A Borrajongó

Felcsigázás

2010. április 09. 21:05 - drbarta

Ez egy olyan post lesz, ami lehet sokakat egyáltalán nem fog érdekelni. Általában nagyon szoktam várni kis társaságunk újabb és újabb kóstolóit, kellemesen gondolataimba révedve eltűnődni, vajon milyen lesz az ominózus est? Ami új tétel lesz, azt próbálom elképzelni a leírások alapján, amikhez volt már szerencsém, vajon milyen arcukat mutatják majd, egyáltalán más sorba helyezve őket, vajon mi lesz a tapasztalat? Most ezt a kis "várakozást" szeretném megosztani, hátha lesz olyan olvasó, aki érdekesnek találva az összeállítást, talán egy kicsit szintén felcsigázódik, és némi várakozással tekint elébe a születendő postnak.

Most soron következő témánk olyan szempontból rendhagyó lesz számomra, hogy nem lesz közte új tétel, a sor talán valamennyi tagját már több alkalommal is kóstoltam. Azok a kifejezetten koncentrált somlói borok lesznek terítéken, melyek az elmúlt másfél évben nagy hatással voltak rám, de mégse kóstoltam még őket sose együtt egy sorban.

Ez lesz a lista:

Hollóvár Furmint 2008(száraz)

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2007(száraz)

Tornai Top Selection N.71 Juhfark 2006(félédes)

Hollóvár Hárslevelű 2005(félédes)

Istvándy Szemelt Kéknyelű 2006 ( ez afféle kakukktojás, hisz badacsonyi)-(édes)

Somlói Apátsági Pince Furmint Kései szüret 2007 (édes)

 

Kíváncsi lennék mások mit gondolnak a sorról?

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr391908294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.12. 12:27:53

Érdekes követni, hogy ezek a borok hogyan változnak idővel.

Tanulságos lehet, hogy mind az SAP ahogy a Hollóvár borok alapvetően fiatal ültetvények terméséből készült (A Tornai juhfark ültetvények korát nem tudom, de tippelem, hogy jóval korábbi telepítésűek mint nálunk vagy a Lajosnál).

Azt is izgalmas látni, hogy a koncentráltabb iskola borai idővel jóval többet változnak mint a könnyedebb borok, hiszen a kevesebb tartalom még nagy változása kevésbé szembetűnő mint a nagyobb tartalom kisebb változása.

Én kíváncsi vagyok, hogy te hogy fogod érezni a dolgot.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.12. 13:34:24

@BZoltan: Az számomra mindig izgalmas kérdés, hogy hogyan változnak a borok idővel, de, mint azt te is jól tudod a fórumról, a másik "gyengém" az "összehasonlítósdi":) Nagyon érdekes jelenség, együtt kóstolva egy sort jobban rávilágíthatnak az egyes borok a másik erényeire, és hiányosságaira is.

Ami viszont kár, hogy lehetséges, hogy a tervezettnél hosszabra nyúlik a "felcsigázódás" ugyanis a társaságból néhányan beteget jelentettek, és mivel ez a sor mindenkinek szívügye, így néhány hetet valószínüleg halasztódik. :(

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.12. 16:45:50

@drbarta: Engem nem zavar sem az összehasonlítósdi sem pedig a borügyi gerontofília :)
Sőt, ha a mi boraink korosodását követed le az nekünk kimondottan értékes fejlesztési információ.
A Hollóvár borokkal SAP borokat összekóstolni meg biztos izgalmas, mert bár szőlészetileg és borászatilag meglehetősen hasonló elveket vallunk a különbség azért jelentős. Mondjuk nyilván az azonos fajtákat és évjáratok összekóstolása az ami a legpontosabb eredményt hozhatja.

Szegediszomelijé 2010.04.12. 20:34:01

Hát igen. Én is szomorúan hallottam a fejleményeket, hogy egyes borcimborák ily felelőtlenek. Pedig hétvégén az Orsolya pincében edzőtáboroztam, ahol a ropogós, jó savú 9-es hordóminták (általában baromi jók a palackozásra váró tételek)után az Abrakadabra és az Olaszrizling már a közvetlen hardcore felkészülést szolgálta.
Azért majdcsak meglesz:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.13. 09:01:49

@BZoltan: Igazad van! Ennek a kóstolónak viszont inkább összehasonlítás a célja, nem pedig követés. Ezek a borok már többször bizonyították számomra, hogy Somló méltán lehet büszke rájuk, viszont még soha nem találkoztam velük egy sor keretében. Ilyenkor mindig bennem van az izgalom, hogy ügyesen sikerült -e az összeállítás? Előfordulhat olyan jelenség, hogy egy csupa erős borból álló sorban kioltódhatnak egyes értékek, vagyis nem nyújtják azt az élményt, mint önállóan, vagy más összeállításban. Ha jól sikerült összerakni, akkor kétségtelen nagyságuk melletti különbözőségük szinesíteni fogja a sort, és együttesen létrehozhatnak egy olyan eufórikus élményt, amit egy-egy tétel önmagában nem tudna nyújtani. Ennek érdekében igyekeztem hasonlóan koncentrált, de mégis különbözőképp értékes borokat gyűjteni, lehetőleg minden édességi tartományból.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.13. 09:03:24

@ironman: Azért bízok benne, hogy a tréning nem veszett kárba, és így is sikerült magasztos célt szolgálnia:)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.13. 13:27:41

@drbarta: Szerintem te már-már műfajalkotó jelleggel rakod össze a borsorokat :) De komolyan, ez marha jó elképzelés.
Érdemes lenne megkérdezni rutinos sommelier-eket és más szakértőket, hogy az ilyen borsorok összeállítása hogyan működik.

A jövő héten fogjuk összerakni a 2009-es borokat (2-3 hordóban voltak eddig a különféle fajtaborok) és egy kicsit erre emlékeztet az amit te csinálsz. Mi azon variálunk, hogy az egyes tételeket, hogy kellene összerakni, hogy erősítsék és ne kioltsák egymás erényeit. Te ugyanezt csinálod a borsor összeállítással. Egészen felcsigáztál :)

Ebben a sorban két érdekes párost vélek.
Az egyik a Hollóvár 05-ös hárslevelű és az SAP 07-es furmint. A hárs már egy másik korba lépett mint a furmint, viszont a fiatalabb hársok mindig gyümölcsösebbekmint a furmint. Ugyanakkor a cukor komoly rendező tud lenni jó és rossz irányba. Szóval feszül legalább három helyen ez a két bor. Kiváncsi vagyok, hogy mit művelnek együtt.

A másik az a két juhfark. Két rendkívül meleg évjáratból egy markáns fajta. A Tornai öregebb tőkéi versus az SAP hét évesei. Kérdés, hogy alapos-e a feltételezés, hogy a fiatalabb tőkék borai palackérésben behozzák-e az egy év különbséget? Fajtatanulmány lesz-e az össztáncukból avagy egymás lábában botladoznak majd?

A Hollóvár furmint és a kéknyelű pedig önmagukban értelmetlenné tennék a vakkóstolót :) mert szerintem nagyon ki fognak lógni valamerre. Ugyanakkor én a kéknyelűt a juhfarkok környékére tenném be, mert a fajta az van olyan (vagy csak szeretne lenni olyan) markáns mint a juhfark.

