A Bott-pincét a legnagyobb kedvenceim között tartom számon. Javarészt Nekik köszönhetem a tokaji szárazak iránti rajongásomat. Amikor egyes, egyébként nagyon elismert borok, valószínűleg idejekorán kerültek elém, és nem történt meg az áttörés, az ő boraik kezdetektől fogva telitalálatnak bizonyultak. Azóta sikerült megismerni jónéhányat a borvidék legszebb száraz borai közül, találtam olyan tételeket, amelyeket bizonyos szempontok alapján még magasabbra pozicionálhatók, de továbbra is azt tartom, hogy dűlőszelektált furmintjaik olyan borok, amelyek "mindent tudnak", tömörek, egyediek, ásványosak, mégis játékosak, elegánsak, nagyon jól fogyaszthatóak, és szemlátomást jól reagálnak az idő múlására is.
Nem csoda, hogy hatalmas lelkesedéssel vártam a Terroir Clubban február végén tartott kóstolót, ahol az eddigi Csontos-furmintokat lehetett összehasonlítani, néhány nagyon szép édes bor pedig feltette a pontot az i-re.
Következzen a sor:
Csontos 2005
Illata intenzív, sok mézzel, aszalt gyümölccsel, egyedi ásványosággal. A korty vastag, tömör, a maradékcukor érezhető, de nem dominál, életteli, érett és kerek savai kitöltik a testet. Szépen érő bor, minden bizonnyal további érési képességgel. 7p környéke
Csontos 2006
Visszafogottabb, de talán összetettebb illat, finom gombássággal, kevesebb gyümölccsel, talán komplexebb ásványos/tercier karakterrel. A korty hasonlóan telt és vastag, finoman szétterül, savai lágyabbak, laposabbak, nem töltik meg élettel a szerkezet minden szegletét, a maradékcukor jobban érezhető. Valószínűleg kevesebb ideje van hátra, mint az elöző tételnek, de most nagyon jól fogyasztható, komplex és élvezetes, megmutatja a termőhely érettebb, megállapodotabb képét. 6p környéke
Csontos 2007
Az eddig megszokott édesen fűszeres-ásványos illatból frissebb gyümölcsösség is sejlik, a korty tömör, az eddigiektől lényegesen filigránabbnak, izmosabbnak tűnik teste, savai kellő játékossággal és dinamikával dolgoznak , egyensúlya magasabb ívek mentén valósul meg. A maradékcukor tényleg csak kerekítő tényező. Sajátos, többszinten megvalósuló harmoniát mutat(számomra) sav-alkohol-extrakt között, gyümölcsös és ásványos karakterek között valamint erő és érett komplexitás között. 8p környéke
Csontos 2007-Öreg tőkék
Nagyon intenzív köves illat. Az eddigiektől egy nagyságrenddel koncentráltabb, (pedig a többi is meglehetősen telt bor). Rendkívül gazdagon ásványos mélységeket magas és széles savak követnek, igazi nagybor, bár felszíne cseresebb és érdesebb, mint a többi boré, minden bizonnyal a legintenzívebb képet adja, hogy mit jelent a Csontos-dűlő. Ez volt a szárazak közül a legtartalmasabb, de nem a leginkább fogyasztásra ösztökélő. 8p környéke
Csontos 2008
Intenzív gyümölcsös illat, agyagosabb-meszesebbnek ható ásványosság, a korty tömör szerkezetű, vastag, összetett gyümölcsös-ásványos aromákkal. Szikárabb, kevésbé kedves, mint a korábbi évjáratok, savai határozott, erős gerincet képeznek. Jó arányokkal rendelkezik, de összetevői nem annyira illesztésmentesen illeszkednek még (vagy csak hiányzik a kerekítő maradékcukor). Gazdagsága, potenciálja szerintem megkérdőjelezhetetlen, de pályája kezdetén tart, lassabban érő bornak ígérkezik . 7p alsó szegmens környéke
Csontos 2009
Nagyon játékos, nagyon gyümölcsös, egyedi ásványosság felismerhető, de még háttérben. A korty könnyed, a pezsgés fokozza ezt a légies érzést. A korty csikó kora ellenére sajátos harmóniát mutat és nagyon élvezetes fogyasztani.
Csontos 2006 Rudi Néni
A 06-os Csontosnál megismert komplex-gombás-ásványos-édesen fűszeres-gyümölcsös illatvilág intenzívebb kiadásához lehet szerencsénk. Szájban a maradékcukor határozottan érezhető, de mégsem tűnik igazán „desszertbornak”, inkább teltebbé és vastagabbá teszi a kortyot. A bor az illatnak megfelelően aromagazdag, savai dinamikusak, szép és magas ívet adnak a szerkezetnek. Nagyon jó fogyasztani, még fiatal hatású bor. 8p környéke
Bott-Rytis 2007
Intenzív és nagyon kedves illat sok aszalt gyümölccsel , kifinomult botritisszel, telt és selymes, cserességtől mentes felszínű korty, kiváló konzisztenciájú, a nyelven pici bizsergéseket okozó savak szép egyensúlyban tartják a bort, de belépőjük nem túl magas ívű, nem elég áradó ahhoz, hogy magasabb szintű harmoniát érezhessünk. Nagyon jó fogyasztani, az előbb említett „hiányosság” választja el pl. a Szepsy Szamorodni szintjétől. 7p környéke
Aszú 2006
Hasonló világú, de lehengerlőbb, aszalt gyümölcsös, erőteljesebb, de szintén nagyon finom botritiszes karakterrel rendelkező illat, Sűrű, olajos test, illat alapján várható rendkívüli zamatosság, selymes, símogató felszín, hibátlan konzisztencijú, soha nem éles, bizsergető savak, gyönyörű ívvel és lüktetéssel, hihetetelen élet és dinamika, mégis illesztésmentesen, gömbölyűen illeszkedő részletek. Ritkán tapasztalható elegancia ekkora méretekkel rendelkező bornál, fiatalsága ellenére nagyon harmonikus. Nem igazán tudom elképzelni hogyan lehetne feljebb. Erős 9p környéke