A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Tokaj Oremus

2016. április 28. 06:00 - furmintfan

"Végre leomlottak a falak Mádnál és Tokajnál." - viccelődik Ujfalussy Szabolcs, ahogy a Tokaj Oremus irodájában összefutunk Bacsó András főborász-birtokigazgatóval. Való igaz, a borvidék keleti és északi része jobban kiesik a tokaji körforgásból, errefelé én is ritkán járok, és az Oremus régóta tervezett meglátogatása is egészen a múlt hétvégéig váratott magára. Az elmúlt bő fél évben kétszer is volt alkalmam egy-egy elég tekintélyes sort végigszondázni a tolcsvai pincészet boraiból, de a birtoklátogatás természetesen egészen más élmény. A korábbi két kóstolóról szóló írás (#1, #2) után a jelenlegi élménybeszámolóval kész kis Oremus-trilógia jött össze.

oremustolcsva3.jpg

A megbeszéltnél korábban érkeztem Tolcsvára, hogy legyen időm egy rövid sétát tenni a hajdan szebb időket látott, de a összességében véve rendezett képet mutató község utcáin. A 14. században épült katolikus templom, a kastélyok, kúriák mind fényes múltról árulkodnak. Itt jött létre tehát 1993-ban Tokaj-Hegyalja egyik legfontosabb nagybirtoka, a Tokaj Oremus, amely azóta is a borvidék meghatározó szereplője.
Nagy vonalakban megismételném a legalapvetőbb tudnivalókat a pincészetről. A rendszerváltást követően a Vega Sicilia-tulajdonos Alvarez család a Magyar Állam kisebbségi részvételével 1993-ban alakult meg a Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet. Az alapításkor meglévő 40-50 hektár saját terület mára kb. 115 hektárra duzzadt, amely a borvidék 6 település 13 dűlőjében terül el, de legnagyobb részük a birtokközpontnak otthont adó Tolcsva közelében található. Az alacsony tőkeszámú, rossz állapotban megörökölt ültetvényeket nagyrészt újratelepítették, felújították, a birtokhoz tartozó épületeket renoválták, illetve új feldolgozót emeltek a birtok központjában.

oremustolcsva5.jpg
A Vega Sicilia-csoport történetéről is érdemes pár szót ejteni. Maga az Alvarez család 1982-ben vásárolta meg az akkor már több mint száz éves múltra visszatekintő Bodegas Vega Sicilia-t, amelynek presztízse már az ő tulajdonukban teljesedett ki. Az Alvarez család eredeti tevékenysége nem kötődik a borvilághoz: az általuk alapított, Grupo Eulen névre hallgató nemzetközi vállalkozás különféle (takarító, őrző-védő, stb.) szolgáltatások nyújtásával foglalkozik. A Vega Sicilia után több birtokot is alapítottak Spanyolország borvidékein: az Alión-t Ribera del Duero-ban, a Pintia-t Toro-ban, valamint a Rotschild családdal közösen a Macán-t Rioja-ban, és persze az Oremus-t Tokaj-Hegyalján. A tulajdonos egyébként éppen ezekben a napokban látogatja meg a tokaji birtokot. Akit részletesebben érdekel a Vega Sicilia története, érdemes elolvasnia akov írását.

oremustolcsva4.jpg

Ujfalussy Szabolccsal a feldolgozóban kezdtük a sétát, majd egy kiterjedt dűlőtúra után természetesen borkóstolóval zártuk a birtoklátogatást. 
A feldolgozó 2001-re épült meg Sugár Péter tervei alapján, ezt megelőzően a borok Sárospatakon készültek. Az Alvarez család a régi és új épületek harmonikus egységének megvalósítását tartotta szem előtt az építkezésnél. A legmodernebb technológiával felszerelt impozáns épületegyüttes kialakításánál fontos szempont volt a későbbi munkafolyamatok során a gravitáció optimális kihasználása. A homlokzatok burkolata is termőhelyi jelleget tükröz: a borvidék vulkáni kőzeteinek felhasználásával készült. 
Tolcsva alatt rengeteg kisebb pince húzódik, ezek egy részét a rendszerváltás után egybenyitották. Maga az Oremus mintegy 4 kilométeres, több szintes pincerendszerrel büszkélkedhet. A járatok egy részének bejárása közben három 2014-es aszú mintát is kóstoltunk, három teljesen eltérő karakterrel. Az első valóságos kajszibarack-koncentrátum volt remek fűszerességgel, a második egy virágosabb, elegánsabb, légiesebb jelenség volt, a harmadik lendületes, citrusos, körtés, intenzíven virágos, remek egyensúllyal. Egy 2015-ös aszúmintát is megnéztünk, ez sokkal zárkózottabb, édes citrusos, a 2014-es mintákhoz képest mérsékeltebb savakkal.

oremustolcsva2.jpg

A dűlőtúra első állomása a Petrács-dűlő volt, amelyről remekül belátni egész Tolcsvát és ahol nagyon régi, talán közvetlenül a filoxéravész előtti, talán közvetlenül az utáni furmintváltozatok anyatőkéit találták meg Bacsó Andrásék. Az andezites alapkőzetű lejtőn meredező bakművelésű régi tőkék sorai között éppen lóval szántottak ottjártunkkor. A talajban diónyi, vagy még nagyobb féldrágakövek - jáspisok, kalcedonok - hevernek szétszórva, a kőgyűjtők Mekkája lehetne ez a dűlő.
A település túloldalán, a Gyapáros-dűlőben található az Oremus kb. 8 éves klónparcellája, ahová a Petrács anyatőkéiről szelektált klónokból telepítettek el 1-1 sort. A termésből számos mikrovinifikációs kísérlet eredményeképpen választják ki a legmegfelelőbb változatokat, amelyeket szaporítanak és a későbbi telepítésekhez terveznek felhasználni, hiszen jelenleg a birtok mintegy 20 hektárnyi területe bérbe van adva vagy későbbi telepítésre vár. A területeken a furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta és kövérszőlő ültetvények mellett aprócska kísérleti parcellákon nemzetközi fajtákból - pl. pinot gris, petit manseng, syrah és pinot noir - is telepítettek pár sort.

Végezetül végigkocsikáztunk még a Kútpatkától a Mandoláson és a Szentvéren át egészen a Budaházy dűlőig, amelynek megmászása és néhány obszidián begyűjtése után visszatértünk a birtokközpontra, hogy a gyönyörűen felújított Szirmay Kúriában megkóstoljuk a frissen debütáló borokat. A tokaji sorba nemzetközi kitekintés gyanánt becsempésztünk egy kakukktojást is.

oremustolcsva1.jpg

Oremus Mandolás Furmint 2014
A címke jól láthatóan apró ráncfelvarráson esett át. Finom fűszeresség kandikál ki elsőként a pohárból, majd fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, friss citrusok követik. A korty egyenes, élénk savak húzzák feszesre, a hordó végig a háttérben marad, éppen csak enyhe fűszerekkel színezi a citrusokra, lime-ra, zöld gyümölcsökre építkező ízvilágot. Azt hiszem egy Chablis-analógia nem rugaszkodik el nagyon a valóságtól. 6p-

