A Borrajongó

Magyar egyveleg 2020/4

2020. december 04. 06:00 - furmintfan

Itt az idei utolsó magyar egyveleg, lényegesen több fehér-, mint vörösborral, a szokásosnál talán több édes tétellel. Még egy év végi kis vegyes azért várható december utolsó napjaiban, (remélhetőleg) komolyabb hazai és külföldi tételekkel.

egyvelegdugokm26.jpg


Pezsgő

sauskaroseextrabrut.jpgSauska Méthode Traditionnelle Rosé Extra Brut
Kellemes, diszkréten gyümölcsös illat, zamatos szamócás, cseresznyés, enyhén málnás, mandarinos ízvilág. Feszes savak, lendületes korty, tartós buborékok. 6p


Fehér

serpenstokajdry2018.jpgSerpens Tokaj Dry 2018
Fehér húsú gyümölcsök, körte, fehér őszibarack, citrusok határozzák meg illatát, amelyben idővel felbukkan egy zsályás-kakukkfüves vonal is. A feszes savak kicsit gyorsan leülnek, de addig van egy enyhe szárító hatásuk, a test közepesnél könnyedebb, leheletnyi cukor is maradt benne valószínűleg. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, körte, zöldalma, pici zöldfűszer, finom fanyarság. Kicsit visszafogottabb intenzitású és halkabb, mint a 2017-es előd. 5p

laposaapukamvilagaolaszrizling2018.jpgLaposa Apukám Világa Olaszrizling 2018
Egyedi virágosság (ez lenne a rezeda?), fehér húsú gyümölcsök, alma, fehér őszibarack, pici mandula, ízben még egy pici zöldfűszer jellemzi az aromatikát. Közepes testű, arányos szerkezetű bor, jó savakkal, enyhén olajos textúrával. 6p

skrabskirajnairizling2019.jpgSkrabski Rajnai Rizling 2019
Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, citrusok jelennek meg illatában és ízében is. Szikár felépítésű bor, feszes, penge savakkal, lineáris kortylefutással, enyhe savhangsúllyal, száraz lecsengéssel. 5p-

centuriobirtokbor2018.jpgCenturio Birtokbor 2018
Érett sárga húsú gyümölcsök, kis trópusi érintés, szinte késői szüretes jelleggel, kíséretképpen pici édesfűszer, méz, narancs, szegfűszeg, narancshéj színezi az illatot. A test közepes, gömbölyded, de kellően jó savak támogatják, egy kevés maradékcukor teszi szinte off-dry érzetűvé, az alkohol picit emelkedett. Ízben is erősen érett, túlérett sárga húsú gyümölcsök, pici édesfűszer, grillázs jelenik meg ízében. Másnap felsejlik egy enyhe ragasztós motívum is illatban és ízben is. 5p

foldibalintkeknyelu2019.jpgFöldi Bálint Kéknyelű 2019
Illatban fehér húsú gyümölcsök, egyedi virágos jegyek, alma, őszibarack. A korty tömör, egységes, savai stabil gerincet adnak, de csiszoltak, nem élesek, nem kemények, a masszív magra komoly felépítmény is társul, de nem nehézkes a bor. Őszibarack, alma, narancs, citrusok, halványan növényi jegyek és só. 7p

csanadisauvignonblanc2019.jpgCsanádi Sauvignon Blanc 2019
Friss illat, csalán, egres, citrusok, zöldalma, zöldborsóhüvely. Nagyon könnyű, vékony test, kissé citrusos savakkal. Citrusok, zöldalma, egres, zöld gyümölcsök színezik. 4p

laposaprizmaolaszrizling2019.jpgLaposa Prizma Olaszrizling 2019
Kedves, intenzív, üde illat, citrusok, zöldalma, egy kevés fehér húsú gyümölcs. Könnyű, laza szövésű korty, szépen zizegő savak, tisztességes hossz és intenzitás jellemzi. Ízben is zöldalma, citrusok, körte érezhető. 4p+

