A Borrajongó

Csopaki alapkő - Jásdi Csopaki Hegybor 2020

2021. július 12. 06:00 - furmintfan

Jásdiék alapszériás olaszrizlingje (régebben "Csopaki Rizling", most már szimplán "Csopaki") biztos választásként írta be magát a Balatonfüred-Csopaki borvidék történelemkönyvébe. Ideális kapudrog a magasabb kategóriás, dűlős fehérek előtt a terroir-mániásoknak, de azok is megtalálhatják vele számításukat, akik szimplán egy jól elkészített, könnyen iható, de mégis karakteres borra vágynak. (Ez egyébként elmondható a pince magnum-palackos olaszrizlingjéről is, csak az ár-érték arányban sokszor még jobb volt.) Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Csopaki Kódex életre hívása során is fontos szerepet játszhatott a Jásdi Csopaki által képviselt borstílus.
Nem tudnám felidézni, melyik volt az első évjárat, amivel találkoztam, de szinte biztos vagyok benne, hogy azóta mindegyiket kóstoltam, és általában szerettem is. Általában..., ugyanis az utóbbi néhány évjárattal kevésbé voltam kibékülve. Kétségtelenül sikerült jól megőrizni a savakat ezekben a borokban, de a pőre szerkezeti vázat alig öltöztette valami, így számomra ezek a tételek meglehetősen puritánok és dísztelenek voltak, végül fröccs formájában fogyott el a palackok tartalma. A nemrég polcokra került 2020-as viszont megint belopta magát a szívembe, több év után ismét bejött Jásdiék portfóliójának alapköve. Azt nem tudom, hogy újbóli egymásra találásunk az évjárat, vagy esetleg valamilyen finomhangolás eredménye, mindenesetre ezúttal nem kellett segítségül hívni a szódásüveget, magában fogyasztva is kedveltem a bort.

jasdicsopakihegybor2020.jpg

Jásdi Csopaki Olaszrizling Hegybor 2020
Az illat közepes erősségű, nem harsog, nem tolakszik, de rögtön felkínál gyümölcsöket is: őszibarack, zöldalma, rebarbara, majd később vasas kútvíz fuvallatát érezni. Másnapra azért csökken az intenzitás, neutrálisabbá válik az illat. A könnyű testnek, kerek, de stabil savak adnak tartást, a korty csontszáraz, finoman fanyar, magja szikár, mégis lédús, jól fogyasztható. Diszkrét zöldalma, őszibarack, citrus és rebarbara aromák, finom sósság díszíti a bort, a korty végén némi sós mandulával, sós, enyhén kesernyés lecsengéssel. Korrekt termőhelyi alap-olasz, küldetését maradéktalanul beteljesíti. 5p+ (2150 Ft - Bortársaság)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2516613910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.07.12. 10:28:08

Eléggé konszolidáltan fogalmaztad meg... "kevésbé voltam kibékülve (az utóbbi évjáratokkal)"... engem viszont nem köt az udvariasság...
Tehát az utóbbi évjáratok ebből szarok voltak, valahol a kiöntés és az elfőzés/ fröccsnek való felhasználás határán. Szerintem ez ennyi pénzért is felháborító.
süti beállítások módosítása