A Borrajongó

Évfordulós számadás

2011. április 08. 09:00 - drbarta

Pontosan egy évvel ezelőtt élesedett ezen blog első bejegyzése. Hirtelen ötlet volt, aznap reggel felébredve még magam sem tudtam, hogy azon a napon "bloggerré" fogok válni. :)  Egyszercsak jött egy gondolat, hogy mi lenne, ha az aktuálisan megtartott kóstolónk jegyzetét nem az indexes fórumra, vagy épp másvalaki blogjára másolnám fel komment képében, így félszegen kattintottam a blog.hu-ra (ne kérdezzék miért oda, talán mert kommentelőként, már ismerősebb felszínnek tűnt) új blogot indítani, tartva attól, hogy alapjaiban hiányos számítástechnikai ismereteimmel egyáltalán erre képes leszek-e. :)

Fogalmam sem volt mi sül ki az egészből. Nem volt elképzelés, nem volt különösebb cél. Annyi tervem volt, hogy a kóstolási jegyzetek mostantól ide kerüljenek egy helyre, a lehető legegyszerűbb formában, minél kevesebb bevezetéssel. Azt is tudtam, hogy a kóstolt borok leírásán túl itt semmi mással nem szeretnék foglalkozni, olyan témákkal pedig, melyek alapjaiban nem a fogyasztó hatáskörébe tartoznak pláne nem. 

Tudni kell, hogy a blogon megjelent posztokat legalább annyira magamnak írom, mint másoknak, számomra így a legfontosabb cél a "lefedettség" megőrzése, azaz az általam kóstolt borok, úgy általában jelen legyenek, visszakereshetőek legyenek. Azt lehet mondani, hogy a kóstolásaim 80-90%-a, tehát erős zöme itt megjelenik, erről az "adatbázisról" pedig nem szeretnék lemondani annak érdekében sem, hogy formailag, stilisztikailag igényesebben elkészített cikkeket lehessen itt olvasni. Hozzá kell mondjuk tenni, hogy ezek az egyszerűbb, gyorsan összedobható formájú, sajnos olykor nyelvtani hibákkal is tűzdelt írások, a tartalmi oldal felől megközelítve, részletes kóstolási jegyzetekkel szolgálnak akár harminc-boros sorokról is, sőt, akár 180 bor kóstolásával járó fesztiválról is átlagon fölüli alapossággal jelentkezem.

Nem sokkal az indulás után a blog értékes erősítést kapott Pardi Norbi személyében. Ő velem ellentétben rengeteg kóstolásának csak töredékét írja meg, a heti egy posztot azért igyekszik tartani. A relatíve kevesebb írás mellett a közös kóstolások, hosszas beszélgetések, négykezes jegyzetek révén azt lehet mondani, hogy kölcsönösen sokat tanultunk a másiktól. Borokat mutattunk egymásnak, beszéltünk róluk, más szempontokból írtuk le értékeiket, hiányosságaikat. Végül elmondható, hogy leírásaink és kóstolási módszereink is sokat idomultak egymáshoz.

Mivel ez az egész blogolás hobbi, semmiféle érdek nem fűződik kattintások gyűjtéséhez. Reklámok nincsennek a felületen, indexes címlapra semmiképp nem szeretnénk kikerülni, közösségi oldalakon sem folyik olvasók verbuválása. Ez mellett viszont azt reméljük, hogy aki betéved ide, az az általunk kóstolt borokról szeretne olvasni, és úgy is tűnik ez működik, a trollok ezeddig sikeresen elkerülték az oldalt. :) Ez persze jóval kevesebb látogatót jelent, mint amennyi lehetne, meg amennyi esetleg másoknak van, de nem panaszkodunk. A blog kezdete óta folyamatosan növekedett olvasóink száma, jelenleg ez egy kellemes forgalmú hétköznap 80-90 főt jelent, hétvégeken ez a szám persze lényegesen alacsonyabb, de "érdekesebb" posztok esetén nemritkán 100 fölé is kerülhet. Az egy év alatt 198 poszt jelent meg, ebből 159-et magam írtam, ami átlagosan heti hármat jelent. Család, gyermek, munka mellett színtiszta hobbiként szerintem ez tisztességes aktivitás.

Szóval itt tartunk ma, nekünk boldog évfordulót, az olvasóknak pedig további kellemes olvasást és kóstolgatást kívánunk!  

18 komment
Címkék: évforduló

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr392808739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töppedt 2011.04.08. 10:17:34

Gratulálok a koncepcióhoz és a kivitelezéshez egyaránt.
Norbival olyan jól összecsiszolódtatok, hogy a vélemények végkicsengése a pontszám gyakran azonos, míg az ahhoz vezető út nemritkán teljesen eltérő. S ez nekem tetszik, mivel azt jelzi, hogy egy szubjektívnek mondott véleményalkotás valahol mégis objektivizálható
Még egyszer gratulálok mindkettőtöknek

Kabócás 2011.04.08. 11:51:04

Gratulálok én is Nektek és remélem, hogy ezt minél előbb néhány jó BOR társaságában is meg tudjuk ünnepelni :)

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.04.08. 13:09:35

Gratulálok én is, ôszintén csodálom azt a precizitást és termékenységet, ami a blogotokat jellemzi, kitartást és nagyon sok jó bort kívánok nektek!

beragadt 2011.04.08. 16:32:09

Fontos tájékozodási pont. Alap blog.
Sok jó bort és kitartást a további "munkához"

Daeril 2011.04.08. 21:33:23

Köszönjük és további jó "munkát" :)

Friend of Wine 2011.04.09. 07:11:34

Gratula a bloghoz, minden nap benézek, hogy van-e "termés". A cikkek olvasása közben jól esne néhány korty.
Sok jó írást, ezekhez jó borokat kívánok.

Bodomi 2011.04.09. 11:05:08

Csak így tovább a borospincék mélye felé ezután is!

felvetés 2011.04.11. 07:56:38

Én is gratulálok, már első évesen is benne vagytok a Top3-ban nálam! :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.11. 11:30:58

hogy szalad az idő, gratulálok én is!
további jó iszogatást, meg jegyzetelést!

egyébként hogy érzed, megéri blogot írni?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.11. 13:50:40

@felvetés: Ez aztán az elismerés :)
Köszönjük!

@Szomjas Gödény: Megéri-e? Mivel a fogyasztott borok jegyzetei megvannak itt, ezért igen. Vissza tudom keresni őket, meg tudom figyelni mit változik az idővel az ízlésem, és a leírások mikéntje.
Mindamellé ha érkezik néhány pozitiv visszajelzés is, az elégedettséggel tölt el.
Ha több lesz a nyűgöm vele, mint amennyi örömöm lelem benne, akkor abbahagyom. Egyébként köszönjük neked is!

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.04.10. 17:40:54

Most nézem, hogy 2 napja volt 3 éves a blog és egy sort sem írtok róla? :)
Mindegy én köszönöm az eddigieket és várom a folytatást.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.11. 09:19:26

@rszabi: Köszönjük!!!

@drbarta: Soha nem olvastam ezt a posztot, vagy már nem emlékszem rá. Azt sem vágtam, hogy 2010-ben indult el a blog, azt hittem régebben! Viszont a 3 év szép teljesítmény így is, úgy is. Iszol majd erre valamit? Esetleg írsz is az évfordulóról? :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.04.11. 13:44:13

@akov: Szerintem az elmúlt héten épp az a nap volt az egyetlen, amikor semmit nem ittam. :)
süti beállítások módosítása