A Borrajongó

Szóló - Boogie és egyebek a Toprumban

2019. augusztus 05. 06:00 - furmintfan

Ez már a harmadik olyan nyár, amikor a tállyai Szóló Borászat tulajdonosai, Éless Tímea és Éless Tamás összetrombitálják az ismerős sommelier-eket, borfirkászokat, bor-szakembereket egy budapesti borbemutatóra (2017, 2018). A borokat általában egy adott tematika alapján válogatják össze, mindig igyekeznek valamilyen érdekességet, újdonságot mutatni az egybegyűlteknek, az egyes tételeket pedig hozzájuk illő falatkák kísérik. Idén sem volt ez másképp, mondhatjuk, hogy hagyomány lett az eseményből. A borbemutató helyszínéül ezúttal a Királyi Pál utcában található Toprum Hotel tetőbárja szolgált, és az ő csapatuk készítette a borokhoz párosított fogásokat is.

szolo_01_foto_furmint_photo.jpg

(Fotó: Dancsecs Ferenc - Furmint Photo)

A borászatról már írtunk néhány alkalommal, de nagyon röviden ismételjük át az alapokat. Éless Tímea 0,3 ha szőlőt örökölt Tállyán, ebből nőtt ki a mára 3 hektáros kis családi birtok. A szőlőterületek nagy része Tállyán, kisebb része Mádon található, de a közeli jövőben az a cél, hogy az összes terület Tállya körül koncentrálódjon. A kezdetektől fogva természetközeli gazdálkodást folytatnak a szőlőben, folyamatban van az átállás a bio szőlőművelésre, várhatóan a tanúsítványt is hamarosan megkapják. A pincében amennyire csak lehet, hagyják a bort a maga útján haladni, bár nem vallják magukat a teljesen beavatkozásmentes vagy kénmentes borkészítés fanatikus híveinek, de csak akkor avatkoznak közbe, ha muszáj. Ennek megfelelően a borok saját élesztőkkel erjednek, acéltartályokat, Kalina hordókat és porcelántojásokat használnak erjesztő- és érlelőedényként, a borok gyakran csak egyszeri minimális kénezésen esnek át palackozáskor, sok tétel szűrés, derítés nélkül kerül a palackba. A kész borok fantázianeveit a bor stílusához igazodó zenei kifejezések adják.

szolo201907_2.jpg

(Éless Tímea és Éless Tamás)

A folyamatos kísérletezés szinte már a pince védjegyévé és a pár lételemévé vált, ugyanakkor a hagyományos tokaji borstílusokkal sem szakítottak. Éless Tamás különösen szeret olvasmányai vagy élményei alapján formabontó dolgokat megálmodni, Éless Tímea pedig különleges érzékkel valósítja meg ezeket. Eddig minden évben hoztak magukkal valamilyen formabontó tételt, most sem volt ez másként.
Idén csak furmintból készült borokat kóstoltunk, viszont a pezsgőtől az aszúig mindenféle stílusban. A borokat részben kettesével kaptuk, így az egyes párok tagjai közötti különbségek még jobban kiemelkedtek.

szolo201907_1.jpg
Szóló Tempo 2018
A Dukát-dűlő termése, egész fürtös préselést követően tartályban erjedt, majd egy része hordóban érlelődött, ként csak a palackozás során kapott, szűretlenül, derítetlenül lett letöltve. Sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, sárga alma, sárga szilva, pici sárgabarack és egy kis édesfűszer színezi az illatot. A korty feszes és kerek egyszerre, van még egy kis rusztikusság benne, minimális cseresség formájában. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pomelo, sárga alma, fanyar aláfestés. 6p-

Felszolgált étel: cukorborsó, creme fraiche, torma


Érkezett az első együtt kóstolt borpár. A Sentimento és a Parlando alapanyaga megegyezett (a Sipos dűlő furmintja), a két bor 1-1, azonos helyiségben, egymás mellett álló porcelántojásban erjedt, mégis különböző lett a végeredmény, az egyik tojásban a bor erjedése hamarabb leállt. A 15 g/l maradékcukorral kierjedt tétel lett a félszáraz Sentimento, a másik a 6,8 g/l maradékcukorral már száraz bornak minősülő Parlando.


Szóló Sentimento 2017
Visszafogott illatában enyhe süteményes jegyek, édes gyümölcsök, vilmoskörte, citrusok, fehér tea. Kóstolva alig tűnik édesebbnek, mint a párja, a savak szépen ellenpontozzák a maradékcukrot, amolyan riesling kabinett-es hangulatot kialakítva sav-cukor szempontból. Édes citrusok, körte, őszibarack díszítik, textúrája finoman krémes. 6p

Szóló Parlando 2017
Valamivel intenzívebb, de így is hűvös, távolságtartó az illat, benne körte, őszibarack, kis édesfűszer és süteményes motívumok. A korty feszes, élénk savú, kemény húsú körte, ringló, citrusok, fehér húsú gyümölcsök alkotják az ízképet. 6p

Felszolgált étel: pirított, karamellizált káposztalevél, bulgur és író, a Sentimento esetében egy kis plusz chili-vel


A következő páros voltaképpen egy tétel volt, kétféle módon kóstolva. A Boogie egy pét-nat, azaz pétillant naturel, amely egy régi - mostanában újra divatba jött - módszerrel készített pezsgő. A pét-nat, az ún. methode ancestral, azaz ősi módszer szerint készül, melynek keretében a bort még azelőtt lepalackozzák, hogy az erjedés befejeződne. Az erjedés során a must természetes cukortartalmának alkohollá alakulása során melléktermékeként megjelenő CO2 buborékok formájában a borban marad és azzal együtt a palackba kerül. A hagyományos palackban erjedt pezsgőktől eltérően a pét-nat-okat jellemzően nem degorzsálják, így az erjedés közben kialakuló üledékanyagokkal a palackban kerülnek forgalomba. A pincészet formabontó módon, kartonhengerekben, fejjel lefelé állítva hozta forgalomba első pét-nat-ját.
Mint Éless Tamástól megtudtuk, már a pét-nat fogyasztók is két tábort alkotnak aszerint, hogy a palackban maradt seprőt kilőve, anélkül fogyasztják az italt, vagy előzetesen felrázzák benne a seprőt. Mi most eldönthettük, melyik tábort erősítjük: Tamás a helyszínen degorzsálta, illetve rázta fel a palackokat, az egyik pohárba felrázva, a másikba "tisztán", a seprő eltávolítása után kaptuk az italt.

szolo_04_foto_furmint_photo.jpg

(Fotó: Dancsecs Ferenc - Furmint Photo)

Szóló Boogie 2018
A "tiszta" változat illata eleinte picit szúrós, leginkább almaféléket idéz, a felrázott változat krémesebb, élesztősebb karakterű. A korty az elsőnél csontos, szikár, egyenes, almás, körtés ízjegyeket a hoz. A felrázott palack tartalma teltebb, krémesebb, élesztősebb jellegű textúrában és ízben is, van egy kis fogmosóporos érzete és ízjegyként egy kevés dió is feltűnik. A buborékok az elsőben kicsit erősebben támadnak, de mindkét esetben gyorsan tovatűnnek. Pontban mondjuk 6p-/5p+ nálam a két bor, de személy szerint én a nem rázott verziót talán ennél a minimális különbségnél jobban preferálom, bár az is lehet, hogy csak a másik volt elsőre szokatlan.

Felszolgált étel: pisztrángfilé, uborkahab, algafilé


A végére maradt két 2016-os bor. Az első egy feltöltéses módszerrel - azaz nem darabban, flor alatt érlelt - száraz szamorodni, majd következett a már letöltött, de még forgalomba nem került aszú, amelyet bébikorában is kóstoltunk már 2 évvel ezelőtt.


Szóló Largo 2016
A Nyírjesek dűlő termése. Illata gazdag, fűszeres, majd egyre több sárga húsú gyümölcs, sárgabarack, narancs, alma és pici dió érezhető. Barackfélék, sok fűszer, körte, alma, leheletnyi dió, pici fanyarság. Egy hangyányi édességérzet is jelen van, holott papíron csak 3 g/l a maradékcukor a borban. 7p

Felszolgált étel: katalán szárított sonkás krokett, majonéz


Szóló Aszú 2016
242 g/l maradékcukor, 10,5 g/l sav, 11,2% alkohol. Gyönyörű illat: sárgabarack minden formában, őszibarackbefőtt, narancs, narancshéj, mangó, vilmoskörte. Elegáns, kecses, de energikus és szépen kitöltött korty, amelyben maradéktalanul visszatérnek az illat gyümölcsei. Fiatal, még bőven fejlődő stádiumban lévő, de nagyon ígéretes aszú. 8p

Felszolgált étel: véres hurka, karamellizált alma, alma jus

szolo201907_3.jpg


A meghívást köszönöm szépen a SZÓLÓ-nak és a Wineglass Communication-nek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6014985652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása