A Borrajongó

Korosabb Weninger borok

2011. január 02. 20:26 - pardi norbi

Az elmúlt néhány hónapban háromszor is volt szerencsém egy-egy hosszabb borsort kóstolni az ifjabb Franz balfi pincéjéből kikerült borokból. Ezúttal nagyrészt kifejezetten érett borokat vizsgáltunk. Sokadszort nyert megállapítást, hogy a Weninger borok szépen érnek (6-8-10 év elteltével szebbek, összetettebbek lesznek, nem pedig erősen lefelé ívelő pályán mozognak) és ez kevés magyar vörösborról mondható el. Összesen 10 bort kóstoltunk, ebből kettőt vakon. Pechünkre egy tétel totálisan dugós volt, egy pedig határeset. Az alábbi borok kerültek sorra:

Frettner 2002. Közepes rubinszín, gránát széllel. Illata gazdag, kezdetben kissé visszafogott, de aztán szépen nyílik: grafit, aszalt vörös áfonya, aszalt szilva, bőr, fűszerek. A korty közepesen telt, az illatban már említett aromavilággal. Abszolút élő bor, nem éreztem, hogy a gerince bárhol is megroppanna. Érett közepes mennyiségű bársonyos tanninjai és szép savai vannak. Utóíze hosszú, gyümölcsös. 6 pont.

Frettner 2003. Közepes rubinszín, gránát széllel. Élénkebb és gazdagabb illata van, mint 2002-es párjának: jelentős mineralitás, aszalt pirosgyümölcsök, bőr, finom füstös-pörköléses jegyek. A korty közepesen telt és kerek, jelentős savakkal és tökéletesen érett közepes mennyiségű bársonyos tanninnal. Ízaromatikája gazdag és mély, alapvetően az ásványos-gyümölcsös vonalon mozog, igazán tetszetős. Egyensúlyban levő bor, hosszú, gyümölcsös lecsengéssel. 7 pont.

Kékfrankos, Spern Steiner 2003. A 2003-as évben még nem alakult ki a mostanra kiforrott kékfrankos szortiment, mely alapján van a borvidéket (Sopron), a települést (Balf) és a dűlőt (Spern Steiner) bemutatni kívánó tétel. Ettől függetlenül a 2003-as évből is több kékfrankos került piacra, az általunk kóstolt bor a "második bor" volt, tehát nagyjából a mostani kékfrankos Balffal feleltethető meg. Közepes rubinszín, gránát széllel. Illata tiszta, nem kifejezetten összetett, de kellemesen gyümölcsös és ásványos. A korty kicsit vékonyabb, mint a Frettnerek esetén, kevésbé is komplex azoknál, de ennek megfelelő a sav,- és tannintartalma is, harmonikus a bor. Ízaromáit az ásványos, minerális jegyek vezetik, melyet finom fűszeresség díszít. 6 pontot éppencsak elér.

Kékfrankos, Spern Steiner 2002. Dugós volt sajnos, feltételezhetően egy szép bortól estünk el. Nemrég nagyon tetszett.

Merlot 2006. (magyar) Ezt és a következő bort vakon kóstoltuk. Ez a bor a balfi pince terméke, míg a másik az osztrák oldalról származott, idősb Franz Weninger pincéjéből. Sötét rubinszín. Illata viszonylag egyszerű, aromaszegény: áfonya, szilva, kevés fűszer, vöröshagyma(??). A korty kerek, de meglehetősen aromaszegény, finoman fűszeres-gyümölcsös. Sav,- és tannintartalma jelentős, egyelőre nem alkotnak egységet az alkotóelemek, nagyon fiatal a bor. Jelenleg erős 5 pont.

Merlot 2006. (osztrák) Weninger papa merlot-ja. Sötét rubinszín. Illata gazdagabb, mint a magyar társáé: aszalt és friss pirosgyümölcsök, szilva, szép hordófűszerek, mineralitás. A korty közepesen telt, mindenképp fogyasztásra ösztökélőbb, mint a magyar merlot, de ez a bor is meglehetősen friss. Érett savai remekül tartják a bort, tanninjai szépek, de még simulhatnak idővel. Megfelelő aromagazdagság és aromamélység. Szép bor, jelentős tartalékokkal. 6 pont.

Merlot 2000. Közepes rubinszín, gránát széllel. Érdekes illata van: füstölt sonka, szalonna, aszalt meggy, bőr, mineralitás. Meglepően jó tartású, közepesen telt korty aszalt gyümölcsös, ásványos jegyekkel és tercier aromákkal (bőr, avar). A tanninok szépen érettek és megfelelően csiszoltak, a savak még mindig tartják a bort, amely ennél szebb vélhetően már nem lesz. Remek, gyönyörűen érett tétel. Erős 7 pont.

Merlot 2002. Közepes rubinszín, gránát széllel. Érett karaktert mutató illat, az ásványosság abszolút előtérben, mellette aszalt szilva, bőr, avar, fahéj. A korty kiváló, zamatgazdag és mély, az eddig kóstolt borok közül itt a legjelentősebb a tanninérzet, a savak elegendőek és a tanninokhoz hasonlóan megfelelően érettek. Utóíze hosszú, aszalt szilvás. Remekül érett bor, szebb szerintem már nem lesz, de még elképzelhető , hogy egy ideig tartja jelenlegi formáját. Erős 7 pont.

Cabernet franc 2003. Enyhén dugósnak tűnt, ezért ezt sem értékelem. A szerkezete kiváló volt, de számos bizarr illat,- és ízjegy miatt gyaníthatóan valami nem volt vele rendben.

Cabernet franc 2006. Többször kóstoltam az elmúlt fél évben, nagyjából hasonló véleménnyel vagyok róla folyamatosan: ígéretes, de nagyon fiatal. Sötét rubinszín. Vezető illatjegye továbbra is a pirospaprika, mellette nehéz bármit is kiérezni. A korty mesteri szerkezetű: megfelelő test, jelentős mennyiségű pedáns tannin és érett sav, sziklaszilárd gerinc. Megfelelő aromamélység, de a fűszerpaprika mindent visz ízében, a komplexitás rovására. Szerkezete alapján két ponttal többet is kaphatna, remélhetőleg lesz még így, most 6 pont.        

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr872555033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kohári Pisti 2011.01.03. 08:42:38

Drága Barátom!
Meg kell nyugtassalak,a 2002-es Spern Steiner Kékfrankos még mindig élménybor.Nekem az ünnepek alatt volt abban a szerencsében részem,hogy Kaló,Simon és Tálas borok között -Sógornak köszönhetően- ismét fogyaszthassam.
A szellőztetés jót tesz neki.Kíváncsi leszek rá,hogy mennyi potenciál van benne,mert most egyszerre "eleven" és mégis érett.

Az új évre is jó egészséget és sok-sok élményt kívánok a blog szerzőinek,olvasóinak egyaránt!

Friend of Wine 2011.01.04. 10:09:46

CF 2006: nemrég kóstoltuk de az, hogy "a fűszerpaprika mindent visz ízében, a komplexitás rovására" szvsz nem állja meg a helyét. Tényleg ott van, de nem ennyire, legalábbis abban a palackban, amit mi ittunk.
Nálam 7 pont.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.04. 12:48:07

@Friend of Wine: Több ismerősömmel is beszélgettünk erről a borról. Volt aki sosem érezte nagyon paprikásnak, volt aki egyik palackot igen, a másikat pedig nem. Én talán 4 palackkal kóstoltam belőle, egyformán nagyon paprikásak voltak. Lehet érzékenyebb vagyok erre az illatkomponensre. Megjegyzem, nem taszító ez a jegy számomra, csak éppen elfed sokat a bor aromáinak esetleges sokszínűségéből, ami nem kifejezetten előnyös.
süti beállítások módosítása