A Borrajongó

Formabontás - Péter Pince Kövérszőlő 2019

2021. február 10. 06:00 - furmintfan

Önmagában még nem lenne nagy mutatvány, hogy egy tokaji pincészet kövérszőlőt palackoz fajtaborként, az viszont már kuriózum, hogy mindezt egy száraz iskolázású borral tegye. Tokajban hagyományosan inkább édes borokban szerepel a fajta. Vagy késői szüretelésű édes bort készítenek belőle, vagy beházasítják édes borba, mindenesetre valahogy száraz tételként kevesen láttak benne eddig fantáziát (vagy talán csak kevesen voltak elégedettek a végeredménnyel). Itt a kivétel, ami erősíti a szabályt: egy 2019-es száraz kövérszőlőt kóstoltam a Péter Pincétől, ami a jövőben akár érdekes színfolt lehet a tokaji borpalettán, ha több évjáratban is sikerül reprodukálni ezt a minőséget.

peterpincekoverszolo2019.jpg

Péter Pince Kövérszőlő 2019
Illatban első szippantásra a hordó édesfűszeres jegyei tűnnek fel, majd ezek háttérbe vonulásával a déligyümölcsök - banán, ananász, sárgadinnye - veszik át az uralmat egy kis zselécukorka kíséretében. Nem túl intenzív, nem harsány, nem áradóan gyümölcsös, de nagyon tiszta. A korty öblös, enyhén olajos, lassúbb ritmusban mozog, de nem lusta. A savak kicsit lágyak, nem bírnak egy furmint szilaj zabolátlanságával, cserébe puhább tapintásúak, szépen besimulnak, éppen megtartják a bort. A diszkrét déligyümölcsös, édesfűszeres aromák által meghatározott ízvilágba határozott sósság hoz érdekes csavart, a hordó finom fűszeres aláfestést produkál. A lezárásnál jön egy kis barackmagos kesernye és az alkohol melegítő hatása. Érdekes is, szép is. Ha párhuzamot kellene vonni a borvilágból, azt mondanám, hogy engem leginkább egy viognier-re emlékeztetett a Rhone-vidékről. Aki jó száraz tokajira vágyik, de egy kicsit letérne a kitaposott ösvényekről, tegyen vele egy próbát. 6p (4400 Ft - Borfalu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3016420486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása