A Borrajongó

Burgundia 2014 a Bortársaságnál

2017. október 16. 06:00 - furmintfan

Burgundia talán a borvilág legmisztikusabb, legtitokzatosabb, legnehezebben érthető szeglete. Mindössze két fontos szőlőfajta, ugyanakkor temérdek falu, dűlő, évjárat, amelyek labirintusában könnyű eltévedni iránytű nélkül. Ráadásul Burgundia nem olcsó játék, már pusztán a belépő szintet képviselő palackokért is mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Egyre mélyebbre... A burgundiai borok iránti kereslet egyre csak nő, a területek ára már az egekben van, a borvidék nem képes lépést tartani az igényekkel. Ennek számos oka van kezdve a természeti tényezőkkel (jég, kártevők), a termelési kondíciókkal (csökkentő termésátlagok, organikus gazdálkodás, elöregedő ültetvények). Az utóbbi időben egyre több borász negociánt-ként lép fel, a legjobb termelőktől felvásárolt szőlővel egészítették ki saját területeik termését. 
A Bortársaságnál már hagyomány, hogy az új évjárat borainak megérkezését követően kóstolót is tartanak a burgundiai kínálatból szemezgetve. Mivel a 2014-es évjáratról jókat lehet hallani/olvasni és eddigi élményeim is ugyanezt igazolták, nagy érdeklődéssel vártam az estét.


bortarsasagburgundia2014.jpg

A borok előtt essen pár szó az évjáratról. 2014-ben korán kezdődött a szőlő virágzása, a tavasz meleg és száraz volt volt, a betegségek sem okoztak gondot. A kedvezően induló évjáratnak először a június legvégén megérkező, zsinórban harmadik éve lesújtó jégeső tett keresztbe - főleg Cote de Beaune-ban. A hűvös augusztus során a bogyók érése lelassult és ekkor érkezett a második csapás is a foltosszárnyú muslica képében. A kékszőlő bogyóit megtámadó, azokba petéket rakó kártevő alaposan ráijesztett a legtöbb termelőre, sokan pánikszerűen szüretelni kezdtek, akár nem teljesen beérett szőlőt is, ami a pinot noir-ban keményebb tannint eredményezhet. Aki kivárt, jól járt: augusztus végétől kezdve szeptember első felében az időjárás tökéletesen alakult, száraz és meleg nappalokkal, hűvös éjszakákkal. A sorsdöntő időszak kedvező körülményeinek köszönhetően végül mennyiségileg valamivel kevesebb, de jó minőségű szőlő kerülhetett a pincékbe. 
Összességében az évjárat borairól elmondható, hogy fehérborok különösen kiváló minőséget képviselnek, és a vörösek is jók. Utóbbiak esetében sokan "klasszikus" évjáratról beszélnek, már fiatalon is fogyasztható borokkal, jó egyensúllyal, érett savakkal és tanninnal. A jégeső megtizedelte a termést elsősorban Meursault, Pommard, Volnay és Beaune környékén. Néhány premier cru terület termése végül alacsonyabb szintű borba került a lecsökkent termésátlag miatt. A fehérborok intenzívek, feszesek, jól kifejezik a termőhely jellegzetességeit.

Az üdvözlő ital egy crémant-t volt, majd 4 fehér és 4 vörös tétel került a poharakba. 

Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut
Picit már érettnek tűnik: dió, alma, minimális kezdődő oxidáció. Szájban finom bubik, alma, leheltnyi dió, kis érettség. Tetszett már jobban is, nekem kicsit úgy tűnt, hogy ez a palack már kezd lefelé menni. 5p (5250 Ft - Bortársaság)

Domaine de Montille Bourgogne Chardonnay 2014
Elegánsan moderált illat: csonthéjas gyümölcsök, fehér virágok, őszibarack, visszafogott hordós jegyek, fűszerek. Remek egyensúlyt mutat, finom szövésű, ideális mennyiségű sav, visszafogott hordó keretezi, élmentes, csiszolt, leheletnyi krémességgel. Nehezen szálazható, mégis zamatos, tiszta, fehér húsú gyümölcsök - alma, őszibarack, körte, citrusok - éppen csak érintésnyi vanília és mandula, fanyar finis. Jó kezdés. 6p (8750 Ft - Bortársaság)

Château de Puligny-Montrachet Puligny-Montrachet 2014
Elsőként a hordó fűszerei, pici mogyoró és mandula villan be orrban, majd virágok, citrusok, fehér húsú gyümölcsök csatlakoznak és feltűnik egy pici marcipán is. Tömör, koncentrált, savai élénkek, de nem túlzóak, cizelláltak, szép ívet húznak szájban és hosszúra nyújtják a kortyot. Lendületessége mellett finoman krémes, a hordót alig érezni benne, nagyon elegáns, bájos, arányos felépítésű bor. Különféle citrusok, pici zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, ananász, leheletnyi só, diszkrét fűszeresség jellemzi. A három villages-bor jelenlegi formájában közül nekem ez volt a kedvencem, a közönség második helyre hozta be. 7p (19500 Ft - Bortársaság)

Château de Puligny-Montrachet Meursault 2014
Visszafogott gyümölcsösség, őszibarack, zöldalma, pici fűszer, leheletnyi füst és mogyoró színezi az illatot. Az előző borhoz képest visszafogottabb intenzitást és kerekebb savakat mutat, ízben ugyanakkor valahogy kicsit aszketikusabb szikárabb. Neutrális fehér húsú gyümölcsök, citrusok, lime, fanyar zöldalma, zöldfűszerek és köves asszociációkat ébreszt, hosszú lecsengéssel. Nagyon fiatal még, de ígéretes. A közönségnél ez nyert a fehérek közül. 7p- (17950 Ft - Bortársaság)

Château de Puligny-Montrachet Chassagne-Montrachet 2014
Zártabb illat, citrusokkal, citromhéjjal, pici virággal, kevés mogyoróval és mandulával, mandulavirággal. Könnyedebb az előző bor után, jó savakkal, kis krémességgel, finoman adagolt hordóval, enyhe krétás érzettel. Citrusok, őszibarack, pici mandula, csipetnyi só, finom fűszerek, minimális kesernye a végén. Idővel feltehetően ez is szebb, komplexebb lesz, a lecsengése már most nagyon hosszú. 6p+ (17950 Ft - Bortársaság)

Maison de Montille Bourgogne Pinot Noir 2014
Közepesnél intenzívebb, nyílt illat, mindazonáltal nem esik túlzásokba vagy újvilági kliséhalomba. Meggy, cseresznye, szamóca, fűszerek, pici kék virág. Éppen közepes testét pörgős savak és kevés selymes tannin foglalja keretbe, palackban feltehetően még jobban le fog kerekedni idővel. Enyhén füstös, toast-os jegyek tűnnek fel a korty elején, idővel azonban átveszik az uralmat a savanykás piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye és málna formájában, némi zöldfűszerrel, hibiszkusszal körítve. Belépő szinten korrekt (persze nem olcsó), bár én még adnék neki egy kis időt. 6p (8750 Ft - Bortársaság)

Domaine des Croix Beaune Les Cents Vignes Premier Cru 2014
Mélyebb illat, enyhe animalitás, keleti fűszerek, gyömbér, érett piros bogyós gyümölcsök, kevés édesgyökér és kóla, határozottabb hordós jegyek. Szájban savanykás piros bogyós és erdei gyümölcsökkel operál, mellette határozott fűszeresség, kis csokoládé, keleti fűszer. Szépen kitölti a szájat, tartalmas és masszív, a hordó ha nem is feltétlenül túlzó, de elég határozott, és ebben a sorban legalábbis kicsit közönségesnek hat. A kortyban végig van egy enyhe nyers, érdes, zöldes vonás is, ami ugyan ad a struktúrának egy plusz lábat, de összességében szerintem nem válik a bor javára (itt kialakult egy kis vita, hogy ez vajon miből származhat, én a kocsányra tippelek). A 2010-es számomra nagyobb élmény volt ilyen idősen. 6p (11900 Ft - Bortársaság)

Thibault Liger-Belair Vosne Romanée Aux Réas 2014
Eleinte animális jegyek uralják az illatot, de szellőzéssel a baromfiudvar visszavonul és intenzív, érett piros bogyós gyümölcsöknek adja át a helyét, visszafogott fűszerességgel, minimálisan érvényesülő pörkölési aromákkal körítve. Savai kellő lendületet kölcsönöznek a bornak, a tannin bársonyos, enyhén krétás érzetű. Komplex, rétegzett, sokféle, elsősorban piros bogyós gyümölcs adja egymásnak a kilincset - meggy, málna, szeder -, mellette finom fűszeresség, enyhe jódos-sós vonulat. Szép és már most bőven iható. 7p (27000 Ft - Bortársaság)

Domaine de Montille Corton Clos du Roi Grand Cru 2014
Fiatal kora ellenére is kínál mélységet és dimenziókat az illat, ugyanakkor érezni, hogy messze van még a kiteljesedéstől, még nem annyira szálazható: cseresznye, szamóca, málna, egzotikus fűszerek, kis kék virág, gyógynövények, leheletnyi füst. Idővel a gyógynövényes vonal egyre inkább erőre kap. Intenzív és elegáns, koncentrációnak sincs híján, kiegyensúlyozott és nagyon hosszan tart. Közepes testét nagyon szilárd szerkezet tartja. Rétegzett, összetett ízében rengeteg piros bogyós gyümölcs, egzotikus virágok, fűszerek, leheletnyi só és picike gomba. Már most fantasztikus bor, ígéretes jövővel. A DIAM30 dugó arra utal, hogy a pincészet is így gondolja. 8p- (42900 Ft - Bortársaság)

 bortarsasagburgundia2014_2.jpg

Irodalom:

https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Feherben_otos_vorosben_negyes_Burgundia_2014

https://www.jancisrobinson.com/articles/2014-burgundies-ooze-charm

http://www.decanter.com/learn/vintage-guides/burgundy/2014-burgundy/burgundy-2014-vintage-overview-287436/

http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/50915

http://blog.frw.co.uk/vines/burgundy-2014-vintage-report/

 

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5012941527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása