A Borrajongó

Gaja!

2016. november 03. 06:00 - akov

Angelo Gaja munkásságát azt hiszem, nem kell senkinek sem bemutatni, nem is fecsérelném rá a szót. Aki hajlandó magyar boron kívül mást is vásárolni-fogyasztani, előbb utóbb belebotlik a névbe. Nincs még egy olasz, aki nyomába érne, nincs még egy talján pince, amelynek borai ennyire keresettek lennének, és nincs más, aki ennyire magas átlagáron tudna értékesíteni. És mindez nem az olasz borvilágot hosszú ideje drive-oló Toszkána színpadias világából, hanem egyenesen Piemont ködéből teremtetett. A lassan nyolcvanhoz közelítő Angelo Gaja már életében legendává lett, haja még őszbe sem fordult, de már az olasz borászat nagy megújítójának tartották. Sajnos borait itthon megkapni sem nagyon lehet, kóstolósorokba, főként régebbi tételekből pedig nem szokás csak úgy a sarki borbárban belefutni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az idei Proweinon Gaia Gaja (Angelo Gaja lánya - a szerk.) jóvoltából végig tudtam kóstolni a teljes szortimentet, no de érett boraikkal sosem találkoztam. A borárverésről, a korábbi Wine Porn kóstolókról, illetve a aborbolt.com kereskedésről ismert Szokolai Máté most egy rendhagyó est keretében érett Gaja borokat bontogatott. Aki ott volt, szerencsés volt.

gaja1.jpg

A kóstolónak az Innio borbár hangulatos félhomálya adott helyt. A palackok gyűjtők készletéből származtak. A kóstolón jelen lévő Török Csabának köszönhetően a sort a syrah, sangiovese, cabernet franc, merlot és petit verdot házasításából készült, olaszos stílusú, egy jó rossóra emlékeztető 2HA Birtok Vörös 2014 nyitotta.

Gaja Dagromis Barolo 2011

A 19. században a La Morra közelében lévő területet a Gromis család birtokolta, majd Gajaékhoz került, de a név az előző tulajdonosnak állít emléket. Az innen szüretelt alapanyagot egy Serralunga melletti ültetvény termésével házasítják. 12 hónapot érlelik kisméretű hordókban, majd még 12 hónapot kap nagyméretű hordókban. Belépő Barolo.

Közepes testű, tökéletesen tiszta és profi, tele rózsás, fűszeres és törékeny aromákkal. Szinte légies, nagyon jó vezetésű, természetesen nagyon sok finomporosan textúrált tanninnal, élnénk savval. Egyértelműen levegőért kiált, a korty közepét lefojtja a sok tannin, de még így sincsen ok panaszra. Remek fahatás, hosszú lecsengés, finom piros bogyós gyümölcsök lekvárjaival. Kb. 50 EUR. 7p-

Gaja Dagromis Barolo 2008

Sajnos ez a palack elöregedett, sok érési aromát és oxidációt mutat, az igen öreg borokra jellemző domináns kakaós aromák uralják. Mivel egy 2008-as Barolónak simán életben kell lennie, felteszem a dugó engedhetett be levegőt. A Cellar Tracker jegyzetei alapján nincsen vele gond. Kb. 60-70 EUR. Kár érte.

Ca’ Marcanda Magari Toscana IGT 2007

Most átugrunk Toszkánába, az 1996-ben Bolgheriben szerzett 100 hektáros birtokra. Gajától megszokott módon a birtok neve ezúttal is mesél. A „Ca’Marcanda” jelentése piemonti dialektusban „a végtelen egyezkedések háza”, utalva az előző tulajdonos hosszas győzködésére, hogy adja el a birtokot. A Magari a birtok második bora, a név jelentése „lehet” vagy „bárcsak”. Fele merlot, negyede cabernet sauvignon, másik negyede pedig franc, tehát klasszikus bordeaux-i házasítás, amely 18 hónapos érlelést kap hordóban, majd legalább fél évet palackban.

Vonzó illat, kiváló minőségű fával, mentolos aromákkal, abszolút felismerhetők a francia fajták. Testes, még tele élettel. Fekete ribizlis, kis édességgel, egy kevés lekváros meleg karakterrel, de remek a sava, jó a korty kitöltöttsége is, a tannin meglepően kulturált egy szupertoszkánhoz képest, az alkohol viszont egy picit magas. Nagyon jó bor, nem kérdés, azonban a szárazpróba mutat talán némi brettet is. Kb. 35-40 EUR. 7p-

Ca’ Marcanda Magari Toscana IGT 2005

Nagyon tiszta, szinte friss még, édes fekete bogyós gyümölcsökkel, remekül beépített, magas minőségű fás jegyekkel, egy kevés húsra hajazó éréssel, fűszerekkel, fahéjjal. Nagyon hosszú lecsengés, igen nehéz lenne belekötni, mind a tannin, mind a szesz rendben vannak, a sav pedig magasabb egy fokozattal és igen szépen viszi a kortyot. 7p+

gaja5.jpg

Ca’ Marcanda Magari Toscana IGT 2000

Mély, rózsás illat, vonzó fűszerességgel, aszaltakkal, érett meggyel, kakaóval, még tele élettel, egy egészen kevés balzsamecet jelzi, hogy itt azért már egy idősebb borral van dolgunk. Intenzív, telt, jó állagú tanninnal, elegendő savval, poros tanninnal, még kicsattanó meggyes és fekete cseresznyés aromákkal, kiemelkedő fás jegyekkel. Jó fogyaszthatóság, nagyon hosszú lecsengés. 7p+

gaja4.jpg

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina 2004

Ismét egy ugrás, de csak Toszkánán belül. Az 1994-ben szerzett 16 hektáros Pieve Santa Restituta Montalcinoban található, indulásáról a sokaknak kedves „Bor, mámor, Toszkána” c. Máté Ferenc regény is megemlékezik. A Rennina három ültetvényről származik, amelyek egy 8. századi dokumentumon „vicus Rennina” néven illetett területen találhatók. A természetesen tisztán sangiovese bor egy évet van kisméretű hordókban, majd még egy évet nagyobb hordókban, ezt követően pedig két évet pihen palackban.

Szép illat, mély, fűszeres, balzsamecetes jegyekkel. A közepesnél teltebb, amolyan idősödő brunellós aromákkal, az érési jegyek már viszik a prímet. Hecsedli, balzsamecet, gyógynövények, érett lekvárok, kis kakaó. A sav sok, talán éppen megáll a savanyúság előtt, a tannin pedig még ehhez képest is kiadós, darabos, a száj elülső részében rakódik fel, keserűsége már átütött az éréstől halványuló gyümölcsökön. Talán az emelkedett alkohol édessége tompítja egy picit, így nem megy át teljesen kellemetlenbe. Ezt a bort kb. most meg kell inni, teljesen felesleges volna hagyni, hogy a tannin és a polifenolos keserűség tovább dolgozza magát. Amúgy is igen sok Brunello 10-12 évesen már fogyasztási ablakának tetejénél tart, ő is hasonlóképpen vizsgázik. 14,5%. Kb. 80-100 EUR. 6/7p

Gaja Sperss Langhe Nebbiolo 2003

1961-ben a borászat úgy döntött, hogy befejezi a szőlővásárlás gyakorlatát, és mivel nem rendelkeztek Barolo besorolású területtel, nem tudtak többé Barolót készíteni. Így aztán maradt a Barbaresco, amely nevet tulajdonképpen Angelo Gaja húzta fel a Barolo brand szintjére. 1988-ban aztán a család vásárolt végre egy területet Serralunga körzetében, így újra lehetett Barolójuk. A „Sperss” jelentése „nosztalgia”, természetesen a régi idő kedves emlékére utal. Egészen 1995-ig Barolo eredetjelöléssel került forgalomba, majd 1996-tól kezdve Langhe Nebbioloként forgalmazzák. Érlelése megegyezik a Dagromis Baroloéval, azaz 12 hónap kisméretű, majd 12 hónap nagyméretű hordó.

Szédületes illat, ízlésesen modern, rózsás, finoman érett jegyekkel, fűszer, hecsedli, és mindez elképesztően jól simuló fás jegyek körítésében. Testesen krémes a korty, nagyon tiszta és intenzív, részben egzotikus fűszeressége mindent áthat. Aszalt gyümölcsök, hecsedli, piros ribizli. Mind a tannin, mind a sav emelkedettek, de a bor intenzitása simán kordában tartja őket. Nagyon hosszú. Kb. 150-180 EUR. 8p- (Wine Spectator 98p)

gaja3.jpg

Gaja Sperss Langhe Nebbiolo 2004

Varázslatosan szép és komplex illat, tele élettel, rózsás-fűszeres, egzotikus, remek érési aromákkal és beépített hordós jegyekkel. Kóstolva is abszolút vitális, kiváló intenzitású, kitöltöttsége az elejétől a végéig megingástól mentes. Hecsedli, fűszerek hada, kiválóan illeszkedő tannin és sav, egy egészen kevés balzsamecetes éréssel. Rágható állagú, végtelen, percekig táncoló utóízzel. Szinte tökéletes, nagyon nehéz meló lenne belekötni! Kb. 180-200 EUR. 8p+ (WS 99p, Antonio Galloni 96p, Robert Parker 96p)

Gaja Conteisa Langhe Nebbiolo 2008 (Conteisa Cerequio)

Piemonti dialektusban „veszekedést” jelent a név, amely La Morra és Barolo falvak történelmi vitájára utal a híres Cerequio terület hovatartozásáról. Érlelése megegyezik a fent leírtakkal. A bor sajnos dugós, mégpedig igen erősen, így a várt csúcs sajnos elmaradt. 120-150 EUR.

Kiváló kóstoló volt, még ha két problémás bor is borzolta a kedélyeket. A sor természetesen csak bele-belekapott a Gaja csúcsokba, de így is jól felmérhető volt, mire képesek a pince borai Piemonttól Toszkánáig.

(A kóstolóért természetesen fizettem.)

Kapcsolódó oldalak:

Mi a helyzet Piemontban? (2015. október)

A borkereskedés weblapja: http://aborbolt.com/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5711921289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.03. 08:40:28

Ez jó lehetett, még akkor is ha a dugóátok megint lesújtott.
Aborbolt-nál elméletileg vannak Gaja borok, még ha nem is érettek.
aborbolt.com/webaruhaz?sitesearch=gaja
süti beállítások módosítása