Bodegas y Vinedos Pintia Pintia 2008
A Bodegas y Vinedos Pintia a Vega Sicilia-birodalom, Toro-ban alapított bástyája, amely a 2001-es borral debütált. A kóstolt bor maga is Pintia névre hallgat (a birtoknál nem készül másodbor), 100% tinta de Toro (tempranillo), kavicsos talajon, kontinentális klímán érő 35-50 éves gyalogtőkék termése. Tölgyfa kádakban erjedt, majd kb. 1 évig 70%-ban francia, 30%-ban amerikai új hordókban érlelődött.
Első szippantásra kevés bőr és pici pipadohány érezhető az illatban, kell neki egy kis idő, hogy kitárulkozzon, akkor viszont rengeteg érett fekete bogyós gyümölcs, feketeribizli, áfonya, feketecseresznye, zseniális fűszeresség, szantálfa, tömjén, füstölő és kék virágok illata árad a pohárból. Testes, tömör anyag, rágható beltartalommal, a 15%-nyi alkoholt gyakorlatilag észrevétlenül elnyeli. A tannin mennyiségre sok, de érett, finomszemcsés állagú, a jól texturált savval együtt remekül keretbe foglalja a jól kitöltött kortyot. Az illatra rímelve érett fekete bogyós gyümölcsök, gazdag fűszeresség, finom fa, kék virágok aromái dominálnak szájban is, a lecsengés nagyon hosszú. Fiatalnak tűnik, szerintem jut még magasabbra, most 7p

Oremus Late Harvest 2014
Elsőre kicsit zárt illat, idővel édes- és zöldfűszerek, finom virágosság, különféle trópusi gyümölcsök tűnnek fel. Szájban az illatnál gazdagabbnak és intenzívebbnek tűnik, édes citrusok, körte, sárgabarack, mangó, ananász és szép fűszeresség jellemzi. Lendületes, gördülékeny a korty, az egyensúlyra sem lehet panasz. 6p+

Oremus 3 Puttonyos Aszú 2010
Illatában vaníliakrém, fehér virágok, pici zöldfűszer, édes körte, trópusi gyümölcsök, sárgabarack és egy picike illó. Vibráló savak képezik a korty gerincét, a 3 puttonyos kategórián belül egészen koncentrált anyag, de ez nem megy a fogyaszthatóság rovására, ugyanis annyira finom, hogy ebből a borból egy pohár nem elég. Körte és sárgabarack frissen főzött lekvárja, édes citrusok, vanília, édes fűszerek és trópusi gyümölcsök járnak körtáncot. Kimaxolja a három puttonyos aszú műfaját. 7p/7p+

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2008
Jóval mélyebb és komplexebb illat: sárgabaracklekvár, narancshéj, érett trópusi gyümölcsök, vanília és méz. Sűrű, tömény, krémes, nagyon hosszúra nyúló korty, sárgabaracklekvárral, érett trópusi gyümölcsökkel, mézzel, sok fűszerrel és pici dohánnyal. 8p-

Oremus 6 Puttonyos Aszú 2007
Picit visszafogottabb, zártabb illat: kamillatea, sárgabarackos túrós rétes, vaníliakrém, créme brulée, baracklekvár. Széles, krémes, telt, nagyon gazdag, de még fiatal aszú. Az egész szájat körbeölelő és hosszan kitöltő ízek, az édességet finoman ellensúlyozó savak, leheletnyi cseresség és a finisben minimális fanyarság harmóniája. 8p

oremusmandolas2014.jpg
Ujfalussy Szabolcsnak köszönöm szépen a szívélyes vendéglátást és a borokat.

A Vega Sicilia-csoport honlapja: http://www.vega-sicilia.com/hu/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr708663390

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milotta László: Végre leomlottak a falak Mádnál és Tokajnál 2016.04.28. 11:00:02

Való igaz, a tokaji borvidék keleti és északi része jobban kiesik a tokaji körforgásból, errefelé én is ritkán járok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.28. 08:16:23

Köszi, szuper cikk, jó az Oremusnál járni. Egy javítás. A Pintia 2001-ben alakult. Elvileg.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.28. 08:25:49

@akov: Köszi. :)
Valamikor korábban elkezdték már a borászat kialakítását, én valahol azt olvastam, hogy 1995-ben indult a Pintia-projekt (az lehet, hogy nem is konkrétan az építkezés), de az első évjárat egészen biztosan a 2001-es, úgyhogy eszerint javítottam.
süti beállítások módosítása