A Borrajongó

Istvándy Badacsonyi Szürkebarát 2009

2010. június 04. 13:29 - drbarta

Nem mondhatni, hogy a fajta nagy rajongója lennék, ritkán botlok bele számomra emlékezetes szürkebarátba. Gyakran lehet találkozni karcsúbb, szikárabb, alapvetően korrekt, de nem túl karakteres képviselővel, a vastagabb szürkebarátok viszont sokszor túl lágyak és alkoholhangsúlyosak. Ritka az igazán arányos tétel.

Szegeden, a borfesztiválon, Istvándy Gergő friss szürkebarátja viszont nagyon megtetszett, sőt nekem a teljes, egyébként elég erős szortimentből rögtön a kedvencem lett ( ilyenre még tán soha nem volt példa).

El is határoztam, hogy meg fogom nézni alaposabban is:

Kedves illatok, nem túl intenzív, de pont ideális adagokban érkeznek értékei, szőlőaromák, virágok. A korty vastag, a némileg érezhető maradékcukor is kerekséget fokozó tényező, de a háttérben mégis folyamatosan az az érzet, hogy bármikor magasba repíthetik a savak. Ez egy darabig csak mint ígéret lebeg, mindenestre ideális közeget biztosít az illatban megismert aromák kiteljesedéséhez, érett szőlő, némi gyógynövény-cukorka, mely mellett diszkréten meghúzódik egy kis badacsonyi sósság.  Nem sokkal később a savérzet is elkezd egyre magasabbra emelkedni, nem élesen, inkább szélesen, lágyan , éretten, de mégis jó hosszan és jó magas ívben. Nincsennek vibrálások, nagy rezgészámok, de a maga egyenesebb vonalaival is kifogástalanok az arányai, nem lapos, nem terül szét, a felszín is megfelelően sima, mégis lendületes, a tekintélyes alkohol se lóg ki, csak az érződik, hogy igencsak üt néhány pohárka. Aromái nem félelmetesen intenzívek, de szeretnivalóak. Sokkal inkább fajtajellegzetes , mint terrior-bor, elsősorban  kiváló egyensúlyával és kedvességével hódít. 6p

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr812056078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töppedt 2010.06.04. 15:35:15

Istvándiék tavaly nyár óta erősen jönnek fel nálam. Sajna szürkebarátot még nem kóstoltam. Nemrég beszéltünk itt kéknyelűekről s elvitt a kiváncsiság a Tóti hegyre, s két okból is leesett az állam. Először is a látványtól ami pincénél fogadott. Balról a Tóti hegy jobbról Badacsony, közöttük a völgyben a Balaton kékje, a lebukó nap giccsbe hajló, de mégis magával ragadó képe kiegészülve a nyírott, de már növekvő buja zöld fű hatalmas foltjaival, a gyönyörű présház, a régi tégla padozatú kis teraszok...a másik álleesés az édes kéknyelűtől volt. Hát már kezdem kapisgálni miért voltak a legjobb, legdrágább borok a kéknyelűek Ranolder János egykori pincéjében.

Ami a szürkebarátot illeti, ha elhagyjuk a kedves és a maradékcukros jelzőt a leírásodból az pontosan ráillik Szászi 2006-os Szigligeti Szürkéjére. Nekem nagy kedvencem volt, mára már a pincénél sincs. Sajnos.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.05. 06:36:47

@töppedt: Én 2 éve jártam náluk, és én is nagyon jól éreztem magam. A panoráma engem is levett a lábamról (kezdő borisszaként kb 2 ponttal magasabbra is lőttem be a borokat:))
Valamint mindig emlegetem azt a különösen gazdag zsíroskenyeret fatányéron, ami akkor hihetetlen jól esett.:)

A 09-es borok letisztultak, egységesen magas szintet képviselnek, nekem a szürkebarát volt mégis a legkiemelkedőbb, valamint nagyon tetszett még a 09-es kéknyelű, szerintem jobb, mint a 08-as, és talán jobban tetszett a korábban már szóbakerülő Szászi 09-estől is.

A 06-os szemelt(édes) kéknyelű pedig számomra egyértelműen az eddigi legjobb boruk. Letisztult világú díszítések és ott is megfigyelhető a kivételesen jó egyensúly, ritka, hogy egy édes, 15-ös alkohollal rendelkező bor ilyen könnyed és arányos érzetű legyen. (Megjegyzés, most is pazar még, de egy évvel ezelőtt nekem még jobban tetszett, frissebbnek ható gyümölcseivel bájosabb volt).

sebnyalogato 2010.06.06. 08:44:42

Isten látja lelkemet...már rég óta rá-ránézek blogodra, de nem tudnál valamit kezdeni a borleírásaiddal? Mármint...amire a mondat végére érek, lövésem sincs arról, mit akarsz mondani. Ez így nagyon sznobnak hat nekem. Biztos erre is szükség van, vagy lehet, hogy ilyen körülményes a stílusod is, de az egyszerű érdeklődőnek szerintem ez így sok -nagyon sok és nagyon bonyolult.

Kabócás 2010.06.06. 09:34:46

@sebnyalogato: azért, mert nem tudod, mi mit jelent, még nem biztos, hogy rossz egy borleírás! Olvass és kóstolj sokat és menni fog :)

sebnyalogato 2010.06.06. 10:03:59

@Kabócás: nem is azt mondtam, hogy rossz, csak nem érthető :). Hidd el, eleget kóstolok, épp ezért jeleztem, hogy a végeláthatatlan, körülményes mondatok nem biztos, hogy közérthetőek egy átlagember számára, aki csak simán a bor iránt érdeklődik.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.06. 11:07:51

@sebnyalogato: Először is köszönöm, hogy alkalmanként látogatod az oldalt!

Sajnos tényleg elég körülményes vagyok! Mondták már elegen és eleget egész életemben. :)

Az a probléma, hogy ezekbe a leírásokba igyekszem belezsúfolni mindazt amit éreztem, illetve gondolatom volt a kóstolás során. Kissé önző érdekből is, hiszen ha egy év múlva visszaolvasom a leírást valamely bor kapcsán, szeretném, ha az elolvasás után minél hitelesebben, plasztikusabban át tudjam újra érezni, hogy mit éreztem akkor. És most úgy érzem, hogy számomra informatívak lesznek ezek a leírások.

Ha mondanád, hogy mi nem volt világos konkrétan, igyekeznék megmagyarázni, hogy mire gondoltam:)
süti beállítások módosítása