A Borrajongó

Portói kitekintés I. - Cálem, Sandeman, Ramos Pinto, Duas Quintas

2021. szeptember 02. 06:00 - furmintfan

Évek óta készülök már arra, hogy Lisszabon után Porto-ba is elutazzak. Tavaly már a repülőjegyemet is jó előre megvásároltam, de ahogy sok más terv esetében is történt, a vírushelyzet keresztülhúzta számításaimat. Idén nyáron nem terveztem be előre semmilyen külföldi utat, mégis nagyobb sikerrel jártam, így augusztus közepén szűk 4 napot töltöttem Portugália második legnagyobb városában. Ennyi idő a város fő nevezetességeinek bejárására tökéletesen elég volt, hosszabb tartózkodás esetén beleférhetett volna egy hajókirándulás is a Douro-völgyében, de ez már egy esetleges következő alkalomra marad.
Porto városa és a Douro folyó túlsó partján vele szemben fekvő Vila Nova de Gaia természetesen elválaszthatatlanul összefonódik a portói borral, így a pincelátogatás és a borozás sem maradt el, ezeket az élményeket osztom meg két részletben.

porto.jpg

(Porto folyópartja és az I. Lajos király híd)

Úgy alakult, hogy nem volt időm előzetesen programtervet készíteni az útra, a látnivalókból a repülőút alatt készültem fel, a borozást illetően pedig lényegében az volt a terv, hogy nincs terv, majd improvizálok. Akov remek portugál boros cikksorozata azért némi támpontként szolgált, még ha nem követtem is szigorúan itinerként. Akov viszont egyúttal megspórolta nekem a munka oroszlánrészét: aki a portói bor típusairól, technológiájáról, történetéről szeretne részletesen informálódni, a Douro-sorozat egyes tematikus cikkeiben mindent megtalál, én most ezeket nem ismételem meg, kizárólag az egyes pincészetek rövid ismertetésére és a jegyzetek közlésére szorítkozom.

Ahogy akov is írja beszámolójában, a pincetúrák során röviden beszélnek a Douro-völgyéről, ismertetik a technológiát, a fő borstílusokat, majd kóstolóval zárul a foglalkozás. A portóiról szóló alapismeretek megszerzésére vagy átismétlésére ez pont elég, aki jobban a dolgok mélyére ásna, annak ez kevés lesz. Általában - legalábbis az általam meglátogatott pincék esetében - 2-3 különböző, jellemzően 2 vagy 3 boros sorból lehet választani - ennek függvénye a jegyár is -, azután persze az egyes pincékhez tartozó vinotékában, bárban vagy étteremben van még lehetőség további iddogálásra.

vilanovadegaia.jpg

(Vila Nova de Gaia folyópartja és a Port-házak pincéi)

Három pincében jártam Vila Nova de Gaia-ban, kettőben részt vettem a vezetett pincetúrán is, majd 3-3 portóit kóstoltam - egy fehéret, egy Late Bottled Vintage Ruby-t és egy 10 éves Tawny-t. A harmadik helyen már sem időm, sem lehetőségem nem lett volna megnézni a pincét, itt viszont megkóstoltam egy 4 tételből álló Douro-sort, valamit két komolyabb portóit.

calem1.jpgCálem
Az António Alves Cálem által 1859-ben alapított Cálem a tulajdonos kalandvágyó természetének és víziójának köszönhetően Európa többi országa helyett meglepő irányba, kezdetben Brazíliába kezdte el exportálni termékeit egzotikus fákért cserébe. A kezdeti sikerek után a cég tovább terjeszkedett és saját flottát is létrehozott a növekvő igények kielégítése érdekében, ennek nyomán a címkéket most is egy karavella díszíti. A borászat jelenleg az 1998-ban alapított Sogevinus csoport tulajdonát képezi, akinek a Cálem volt az első jelentős vétele és hozzájuk tartozik többek között még a legrégebbi Port pince, a Kopke, a Barros, és más Douro-i borászatok is. A Cálem 2006-ban felújított épülete az első a pincék közül, amely az I. Lajos király híd felől érkezve útba esik Vila Nova de Gaia-ban, és - biztosan a kedvező elhelyezkedésnek is köszönhetően - állítólag ez a világ leglátogatottabb pince épülete.

calem2.jpgCálem White & Dry Port
Gyümölcsös illat és ízvilág: édes alma, körte, némi ananász és érintésnyi dió. Szájban finom édesség, enyhén melegítő alkohol, jó egyensúly, közepes hosszúságú lecsengés. Kellemes, friss és nem túlságosan édes. 6p-

Cálem Late Bottled Vintage Port 2015
Erdei és piros bogyós gyümölcsök lekvárja, egy kevés mazsola és füge, idővel pici só, füstölt sonka és minimális kenyérhéj jelentkezik illatában. A korty jól kitöltött, szép egyensúlyt mutat, széles savak hadakoznak a cukortartalommal, a lecsengés közepesnél hosszabb. Ízében aszalt piros gyümölcsök, mazsola, füge, finom édesfűszerek, az enyhén füstös-sós jegyek itt nincsenek jelen. 6p+

Cálem 10 Years Old Tawny Port
Sózott vaj, vajas sütemény, kenyérhéj, pici csokoládé és karamell jellemzi az érdekes illatot. Ízvilágát inkább aszalt gyümölcsök, füge, datolya, kis csokoládé alakítják. Feszes savra épül, így nem is tűnik túl édesnek, a textúra bársonyos, sima, a lecsengés hosszúra nyúlik. 7p


sandeman1.jpgSandeman
A skót George Sandeman által 1790-ben alapított vállalkozás a világ egyik első italbrand-je, a márkanevet 1877-ben jegyezték be. Vila Nova de Gaia-ban 1811-ben vették meg a pince első épületeit, míg Spanyolországban, Jerez-ben több társulás után, 1879-ben kivásárolta a társakat a vállalkozás. A Sandeman volt az első pincészet, amely palackozott és felcímkézett portói bort kezdett el forgalmazni, 1880-ban. A vállalat márkajelzését, "A Don"-t 1928-ban alkották meg. A portugál diákköpenyt és spanyol kalapot viselő figura egyszerre utal a vállalkozás portugál és spanyol identitására, 1930 óta díszíti a címkéket és 1935 óta emlegetik "A Don" néven. A Sandeman a kezdetektől 1952-ig volt az alapító család tulajdonában, majd részvénytársasággá alakult, és 1980-tól a Seagram tulajdonába, akiktől 2000-ben a Pernod Ricard-hoz került, majd 2002-ben a Sogrape Vinhos csoport vette át. A Sogrape Vinhos számtalan pincészetet és márkát mondhat magáénak a világon és 5 kontinensre kiterjedő birtokaikon, amelyeken keresztül több ezer hektár szőlő felett rendelkeznek. Vila Nova de Gaia városában három nagy múltú pincészet, a Ferreira, az Offley és a Sandeman is hozzájuk tartozik. A Sandeman különleges pincészet, az erősített borok terén több fronton is maradandót alkotnak, hiszen nem csak portói, de sherry és madeira is készül a vállalkozás pincéiben.

sandeman2.jpgSandeman Fine White Porto
Érettebb-érleltebb aromatika jellemzi, mint a Cálem fehér portóiját: érett és aszalt alma, pici dió, némi trópusi gyümölcs. Kóstolva is érvényesül az enyhén érettebb karakter és a korty is vastagabb, aszalt fehér húsú gyümölcsökkel, trópusiakkal és pici dióval. 6p-

Sandeman Late Bottled Vintage Porto 2015
Illatban van egy kevés égett gumi, ami lassan kezd távozni, de nem szellőzik ki teljesen, közben érett és lekváros erdei gyümölcsök, áfonya, szeder jelenik meg. A Cálem borához képest kicsit lazább, karcsúbb, sima tapintésú. Ízében érett és dzsemes eper, málna, szeder, meggy, az enyhe gumis karakter itt is megvan a háttérben. 6p

Sandeman 10 Years Old Tawny Porto
Aszalt meggy, datolya, mazsola, édesfűszerek, minimális dió. A korty lendületes, feszes savakat érezni a cukor mellett. Aszalt gyümölcsök, meggy, mazsola, füge, édesfűszerek, dió. 7p-


ramospinto.jpgRamos Pinto
A Ramos Pinto pincészetet 1880-ban alapította a testvérpár Adriano és António Ramos Pinto, előbbi a pincészet kreatív ötleteiért, utóbbi a kereskedelemért és a pénzügyekért felelt. 1918-ban Raúl Ramos, Antonio Cálem és Joaquin Allen is betársult a két testvér mellé a vállalkozásba és a kibővült csapat tevékenységének köszönhetően a vállalkozás folyamatos növekedést és további sikereket könyvelhetett el. A 20. század elején a Dél-Amerikába exportált borok fele a Ramos Pinto pincéjéből került ki. Az 1938-ban csatlakozó José António Rosas az egész borvidék egyik legmeghatározobb figurája volt. Joao Niculau de Almeida hívta életre 1990-ben a Duas Quintas borászatot a Douro völgyében, majd 1992-ben a Quinta dos Bons Ares-t. A Maisons Louis Roederer 1990-ben vásárolta meg a pincészetet, az ő portfóliójukba tartozik többek a Champagne Louis Roederer mellett több tucat más neves borbirtok szerte a világon.

ramospintoduasquintas.jpgRamos Pinto Duas Quintas Branco 2020
Friss gyümölcsös illat: zöldalma, citrusok, majd melegedve banán és trópusi gyümölcsök jelenkeznek illatában, és ízben is ezt a nyomvonalat követi. Könnyű, üde savakkal operál, finoman fanyar és leheletnyit tapad a korty. 5p

Ramos Pinto Duas Quintas Branco Reserva 2019
Közepes intenzitású illat érett fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe trópusi érintéssel, citrusokkal és egy kevés virággal. Kóstolva gazdagabb és intenzívebb: citrusok, narancs, ananász, őszibarack, körte, finom fűszeresség. Jól strukturált, lendületes, tartalmas bor, finoman adagolt hordóval. 6p+

Ramos Pinto Duas Quintas Tinto 2018
Érett piros bogyós gyümölcsök, szamóca, málna, cseresznye egy kevés szeder, szilva, valamint édesfűszerek alakítják a vonzó, intenzív illatot. Legfeljebb közepes testű, jó felépítésű bor, finoman fogós tanninnal, intenzív gyümölcsös, fűszeres jegyekkel, a korty végén egy kevés étcsokival. 6p

Ramos Pinto Duas Quintas Tinto Reserva 2017
Áradó, gazdag illat: keleti fűszerek, füstölő, vanília, kardamom, virágok, erdei gyümölcsök, meggy, idővel egy kevés aszalt gyümölcs. Koncentrált, kiegyensúlyozott, komoly szerkezetű bor, nehézkesség, vagy túlzások nélkül. A korty selymes, gazdag, tartalmas, érett tanninnal, érett erdei gyümölcsök, édesfűszerek ízével, hosszú lecsengéssel. 7p

ramospintoadrianowhiteportoreserva.jpgRamos Pinto Adriano Porto White Reserva
Az alapító emlékére elnevezett bor átlagosan 7 évig hordóban érlelt, válogatott tételek házasítása. Aszalt alma és barack, trópusi gyümölcsök, füge és datolya, kandírozott narancs, egy kevés dió, szép érlelt karakter jellemzi illatát. Koncentrált, gazdag, és jó egyensúlyt mutat, finoman érlelt, de bőven vannak még benne gyümölcsös aromák is, telt és hosszú. 7p

ramospintoquintadobomretirotawny20yearsold.jpgRamos Pinto Quinta do Bom Retiro 20 Years Old Tawny Porto
Különféle aszalt gyümölcsök, édes paradicsomlekvár, dió, egy kevés dohány, szépen alakuló tercier aromák jelennek meg illatában. Nagyon komplex és koncentrált, sűrű, remek savval dolgozik. Folyamatosan változik a pohárban, több hullámban érkeznek az aszalt gyümölcsös, csokoládés jegyek, az érlelési aromák, a lecsengés nagyon hosszan tart. 7p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9916667692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása