A Borrajongó

Up to date- Alion 2005

2012. április 13. 06:00 - drbarta

A tavalyi év első igazán meghatározó nagy vörös élménye volt a tétel.

Többször eszembe jutott azóta, hogy rá kellene újra próbálni, csak hát elég drága mulatság csak úgy nézegetni.

Vannak olyan esetek, például a nagy Bordeaux-Villány párbajunk, amikor ez a késztetés különösen erőssé válik. Szívem szerint és ha lett volna nálam, azonnal nyitottam volna egyet, hogy az erős 8 pontos emlék vajon őrizné -e a fényét az aktuális sorban.

Sajnos erről lekéstem, de azóta győzött az egyszer élünk érzés, és leemeltem az utolsó palackot a Bortársaság polcáról.

Az ünnepek alatt pedig kedves vendégek tiszteletére felnyitottam.

 

2011. január 

Vonzó és kifinomult illat. Lényegesen komplexebb, mint eddig bármelyik, érett, nem lekváros fekete bogyós gyümölcsök, finom gombásság, pici dohány, finom fűszeresség, kevesebb, vagy legalábbis kevésbé nyilvánvaló fajelenlét. Szájban telt, de mégse súlya tűnik fel elsőre, hanem nagyon remek arányai. Sok , de nagyon finom és kulturált a tannin. Bebizonyítja, hogy egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy nagy vörös bor csereinek feltétlen szét kell húznia a szájnyálkahártyát. Sima és bársonyos tapintat. Pontos és precíz savak, cizellált keretbe foglalják a szerkezetet, mindamellett szinte észrevétlenül teszik a dolgukat, mindig ott és annyian vannak amennyi szükséges. Nincs élesség, nincs túlkapó lendület, és nem hiszem el, hogy emiatt ne lenne a borban potenciál. A nagyság végre nem párosul robosztussággal, a bor kifinomult, elegáns, részletgazdag. Mély és komplex zamatosság mellett végig megőrzött arisztokratikusság.  Ugrásszerűen nagyot léptünk előre a sorban. Erős 8 pont. (93)

 

 

2012.április

Először zárkózott az illat, majd idővel és melegedve szépen nyílik. Fekete cseresznye, szurok, avar, gomba, dohány, bőr. Meglehetősen komplex. Telt korty. Nagyon sok tannin, érett, kissé tapadós, szolid tartást ad. Élénk, cizellált savak is építőkövei a váznak. Mély ízek, nagyon érett, de nem lekváros fekete gyümölcsök, palackérlelés aromái, tényleg visszafogott pörkölési ízjegyek. Szép hordóhasználat, egyáltalán nem érződnek a „közhelyesebb fa-ízek” . Koncentrált  kortyközép, közepesnél hosszabb lecsengés. Az utóíz őrzi a sok tannin kissé adsztringens emlékét. 7 pont. (90)

Ugyan nem egy illusztris sorban sikerült felnyitni, de jóval kevésbé meggyőző, mint az emléke. Nem tudni pontosan mi az oka. Egyrészt az újabb, még szebb emlékek sokaságával természetes jelenség már a pontok inflálódása. Ugyanakkor nem tudom lehet -e jelentősége, hogy az első palack Spanyolországból származva néhány hónap borhűtő után került az asztalra, míg ez pár évet lehúzhatott a hazai borszaküzlet polcán.

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr344403643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.13. 07:06:32

Hohó! Örülök, hogy ezt megkóstoltad újra. A sok tannin azért fura. Biztosan nem optimálisan tárolják, éveket tölthetett el a polcon!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.13. 08:06:38

@akov: Mert emlékeid szerint nem volt benne sok tannin? Mert szerintem elég soknak tűnt tavaly is...
Nekem egyébként két fő változás volt a korábbihoz képest. A tannin kevésbé volt integrált, aroma tekintetében pedig egy nagyságrenddel előrehaladottabbnak tűnt.

kukko 2012.04.13. 09:39:29

Az ember azt gondolná, hogy egy vinotékában odafigyelnek a tárolásra. Hát nem feltétlenül.Főleg az "utolsó palackoknál" lehet problémás, hogy túl sokat töltenek a spotlámpa fókuszában.

töppedt 2012.04.13. 10:34:34

Ha az infláció tovább tart...:)
kelgyo.fw.hu/kitekintes/dragasag.html
Nem megvetni, az író MTA tag volt.

felvetés 2012.04.13. 10:39:59

Ez a vörös volt talán a legszebb, amit tavaly kóstoltam. Néhány órás szellőztetés után engem lehengerelt a komplexitásával, valamint tökéletes arányaival. A tanninok akkor nekem tanítanivalók voltak, bár nem kevesen vannak a borban, de nagyon szépen érettek, bársonyosak. Még nyáron kóstoltuk, akkor 8-8,5 pontra adtam. Van is még egy palackkal belőle, majd alkalom adtán beszámolok az élményről.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.13. 18:18:28

@töppedt: Mik nincsennek... :)
@felvetés: Amiről te írsz, azt tapasztaltam tavaly én is. Most is kiemelkedő volt, csak nem olyan mértékben.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.14. 21:02:00

@drbarta: Arra gondolok, hogy vagy 6-7 bort kóstoltunk előtte, ami azért fárasztja a nyálkahártyát, azaz érzékenyebb rá az ember. Így sem volt bántó és fárasztó, ez lep meg. Most úgy tűnik többnek érezni benne... fura. Előbújt a műtannin. :)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.16. 21:13:35

az új évjáratok közül valamelyik esélyes nálam születésnapra. a második ikszet méltó módon illik ünnepelni :) :D

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.04.17. 00:03:21

@ungert: MÁSODIK IKSZ?
Ha emlékszel rá, elbsztd!
;)

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.17. 05:56:57

@Szomjas Gödény: hát ha valami ilyen kaliberűt kívánok kidugózni, akkor illene emlékezni.. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.17. 17:25:53

@ungert: Hát akkor boldog második ikszet, ha már mostanság aktuális :)
süti beállítások módosítása