A Borrajongó

Februári Zsendülés Budapesten - Homoky Dorka, TR Művek, Zsirai Pincészet

2022. március 17. 06:00 - furmintfan

Az új tokaji borász-generáció néhány tagja, Homoky Dorka, Zsirai Kata és a TR Művek csapata szoros barátságot ápol egymással és tavaly egy közös rendezvénysorozatot is elindítottak Zsendülés - Veraison fedőnév alatt. A közös kóstolók egy része Budapesten kerül megrendezésre, nyáron és ősszel azonban a Zsendülés elköltözik a borvidékre. A hegyaljai eseményeknek mindig a három pince egyike ad otthont, a borkóstolón kívül ilyenkor közös dűlőtúra vagy szüret, vacsora vagy akár régi tételek kóstolója is színesíti a programot.
Az idei első alkalom egy kötetlen kóstoló volt, amelynek az egykori Lumen Zöldséges adott otthont február végén.

zsendules202202_02.jpg

Késő délután első vendégként érkeztem, de amikor este távoztam, már bőven megtelt a kis helyiség. 4-4 tételt hozott mindhárom borászat, ezeket végig is kóstoltam. Pontozásra nem ezúttal nagyon vetemednék, a beszélgetés mellett kevésbé koncentráltam, de valamennyit jegyzetelni azért sikerült.

zsendules202202_03.jpgHomoky Dorka
Méthode Traditionnelle 2019
A Kővágó terméséből készült az egyik közösségi feldolgozóban. Érett alma, körte, egy kevés mandula határozza meg az aromatikát. A buborékok aprók, az élénk savakkal és az érezhető édességgel behízelgővé, jól ihatóvá teszik a pezsgőt. 

Birtokbor Furmint-Hárslevelű 2018
Érlelt és friss jegyek egyszerre tűnnek fel az illatban, az érett almától, birsalmától a citromhéjig.  Kóstolva kerek, arányos bor, jól áll neki a kevés maradékcukor, ízben viszont az érett gyümölcsök uralkodnak, leginkább az érett, már enyhén barnuló alma és a birsalma mentén, kevés naspolyával, dohánnyal. 

Bártfai Furmint 2018
Az illat szúrós, eleinte kis torma érezhető, majd tökmagos fedettség ül rá. Kóstolva élénk savú, kicsit neutrális, nem harsog a gyümölcsöktől, némi citrus és alma is érezhető, de a pörkölt magvas fedettség itt is megvan. 

Aeblerov VSN
A cidereket, cider-borhibrideket, borokat, almapárlatot egyaránt készítő dán Aeblerov cider-bor hibridjéhez, a dán almán kívül Homoky Dorka tállyai szőlőjét és egy kis portugál birset is felhasználtak, valamint hordós érlelést is bevetettek. Az alma, a birsalma, a szőlő aromái mellett egy kevés trópusi gyümölcs és kezdetben enyhe animalitás is érezhető. A szénsav nem számottevő, viszonylag gyorsan eltűnik, de ezzel együtt is érdekes cucc, van benne egyediség.


zsendules202202_04.jpgTR Művek
Organic Pét-Nat 2021
Erről végképp semmit nem jegyzeteltem, emlékezetből annyi van meg, hogy friss, élénk, lendületes, szépen hozza a furmint gyümölcseit, az alma-körte-őszibarack hármas jegyében.

Tokaj Dry 2018
Furmint és egy kevés hárslevelű házasítása. Az illata kissé visszafogott, ízben intenzívebb, nyitottabb. Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, némi citrus és leheletnyi sósság jellemzi az ízvilágot. A lendületes savak mellé egy kevés maradékcukrot és jól adagolt hordót kapunk, szép egyensúlya van a bornak. Nálam az este legjobb száraz tétele.

Édes 2018
Édes fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte adják az aromákat. A test könnyed, laza szövésű, finom savak egyensúlyoznak a maradékcukorral.

Szamorodni 2017
Illatában még a hordó édesfűszeres motívumai dominálnak, ízben ezek mellett már szépen jönnek a gyümölcsök, trópusiak, barackfélék, mangó. Sav és cukor jó egyensúlyban van, az évjáratnak megfelelően aránylag telt, krémes a bor.

It's a Must
A TR Művek mustot is palackoz, ez volt a negyedik tétel, de ez most nekem kimaradt.


zsendules202202_05.jpgZsirai Pincészet
Tokaj Dry 2018
Az illat kezdetben tompa, idővel érett almás enyhén fűszeres jegyek érkeznek. Kóstolva fejlett bor benyomását kelti, érett almás, birsalmás, körtés jegyekkel, sima textúrával, az évjáratnak megfelelően kicsit lágyabb savakkal.

Középhegy Furmint 2018
Az érett alma mellett bevillan egy kis virág és érett sárgabarack is az aromatikában. Kicsit határozottabb a hordó, rusztikusabb a textúra, mint az előző bornál.

Betsek Furmint 2018
Érett körte, alma, barackfélék, fűszerek, ízben egy kis citrus jelentkezik ízben, közben a hordó édes fűszeressége is érezhető. Feszesebb, markánsabb felépítésű, mint az előző két bor.

Szamorodni 2019
Furmint, hárslevelű, kövérszőlő és zéta házasítása. Viszonylag könnyed, jól iható tétel, nem túl magas benne a maradékcukor. Ananász, körte, méz, selyemcukor, édes gyümölcsök, pici édesfűszer illatban és ízben egyaránt.

zsendules202202_01.jpg

Jókedvű házigazdák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5117771016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása