A Borrajongó

Barta Pince aszú-kvintett

2016. november 28. 07:00 - furmintfan

Közeledik a karácsony, a szilveszter, közeledik az ünnepi italok szezonja, köztük a legfontosabb édes borunké, az aszúé is. Az aszút úgy szokás emlegetni, mint a középkori királyok és ünnepi asztalok italát, de hogy valójában hány magyar család bont valójában tokaji aszút az ünnepek alatt, arról fogalmam sincs, de biztosan kevesebb, mint a tokaji borászok szeretnék. Az édes bor nem feltétlenül trendi termék manapság, nehéz eladni és ha erre terelődik a szó, számos alkalommal hallom, hogy valaki egyáltalán nem szereti az édes fehérbort (bár meggyőződésem, hogy ezeknek az embereknek a felében valamilyen rossz minőségű vagy rosszul tárolt, elöregedett édes tokaji miatt alakult ki ez a képzet, egy jó édes bor pedig fordíthatna ezen, ha megpróbálkoznának vele). A baj nem magával az aszúval van, hiszen kiváló minőségű aszúból szerencsére nagy a választék. Mégis hosszú út vezet még odáig, hogy az aszú ténylegesen az ünnepi alkalmak tartozéka legyen, addig pláne, hogy a dolog megforduljon: pusztán maga az aszú varázsolja ünneppé a napot. Addig is én azért arra biztatnék mindenkit, hogy ha teheti, legalább egyszer még koccintson aszúval az év végéig.

bartaaszu1.jpg

A Koccints Aszúval (vagy hashtag formátumban #KoccintsAszuval) facebook-oldal az adventi időszakban promotálja az aszú-fogyasztást és különböző információkat oszt meg a legkülönlegesebb édes borról. A kampány keretében idén is felkértek (tavaly Degenfeld-aszúkat kaptam), hogy kóstoljak meg néhány aszút, idén a Barta Pincétől.

Igyekeztem összetrombitálni a Borrajongó-stáb budapesti szekcióját, végül hárman ültünk le az aszús palackok mellé.

bartaaszukiraly.jpg

(Az Öreg Király; fotó: Barta Pince)

A Barta Pince az Öreg Király dűlő meredek lejtőiről készíti aszúit, következésképpen minden bor dűlőszelektált aszú is. A 6 puttonyos aszúk 100% furmint alapanyagból készültek. Az aszúszemek 24 órán át áztak furmint mustban, az erjedés szerednyei hordókban ment végbe, a borok 24 hónapot töltöttek hordóban.

 bartaaszu6.jpg

Barta Pince Öreg Király Dűlő 4 Puttonyos Tokaji Aszú 2008
Alkoholtartalom: 12,93%; Savtartalom: 7,8 g/l; Cukortartalom: 96,5 g/l
Spontán erjesztett alapbor, melyben 9-10%-nál áztak az aszúszemek 48 órán keresztül. 100% új Miklóssy hordóban fejeződött be az erjedés, majd az érlelés következett. A bort 2010-ben palackozták le.
ungert: A négyputtonnyi élvezetek viszonylatában úgy vagyok, hogy inkább késői szüretre, esetleg szamorodnira jellemző komplexitást és élvezeti értéket várok. Ez a bor éppen megugorja a lécet, holott sok tekintetben nincsen oka szégyenkeznie sem. Kissé egysíkú, ráadásul a direkt, érett barackos-trópusi jegyek mellett megjelenő cserrel nehéz mit kezdeni. Nem a hosszt, inkább az egyensúlyt hiányolom. Persze mindent aszú-viszonylatban. A 6 pontos szintet természetesen hozza, még ha alulról is.
rszabi: Vakon biztosan egy késői szüretnek gondoltam volna. Kicsit nagy rá a kabát, a cseresség nyomulásának nem tudnak ellenpontot képezni a gyümölcsök és a savak. Az ebben az évben készült szamorodnija a pincének klasszisokkal jobb volt. 6p-
furmintfan: Eddig nem is tudtam ennek a bornak a létezéséről. Stílusban eléggé elüt a megszokott Barta szamorodni-aszú vonaltól. Meglepő az illat: az őszibarackbefőtt és sárgabarack és vaníliás süteményes jegyek mellett egy kis reszelt alma, dió és egy halvány aldehides vonal is megjelenik. A sav-cukor egyensúly rendben van, koncentrációnak sincs híján, az alkohol a korty végén kissé emelkedett érzetű, pici cseresség és némi oxidációra utaló jegy szájban is feltűnik, bár mérsékeltebben, mint az illatban, és tulajdonképpen nem is nagyon zavaró, csak a pince aszúinak stílusába nem illeszkedik. Édes alma, őszibarackbefőtt, birskompót, fűszerek, enyhe calvadosos beütés. 6p

bartaaszu5.jpg

Barta Pince Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2008
Alkoholtartalom: 8,87%; Savtartalom: 8,9 g/l; Cukortartalom: 244,1 g/l
ungert: Kétlem, hogy a puttonyszám miatt, de jelentős a szakadék a nyolcas aszúk között. Hatalmas élmény, emlékezetes struktúra, jelentős potenciál. A direkt, elképesztő töménységű gyümölcs mellett ügyes fahasználat és palackérési jegyek is feltűnnek. Gazdag, élvezetes és lehengerlő, mindent tud, amit egy aszúnak tudnia kell. Szerettem, 8 pont.
rszabi: Ez ellenben egy nagyon magas minőségű, de hagyományos tulajdonságokkal bíró aszú. Igazi kajszi esszencia, earl grey teával és csipkebogyóval mixelve. 8p-
furmintfan: Enyhe termálvizes bukéval indít, pici szellőzés után sárgabarack és őszibarack befőttje, trópusi gyümölcskoktél, fűszerek, halvány sósság, valamint egy kis barackos tea keveredik illatában. Sűrű, de nem tömős korty, széles, krémes, de nem lusta, pont jó savval, már kialakulóban lévő aszús karakterrel. Sárgabaracknektár, őszibarackbefőtt, mandarin, kandírozott narancs, vaníliakrém, finom fűszeresség. 8p

