A Borrajongó

Riesling-gyógyír

2011. április 06. 06:00 - drbarta

Megfigyeltem magamon, ha olyan kóstolón vagyok túl, melyek több kompenzációs hozzáállást igényeltek, mint tényleges szórakoztatást, akkor belátható időn belül meg kell magam jutalmazni valamiféle bombabiztos örömforrással, ami manapság jó eséllyel lehet édes moseli riesling.

A most következő rieslingek nem egy kóstolón kerültek egymás mellé, hanem az elmúlt kb. egy hónapban fogyasztottam őket olyankor, amikor feltétlen fel kellett magam dobni valamivel.

Az persze szinte szánalmas, hogy amikor színtiszta hedonizmnusra vágyom, akkor is képtelen vagyok megállni jegyzetelés nélkül. :)

 

J.J. Prüm: Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2004
Egészen halovány citromsárga szín, szinte vízszerű. Élesztős-kénes fülledtség mögül a „riesling” is megmutatja magát. Hűs citrusok, fehérhúsú barack, nedves kő, kis adekvát petrol. Másnapra a fülledtség teljesen kiszellőzik.  Szájban üdítőszerűen könnyű, kis co2, tele korát meghazudtolóan primer gyümölcsös zamatokkal. Lime, szőlő, zöldalma, grapefruit.  Mellettük kifinomult, egyáltalán nem átható palás ásványosság szövi át, plusz egy kis petrolos fűszeresség. Nem megrázóan mély és komplex, de kíváncsi vagyok hány 2004-es évjáratú, 18-as mustfok körüli alapanyagból készült tétel tud 2011-ben ennyi frissességet nyújtani, és akár ennyi évet letagadni. Savai nem zizegnek félelmetes fordulaton, de még jócskán erővel teliek, játékosak, precízek. Eleinte úgy tűnik kicsit gyorsabban lefutnak, mint szeretnénk, kis idő elteltével ez mintha megszűnne, és jóval több cizelláltságot mutatnak. Másnap kóstolva úgy tűnik még inkább magukra találtak, fiatalosan ropognak, hosszabban cikáznak, fej-fej mellett zamatokkal. Maradékcukor-savak-alkohol rendkívül jó egyensúlyban, az édesség alapján „csak feinherb”-re tippeltem volna. A savak tapintata félúton van az acélosság és sima csiszoltság között. Lecsengésében kellemes grapefruit-héjas fanyarság. 6 pontról indult, másnapra elérte a 7-est.
 
Clemens Busch: Pündericher Marienburg Riesling Spatlese Goldkapsel 2009
Buja, direkt illat. Benne jelentős mézesség, édes narancs, dinnye, mangó és tea. Szájban jelentős édesség fogad, mely végett lesz némi súlya is a kortynak. Rendkívül zamatos indítás, mézes-sárgadinnyés-barackos-narancsos-fűszeres ízei betöltik a szájüreget, és elegendő mélységgel rendelkeznek ahhoz, hogy mindezt kellő intenzitással, kellő hosszan élvezhessük.  A savak finomak, kellemes tapintatúak, szép ívet írnak, elegen is lennének egy „átlagos bor” egyensúlyához. Egy moseli  „klasszis” riesling savaitól viszont több cizelláltságot, precizitást, fordulatot várnék. Mindamellett igazi örömbor. 6 és 7 pont között.
 
C.Von Schubert: Maximin Grünhauser Abtsberg Riesling Auslese 2007
Kezdetben visszafogott, fokozatosan nyíló illat. Nem orrbavágóan intenzív, de komplex. Szép lassan jönnek elő meleg hangulatú citrusfélék, szőlő, édes alma, méz, zöldfűszerek, kövek, érintésnyi petrol. Szájban az érzékelhető súly végett nem mondhatni légiesnek, de kétségtelenül könnyed érzetű, kristálytisztán áttetsző. Zamatai mélyek, színesek és hosszúak. Szépen, jól elkülönülten jelentkeznek a  lédús barackos, zöldalmás, fehérszőlős, vérnarancsos, mézes, pikánsan fűszeresen-ásványos rétegek. A lecsengésben enyhe narancshéjas kesernye. A savak barátságosak, moseli rieslinghez mérten „szinte” puhák, de így is remek, cizellált keretet adnak. Bárminemű élesség, izgágaság nélkül asszisztálnak, kiemelik a zamatok intenzitását, engedelmesen idomulnak azok váltakozásához. Folyamatosan, hosszan jelen vannak kellő intenzitással, de nem szólóznak. Zamatossága, remek egyensúlya végett könnyen érthető és szerethető tétel, de komplexitása kiszálazása némileg több időt igényel. 8 pont.

Az első két tétel Magyarországon is kapható, itt.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr702800822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felvetés 2011.04.06. 08:09:50

Szeretem a rizlinget, de hogy 1 pontért 1 ezrest kell adni, az sok. Ennyi pénzért már valami kimagaslót szeretnék kóstolni, 6-7 pontos borból azért meg szaladgál egy-kettő. Még szerencse, hogy hosszan érlelhetőek, legalább nem esnek szét mire kifut az adott évjárat. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.06. 12:52:56

@felvetés:

1)Lehetséges, hogy kissé szigorú voltam az első két borral. Mostanában szerencsémre elképesztően jó rajnaikhoz volt közöm, így most nálam igen magasan van a mérce. Mindazonáltal, jelen állás szerint úgy gondolom, hogy egyetlen magyarországi rajnai sem éri a fenti írásban szereplő első két tétel szintjét. (szerintem megközelítőleg sem)

2)Szerintem a moseli rieslingek általában igen jó ár-érték aránnyal rendelkeznek. Szerintem 10 Euro környékén 6 pontos borok tömkelege áll rendelkezésre, 20 Euro körül már igen gyakori a 7-8 pont, 30 Euro körül már akár a 9-es is benézhet.
Szívesen venném, ha akármilyen stílust is alapul véve tudnál ajánlani nekem még egy ilyen ár-értékű borvidéket!

A fenti két első bor egy leheletnyit talán elmaradt a várakozásoktól, de így is nagyon élvezetesek voltak. Én azt nem tekintem ráfázásnak, ha az "elvárt" erős 7 pont helyett mindössze alulról érintették meg a tartományt.

felvetés 2011.04.06. 14:09:45

@drbarta: Én egy szóval sem mondtam, hogy ráfáztál, csak annyit, hogy 20 Eur eléggé soknak tűnik, amikor 10-ért is kapok hasonló élményt nyújtó borokat. (pl SAP Juhfark 2009 van most bontva, előtte DZ Birtokbor 2008...)Az biztos, hogy nem sok kiemelkedő rajnaival találkoztam idehaza. De azért csak akad 1-2 tétel (pl Légli, bár nem moseli stílus, vagy Szabó Zoltán)

Te is tudod, hogy itthon is van ilyen borvidék, nem is egy. Gyakorlatilag Somló egésze belefér a 10-12 Eur kategóriába. Tokajról már nem is beszélek, mert lassan belefulladunk a 6 pont feletti furmintokba. Persze van, hogy más fajtára vágyik az ember, megértem, és nem is bántó szándékkal írtam. De tény, hogy itthon ez eléggé magas árnak számít.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.06. 14:39:47

@felvetés: borrajongo.blog.hu/2011/02/16/nagy_nemet_riesling_kostolo

borrajongo.blog.hu/2010/12/16/riesling_szeminarium_ii

Itt van néhány alkalom, amikor néhány egyébként egészen jó hazai rajnai bizony jelentősen elmaradt egy-egy német sorban.

Egyébként moseli riesling-ből is van 12 Euro körül is 7 pontos, szerepelt is már néhány ilyen a blogon. Ehhez képeset a fenti 2 valóban nem a legkiválóbb ár-érték arányt képviseli.

