A Borrajongó

Offtopic - Ainoa Winery Sametti Blueberry Dessert Wine 2017

2024. január 19. 06:00 - furmintfan

A globális felmelegedés hatására egyre több olyan országban foglalkoznak már borkészítéssel, ahol ez a megfelelő klimatikus adottságok hiányában évtizedekkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Ott azért még nem tartunk, hogy Finnországot bortermelő országként kellene számon tartani, viszont terem fent északon is sok más, amiből alkoholos italt készülhet: szőlősorok helyett adja magát az erdő és a számos ott termő gyümölcs. A finn gyümölcsborok azonban az alacsony átlagszínvonalnak köszönhetően többnyire rossz hírnévnek örvendenek. Az Ainoa Winery volt az egyik úttörő, amely igyekezett ezen változtatni.
Az Ainoa Winery-t 2014-ben alapította David és Paola Cohen, akik 2008-ban Massachusetts-ből költöztek Finnországba. Gyümölcsborra specializálódtak, az alapanyagot többnyire különféle erdei gyümölcsök, termések, esetleg méz vagy akár zöldségek adják - málna, kék és vörös áfonya, mocsári hamvas szeder, eper, szilva, cékla, homoktövis -, de a finn tulajdonban lévő bordeaux-i Chateau Carsin-nal közösen bor-gyümölcsbor házasításokat is készítenek, valamit különféle alma cider-eket is palackoznak. A gyümölcsboraik többnyire édes desszertborok - egy ilyet kóstoltam én is -, de akadnak száraz tételek is.
ainoasamettiblueberrydessertwine2017.jpg
Még 2019-ben jártam Finnországban, akkor hoztam magammal egy palackot a reptérről, ami azóta évekig hánykolódott otthon, most viszont végre meguntam a várakozást és kibontottam.

Ainoa Winery Sametti Blueberry Dessert Wine 2017
Sötét bíbor színű, viszonylag sűrűnek tűnő anyag fogad a pohárban. Az illat valóban édes erdei gyümölcsöket, leginkább kék áfonyát idét, enyhe mézes utózöngékkel. Az általában már magasnak tűnő 14% alkohol itt nem feltűnő, a savak hiánya a 130 g/l cukortartalom mellett már inkább. A koncentrált és édes kék áfonyás ízvilágot kétségtelenül hozza az ital, van beltartalom is, de az édességet nem igazán  ellensúlyozza semmi, így hagyományos boros egyensúlyról nehéz beszélni, egy alkoholos szörpre jobban emlékeztet az élmény. Pontozni megfelelő összehasonlítási alap hiányában nem nagyon tudnám, rajongó nem lettem, de egyszeri kísérletnek érdekes volt.



A finn gyümölcsborokról itt lehet olvasni bővebben, a borászat honlapja pedig itt érhető el.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7018297901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása