A Borrajongó

Tokaji hétvége IV. A Bott-pince

2012. szeptember 28. 06:00 - drbarta

Folytatódik az on-topik, azaz vissza a tokaji borokhoz. Másnap az első út überkirálynagykedvenckihagyhatatlan Bodóékhoz vezetett, ahol elsősorban a már lepalackozott 11-eseket kóstoltuk.

Teleki 2011

Olyan, mint szokott. Citrusok, zöldalma, körte, sósság. Közepesnél teltebb, arányos felépítés. Telt ízek, friss, hűs karakterű gyümölcsösség, ásványos fűszeresség. Feszes, cizellált savak, fókusz. Az egység még mindig fiatalos. Ez talán az eddigi legelegánsabb Teleki, de nem feltétlen a legkomplexebb.

Előhegy 2011

Aromákban hasonló bor, de másak az arányok és más a felépítés. Ez vastagabbnak, krémesebbnek, hömpölygősebbnek hat, a savak szélesebbek, szétterülősebbek, a szerkezet a nagyobb sűrűség-érzet mellett is lazább-érzetű. A hordó is meghatározóbban van jelen. Finom és szerethető bor, de nekem a 11-esek közül a legkevésébé meggyőző.

Csontos 2011

A korábbi évjáratokban megszokott aromák, sok gyümölccsel, karakteres gyurmás ásványossággal, barátságos fűszerességgel. Közepesnél nagyobb testű korty, maradékcukor nélkül is kellően telt ízek, eddigiektől tömörebb, fókuszáltabb közép, hosszabb kibontakozás. A savak cizelláltak, remekül integráltak a kortyba. Talán az eddigi legegyensúlyosabb Csontos. Így kell, hogy kinézzen egy top furmint.

Határi hárs 2011

Így meg egy top hárs :) Egy lépéssel töményebb illat, sósabb gyurmás ásványosság, alma, citrusok, méz, fehér virágok. Telt korty, arányosság, tömörség, gördülékenység, élénkség, egység, fókusz. Hasít. Az is lehet, hogy ugyanazon kategória keretein belül ezt még egy picit magasabbra tenném, mint az előzőt.

Szamorodni 2011

Hát ez valami nagyon finom. Tiszta, jól definiált gyümölcskavalkád, adekvátabb kajszival, izgalmasabb trópusiakkal, citrusokkal, mézzel. Telt korty, mély ízek, hosszú lecsengés, egyensúly. Hedonizmus mellett kiválóan strukturált bor.

Aszú 2008

Nem szálazgattam nagyon, pedig lett volna mit. Az előző bortól még töményebb, még mélyebb és valami valószínűtlenül hosszú.  Élénk savai révén mindez szintén egyensúlyban.

 

Néhány órával később a pincében is megjelentünk, ahol nem jegyzeteltem, de kóstoltuk a  Határi furmintot és a Kulcsár hársat is 2011-ből, tartalmasan szikár, tömör szerkezetű, komoly borok. A hab a tortán pedig 2012-es különböző előrehaladottsági állapotban levő erjedő must kóstolása volt. A sárgamuskotály valami félelmetes életöröm.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr474807639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.28. 10:26:17

Gratulálok, és persze Juditéknak is!
Látom mindenkinél új leg a 11es Teleki. (De a szamo meg az aszú is borzasztóan érdekel).

Az "adekvátabb kajszi" a szamónál azt "kifejezett, határozott" értelemben írtad?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.28. 10:32:13

Azért nálam a Csontos és a Határi hárs is a Teleki fölött van.
Az "adekvátabb" olyan értelemben, hogy édes tokajik esetén megszokottabb.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.28. 13:23:51

@drbarta: Bocsánat, a közben rájöttem, hogy tévedek, a Határi 11-esért lelkesedtek igen sokan.

európai 2012.09.28. 13:55:49

Nos...hozzám Teleki fog érkezni októberben. Kiváncsi leszek rá!

kegyetlenkirály 2012.09.28. 14:46:13

Ez jó kis kóstoló lehetett ! Szép sor !

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.09.29. 09:05:29

Akkor az elohegy-rajongasommal azt hiszem, egyedül maradtam (sebaj, több marad).
Szamorodni egészen egyedülálló dolognak ígérkezik...
süti beállítások módosítása