homolapaloznakolaszrizling2018.jpgHomola Paloznak Olaszrizling 2018
A közepes intenzitású illatban sós citrom, érett gyümölcsök, pici mandula, egy kevés narancs, csipet só nehezen szálazható egyvelege. Közepesnél karcsúbb testét ruganyos savak, jól adagolt hordó keretezi, ízben érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, pici mandula, hordófűszer és só. Díszesebb, mint a Kódex borok általában, de nem olyan gazdag, mint mondjuk egy Figula dűlős olaszrizling. 5p+

skizosauvignon2019.jpgSkizo Sauvignon 2019
Bodza, citrusok, lime, zöldalma, körte, egy kevés vágott fű, azaz a fajtára jellemző friss aromák dominálnak benne. Könnyű, üde, gördülékeny korty, frissítő savak, szép intenzitás és meglepően hosszú lecsengés. 5p

gilvesybohem2018.jpgGilvesy Bohém Cuvée 2018
Olaszrizling, rajnai rizling, furmint, szürkebarát és sauvignon blanc házasítása. Fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldalma, citrusok határozzák meg illatát és ízét is, szájban finom sósság, enyhe kesernye egészíti ki. A korty jól kitöltött, zamatos, élénk savakra épül. 5p

gizellafurmintharslevelu2019_1.jpgGizella Pince Gizella Furmint-Hárslevelű 2019
Friss fehér húsú gyümölcsök és édes citrusok, őszibarack, körte, mandarin, virágok, citrushéj aromái határozzák meg az aromatikát. Lendületes és cizellált savak repítik, pici maradékcukor teszi gömbölyűbbé, kedvesebbé, a csiszolt, finom szövésű kortyot. Kóstolva is lédús, zamatos, gördülékeny, finom és gazdagon gyümölcsös. 6p

palffyolaszrizling2019.jpgPálffy Olaszrizling 2019
Illatában friss zöldalma, ízében ugyanez, citrusokkal kiegészítve. Friss, lendületes korty, könnyű test, kifejezetten feszes savakkal megtámogatva, amelyeknek még pici éle is van. Kellemes alap olaszrizling. 5p-

etyekikuriamereszsandorprojektsauvignonblanc2018.jpgEtyeki Kúria Mérész Sándor Projekt Wild Fermented Sauvignon Blanc 2018
Intenzív, de nem harsány, tv paprika, egres, zöldalma, citrusok, pici bodza, fehér húsú gyümölcsök jelentkeznek illatában és ízében egyaránt. Kellően lendületes, ugyanakkor kerek, leheletnyit krémes is, a savak mellé finom textúrát ad. Intenzív, kiegyensúlyozott és hosszú lefutású a korty. 6p

balassafurmint2019_1.jpgBalassa Furmint 2019
Körte, sárga ringló, sárga húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, pici menta, halványan vanília és birs érezhető illatában. A közepesnél karcsúbb testet jó savak vezetik, a finoman adagolt hordó szépen illeszkedik a képbe, a textúra selymes tapintású. Körte, sárga húsú gyümölcsök, pici birs, halványan fűszerek és leheletnyi só. 6p-

sauskabirschardonnay2018.jpgSauska Birs Chardonnay 2018
Őszibarack, sárgadinnye, alma, finom édes fűszeresség, gyömbér díszíti illatban. Kóstolva kerek, csak enyhén krémes, fehér húsú gyümölcsök, pici vanília, gyömbér ízével. Elegáns, túlzásoktól mentes, nem ül rá a hordó sem, szép a fahasználat, jó egyensúlya van a bornak. 7p-

gunzerrolandsauvignonblanc2019.jpgGNZR Günzer Roland Sauvignon Blanc 2019
Enyhe fülledtség, pörkölt magos fedettség jellemzi kezdetben, majd citrusok, zöldalma, pici tv paprika és halványan virágok érkeznek. Könnyű, leheletnyit tapadós a korty, a savak azért nem olyan fickósak, mint az északi borvidékeken. Citrusok, zöldalma, tv paprika, bodza alkotja az ízképet. 5p-

gallajosolaszrizling2019.jpgGál Lajos Egerszóláti Olaszrizling 2019
Kellemes, tiszta illat, almafélékkel, idővel nagyon halvány süteményes aláfestéssel. Egyenes vonalvezetésű, bonyodalmaktól mentes, jó savú, jól iható, közepesnél kicsit kisebb testű bor. Ízében az almaféléket egy kis körte, némi citrus és halvány krétás textúra kíséri. 5p

pecsikutatojazmin2019.jpgPécsi Egyetem Borászati és Szőlészeti Kutatóintézet Jázmin 2019
Az illatban valóban a fehér virágos vonal a meghatározó, és egyre intenzívebbé válik, enyhén virágporos-mézes, kézkrémes, citromhéjas motívumokkal. A vékony testet üde savak és alacsony alkohol keretezi, ízében citrusok, alma, leheletnyi citromhéj, virágpor, a végén kevés méz. 5p-

bottfrigyesfurmint2017.jpgBott Frigyes Furmint 2017
Illatban érett körte és őszibarack, alma és némi édes citrus uralkodik, egyre több édesfűszerrel, pici punccsal és idővel megjelenő herbateás motívumokkal. Jó felépítésű bor, a széles savakon és a kortyon a maradékcukor is kerekít, a hordó érezhető, de nem túlzó. Érett fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, narancs, mandarin, édesfűszerek díszítik. 6p+

balassafurmint2018.jpgBalassa Furmint 2018
Illatában eleinte pici tűzkő, majd szép hordóhatás és érett gyümölcsök elegye: fűszerek, pici kesudió, mogyoró, szegfűszeg, szegfűbors, virágok és érett fehér húsú gyümölcsök. A korty alapvetően arányos, 2018-as furmintokhoz képest picit ridegebb, rusztikusabb érzetű, széles savval, jól adagolt hordóval. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, a lezárás felé haladva egyre intenzívebb fűszeresség, pici gyömbér és vanília jellemzi. 7p-

balassavillomezesmalyfurmint2018.jpgBalassa Villő Mézes-Mály Furmint 2018
Mély, gazdag, arisztokratikus illat, először sárga húsú gyümölcsök, enyhe trópusi érintés és halvány sósság, majd vilmoskörte, fehér virágok és édesfűszerek szövik át. A telt, vastag, finoman krémes kortyba szépen besimul a hordó és a széles sav. A hedonisztikus gyümölcsösséget tovább emeli egy pici maradékcukor, az emelkedett alkohol meleg lecsengést eredményez, de nem lóg ki. Sárga húsú gyümölcsök, kajszibarack, vilmoskörte, enyhe trópusi érintés, finom vanília, mogyoró és édesfűszerek a háttérben. 7p+

valiagyuskeknyelu2019.jpgVáli Bor Ágyús-dűlő Kéknyelű 2019
Egyedi, izgalmas illat: sóban eltett citrom, kompótos állagó gyümölcsök, birs. Kóstolva érdekes feszültséget ad a tömör savgerinc és a széles vastag korty, egyszerre szikár és masszív is a felépítmény. Érett citrusok, sóban eltett citrom, érett fehér húsú gyümölcsök, sós aláfestés és lecsengés. Komoly, izgalmas anyag. 7p-

balassaszenttamasfurmint2017.jpgBalassa Szent Tamás Furmint 2017
Gazdag illatában érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, vonzó fűszeresség: körte, sárga húsú őszibarack, bits, sós mandula, pici gyömbér és vanília, idővel némi fehér virág. A komoly testet szépen adagolt hordó keretezi, a korty gazdag, finom tapintású, a lecsengés nagyon hosszú. Körte, édes citrusok, sárga húsú gyümölcsök, mandarin, édesfűszerek, pici körtekompót, enyhe sósság. 7p+

istvandybadacsonyiolaszrizlinghegybor2018.jpgIstvándy Pincészet Badacsonyi Olaszrizling Hegybor 2018
Meleg hangulatú illat, érett fehér húsú gyümölcsök, alma, nedves kő, cseppnyi méz és mandula. Szájban széles, enyhén krémes, kicsit szétterül a szájban, savai nem túl élénkek, az alkohol melegít egy kicsit. Almafélék, érett citrusok, pici mandula, a végén gyógynövények és egy pici kanalas orvosság. 5p-


Rosé

figulabellaroza2018.jpgFigula Bella Róza Rosé 2018
A balatonszőlősi Öreghegy cabernet sauvignon-jánól készült tétel fele rövid áztatás után tartályban, a másik fele harmadtöltésű hordóban erjedt spontán. Fél év finomseprős érlelés után került palackba a bor. Érett szamóca, málna, minimális hordófűszer és krémes aromák jelentkeznek a diszkrét intenzitású illatban. Rosé-műfajban tartalmas, komoly bor, enyhén krémes, jól kitöltött a korty, szép savakkal. Ízben is visszatérnek az érett piros bogyós gyümölcsös aromák, a diszkrét krémes-fűszeres jegyek, egy kevés vérnaranccsal. 6p

twickelrosecuvee2019.jpgTwickel Szőlőbirtok Liszt Rosé Cuvée 2019
Az illat picit alulérettnek tűnik: zöldfűszerek, hóvirág, kevés cseresznye és fehér őszibarack. Szájban fanyar, a vártnál picivel talán teltebb és lágyabb, ugyanakkor finoman fanyar is. Cseresznye, őszibarack, enyhe zöldesség jelentkezik ízben. 4p


Vörös

standreaaldasbikaver2018.jpgSt. Andrea Áldás Egri Bikavér Superior 2018
Kékfrankos, merlot, cabernet franc, turán, cabernet sauvignon és pinot noir. Kifejező, vonzó illattal kényeztet, sok keleti fűszer, piros bogyós gyümölcsök, szárított virágok, málna, cseresznye, meggy. A karcsú testhez szép sav és finom tannin járul, az egyébként nem alacsony alkoholt is bedolgozza a bor. Sokféle érett piros bogyós gyümölcs, keleti fűszer és egzotikus virág adja az intenzív aromákat. 6p

etyekikuriakekfrankos2016.jpgEtyeki Kúria Kékfrankos 2016
Meggy, piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, pici édesfűszer díszíti a hűvös karakterű illatot. Karcsú testű, de jó felépítésű kékfrankos, eleven savakkal, jól adagolt hordóval. Meggy, pici szilva, savanykásabb erdei gyümölcsök, zöldfűszerek adják az aromáit. 6p-

kochpremiumkadarka2018.jpgKoch Premium Hajós-Bajai Kadarka 2018
Piros gyümölcsök - szamóca, meggy - uralják az illatot, egy kevéske édesfűszerrel meghintve. Könnyű, de ehhez mérten jó szerkezetű bor, pont jó savval, puha tanninnal. Piros ribizli, cseresznye, szamóca és meggy színezi, pici zöld és édeskés fűszerességgel, fanyar lezárással. 4p+

Vimavin Pernahajder Kékfrankos 2019
Friss, primőr gyümölcsösség illatban és ízben: málna, meggy, szeder, pici fűszer és virág. Kóstolva könnyed, lédús, zamatos, frissítő, de puha tapintású savak, minimális tannin keretezi a karcsú testet. 5p-

heimannmerlot2017.jpgHeimann Merlot 2017
Érett gyümölcsök, málna, szamóca, meggy, finom édes fűszeresség színezi, mind illatban, mind ízben. Kerek savak, bársonyos, érett tannin fogja közre a közepes testet, a korty puha tapintású, jól kitöltött, az illatban megismert piros gyümölcsös, fűszeres ízekkel. Nagyon kellemes, szerethető bor. 6p-

steiglerkekfrankos2018.jpgSteigler Kékfrankos 2018
Illatában érett szamóca vezeti a gyümölcsös vonalat, mellette málna és meggy, a másik szálon finom édesfűszerek, pici füst, és halványan bevillannak a soproni vörösökben olykor feltűnő őszibarackos, olajos rongyos jegyek is. Kóstolva közepesnél könnyedebb, karcsú, lendületes bor, üde savakkal és kevés tanninnal megtámogatva. Szamóca, meggy, málna, pici édesfűszer, fahéj színezi, enyhe meggymagos fanyarság mellett, meglepően hosszú lecsengéssel. 6p-

weningerorganicred2016.jpgWeninger Soproni Organic Red 2016
Merlot, pinot noir és syrah. Első szippantásra animális jegyek és fenyőtű határozzák meg, egy kis meggyel, másnap több a lószőr, kevesebb a gyümölcs, harmadnapra állapodik meg egy meggyes-erdei gyümölcsös-egzotikus fűszeres-fenyőgyantás-enyhén füstölt sonkás vonalon. A test közepesnél keskenyebb, nem túl sok, selymes tannin és élénk, szinte pezsgő érzetű sav keretezi. Meggy, szeder, zöldfűszerek, fenyőgyanta, pici bőr adják az aromákat, majd harmadnap marcipán, édes piros bogyósokat érezni. Kell hozzá türelem, de meghálálja. Összességében legyen 5p.

orsolyapincepinotnoir2018.jpgOrsolya Pince Pinot Noir 2018
Hűvös illat, ribizlivel, csipkebogyóval és az egri vörösboroknál időnként előforduló kapros, kovászos uborkás jegyekkel. Talán minimális illót is érezni, de nem zavaró. Szájban vékony, szinte szellős hatású a bor, laza szövésű testtel, picit húzós textúrával, rövid lecsengéssel. Kissé kadarkára emlékeztet a szerkezet. Ízben piros ribizli, csipkebogyó, zöldfűszerek, kis zöldesség. Egy kicsit alulérett és híg. 4p

galszolobirtokkekfrankos2017.jpgGál Szőlőbirtok Duna Kékfrankos 2017
A túlérett piros bogyós gyümölcsök - leginkább földieper - és halvány fűszeresség mellett egy kis palackérettség is megjelenik illatban és levegőzve kopnak is a gyümölcsök. A korty sima, kellemesen puha, pont elég savval, egészen minimális tanninnal. Ízben is túlérett piros bogyósok, eper, halvány fűszeresség jelentkezik, a lecsengés rövid. Talán egy fél éve még jobb lehetett. 4p

bakonyisikloscabernetfranc2017.jpgBakonyi Siklós Cabernet Franc 2017
Erdei gyümölcsök, meggy, málna, szilvás süti, másnap pici édesfűszer és virág jelentkezik illatában. A meleg hangulatot árasztó kortyban némi rusztikusság, jó savak és nem túlzó hordó, enyhe húzós, érdes tapintás tapasztalható. Érett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, fekete faeper, halvány fűszeresség jellemzik ízben. (Időnként volt olyan érzésem, hogy talán nem 100%-ban tökéletes a palack.) 5p+

gerekoparmagnum2016.jpgGere Kopar 2016 Magnum
Határozott fűszeresség, érett meggy, fekete cseresznye, szilva, idővel egy kis fekete bors, füstölt paprika és földes jegyek elegyednek illatában. A test "közép plusszos", határozott, de érett tannin és kellően élénk sav dolgozik alá. Érett gyümölcsök - meggy, fekete cseresznye, szilva, áfonya -, fűszerek, pici étcsoki és bors adják az aromákat. A tannin még szárít, a fa pedig egyelőre kicsit kilóg a korty végén, összességében még fiatal a bor, kár kapkodni a bontásával. 7p-