Egy ilyen sornál szerintem nem a cukortartalomnak kell a sorrendet meghatároznia. Én a kéknyelűt raknám be másodiknak a Hollóvár Furmint után és utána tartanék egy szódás kört egy 10 perc szünettel, sonkás szendviccsel :) majd a két juhfark és a hárs-furmint.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.13. 20:53:53

@BZoltan: Köszönöm ismét elismerő szavaidat, azért, még jócskán van fejlődnivalóm, mindenestre igyekszek. A kommentet is köszönöm így egészében, ez volt ugyanis a bejegyzés célja, beszélni a leendő sorról, annak összetételéről, stílusáról, sorrendjéről stb..
Nehéz a megfelelő sorrend szempontjainak meghatározás, érdekes a te verziód is. Mondjuk ez a kéknyelű talán a leginkább ellentéte a Hollóvár furmintnak, így én nem érezném nyerőnek az után rakni. Talán a Tornai N71 jó átvezetés lenne a stilusok között.Esetleg érdekes lehet még: Hollóvár furmint 08, SAP juhfark 07, Tornai N71 juhfark 06, Szemelt kéknyelű 06, Hollóvár hárs 05, SAP kései furmint 07

Kabócás 2010.04.13. 21:17:13

az lenne a jó, ha már tényleg létrejönne a fent nevezett kóstoló, már másodjára marad el :( ebből egyszer sajnos miattam. BZoltan volna kedved jönni erre a kóstolóra? :)

Szegediszomelijé 2010.04.13. 21:31:53

@BZoltan:
Nagyon érdekeseket írtál (ezt már elhagyhatnám, mert mindíg írom. Szerény tapasztalatommal a "fiatal tőkék behozzák-e érésben a korábbi évjáratokat" gondolathoz volna 1 -azaz Egy- személyes tapasztalatom.

Orsiék 2005-ös Tag leánykája szűztermés volt. Már 2006-ban kóstoltam, és azóta 2x, és egy hete szintén, immár negyedik alkalommal. A 2005-ös Sík Leányka -ugyanakkor szüretelték, asszem 30 éves tőkék. A Tag óriási extraktja mellett régen sem ugrott ki a 15-ös alkohol. Kemény, karakteres, egy body builder, ám ezzel együtt élvezhető borként maradt meg bennem. A Sík 13,5-ös alkohol mellett gyümölcsösség, krémesség, szóval csupa bűbáj, és gyengédség. A Tagnál számítottam arra, hogy mind az alkohol, mind az extrakt nagy tartósságot ad neki. Nos, most a Tag jó, sőt, elképesztően jó. Ám, jelentős palackos érettséget mutat. Akkorát, amekkora még nem veszi el a teljességet, harmóniát, és csodálatos kóstolási élményt. És akkorát, ami már figyelmeztet: A maradék két palackot tanácsos idén elfogyasztani. A Sík: azon túl, hogy kissé markánsabbá vált, hát... nincs benne nagy változás. Áll, mint a cövek. Lám, lám, a gyengég borocska... Most "látatlanban" egy 5 évet még adok neki -Zolival tavaly megbeszéltük, hogy 2014-ben ránézünk. Akkora egyet elteszek. Ha kívácsi vagy, majd szólj rám:-)
Ui: szeretek egy jó pincészetnél tartósan horgonyozni, és figyelni az évek eredményeit. mind a régebbi borok alakulásában, mind a pincészet fejlődésében. Ez rendkívüli tapasztalás és élmény számomra!

Szegediszomelijé 2010.04.13. 21:33:57

Á, most figyeltem Kabócás kolléga kommentjét! Jó ötlet: volna kedved lejönni? Mindent megoldunk!

Kabócás 2010.04.13. 21:36:12

@ironman: na tessék, hát lehet ellenállni 1 ilyen felkérésnek?! :)))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.13. 21:58:34

@ironman: @Kabócás: @BZoltan: Nagyszerű lenne!
Pláne még ha hozna is egyet a legendás 06-os juhfarkból:))

Hirib 2010.04.13. 22:13:21

Üdvözlet a Kollégáknak!

Életem első kommentelése történik most bármilyen blogon, de hát, valahogy erre tévedtem, és úgy látom, ígéretes a napló...

Szóval én vagyok a másik, aki miatt csúszott újra a felcsigázott kóstoló. (Pontosabban Doktorunk volt olyan gáláns /mint mindig/, hogy miattam eltolta).
De emberek, így legalább még két hétig lehet tervezgetni, várakozni és fantáziálni.
Szerintem az már (majdnem) a kóstoló része.
Azért bocs mindenkitől (most már gyógyulok) és köszi.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.13. 23:44:11

@ironman: Ez a történet a Tag leánykáról nagyon érdekes és reálisan hangzik. A szűztermés az nagyon tömény tud lenni, mivel extrém alacsony a terhelés. De való igaz, hogy igazán tartós bort ritkán ad az első éveiben a szőlő

@Kabócás: Megtisztelő az invitálás :) Annyit azért had mondjak, hogy én Szegedre nem "le" megyek :) Szegeden én még mindig otthon érzem magam és meglehetősen sok szegedi cimborám van, sőt a cég a birtok mögött konkrétan Szeged-Deszkre van bejegyezve :) Egyszer ha arra járok összehozhatunk egy kóstolót.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.14. 06:56:11

@Hirib: Szeretettel üdvözöllek itt, megtisztelő, hogy épp ez a blog váltotta ki benned azt az érzést, hogy nem lehet tovább bírni klaviatúra-ragadás nélkül:)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.14. 07:01:46

@BZoltan: Ha tényleg jársz valamikor errefelé, akkor feltétlen jelezd!
Mi is jelezzük majd, ha épp Helsinkiben kóborlunk:))

Kabócás 2010.04.14. 07:52:15

@BZoltan: akkor gyakorlatilag földik vagyunk, mert nekünk meg Deszken van telkünk :) ja persze ha jössz akkor ne legyél szégyenlős hozni valami kuriózum SAP bort :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.14. 10:27:27

@Kabócás: Ha földik nem is vagyunk (az én családom inkább Veszprém megyéből és a Dunántúlról származik) azért kötődöm Szegedhez.
Kuriózum lesz/van bőven :)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.04.14. 20:12:04

Na, a 2005-ös Hollóvár Hársra kíváncsi leszek. Még egyszer szeretnék belőle inni, mert bőven a top 10-ben van nálam, talán a top 5-ben is, de az összeget vaktában nem merem bedobni rá, nehogy már feküdjön, ahelyett, hogy még mindig a régi formáját hozná. :-/ Így most én is a kóstolásodra és a véleményedre várok. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.04.14. 20:31:54

@kezdő alkoholista: Welcome Kezdő Alkesz:)
Nálam is komoly mérföldkő az a bor, én nem hiszem, hogy attól kellene tartani, hogy fekszik, novemberben legalábbis ereje teljében volt, szerintem még több évnyi tartalékkal.De most majd kiderül a jelenlegi forma is.

Kabócás 2010.04.14. 20:32:33

@kezdő alkoholista: 99%, hogy az a Hollóvár 05-ös hárs még lazán talpon van! Erre akár nagy összegben is mernék fogadni :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.15. 10:16:07

@Kabócás: 2002-es ültetésűek a Lajos szőlői. Fiatal ültetvényeken termet bor tud meglepetéseket okozni. Ezzel együt van annyira jó struktúrája sav-alkohol-cukor arányai és extraktja, hogy optimisták lehessünk.

Kabócás 2010.04.15. 10:31:50

@BZoltan: ezért írtam, hogy 99% nem pedig 100% :)
drámai változás kellene ahhoz, hogy ami tavaly novemberben még kiváló, az mostanra összeessen!
Lényeg, hogy nemsokára kiderül :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.15. 11:26:09

@Kabócás: Összeesni szerintem nem fog a Lajos 05-ös hársa. Egy ilyen beltartalmú bor nem tud összeesni, mert olyan struktúrája van amivel a legrosszabb esetben is csak gyorsan megöregszik. A kártyavár tud összeomlani :) Egy kőépület még ha megroppan is masszív kőhalmot hagy maga után ami még mindig impresszív tud lenni.
süti beállítások módosítása