bartaaszu4.jpg
Barta Pince Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2010
Alkoholtartalom: 9%; Savtartalom: 13,5 g/l; Cukortartalom: 231,5 g/l
ungert: Ha a rossznak kikiáltott évjáratok következetesen ilyen magas színvonalú aszúkat produkálnak, akkor ideje újrakalibrálnom a koordináta-rendszeremet. Döbbenetes bor, ritka, egyedülálló struktúrával, óriási élmény. Olyan savakkal, hogy a 2005-ös Oremusra is köröket ver. Napokban mérhető utóíz, kitörölhetetlenül emlékezetes szerkezet. Leírhatatlanul emlékezetes bor, a Barta-sor legjobbja, már ami a saját szubjektív-mércémet illeti. A 8 pontos skála legtetején a helye.
rszabi: Iszonyatosan kemény, de élvezetes bor. A sok és éles sav köré finom kontúrt rajzol a klasszikus aszús íz és textúra. Ez sokkal inkább egy aperitif mint egy desszertbor. 8p
furmintfan: Hűvös, friss illat, körte, őszibarackbefőtt, narancshéj, különféle citrusok, zöldfűszerek. Szájban szinte robban, fejleszakító intenzitása döbbenetesen hosszan kitart. A penge savak szinte szétfeszítik a bort és gyakorlatilag nyom nélkül lemossák a maradékcukrot. Elsősorban friss gyümölcsökből építkezik: citrusok, lime, citromvelő, narancs, mandarin, mangó, papaya, nektarin, ezt pici zöldfűszer és édesfűszer színezi. Az édesség gyakorlatilag egy percre sem tűnik fel, a vibráló, hosszú percekben mérhető lecsengéssel búcsúzó korty teljesen tisztán hagyja a szájat. Nagyon fiatal még, de már csikókorában is duzzad az erőtől, fantasztikus potenciált mutat, határ a csillagos ég. 8p/9p

bartaaszu3.jpg

Barta Pince Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
Alkoholtartalom: 8,84%; Savtartalom: 7 g/l; Cukortartalom: 246,2 g/l
ungert: Az illat lassan és nehezen nyílik, talán egy jelentősebb szellőzés segíthet rajta. Az illat zártsága ellenére a korty klasszikus értelemben élénk, intenzív és élvezetes. Finom és szerethető, az emlékezetesség tekintetében viszont nyilvánvalóan van feljebb is. Eléri a 7 pontot.
rszabi: Nagyon tompa az illat, nem is igazán szálazható, valószínűleg egy jó hosszú szellőztetés előcsalogatott volna valamit, de erre most nem volt mód. A textúrája és a szerkezete klasszis minőséget képviselt, de az én ízlésemnek egy kicsit egysíkú volt (már ahhoz képest, mit várok el egy hatputtonyos csúcs aszútól). 7p
furmintfan: Visszafogottabb karakter, idő kell neki a pohárban. A fiatal aszúk gyümölcseivel köszön be egy idő után: körte, őszibarack, trópusi gyümölcsök, keleti fűszerekkel megszórva. Kóstolva elegáns, gazdag, finoman krémes, ízprofilját egyelőre elsősorban a gyümölcsök adják: körte, őszibarack, édes citrusok, ananász, mangó, finom vaníliás-gyömbéres fűszerességgel megtoldva. Fiatal még. 7p/8p

bartaaszu2.jpg
Barta Pince Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú Válogatás 2013
Alkoholtartalom: 8,8%; Savtartalom: 7 g/l; Cukortartalom: 244,9 g/l
ungert: A tizenhármas hordóválogatott aszú nem sokban mutat többet alaptársánál. Orrban árnyalatnyit élénkebb, a gyümölcsöket észrevehetően több, kiváló minőségű hordó egészíti ki. Hosszban és élményben itt sincs ok a panaszra, hozza a műfaj elvárt paramétereit. Erősebb 7 pont.
rszabi: A hordóválogatás nem sokban különbözött a mezei társától, itt talán több fűszerességet és titokzatosságot fedeztem fel benne. 7p+
furmintfan: A hordóválogatás nagyon hasonló az előző borhoz, de intenzívebb, fűszeresebb, virágosabb illatot mutat, egy fokkal gazdagabbnak tűnik. Koncentrált, mégis légies, belengi valamiféle éteri elegancia. Ízében körte, őszibarack, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, karácsonyi fűszerek. Lesz még ideje egy kis komplexitást összegyűjteni, most 8p-

A borokat köszönöm szépen a Barta Pincének és a Wineglass Communication-nek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912000894

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Barta Pince aszú-kvintett 2016.11.28. 14:26:01

Hosszú út vezet még odáig, hogy az aszú ténylegesen az ünnepi alkalmak tartozéka legyen, addig pláne, hogy a dolog megforduljon: pusztán maga az aszú varázsolja ünneppé a napot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása