A Borrajongó

VieVinum II.- Kevésbé ismert termelők Wacahuból

2010. június 01. 08:31 - drbarta

A második bejegyzésben Wachau kevésbé ismert termelőiről lesz szó. Természetesen lehet, hogy nagyon is híresek ők, inkább úgy fogalmaznék, nem ők szoktak lenni elsősorban azok, akiket a borvidék kapcsán mindenütt emlegetnek.

Mivel általam nem igazán voltak ismertek, előzetes felkészülés nélkül, véletlen alapon mentem oda hozzájuk, alapvetően azzal a céllal, hogy hátha rá lehet akadni olyan gyöngyszemekre, melyek jóval kedvezőbb áron hoznák, vagy legalábbis megközelítenék azt a szintet, melyet az előző részben ismertettem.

Azt lehet mondani, hogy a kóstolt borok átlagos szintje bár elég magas volt, de azért érezhetően elmaradt az elittől, mondjuk rossz bort sem kóstoltam egyáltalán. Általában a prémium kategóriához hasonló karakterű, de jóval kevesebb mélységű aromatikával bírtak, összetettségben is érezhető volt a nagyok előnye.

Persze azért sikerük gyönygyszemekre is bukkanni:

 
 Rainer Weiss régebbi borait ismertem már a Vino Castillo révén. Ezek most alapvetően nyers érzetűek voltak , az alap tételek nagyon egyszerűek, a magasabb szintűek már összetettebbek, de a zöld érzet miatt nem igazán öröm a fogyasztásuk, nem tudom később jobb lenne-e.(grüner Wachauer, Terrassen, Pfaffenberg, riesling Pfaffenberg, Loibenberg, Loibenberg sel. Beerenauslese-ez utóbbi is elég darabos volt, meg se közelíti a németek eleganciáját)
 
Sighardt Donabaum-nál a grüner smaragd Zornberg és a riesling sm.1000eimberg férfias, szikár, ásványos, összetettséget sem nélkülöző borok, most még nem volt igazi öröm a fogyasztásuk.
 
Schwaiger-nél telt, vastag, erős borokkal találkoztam, melegebb karakterű gyümölcsösséggel, melyek inkább koncentrációval hódítanak, mint komplexitással (grüner sm. Bachsatz, akár a riesling sm. Kollmütz) 
 
Rixinger-nél semmiféle meglepetés nem ért, egyszerű, arányos, jól fogyaszthatóak a borok( grüner , riesling sm. Singerriedel).
 
Johann Donabaum-nál átlagos grünerek( Kirchweg, Spitzer Point) és picivel átlag fölötti rieslingek( Offerberg, Setzberg, Lim.ed) vártak.
 
Andreas Lehensteiner-nél hasonló jellegű az átlagnál kicsit erősebb volt a grüner Achleiten és riesling Hinterkirchen.
 
Veyder-Malberg, bio-organikus termelő, kiemlkedett a mezőnyből. A borok( gr.Hochrain, Weitenberg, riesl.Bruck, Buschenberg) aromagazdagabbak, koncentráltabbak, összetettebbek voltak az előzőeknél, de mégse váltottak ki akkora hatást, mint az első részben tárgyalt ismertebb termelők legjobbjai, pedig iszonyatosan drágák( volt köztük 50Euro/palack feletti bor is.)
 
 Graben Gritsch-nél a grüner sm.Schön lágyabb volt az átlagnál, de mégis rendben volt a hossza, volt benne egyediség, a riesling smaragd Setzberg viszont hirtelen minden várakozást felülmúlt: gyümölcs és ásványbomba, megfelelően összetett és áradó, harmóniát sugárzott, szenzációsan jó volt(8p környéke), többször visszakóstoltam, a legnagyobbak után nézve se veszít semmit értékeiből, 14 Euroért símán hozza azt a szintet, amit kétszer ilyen drága boroktól várnánk el.
 
Martin Muthenthaler-nél megszokott aromatikájú, átlagnál kicsit magasabb minőségűek voltak a borok (gr. Schön, Stern, riesling Bruck, Bruck res. Ez utóbbi kiemelkedően jó volt a szortimenten belül)
 
Hutter-nél átlagos, kerek könnyen fogyasztható volt a gr. AltePoint, összetettebb szikárabb,de jelenleg kevésbé fogysztásra ösztökélő a gr. és riesl. Kreutles
 
Högl-nél átlagos volt a gr. Schön, és az átlagnál lényegesen jobb  a Riesl. Loibner és Bruck
 
Franz Pichler( nem összetévesztendő a sokkal híresebb FX Pichler névrokonnal) A grüner sm. Kollmütz profin arányos teltségével jelezte, hogy itt nagyon értenek a részletekhez, a grüner sm. Kollmütz Das Beste pedig egészen kivételes volt, vastag, de arányos, mélyen áradó aromák, összetett ásványosság, selymes felszín , mindent tudott (8p környéke) A riesling sm.Harzenleiten pedig kb. ugyanezt rieslingben, természetesen ez is állta sarat a legnagyobbakkal való összehasonlítás során a visszakóstolásoknál, a 18 Euro-ért kiemelkedő vétel)

 

A következő bejegyzésben kerül górcső alá Alsó-Ausztria többi része: Kremstal, Kamptal, Wagram

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr652046979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lala64 2010.06.01. 14:42:41

Hát megint egy jó boros oldalt fedeztem fel! Este-éjjel még tovább leszek fent. No nem baj ez hozzá tartozik a borkultúrához. És még a régi feljegyzéseket is el kell olvasnom... Majdcsak lesz valagogy :-)))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.01. 16:14:43

@lala64: Isten hozott! Remélem találsz kedvedre való írást!
süti beállítások módosítása