A Borrajongó

Tizenegyes szemle Tokajban- Bott és Kikelet pince

2012. március 30. 06:00 - drbarta

És végül következzen a szemle utolsó posztja a blogon már sokat emlegetett Bott és Kikelet pincéknél tett látogatásról.

Juditéknál és Stephaniéknál is szélesedett a dűlőportfolió, a korábbiaknál így most több tétel volt kóstolható. Az viszont még képlékeny, hogy melyek fognak önállóan, illetve birtokbor formájában piacra kerülni. Ami fix, szép dolgoknak nézhetünk elébe 11-ből.

Következzenek a jegyzetek:

 BOTT-PINCE

Teleki furmint-hárs 11- Hűs citrusok, lime grapefruit. Tiszta, szinte transzparens hangulat. Arányos felépítés, kellően telt ízek, dráma nélkül, de szépen kitartó közép ad ellenpólust a dűlőtől talán szokatlanul élénk savaknak. Ropogós, friss, kicsit rendezetlen. (érdekes, hogy ebben az évben nem az első tapasztalat, hogy ilyen nem rossz értelemben vett sauvignon blanc-os világa van olyan boroknak, melyekre korábbi évjáratokban messze nem volt jellemző)

Előhegy furmint-hárs 11- Körtés-krémes-citrusos világ. Közepesen telt, tiszta, élénk korty. Hűs, ropogós primer gyümölcsösségre épülő aromatika, az előzőtől picit lazább szerkezet. Arányai, tetszetős zamatai végett igen jó inni.

Budaházi hárs 11- Élénk gyümölcsösség, zöldalma, pici élesztősség. Szájban kis szénsavas pezsgés, élénk, talán picit éles savak. Ez mellett is élvezhető, frissítő tétel.

Sajgó hárs 11-  Alapvetően hasonló világú, felépítésű tétel, nem készítettem külön jegyzetet. 

Csontos furmint 11- Gazdag illat körtével, citrusokkal, fehér virágokkal, tapinthatóbb zsírkrétás ásványossággal. Közepesen telt, arányos felépítésű korty, finom cizellált, kellő élénkségű, de nem domináló savak. Zamatos, elegáns, a korábbi évjáratokhoz képest könnyedebb, szárazabb, de remekül strukturált, fókuszált középpel, lecsengéssel. A furmintok közül ő volt a kedvencem.

Határi furmint 11- Hasonlóan tartalmas furmint, telt ízekkel, de egyes részleteiben nálam elmarad az előzőtől. Kicsit szélesebb savú, kevésbé kimunkált szerkezet,  rendezetlenebb, nem olyan sima.

Kulcsár hárs 11- Virágos, gyurmás, almás aromatika. Közepesen telt, kis szénsavas pezsgés. A fajtához képest tömör szerkezetű, feszes savú, fókuszált tétel. A kis maradékcukor jól áll neki, kedvesebbé teszi, szívesen fogyaszthatóvá, elsimítja az esetleges éleket, de a hangsúly ennek ellenére a struktúrán van. Szép, nagyon tetszett.

Határi hárs 11- Zárkózottabb illatú. Arányos felépítésű korty, ásványos, szikárabb világ, érintésnyi mézzel. A kortyközépen itt is igen szemrevaló mélységet ad a sok anyag összefókuszálódása, megnyújtva a lecsengést. Hasonlóan értékes, de keményebb és talán még rendezetlenebb az előzőnél.

Csontos sárgamuskotály 11-  Fincsi kategória. Fajtajellegzetes aromák, könnyedség, arányosság.

Bott-rytis 11- Kevésbé szokványos trópusibb aromatika, elsősorban banán érződik. Remek felépítés, nem túlzó édességgel, mély, intenzív ízekkel, sima, csiszolt felszínekkel.

Szamorodni 11- Kajszi, méz, mellette trópusiak itt is, de nem banános, jóval színesebb kivitelben. Telt korty, intenzív zamatokkal, komoly mélységekkel.  Arányos felépítésű keret, szép savvilággal. Nagyon tetszett.

 

KIKELET-PINCE

 

Birtok hárs 11- Barack, grapefruit. Tiszta, arányos, zamatos korty, élénk savakkal, lazább szerkezettel.

Lónyai hárs 11- Hasonló illat. Fehér húsú őszibarack, grapefruit, zsálya. Szájban közepesen telt, mély koncentrált lédús karakterű gyümölcsösség. Feszesebb savak, részeletgazdagabb struktúra. Nagyon szép!

Kassai hárs 11- Itt is az érett, majd kicsordulóan lédús grapefruitra lehet asszociálni, kis zsálya kíséretében. Szájban is hasonló világú zamatok, de lágyabb közepű, lazább szerkezet adja a vázat. Persze tetszett.

Váti hárs 11- Illatában édesebbnek hat a gyümölcs, szájban viszont kevésbé színes, harsogó, mint az eddigiek. Szikárabb korty, hűvösebb zamatok (citrom, lime), pici cseresség.

Birtok furmint 11 (Váti+Lestár)- Pink grapefruit, egzotikusabb színezetekkel is kiegészülve, ami feltétlen jól áll neki. Szájban is remek. Közepes test, haraphatóan koncentrált gyümölcsösség, kellő tömörség, fókusz. Sima felszínek, egyszerre feszes és gömbölyű. Kiemelkedően jó!

Farkas furmint 11- Barackos, grapefruitos, gyógynövényes világ. Direkt, zamatos, kerek korty, kicsit lágyabb szerkezet. Fincsi.

Kassai hárs-2 11- Lime, grapefruit. Közepes test. Vastag gyümölcsösség, feszes savak. Erőteljesebbnek tűnik, mint az elsőnek kóstolt Kassai.

Váti hárs 08- Érett illat, fűszerek, petrolosság, kortalanabb citrusok. Szájban közepes test. Feszes savak, fűszeres ízei szépen kitöltik a szerkezetet. Sima felszínek, remek egység. Nagyon jó!

Váti furmint-hárs 10- Érdekes módon ennek a világa is fűszeresebb, ásványosabb, érettebb hangulatú. Az előző borral mutat rokonibb jegyeket, mint a 11-esek, vagy épp a 09-esek lédúsan, haraphatóan gyümölcsös világával. Citrusos-fűszeres ízek, feszes savak, tömör közép. Érezhető maradékcukor oldja a szikár hangulatot sikeresen. Tetszett ő is!

Aszú 10- Szaftos gyümölcsök,narancs,  sárgabarack-koncentrátum, méhviasz. Mély ízek, ezer színű gyümölcskosár, gerinces, frissitő citromos-lime-os ízű savak. Intenzív, szikrázó bor, fiatalosan rakoncátlan, de nagy élmény már most is.

Aszú 07- Narancsos, kajszis, krémes, marcipános. Vastag, kényeztető, kifogástalanul sima. Mély és magával ragadó.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr84341970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.30. 14:44:59

nagyon érdekes, amit a 08' váti hársról írtál. októberben nekem is az volt az érzésem, hogy már-már "wachaui" bort iszom. egy igazán ásványos (olyan tűzköves), kiegyensúlyozott, több évig érlelhető bor, ami a teljes potenciálját nagyjából 2014-ben (vagy később???) éri el. nagyon figyelemre méltó!

a 08' szamorodnihoz volt-e szerencséd? szívesen meghallgatnám a véleményedet (akár magánban is)...

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.30. 15:27:43

@szenvedély S.: na ez is érdekes, mert engem is wachaui hangulat kerített hatalmába ettől a bortól (aztán a doktor úr leszavazott, hogy "azért ez nem olyan":)) Tény, hogy volt benne egy érdekes petrolos jegy, de ami még érdekesebb, hogy ősszel ez a bor még egészen szikár és teljesen más savérzetű, jellegű volt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.30. 17:03:07

@szenvedély S.: Nekem nem volt wachaui érzetem annál a bornál.

A 08-as szamorodni nagy kedvenc. Szerintem legalább kétszer írtam már itt róla. Ha rákeresel a Kikelet vagy épp szamorodni taggel könnyen megtalálhatod. Olyan 7 és fél pontig szokott nálam jutni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.30. 22:59:57

@demisec: kíváncsi vagyok, hamarosan lesz hozzá szerencsém. érdekes lehet, ha sokat változott. vajon miért?
süti beállítások módosítása