, virágos, körtés, fűszeres vonal is beúszik a képbe, de végig a háttérben marad. Feszes és hosszan tartó savak mellett az alkohol éppen csak jelzésképpen melegít, a textúra krémes, de a bor nem lustul el. A somlói karakter mellett, vagy inkább mögött citrusok, alma, zöldfűszerek, kis barack és vanília érződik. A 2012-eshez képest igen nagy ugrás felfelé. Magabiztos 6p (4500 Ft - Bortársaság)

Furmint

Sós termálvízzel nyit az illat, majd fehér húsú gyümölcsök következnek, főleg körte, végül vaníliás-kókuszos fűszeresség is megjelenik. Arányos szerkezetű, de nem kirívóan élénk savú, jó egyensúlyú, finoman krémes textúrájú bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Az ízérzetet a mineralitás-fehér húsú gyümölcs (körte)-édesfűszer hármas határozza meg, pici vajjal, mézzel, citrusokkal fűszerezve. Ez is stabil 6p (3950 Ft - Bortársaság)

Hárslevelű

A virágos, mézes, finoman fűszeres, barackos, körtés hárs karaktert itt már inkább uralma alá hajtotta a termőhely. A savak lágyabbak, mint az előző két tételnél, de így is egyensúlyban marad a bor. A somlói mineralitás alól kevés őszi- és sárgabarack, ananász, szőlő, körte és kis méz kandikál ki. 6p- (3750 Ft - Bortársaság)

Tramini

Kicsit fülledtebb és a fajtajelleget kevésbé határozottan hordozó, alapvetően ahhoz hasonló, de gazdagabb illat, amelynek a sós mineralitással keveredő sokféle virág, fűszer és gyümölcs nagyon egyedi karaktert kölcsönöz. Kóstolva a savak lágyabb karakterűnek mutatkoznak, cserébe sokáig kitartanak. Íze sós, egzotikus fűszeres, rózsavizes aromatikát vonultat fel, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6p- (3950 Ft - Bortársaság)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr385914946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Red 2014.04.10. 08:42:22

Olaszrizlinget, traminit a Balaton-felvidéken, furmintot, hárslevelelűt Mádon keresem inkább, Somlóról várnám a szép juhfarkokat. De egyre kevésbé találom. Tudja valaki ennek az okát?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.04.10. 15:45:44

bennem az merült fel, hogy a pontnyi különbséget vajon a fiatalság okozza vagy az évjáratok közti eltérések? esetleg mindkettő?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.04.10. 15:52:53

@szenvedély S.: Utóbbi mindenképpen benne van részemről. Akárhogy is változnak ezek a borok, a 2012-esekben több sav nem lesz, úgyhogy szerkezetben, egyensúlyban nem fogják utolérni a 2011-eseket, és valószínűleg az eltarthatóságban sem.
süti beállítások módosítása