A Borrajongó

Haraszthy Vallejo Öreghegy Pinot Noir 2009

2012. október 11. 10:38 - akov

Borunkat az Etyeken található, szinte agyonhallgatott, bor blogokon és a sajtóban ritkán feltűnő Haraszty Vallejo pincészet készítette. Márciusban jártam náluk, végigkóstoltam az egész portfóliót és azt tudom mondani, hogy példaértékű munka folyik ott és már most több a pince puszta ígéretnél. A szortiment legalsó szintjén is korrekt, jól árazott és tiszta borokkal találkoztam. A most értékelt nedű a Virtuoso sorozat tagja, amely már a magasabb minőségű termékek közé tartozik. Emlékeim szerint ebből a sorozatból mind a chardonnay, mind a sauvignon blanc baráti árazású és már egy teljesebb, komplexebb kategóriát képvisel. Az összes bor közül talán a pincészet körül található ültetvényről származó Öreghegy pinot noir fogott meg leginkább. Ebből vittem is haza egy palackkal, amelynek sorsát egy erdei gombavacsora teljesítette be, és meg kell hagyni, nagyon is kellemesen csúsztatta apró kalapos barátainkat a jól megérdemelt végzetük felé.

hvpn.jpg

Haraszthy Vallejo Öreghegy Pinot Noir Etyek 2009

Borunk irányítottan erjedt, kézzel csömöszölték, majd ezt követően 9 hónapot töltött el új, kisméretű fahordóban. Összesen 880 palackot töltöttek le. Szemre friss, áttetszően cseresznyés. Illata első szippantásra izgalmas, szép tiszta, kék virágos, tele életteli piros bogyósokkal, eperrel, cseresznyével és a hordóból származó vaníliával. A friss jegyek mellé némi szörpös állagú gyümölcsösség is vegyül, mellé kis földesség fokozza komplexitást. A fa minőségi, ugyan nem kevés. Kóstolásra szép telt, eperrel és málnával dúsult gyümölcsei szépek és elegánsak, kevés lekváros formájú piros bogyósságot is érezhetünk azért. A tannin közepes mennyiségű, finomszemcsés, illően passzított mindenhez. A viszonylag hosszú lecsengés eleje kissé kilágyul, a meleg évjárat visszafogta savak (4.5g/l) nem kölcsönöznek túl feszes szerkezetet a bornak, illetve kicsit az alkohol is tetten érhető. A hordós hatás igényes, jól illik a borstílushoz. Szép kis pinot noir ez, én nagyon kedveltem, akár étellel, akár nélküle a jól elkészített hazai pinot noirok szűk táborát gazdagítja. Wine of a note, ahogy a címke mondja. 6 pont. Pincében 2.500Ft. 13,0%

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr614832487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.11. 10:48:47

örülök a jó tapasztalanak. én annak idején egy 2008-as alap pinot noirt zsákmányoltam tőlük. először a műanyag dugó, után a a beltartalom lepett meg: vizes, üres, semmi illat, semmi íz. totális csalódás volt számomra, ment a lefolyóba.
ennek ellenére lehet, hogy a szelektált széria már klasszisokkal jobb.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.11. 11:02:41

@ungert: Köszi. Mennyi idősen ittad meg? Nem lehet, hogy műanyag dugó miatt oxidálódott? Én bizti nem tartanék meg 18-24 hónapon túl műanyagdugós bort.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.11. 11:06:27

@akov: vásárlás után nagyjából két hónappal dugóztam ki. azt viszont nem tudom, hogy a kereskedő (győri Matias vinotéka) mióta tartotta a polcon.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2012.10.11. 12:52:34

nálam ez a famennyiség már kiverte a biztosítékot, őszintén sajnáltam, hogy az érezhetően jó alapanyagot agyonnyomták.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.11. 13:22:01

@metszo_ollo: 9 hónapot töltött el újfában. Ismerve a pincészetet, sanszos, hogy francia volt. De nem is ez a lényeg. Engem nem zavar a jó minőségű fa, ami díszit és nem elvesz. A nagy burgundik is jócskán meg vannak küldve fával, szóval ez nem stílusidegen.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2012.10.11. 13:34:55

elfogadom, hogy neked tetszett és nem is gondolom, hogy ennyi hordótól a bor rossz lenne, csak egyszerűen nem az én világom.

shiraz 2012.10.11. 13:54:25

"A nagy burgundik is jócskán meg vannak küldve fával, szóval ez nem stílusidegen."
ez azért félreértésre adhat okot. egy komoly burgundiai vörösben nem érezhető a fa, vagy alig-alig és az is teljesen bele van simulva.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.11. 13:56:44

@shiraz: természetesen, és nagyon drága fát használnak, csak úgy mint BDX-ben, vagy Ribera del Dueroban. Eszem ágában sem lenne a HV PN-t a Romani Csontihoz hasonlítani, viszont aki famentes bort akar, hát ne igyon drága burgundit. :D

Mindegy, nekem pozitív élmény volt ez a pinot, ahogy írom sajnos igazán kevés jó van itthon ebből.

shiraz 2012.10.11. 14:17:28

@akov:
famentes ez jó vicc. :) vagy félfamentes :)
nem a fa a fontos, hanem az oxigént biztosító környezet, ami lehet akár beton is.

shiraz 2012.10.11. 14:37:57

@akov: a jó HV borélményre én még várok...

117 2012.10.11. 14:45:45

A magyar pinot noirok (is) nehéz műfajt képviselnek. Ezt a tételt ugyan nem kóstoltam, de a leírás alapján rossz nem lehet. Volt két másik etyeki pincészet is, akiknek a borait szerettem: az Etyeki Kúriáé (tudom, megosztó volt picit), meg a Kertészéké is közelebb állt hozzám, mint a legtöbb villányi. Úgy tűnik, hogy a Budai-hegység mészköves talaja jót tesz ennek a fajtának, és a gazdák egymást erősítve tudnak a jó irányba haladni. (Azt hiszem, ennek majdnem akkora a jelentősége, mint a termőhelynek, tekintve, hogy Villányban is sok a mész, tudtommal).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.11. 14:55:14

@shiraz: 7p-os borukkal nem találkoztam. A Fantastico sorozat drága és sok (túlérett, sok fa, sok alk). A Virtuoso boroknál van mit keresgélni.

@117: Jól mutatja ez a bor is, hogy a fajtának helye van Etyek környékén.

nana! 2012.10.11. 20:07:13

Ha már az etyeki pinóknál tartunk, ne felejtkezzünk meg az Anonym pince Életjel nevű pinójáról.

Szegediszomelijé 2012.10.11. 20:52:32

Hú, nekem menekülési pont, ha egy Pinot újhordós és vaníliás -te meg tudod szeretni. Hát, ilyenek vagyunk:-) Egészségünkre!

shiraz 2012.10.12. 09:49:25

@nana!: ízlések és pofonok, egészségedre :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.12. 12:47:23

@Szegediszomelijé: Fából származó vanília és vanília között óriási különbségek vannak.

európai 2012.10.13. 13:11:20

Számomra nagyon fontos fajta a Pinot, mindig meglep ha belefutok egy viszonylag jó magyar változatba. Idén ez tetszett:

Bobogó Pincészet Izabella Utca 2009

This is a nice dry Pinot Noir from the famous Tokaj region of Hungary. Lovely and soft palate with true varietal characters and there is even a hint of Burgundy.
Nicely balanced, ripe and delicious. Very promising for Tokaj!
91 points. HUF 3800.-
süti beállítások módosítása