Sok olyan hazai borvidékünk van, ahhol 10-12 Euroért rengeteg 6 pont környéki tétellel találkozni. Ezen tartomány fölött már jóval szűkebb a mezőny. Somlón alig néhány termelő van, akik 1-1 tételükkel elérik a 7+ tartományt. Tokajban már többen, de ott se merném kijelenteni, hogy tájékozottság nélkül, csak az árcédulában bízva, termelők széles rétegétől lehetne klasszis borokat választani.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.06. 14:54:54

@felvetés: Egyébként félreértés ne essék, Tokajt pl. éppen olyan borvidéknek tartom, ahol megfizethető áron jelen van a "klasszis" minden szintje...

felvetés 2011.04.07. 08:02:12

@drbarta:
"Somlón alig néhány termelő van, akik 1-1 tételükkel elérik a 7+ tartományt."-Somlón alig van néhány termelő.

" Tokajban már többen, de ott se merném kijelenteni, hogy tájékozottság nélkül, csak az árcédulában bízva, termelők széles rétegétől lehetne klasszis borokat választani."- Mert Moselből vakon tudsz klasszisokat választani?

Én egyébként jó hazai rajnait eddig hármat ittam: Légli Ottó 2007-es Gesztenyése, Szentesi 2009-es Öcsije és Szabó Zoltán 2006-osa. Ezekből csak 1 volt kiemelkedő, az utolsó.
Egyébként elbeszélünk egymás mellett, nekem egyszerűen sokba kerülnek ezek a borok, bárhonnan származhatnak, 4000 Ft felett csak a kivételes tételeket veszem, azokat is esetlegesen.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.07. 09:07:28

@felvetés: Természetesen elfogadom és megértelek. Ez az összeg lehet, hogy sok az élményért, de hangsúlyozom, könnyen lehet, hogy alulértékeltem őket. (szerintem mind2 nagyságrendekkel jobb, mint a Légli Gesztenyés 07, és mint az Öcsi). Az említett kereskedésben egyébként a felhozott 4ezer körüli lélektani határon is van választék jócskán hasonló minőségi szintű tételekből. Én feltétlen ajánlom figyelmedbe, ha a rieslinget általában szereted.

A legelső hozzászólásod, lehet, hogy tévesen, de arra engedett következtetni, hogy a német rieslingeket általában nem tartod jó ár-érték arányúnak, és én csak erre reagáltam, ugyanis külföldi viszonylatban szerintem ritka az ilyen jó ár-érték aránnyal bíró borvidék.

A többi kérdésre: igen, volt már szerencsém Moselből is, és egyéb német borvidékről is olyan szinten klasszis borba belebotlani középszerű termelőtől 10-12 Euro körüli áron, mely szintet Magyarországon csak igen kevesen képesek nyújtani.

felvetés 2011.04.08. 07:42:28

@drbarta: Szeretem a rajnait, most készülök beszerezni néhány palackkal, így ha van tuti tipped, azt szívesen veszem. Meg majd szemezgetek a megírt borok közt is. Néha már telítődök furmintból, meg olaszrizlingből, az eddig kóstolt külföldi rajnaik pedig nagyon bejöttek.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.08. 09:23:17

@felvetés: Honnan tervezel beszerezni? Kintről, vagy itthonról?
A riesling.hu -n az alábbi tippeket adnám:
-Heymann-Löwenstein-től akármi, az alap Schiferterrassen is pazar, a dűlősök közül a Stolzenberg még megfizethető és igazán pazar.
-Clemens Busch: A vom roten schiefer abszolút remek áron már klasszis-körüli élmény, a MArienburg Rothenpfad 09 már drágább, de nekem nagyon tetszett. Ár-értékben jobban megéri az előbbi.(feleannyi, és kb. 1 ponttal marad csak el)
-Loch Riesling: Stier 09-feltétlen ajánlom, megfizethető és igazán jó.
-Peter Lauer feinherb Stirn 08- szintén
-Dönnhoff- OBerhauser Leistenberg Kabinett-megfizethető áron remek alap-riesling
-Prüm: a 03-as Wehl. Sonn. Sp. meghatározó élmény volt, bár nem olcsó
süti beállítások módosítása