A Borrajongó

Dél-Stájer kalandozások

2013. január 30. 06:00 - drbarta

Rengeteg osztrák jegyzet van már a blogon, de túlnyomórészt eddig Alsó-Ausztiai borok fordultak meg nálunk,illetve még Burgenlandiak szórványosan. Pedig születnek még jegyzett borok másfelé is.

tement_1.jpg

A dél-stájer borvidék Graz-tól délre található, Szlovéniával  határos.  Szép, látványos terep, hegyek-völgyek, szebbnél szebb panorámák.  Meleg nappalok, hűvös éjszakák. Mészköves, agyagos, homokos, vulkanikus talajok. Viszonylag széles fajtakínálat, talán a legtöbbre hivatott errefelé a Sauvignon Blanc, de megy a Chardonnay is Morillon néven, illetve jelentős még a Welschriesling (olaszrizling), Müller-Thurgau, Gewürztraminer (Fűszeres tramini), Weissburgunder (Pinot blanc) , Grauburgunder (szürkebarát), Gelber Muskateller (sárgamuskotály)  , vörösek közül pedig a Zweigelt.

Az elhivatott, magas minőséget megcélzó termelők  a Steirisch Terroir und Klassikweingüter (STK) nevű szervezetbe tömörülnek. Mint a nevéből ki is derül két fő stílust képviselő borok kritériumait fektetik le. A Klassik borok könnyedek, primer gyümölcsökre épülnek, fiatalon fogyasztandóak. Acéltartályban készülnek, a régióra jellemző fajtákból.  A másik kategóriát, a Lagenweine-csoportot pedig a terroir-borok képezik. Ezek sűrűbbek, erőteljesebbek, egyedi karakter bemutatását tűzik ki célul, illetve hosszú érlelési potenciállal bírnak. Ez utóbbi kategória csúcsát képezik a Grosse Lage (grand cru)  borok, melyeknek a legtöbbre értékelt területről való származáson túl egy sor egyéb minőséget predesztináló kritériumnak kell még megfelelniük. A szőlőtőkék legalább 15 évesek legyenek, a hozam nem lehet magasabb 3500 l/ha-nál. A szőlészetben a fenntartható legtermészetesebb szemléletet kell követni. Az alapanyag botritisz-mentes-legyen, legaláb 12.5 % potenciális alkoholt jelentő természetes cukortartalomal. A borok legalább 10 éves potenciállal kell, hogy rendelkezzennek. Ezt az eredetvédelmi szervezet rendszeresen ellenőrzi kóstoló-eseményeiken, az adott tétel 5 különböző évjáratát vizsgálják az elmúlt 10 évből, illetve ettől is régebbről. Ennek megfelelően ilyen besorolást csak olyan bor kaphat, amelyik már legalább 10 éve piacon van. Kereskedelmi forgalomba 18 hónap érlelés után kerülhetnek a borok. A következő minőségi lépcsőt az Erste Lage (Premier cru)-tételek képezik. Itt is a megfelelő területről származáson túl vannak előírások. Legalább 12 éves tőkék, a hozam 4500 l/ha alatt legyen, természetesség a szőlőben, érett, de botritiszmentes alapanyag legalább 12.5% potenciális alkohollal, legalább 5 éves ellenörzött potenciál és piaci jelenlét, kereskedelmi forgalom előtt legalább 6 hónap érlelés.  

No, ennyi  szócséplés után következzenek a kóstolt borok. Két Erste Lage és egy Grosse Lage tétel került terítékre.

 

2013-01-16 07.24.56-1.jpgWeingut Tement : Gewürztraminer Wielitsch Erte STK Lage 2010

A Weingut Tement talán a legelismertebb név a borvidéket tekinteve, a Falstaff a legelőkelőbb 5*-os birtokok között tartja számon. Manfred Tement 1979-ben vette át szülei 2.5 hektáros szőlőjét, mára közel 60 hektáros birtokká nőtte ki magát, tartalmazva 4 premier cru és 1 grand cru területet is. Jelen borunk Erste Lage területről származik, 8 hónapot volt fahordóban, a termelő 8-10 éves potenciált jósol neki. 15 Euro.

Elég intenzív illat, citrusok, bodza, egres, citromfű, buja vegetális jegyek. Vonzó, de úgy érzem ettől  tankönyvibb sauvignon blanc-karakter már nincs is, nyomokban se emlékeztetett traminire. Olyannyira, hogy már azon gondolkoztam nem –e véletlenül egyik sauvignon blanc-jukra került –e véletlenül egy másik bor címkéje. Közepes testű korty. Viszonylag telt íz, hűs, roppanós gyümölcsök, vágott füves karakter, tiszta SB megint csak.  A konzisztencia áttetszően tiszta, a fahordós érlelés nyoma egyáltalán nem érződik.  Szép struktúra, közepesen tömör szerkezet, élénk,  kiválóan integrált savak, beleköthetetlen egyensúly és egység, közepes, vagy picit hosszabb lecsengés. Szűk 6 pont, ha elvonatkoztatok attól, hogy a traminit hírből nem találtam meg benne. (86)

2013-01-16 07.24.26.jpgWeingut Gross: Gelber Muskateller Perz Erte STK Lage 2011

Szintén meghatározó pince a borvidéket tekintve. A család 1907 óta foglalkozik borkészítéssel, a hírnév viszont a borászatot jelenleg is vezető Alois Gross nevéhez fűződik. A Falstaff 4*-os birtokként tartja számon. Jelen bor Erste Lage területről származik, 6 hónapot volt fahordóban, a termelő 5 éves érlelést javasol. 15 Euro.

Bodza, licsi, citromfű, muskotályos pacsuli, pici krétaporos fűszerezés. Később barackos-jaffás jegyek is csatlakoznak, szóval színekben nincs hiány. Közepes test, élénk, ropogós gyümölcsökkel telt ízek. Tiszta, áttetsző konzisztencia, a hordót ismét csak egy az egyben letagadhatná.  Közepes strukturáltság, vibráló savak, közepesnél  valamivel hosszabb lecsengés. Ismét kiváló egyensúly és egység. Ez így jó, ahogy van. 6 pont. (87)

2013-01-25 19.36.58.jpgWeingut Tement: Sauvignon Blanc  Zieregg Grosse STK Lage 2008

A borászat, illetve az egész borvidék egyik zászlóshajó bora. Falstaff 95 pont, Wine Enthusiast 92, Jancis Robinson 16, Cellartracker 91.5 pontos átlag. Grosse Lage terület, 18 hónapos fahordós érlelés, a termelő 15 éves érlelhetőségről ír a címkén. 30 Euro.

Igen mélyről jövő illat. Buja zöldnövényi karakter, aloe vera, avokádó, valamint trópusi gyümölcsök tömkelege, maracuya, papaya, kiwi. Közepesnél nagyobb test. Tiszta, finoman krémes konzisztencia, szinte csak ez utóbbi árulkodik a hosszas hordós érlelésről. Telt ízek, érett, vastag gyümölcsösség, jellegzetes sauvignon-os karakter, de szokatlan mélységű kiadásban. Koncentrált anyag, fókuszált, több rétegben fejlődő kortyközép,   szép hosszú lecsengés. A savak lendületesek, de abszolút jó integráltság mellett kísérik a gazdagság kibontakozását. Egyensúly és egység tekintetében itt se nagyon lehet belekötni. Semmi meglepő, mégis az egyik legjobb sauvignon blanc eddig. Erős 7 pont. (91)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr475049355

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.01.30. 10:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.01.30. 08:40:10

Erre vannak a legerősebben klasszifikált olaszrizlingek is, egyébként, a stájerek dolgoznak vele rendesen.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.30. 08:49:11

@Szomjas Gödény: Nem tudom. Nekem itt úgy jön le, hogy Welschriesling nem kaphat erste ill. grosse lage minősítést, hanem külön kategóriát képez, melynek kritériumai nem igazán tűnnek acélosnak. Nekem úgy tűnik ebből a fajtából inkább végtelenül könnyű bort csinálnak még a szüret évében forgalomba hozva..
www.stk-wein.at/criteria.html

szakee 2013.01.30. 09:56:08

Grosstól pont tegnap nyitottam a Jakobi 2011et (SB), 13€. Nagyon szép bor, virgonc savakkal, nagyon rendben levő szerkezettel és szép utóízzel. Egyensúlyos, kellemes, öröm inni. Vagy akár eltenni 2-3 évre...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.30. 10:13:13

@szakee: Úgy néz ki akkor hasonlóak a tapasztalataink.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.01.30. 17:44:34

@drbarta: Nekem úgy rémlik két éve volt a Mondovinon egy nagy stájer olaszrizling bemutató, és klasszifikált dűlőkből,
de ezek szerint rosszul emlékszem.
süti beállítások módosítása