A Borrajongó

Tegnap ittam – Grand Tokaj N°8 2015

2017. február 27. 06:00 - ungert

Tokaj államborászata óriásit fordult saját tengelye körül, ami mintegy szabályerősítő kivételnek tűnik a magam egyszerű igényrendszerrel bíró fogyasztószemszögemből. Tévhit ugyanis, hogy az emberléptéken túlmutató mennyiségi termelés nem történhet megfelelő minőségi keretek között. Tévhit, amelyet a hazai bortörténelemnél és -méretnél jelentősebb országok és borvidékek már évtizedes távlatokban cáfolnak. Közvetlenebb tapasztalatok és ismeretek hiányában csupán az eddig kóstolt borok alapján tudom állítani, hogy a Grand Tokajjá alakult Tokaj Kereskedőház megnevezésű állami részvénytársaság pályára állt, eképpen végre értékelhető, hovatovább szerethető fehérborok előállításába kezdett, és ezzel mindannyian nyerni fogunk. Hosszú- és rövidtávon egyaránt. Azt ugyan nem tudom, hogy az édesek milyenek, de az alapszinten fogant tokaji szárazak fajtában és házasításban egyaránt remekelnek. Végre tiszta, jól elkészített és szerethető borok készülnek, melyek vásárlása már nem rizikó, hanem mintegy világkifordító biztos pont a hazai borpiacon. És ez így is van rendjén.

fullsizerender.jpg

Az államkezű kereskedőházi szerepkör összetett és bonyolult: egyszerre áll a mennyiségi és minőségi elvárás, a szőlőtermelő gazdák eltartása és a piac lehető legszélesebb, hovatovább demokratikus kiszolgálása a legfontosabb szempontok között. Az Áts Károllyal erősített Grand Tokaj pedig a címszereplő alapházasítással kiváló alaphangot kínál a reményre és az örömre a kerház-feltámadás tekintetében. A jelen ígéretes, a jövő továbbra is kifürkészhetetlen, de ezúttal akad némi ok a bizakodásra.

És hogy mi ez az úgynevezett N°8? A pince reduktív alapokon nyugvó belépő-házasítása furmintból és hárslevelűből összepakolva. Hibátlan és kockázatmentes választás mindenkinek, aki nem felfedezésre váló bormélységeket, sokkal inkább tisztességes és jól iható hétköznapi ivótokajit keres. Technikás, természetszerűleg hordótlan, friss és élvezhető. Kitöltve enyhén még pezseg is, az illat inkább egy körző-vonalzó sauvignon blanc-t ígér, mintsem egy klasszikus tokaji szárazat. A zöld(fűszeres) frissességen kívül direkt szőlő, méz és sárgabarack tűnik fel. A korty teljesíti a várakozásokat: egyszerű és egyensúlyos, kifejező, de nem túl intenzív savakkal és közepes hosszal. Nem tolakodik, nem követel figyelmet, viszont bármikor, bármilyen alkalomból képes működni. Ügyes munka, pontosan ilyen komolysággal szükséges és illik a tokaji alapszintet felépíteni. Szerettem, el is éri az 5 pontot. És persze az sem mellékes, hogy bármikor megvenném újra. (1500 Ft, Lidl)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6812272301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2017.02.28. 12:25:11

Jól hangzik. Az csak nekem nem jön át, hogy a 8-as mit jelent?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.02.28. 13:23:29

@emoss: A honlapon azt írják, hogy:
"Világos zöldessárga szín. Illatában tiszta, az évjáratra jellemző szép gyümölcsösség, körte, barack pici füstösséggel, tavaszi virágokkal. Kóstolva a Hárslevelű és a Furmint házasításának komplex, a Tokaji Borvidék nyolc hegyközségének sokrétű ízvilága jellemző. Illatát harmonikus íze követi, a Hárslevelű mézes virágosságát a Furmint vitalitása, testessége teszi teljessé."

takács bálint - zsebtévé 2017.02.28. 13:27:11

@emoss: @furmintfan: Jó, de a No.8 az nagyjából azt jelenti, hogy "nyolcadik", "nyolcas számú" és hasonlók. Nem pedig azt, hogy "nyolcféle", "nyolcból", vagy ilyesmi.

tb-zstv

emoss 2017.02.28. 13:31:47

@furmintfan: köszi, akkor a hegyközségeket szimbolizálja ezek szerint.
süti beállítások módosítása