A Borrajongó

Új-zélandi chardonnay-k 2018-ból

2022. május 06. 06:00 - furmintfan

A 2018-as magyar mini chardonnay-sor után itt egy áprilisban kóstolt új-zélandi ötösfogat, három különböző borvidékről válogatva. A "kiwik" a sauvignon blanc és a pinot noir mellett chardonnay-ban is igen erősek, a maga kb. 3200 hektárjával ez a harmadik legnagyobb területen termesztett fajta a fenti kettő után. Marlborough és Hawke's Bay borvidékeken találjuk a chardonnay-ültetvények egy-egy harmadát, jócskán lemaradva következik Gisborne, majd újabb nagyobb szakadékot követően Nelson, ahol már csak 110 hektár (bár a borvidék is lényegesen kisebb, mint Hawke's Bay, vagy különösen, mint Marlborough) a chardonnay ültetvények területe. Az ad hoc válogatásban mégis 2-2 bor szerepel Marlborough-ból és Nelson-ból, az ötödik palack pedig Hawke's Bay-ből származik.

nzchardonnay2018_1.jpg

Nem feltétlenül azonos árkategóriát képviselnek a borok, de ez a minőségre nem nyomta rá a bélyegét, kiegyensúlyozott volt a mezőny. Szomorú, nem szomorú, sokkal jobban szórakoztam, mint a magyar sor alatt. Lehet mondani, hogy az új-zélandiak a technológiával mindent megoldanak, mégsem volt unalmas vagy egysíkú a sor, különböző stílusok jelentek meg. Az egyik bort ezért, a másik bort azért tudtam szeretni, de a lényeg, hogy bármelyiket szívesen fogyasztanám étel mellé vagy magában is.

nzchardonnay2018_5.jpgMiddle-Earth Wines Chardonnay 2018 Nelson
A bor tartályban erjedt egy Burgundiában szelektált élesztővel, majd részben tartályban, részben hordóban érlelődött, seprőfelkeverés mellett.
Friss fehér húsú gyümölcsök, egy kevés citrusféle és banán, vajas keksz, enyhe virágos, fűszeres aromák színezik a fiatalos, vonzó illatot. Közepesnél picivel karcsúbb, a sor legkönnyedebb bora. Lendületes savak indítják be a kortyot, kortyközépen inkább a krémesség érvényesül, a finisben leheletnyi alkoholos melegség érezhető. Citrusok, őszibarack, pici banán mellett némi vajas keksz, csipetnyi gyömbér, fehérbors, minimális mogyoró és mandula adja az ízképet. Zamatos, lédús, élvezetes bor. 6p

nzchardonnay2018_6.jpgNeudorf Rosie's Block Chardonnay 2018 Nelson
A szőlőt egész fürtösen préselték, majd spontán, francia hordókban (kb. 15% új) erjedt és havonkénti seprőfelkeveréssel 10 hónapig érlelődött, végül derítés nélkül, csak egy durva szűrés után került palackba.
Nagyon vonzó és tiszta, virágos, fehér őszibarackos illattal nyit, majd citrusok, mandarin, alma, jázmin zárkóznak fel, a krémes-fűszeres aromák itt a háttérben maradnak. Kóstolva kimondottan elegáns, diszkréten hűvös hangulatú. A korty finom szövésű, csiszolt savak és csak enyhe krémesség keretezi, a hordó is teljesen besimul. Citrusok, friss alma, fehér húsú őszibarack, mandarin, jázmin, kamilla és zöld tea teszi izgalmassá az ízképet, halvány fűszerességgel kísérve. 7p

nzchardonnay2018_4.jpgTe Awanga Estate Chardonnay 2018 Hawke's Bay
A bor új és használt francia barrique hordókban, valamint acéltartályban erjedt, az almasavat részlegesen lebontották, majd 10 hónapig finom seprőn történt érlelés és némi battonage után került palackba.
Az illat kicsit meglepő, a kezdeti enyhe fülledtség gyors levetkőzését követően, hűvös, almás, citrusos, fehér húsú őszibarackos, virágos jegyeket mutat, majd szellőzve megjelennek az édesfűszeres motívumok is egy kis szegfűborssal, szegfűszeggel. Harmadik nap több citrust és fehér húsú gyümölcsöt, negyedik nap már inkább sárga húsú barackféléket mutat. A korty telt, az előző két bornál szélesebb, lassúbb ritmusú, krémesebb, de a savak megtartják. Érett citrusok, sárga alma, őszibarack, enyhe füstösség, édesfűszerek, pörkölt mandula alakítják az ízvilágot. 6p+

nzchardonnay2018_3.jpgDog Point Vineyard Chardonnay 2018 Marlborough
A szőlőt egész fürtösen préselték, majd francia hordókban erjedt (10% új), almasavbontást és 18 hónapos érlelést követően minimális szűrés után, derítés nélkül került palackba.
Tűzköves, gyufafüstös redukcióval nyit, és ez végig ott is marad a háttérben, de inkább csak olyan komplexitás-fokozó mennyiségben. Szellőzve citrusok veszik át az irányítást, fűszerek, gyömbér, pici mogyoró, fehér húsú gyümölcsök kíséretében. Lendületes, lédús bor, citrom, lime, őszibarack, pici mogyoró és kesudió, finom fűszeresség elegyedik ízében, de a friss citrusoké a főszerep. A korty nagyon feszes, fókuszált, vibráló savai precízen, kiegyensúlyozottan vezetik, a hordó csak a háttérből fűszerez és támogat. Személyes kedvenc. 7p+

nzchardonnay2018_2.jpgMahi Chardonnay 2018 Marlborough
Három dűlő termése egész fürtös préselést követően spontán, francia hordókban erjedt, majd 11 hónapig érlelődött és derítés nélkül került palackba. A frissesség megőrzése érdekében csak minimális almasavbontást alkalmaztak.
A Dog Point-nál tapasztalt redukció itt is megvan, de egy kis pörkölt magos fedettség is ráül az illatra rövid időre. Szellőzéssel azért sokat alakul, bár az előző borokhoz képest halványabb a gyümölcsösség. Alma, nektarin, őszibarack mellett diszkrét fűszeresség és krémes jegyek elegyednek illatban. A korty puha tapintású, finoman krémes, a savak szépen aládolgoznak, és mintha pici maradékcukrot is lehetne érezni. Fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, nektarin, pici édesfűszer, vajas keksz, enyhe krémes jegyek adják a díszítést. 6p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5917814545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása