A Borrajongó

Tokaji villámlátogatás - Erzsébet Pince és Hímesudvar

2021. június 30. 06:00 - furmintfan

Idén is szokatlanul sokáig, egészen június közepéig kellett várni az első tokaji kirándulásomra, és ez sem sikerült túl hosszúra, de azért ebéd után két pince-vizit belefért a napba. A Hímesudvarnál Ripka Gergely alias Táncoló Medve és a tulajdonos-borász Várhelyi Péter tartott közös kóstolót, amely a borvidék egyik kevésbé kiegészítő fajtájára, a zétára fókuszált. Előtte az Erzsébet Pincénél kóstoltam meg a friss borokat Prácser Miklóssal, majd a még a hivatalos esemény előtt a Hímesudvar aktuális kínálatából is szemezgettem.

tokaj202106.jpg

Erzsébet Pince
erzsebetpince1.jpgErzsébet Pince Frizzante 2020
90% furmint, 10% hárslevelű. Zöldalmás, körtés zamatok, egy pici őszibarack, enyhe édességérzet. A buborékok a műfajhoz képest egész picik és tartósak, a savak szépen tartanak és részben semlegesítik a 16 g/l maradékcukrot is. Ideális nyári ital. 5p-

Erzsébet Pince Lunée Sárgamuskotály 2020
Diszkrét, finoman fajtajelleges illat: citromhéj, citrom, egy kevés szőlő és alma. Feszes savai mellett van egy kis maradékcukor is, a korty laza szövésű, sima, közepes intenzitású. Édes citrusok, zöldalma, egy kevés citromhéj és szőlő adják az aromákat. 5p-

Erzsébet Pince Estate 2020
Furmint, kabar és hárslevelű. Lédús fehér húsú gyümölcsök, körte, enyhe trópusi érintés színezi a behízelgő illatot. A korty sima, gördülékeny, közepesnél karcsúbb, őszibarack, körte, egy kis trópusi gyümölcs és édes citrus színezi, a végén enyhe fanyarsággal. A hordót szinte nem is érezni (a tételnek csak egy része látott fát). Behízelgőbb és barátságosabb, mint a 2019-es kiadás. 6p

Erzsébet Pince Zafír 2020
Kb. 2/3-a furmint, 1/3-a hárslevelű. Visszafogottabb, érett körtés, őszibarackos, finoman hordófűszeres illat. Feszes savak húzzák ki a kortyot, enyhe cseresség is érezhető még, és itt is van egy kis maradékcukor, ami tompítja a savak élét. Teltebb, szélesebb, tömörebb a korty, őszibarack, körte, alma, kis citrusosság, hátul a hordó fűszereivel. 6p+

Erzsébet Pince Betsek 2020
100% kabar. Édes fehér húsú gyümölcsös, ananászos, narancsos díszek, a fajtára gyakran jellemző zselécukorkás aromával, visszafogott hordóval. A korty gömbölyded, széles, lassúbb ritmusban mozgatják a lágyabb érzetű savak, egy kis cukor is kerekíti. 6p

Erzsébet Pince Estate 2019
Friss, kedves illat, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal. Ízvilágát is elsősorban különféle citrusok alakítják, egy kis citromhéjjal, fehér húsú gyümölccsel. Feszes, élénk savakra épül, kicsit fókuszáltabb, feszesebb, rusztikusabb, mint a kifejezetten felhasználóbarát 2020-as. 6p

Erzsébet Pince Zafír 2019
Furmint és hárslevelű. Ez a bor mutatja a legfejlettebb illatot a 2019-esek közül, meleg érzetű, érett alma és más fehér húsú gyümölcsök tarkítják. Teltebb, tömörebb, masszívabb felépítésű, kicsit talán rusztikusabb is, mint a 2020-as. Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, egy kevés érett citrus jellemzi az ízvilágot, a korty finoman krémes, a lezárásban enyhe kesernyével. 6p-
erzsebetpince2.jpgErzsébet Pince Király 2019
100% furmint, francia hordós tétel. Gazdagon fűszeres az illat, mégsem ül rá túlzottan a hordó, finom vanília, édesfűszerek mellett a gyümölcsöket leginkább a körte képviseli. Telt, jól strukturált bor, masszív savakkal, a korty végén enyhe szárítással Körte, alma, citrusok, édesfűszerek, vanília, mogyoró, sós-köves villanások. Szép bor, de még nagyon fiatal. 7p

Erzsébet Pince Betsek 2018
Érett fehér húsú gyümölcsök, császárkörte, édesfűszerek, vanília érkezik illatban, ízben ez egy kis ananásszal egészül ki, a korty végén enyhe kesernyével. A meleg évjáratnak megfelelően testesebb anyag, a korty kerek, telt és sima, aránylag lágyabb savakkal operál. 6p

Erzsébet Pince Édes Szamorodni 2017
Furmint, hárslevelű és kövérszőlő, 150 g/l maradékcukor. Emelkedett, fűszeres, körtés, édes gyümölcsös illat, egyelőre nagyon határozott rajta a hordó is. Komoly, vastag korty, szilárd struktúrával, határozott hordóhatással, széles savval, gazdag botrytises karakterrel. Körte, ananász, sárga húsú gyümölcsök, vanília és hordófűszerek. 7p

Erzsébet Pince Aszú 2017
210 g/l maradékcukor. Komplex, rétegzett illat, sok gyümölccsel, őszibarackkal, ananásszal, trópusiakkal, édesfűszerekkel. Koncentrált, testes bor, tömör maggal, elképesztően hosszú lecsengéssel. Rengeteg édes gyümölcs, barackfélék, trópusiak, kandírozott citrusok, körte, édesfűszerek találkoznak a kortyban. Kiváló aszú, még pályája elején. 8p

 

Hímesudvar
himesudvar1.jpgHímesudvar Sárgamuskotály 2020
Kellemes, elegánsan visszafogott muskotályos motívumok, szőlő, fehér húsú gyümölcsök színezik a bort, finom citrusossággal. A korty - a borvidéki páldák jó részétől eltérőn - csontszáraz sima, nem fenolos, peckes savai vannak, de cukor nélkül is jó egyensúlyt mutat, bár talán kevésbé behízelgő, mint maradékcukros "fajtársai". 5p

Hímesudvar Furmint 2019
Kicsit fülledt, ül rajta egyfajta égett gumis felhő, ami mögött pörkölési aromák, fehér húsú gyümölcsök és virágok bújnak meg. Kóstolva közepesnél kisebb testű, könnyed bort kapunk, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte ízével, egy kis füstösséggel, a hordó egyelőre elég határozott nyomot hagy rajta. 5p-

Hímesudvar Kövérszőlő 2020
Egy ritka, száraz iskolázású kövérszőlő. Visszafogott fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos illat, enyhe trópusi érintéssel. Gömbölyded, finom szövésű korty fogad szájban, a savak és a  maradékcukor szépen kiegyensúlyozzák egymást. Ízében őszibarack, körte, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés citrus és fűszer. 5p+

Hímesudvar Félédes Sárgamuskotály 2019
40 g/l a maradékcukor. Édes sárga húsú gyümölcsös, szőlős, ananászos aromatika szövi át a bor közepes intenzitású illatát és ízét. Könnyed, nem túl édes, arányos szerkezetű bor, finoman hozza a fajtajelleget, de nem válik tolakodóvá a muskotályos karakter. 5p+

himesudvar2.jpgHímesudvar Foltos 2018
Félszáraz sárgamuskotály és késői szüretelésű zéta házasításából készült félédes bor, 28 g/l maradékcukorral, nevét a pince közösségi média-sztár macskájáról kapta. Édes gyümölcsök, sárgabarack, ananász, édes szőlő jellemzik az aromatikát, a kortyot finom fanyarság is kíséri. A test közepesnél kisebb, a korty laza szövésű, kerek, gömbölydedebb savakkal, nem túlzó édességgel. 5p

Hímesudvar Édes Szamorodni 2017
Zéta és kövérszőlő, 79 g/l maradékcukorral. Nem annyira a tipikus barackos, trópusi gyümölcsös jegyeket mutatja, inkább aszalt alma, füge és datolya öltözteti a bort. Aránylag könnyed hangvételű szamorodni, nem túlzottan magas szerkezetű, vagy koncentrált, érdekes, a szokásostól eltérő aromákkal. 6p-

himesudvar3.jpgHímesudvar Kövérszőlő Késői Szüret 2014
Túlérett, aszúsodott fürtökből készült, 14 hónap hordós érleléssel, lényegében szamorodni technológiával, 130 g/l a maradékcukor. Fejlett, szépen érő illatában aszalt gyümölcsök, datolya, birsalma, egy kevés dió. A korty dús és koncentrált, finoman krémes, de van benne tartás is a sok maradékcukor mellett. Aszalt gyümölcsök, birsalma, datolya, füge, pici dió színezi, határozott botrytises karakter érezhető ízben is. 7p-

Hímesudvar Zéta 2020
Kezdetben meglehetősen füstös, pörkölési aromás enyhén gumis illat, ezen is még ül a hordó egy kicsit, a háttérből édes fehér húsú gyümölcsök - körte, őszibarack - is jelentkezik, van benne egy kis bujaság. Telt, vastag anyag, masszív savait és a meglepően magas (14,9% alkoholt) nagyrészt elnyeli a bor, csak a végén jön egy kevés kesernye. Ízében körte, őszibarack, édesfűszerek, halvány sósság és trópusi gyümölcsös érintés van jelen, a hordó szájban jóval visszafogottabbnak tűnik. 5p+

Hímesudvar Zéta Szamorodni 2018
77 g/l maradékcukor. Édes fehér húsú gyümölcsök uralják az illatot, körte, őszibarack, egy kis ananász, nyomokban egy kevés vanília és fehér csokoládé. Közepes testű bor, inkább széles savakkal, nem túl sok cukorral. Ízvilágában abszolút a gyümölcsökre épít: körte, őszibarack, ananász, narancs. 6p

Hímesudvar Zéta Aszú 2018
167 g/l maradékcukor, 6,9 g/l sav, 12,6% alkohol. Vanília, édes mérsékelt égövi és trópusi gyümölcsök, őszibarack, körte, ananász, töppedt szőlő, licsi, keleti fűszerek adják az egzotikus illatjegyeket. Kóstolva sűrű, finoman krémes, viszonylag enyhébb savakkal dolgozik. Ízében is visszatérnek a gazdag édes gyümölcsös, finoman fűszeres, egzotikus hangulatot biztosító aromák. 7p


Prácser Miklósnak és Várhelyi Péternek köszönöm a kóstolót!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4516601856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tezu 2021.06.30. 18:32:54

Köverszölö egy igazan erdekes fajta, szerintem tul kevesen foglalkoznak vele.(eddig)
süti beállítások módosítása