pannonhalmiapatsagipinceszetinfusio2017.jpgPannonhalmi Főapátság Pannonhalmi Apátsági Pincészet Infusio 2017
80% cabernet franc, 20% merlot. Gazdag hedonista illat fogad temérdek fűszerrel és érett gyümölcsök kavalkádjával, egy kevéske tejcsokival. Kóstolva közepesnél testesebb, tartalmas, húsos, a felszíne szinte teljesen sima, élmentes. Érett málna, szeder, meggy, szilva, édesfűszerek, pici tejcsoki jelenik meg ízében is. Már most nagyon jól iható.  Izgalmasnak ugyan nem mondanám, de hibamentes, nagyon profin elkészített bor. 7p-

vinartkochcabernetsauvignon2015.jpgVin Art Borászat Koch Csaba Cabernet Sauvignon 2015
Meggy, savanykás piros bogyós gyümölcsök, kis szeder és fűszer színezi az illatot. A korty enyhén savhangsúlyos, a vártnál talán vékonyabb és feszesebb, de kissé bárdolatlan is. Meggy, savanykás piros bogyósok, némi fűszer érkezik ízben is. 4p+


Édes

oremuslateharvest2016.jpgOremus Late Harvest 2016
Gazdag, intenzív illat, aszalt gyümölcsök, sárgabarack, narancslekvár, pici birsalma, szárított narancshéj, halványan gomba, botrytises motívumok. Kóstolva sűrű, puha tapintású, a maradékcukorral remek savak dacolnak, főleg a kortyközéptől húzzák feszesre húzva a bort. Aszalt gyümölcsök, sárgabarack, narancslekvár, pici birsalma, csipet dohány és enyhe gombás jegyek díszítik. 7p-


oremus3puttonyosaszu2010.jpgOremus 3 Puttonyos Aszú 2010
Szép illat, gazdag botrytis, aszalt sárgabarack és más gyümölcsök, kandírozott narancshéj. Az évjáratnak megfelelően élénkebb a savérzet, lendületesebb a korty, simán lemossa a maradékcukrot. A test is aránylag karcsú, filigrán, elegáns, a lecsengés viszont talán a vártnál rövidebb. Narancslekvár, aszalt sárgabarack, finom fűszerek. 7p

himesudvarkaleidoscope2018.jpgHímesudvar Kaleidoscope 2018
Késői szüretelésű zéta és kövérszőlő 63 g/l maradékcukorral. Aránylag moderált intenzitású illat, mézzel, édesre érett sárga húsú barackfélékkel és körtével. A kerek kortyban enyhe cseresség és kellemesen lágy érzetű savak, nem túlzó édesség. Édes őszibarack, körte, alma, méz, a korty végén enyhe almahéjas fanyarság. 5p+

szepsyszamorodni2012.jpgSzepsy Szamorodni 2012
Mély, komplex illat, benne füge, aszalt barack és más gyümölcsök, méz, narancslekvár, csipkebogyólekvár, a kezdődő érettség jeleként némi szilvadzsem, egy kevés karamella és csipetnyi dohány. Telt, gazdag anyag, a jelentős mennyiségű maradékcukornak széles savak és leheletnyi cseresség tart ellen, végeredményben így is picit az édesség felé billen az egyensúly. Komplex ízvilága visszaidézi az illat aszalt gyümölcsös, lekváros, mézes aromáit, a kezdődő tercier jegyekkel, kortalan elegyet alkotva. 7p+

dobogo6puttonyosaszu2012.jpgDobogó Pincészet 6 Puttonyos Aszú 2012
Meleg hangulatú, buja illat, jelenleg inkább friss aszús jellegű, kevesebb botrytises jeggyel. Sárgabaracklekvár, aszalt alma, trópusi gyümölcsök, eleinte pici virág és gyógynövény, majd inkább méz és fügedzsem. Közepesen koncentrált, selymes, ölelően puha korty, a forró évnek megfelelően viszonylag lágy, inkább széles, mint magas savakkal, krémes textúrával. Sárgabaracklekvár, méz, aszalt alma és trópusi gyümölcsök, csipkebogyó-dzsem. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1316281044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása