A Borrajongó

A Magnum ereje - Oremus a házban

2016. február 10. 06:00 - furmintfan

Biztosan nem én vagyok az első, aki a Clint Eastwood 1973-as filmjének magyar/angol/akármilyen nyelvű címét vette kölcsön egy magnum palackokat is felvonultató borkóstolóról szóló beszámolójában, de most, hogy ezt is lehúzhatom a bakancslistámról, térjünk is a tárgyra. :)
A Bortársaság Vécsey utcai ("Parlament") borboltjának emeletén heti több alkalommal tartanak különféle tematikus kóstolókat. Havonta egyszer "Borász a házban" jelige alatt borászokat is meghívnak, hogy meséljenek munkájukról, boraikról. Február lévén adta magát, hogy ebben hónapban a furmint legyen porondon, ennek jegyében a tolcsvai Tokaj Oremus képviseletében Bacsó András és Ujfalussy Szabolcs volt a kedd esti esemény vendége. Számtalan érdekes téma előkerült az este folyamán a birtok alapításától technológiai dolgokon át a portfólió kialakításáig. Ami a borokat illeti, a Mandolás három különböző évjáratát kóstoltuk meg 0,75 literes és másfél literes magnum palackokból, majd egy késői szüretelésű bor következett, végül két különböző évjáratú 5 puttonyos aszúval zártuk a sort.

oremusbt2.jpg

Kezdjük az elején a történetet. A rendszerváltást követően a legendás Vega Siciliát birtokló Alvarez család a Magyar Állam kisebbségi részvételével 1993-ban alapította meg a Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészetet. Az megalakuláskor meglévő 40-50 hektár saját terület mára kb. 115 hektárra duzzadt, amely a borvidék 6 település 13 dűlőjében terül el, de legnagyobb részük a birtokközpontnak is otthont adó Tolcsvához közel található. Az alacsony tőkeszámú, rossz állapotban megörökölt ültetvényeket nagyrészt újratelepítették, a birtokhoz tartozó épületeket felújították, a fejlesztések, kísérletezések máig folynak.

A birtok igazgatásához természetesen a megfelelő kvalitású szakembert kellett találni. Bacsó András - aki idén a Borászok Borásza címre jelölt 50 szakember közül bekerült a "döntőbe" Bodó (Bott) Judit, Áts Károly, Bott Frigyes és Ipacs Szabó István társaságában - 1978 óta dolgozik a borvidéken, majd 1993-ban a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombináttól került az Oremus élére. Azóta az ő története is összefonódott a pincészetével. A menedzsmentben dolgozó 4-5 emberen túl egyébként kb. 40 állandó alkalmazottja van a birtoknak.

Az induláskor a tulajdonosok részletes iránymutatás helyett csak annyit kértek: nagy bort kell készíteni. A birtok alapfilozófiája Bacsó András szavaival „a nemes édes bor filozófiája”. Ennek megfelelően az Oremus borok többsége - mintegy 80%-a - édes bor. A palackok 70%-a exportra megy, összesen mintegy 40 országba szállítanak, ehhez természetesen a nagy nevű testvérbirtok kereskedelmi kapcsolatai a kezdetektől fogva kiváló hátteret biztosítottak. A portfólió ennek megfelelően letisztult, jól áttekinthető. A száraz zászlóshajó a Mandolás Furmint (a Tília Hárslevelű jellemzően csak a pincénél elérhető), az édes palettából pedig késői szüret (Late Harvest), szamorodni, valamint 3, 5 és 6 puttonyos aszú kerül palackba. 

Az évek során alig változó szortiment alapján azt hihetnénk, hogy a pincészetnél régóta nincsenek változások, holott a borok stílusának folyamatos csiszolgatása mellett, a színfalak mögött komoly kísérletek is folynak, a szőlőben és a pincében egyaránt.
A Petrács-dűlőn nagyon régi, talán közvetlenül a filoxéravész előtti, talán közvetlenül az utáni furmintváltozatok anyatőkéit találták meg. Ezekből komoly vizsgálatok eredményeképpen több szempont – levélforma, fürtszerkezet, bogyók jellemzői – alapján 40-et kiválasztottak és 1-1 sort telepítettek belőlük. Több éves vinifikációs kísérletek és folyamatos szelekciók után végül 6 változatot tartottak meg, a továbbiakban ezekkel folytatják a munkát.
A birtokon a megfelelő hordók kiválasztása, alkalmazása érdekében is sok vizsgálatot végeztek, egyébként kezdetektől egy erdőbényei kádárüzemmel dolgoznak. Bacsó András szerint főleg a hordók ideális pörkölésére kellett különös gondot fordítani. Ma már a testvérbirtok Bodegas Alión is használ zempléni tölgyet a borkészítés során.

A Mandolás stílusának kialakítása során a burgundi fehérborok és a tokaji fehérborok hagyományai együtt adták az alapot. A cél egy olyan fehérbor elkészítése, amely jól fogyasztható, de éveken át fejlődik és 6-8 évig is biztosan érlelhető.
A Mandolás több dűlő alapanyagának házasítása, amelynek gerincét egyrészt a riolitos Mandolás-dűlő, másrészt a régi bakművelésű ültetvényt hordozó Petrács-dűlő termése alkotja, több más ültetvény termésével kiegészülve. A több helyről gondosan válogatott alapanyag biztosítja a következetes, stabilan magas minőségű és megfelelő mennyiségű bor palackba zárásának zálogát. Bacsó András szerint a következő években nem várható, hogy az Oremus dűlőszelektált furminttal is a piacra lépjen, de ennek lehetőségét a távolabbi jövőben nem zárja ki.
Az első évjárat 1999-ben készült, és bár a Mandolás - főleg 2002-2003 óta - meglehetősen következetes stílust képviselt, a birtok képviselői szerint ez máig folyamatos evolúció alatt áll. Ez nem csupán a pincetechnológiában jelenik meg, hanem a szőlőben, például a szüreti időpont precízebb megválasztásában is. Gyors, kíméletes préselést követően a mustot alacsony hőmérsékleten, gyorsan ülepítik, majd irányítottan erjesztik. A bor dűlőnként szelektálva 2013-ig 100%-ban különféle kisméretű (gönci, szerednyei, burgundi) új fahordókban erjed, majd 6 hónapig használt hordókban finomseprőn érlelődik. A kész házasítás forgalomba hozatal előtt 6 hónapos palackérlelést is kap. A 2013-as évjárattól az erjesztésben változás történt: a teljes tétel fele már tartályban, másik fele továbbra is új hordókban erjed.

A Szamorodni és a Late Harvest készítése között az egyetlen igazán lényeges különbség, hogy előbbi több időt tölt hordóban. Természetesen a szamorodniknak megvan a hagyományos vásárlóbázisa, így az Oremusnál is Magyarország, Lengyelország és Németország  számít elsődleges piacnak.
Az új aszúszabályozás ellenére az Oremus úgy tervezi, hogy továbbra is készíteni fog 3 puttonyos aszút. Természetesen az új, szigorúbb követelmények miatt ezek már az 5 puttonyos aszúnak megfelelő minimum 120 g/l maradékcukor-tartalommal készülnek majd (az Oremus 3 puttonyosokban eddig is az előírtnál magasabb, kb. 100 g/l volt a maradékcukor), de stílusban könnyedebbek, illatosabbak, könnyebben fogyaszthatóak lesznek, mint a pince magasabb kategóriájú aszúi. Az Oremusnál egyébként a 140-160 g/l maradékcukor-tartalmú, lendületes savú 5 puttonyos aszúban látják az ideális egyensúly megtestesítőjét, így ez a pincészet legfontosabb édes bora.

Ahogy arról hírt is adtunk, tavaly mi is összehoztunk egy Oremus-vertikálist, amelyen a pince száraz furmintjának és édes szamorodnijának több évjáratát hasonlíthattuk össze. Egy standard palack-magnum palack összehasonlításra abban a sorban is lehetőségünk volt, de ez a kóstoló - legalábbis a száraz boros része - direkt erre volt kihegyezve.

Mandolás Furmint 2015 (M)
Üdvözlő italként a Mandolás legújabb évjáratából kóstoltunk egy hordómintát, amely még nem került lefejtésre a seprőről.
Illatában különféle almafajták mellett kis trópusi gyümölcs, banán és vonzó fűszeresség érezhető. Széles savak és finom hordó keretezi, ízében zöldalma, körte, édes citrusok, grapefruit, pici zöldfűszer. Ígéretes.

Mandolás Furmint 2011
Vonzó illat: remek fűszeresség, körte, édes citrusok, nyári alma, leheletnyi marcipán, finom fa. Rágható beltartalom, szépen használt hordó, kis krémesség mellett ideális mennyiségű sav, leheletnyit melegítő alkohol jellemzi szerkezetét, a fát is szinte teljesen megette. Zamatos és összetett ízvilág: remek fűszeresség, érett citrusok, körte, halványan vanília és pörkölt mogyoró. Nyíltabb, gyümölcsösebb, érettebb, mint a magnum, pont megérett a fogyasztásra és feltehetően még évekig jó formában lesz. 6p+

Mandolás Furmint 2011 Magnum
Visszafogottabb aromatika, markánsabb szerkezet jellemzi, mint a "kistestvért". Kevés körte, diszkrét fűszeresség, pici mandula, és egy kis virágosság bukkan fel illatában, de nem nyílik annyira, mint a kisebb palackba zárt bor. Szájban kissé zárkózott, a fűszeressége mérsékeltebb, nyári alma, citrusok, pici vanília díszíti. Picikét cseres, a fa még nem integrálódott 100%-ig, de az eddigi Mandolások alapján, ezzel nem lesz gond. Ennél a duónál úgy éreztem, hogy a 0,75-ös palack fogyaszthatóbb állapotban van, a magnumnak még adnék némi pihenőt. 6p

Mandolás Furmint 2009
Nem különösebben intenzív, de kellemes, kompakt illat: különféle fűszerek, nyári alma, gyógyfüvek, őszibarack. Teljesen összecsiszolódott és egy kis palackérettséget is hordoz, jókor nyitottunk rá. A korty végét kicsit melegíti az alkohol és egy pici kesernye is érezhető, de egyik sem nagyon zavaró mértékben. Ízében érett fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, körte, érett citrusok, vanília, kókusz, mandula, zöldfűszerek, édesfűszeres lecsengés. 6p

Mandolás Furmint 2009 Magnum
Kifejezőbb, nyitottabb illat zseniális fűszerességgel, vaníliával, szegfűszeggel, édes almával, körtével, mandulával, leheletnyi palackbukéval. Szerkezetét remek egység, szép egyensúly jellemzi, finoman krémes, széles savakkal, jól adagolt, szépen fűszerező hordóval. A fehér húsú gyümölcsösség – alma, őszibarack, körte, ananász – szépen összejátszik a gazdag – gyömbéres, vaníliás, szegfűszeges - fűszerességgel. Ennél a párosnál már jobban lehetett érezni a különbséget a két bor között, a magnum intenzívebb, dinamikusabb. Mindez tökéletesen rímel arra, amit ősszel tapasztaltunk. 7p

Mandolás Furmint 2007
Meleg hangulatot áraszt, érett, trópusi gyümölcsös, érett barackos, birsalmás, mézes, enyhe késői szüretes, túlérett gyümölcsös beütéssel. Lágyabb karakterű, érett, telt érzetű, kissé alkoholos lecsengéssel. Érett barack, alma, kis trópusi gyümölcs, méz, édesfűszerek és vanília dominál ízében. A meleg évjárat kéznyoma mind szerkezetben, mind aromatikában megmaradt, és bár bőven fogyasztható, nem múlt el felette nyomtalanul az idő. Jobban muzsikált, mint az ősszel kóstolt palack, de azért ezt sem tartogattam volna tovább. 5p+

Mandolás Furmint 2007 Magnum
Hasonló jellegű, de fiatalosabb illat és íz, kevesebb túlérett gyümölcsösséggel. A meleg év hatását persze nem tagadhatja le, a gyümölcsök itt is érett formában jelennek meg: almafélék, körte, őszibarack, kis fűszer, vanília, enyhe kesernye, édesfűszeres lecsengés jellemzi. Finom szövésű, viszonylag lágyabb savakkal, sima, selymes textúrával. Talán itt vált el legjobban a 2 palack életpályája, a magnum pár évet letagadhat a "kistestvérhez" képest. 6p

Late Harvest 2013
Furmint, hárslevelű, kövérszőlő, zéta és sárgamuskotály házasítása, 108 g/l maradékcukorral. Fajtánként külön, alacsony hőmérsékleten erjed, fél évig másod- és harmadtöltésű hordókban érik 6 hónapig, majd palackban további 1 évig.
Első szippantásra kirobban a pohárból, szinte egy érettebb vonalat képviselő marlborough-i sauvignon blanc-t idéz vágott fűvel, bodzával, egyre több trópusi gyümölccsel, amelyek azután át is veszik az uralmat, ananász, mangó, sárgabarack, mandarin formájában. A maradékcukrot jól ellenpontozzák a lendületes savak, a bor zamatos, finom, remek gyümölcs-fűszer ízkombinációval, sok trópusival, édes citrussal. Frissebb, lendületesebb stílus, mint az 6-8-10 évvel ezelőtti Late Harvest-ek, bár feltételezésem szerint ez leginkább a kor és a kevesebb botrytis számlájára írható. Akárhogy is nézzük, remek bor. Magabiztos 7p (4350 Ft)

5 Puttonyos Aszú 2006
165 g/l maradékcukor. Gazdag illat: tonnányi édesfűszer, sárgabarack, trópusi gyümölcs, szamóca, mangó, kamilla, zöld tea és egy picinyke illó. Lendületes savak és finom krémesség kettőse olvad eggyé, miközben a hordó háttérből finoman fűszerez. Rétegzett, áradó és nagyon gazdag és hosszú: érett citrusok, narancslekvár, szamóca, baracklekvár, trópusi gyümölcsök, narancs, narancshéj, vaníliakrém kavalkádja a fanyar lecsengésig. Nagyon elegáns, remek bor és jóformán még fiatalnak is hat. 8p+ (14000 Ft)

5 Puttonyos Aszú 1999
Zseniális érett aszús illat: aszalt kajszi, grillázs, karamell, kandírozott narancs, pici füge, majd dohány és tea. Remek koncentrációt és intenzitást mutat, a savak lendülete máig nem tört meg, szépen a kortyba integrálódva teszik a dolgukat. Narancslekvár, aszalt kajszi, kis karamell, méz, gazdag édes fűszeresség, csipetnyi dohány és tea jelenik meg ízében is. Nagyon szép bor, már kiteljesedett aszús karakterrel. 8p+ (18000 Ft)

Nemrég elkészült a Vega Sicilia-csoport közös honlapja, amelyen a többi birtok (Vega Sicilia, Alión, Pintia, Macán) mellett természetesen az Oremusra vonatkozó információk is elérhetőek, magyar nyelven is: http://www.vega-sicilia.com/hu/

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr538363590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.02.10. 08:39:18

Hmm arra a 09-es magnumra ránéznék egyet szívesen, de az is lehet, hogy kettőt.:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.02.10. 18:13:37

Jó és informatív írás. Kösz

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.10. 18:42:10

Az Oremusról nagyon szeretek olvasni. Bár nem egy klasszikus kultpince és aránylag csendesen dolgoznak, mégis, talán az egyik legkövetkezetesebb magyar pince az Oremus.

Nem mellesleg, ha benézek a közeljövőben elfogyasztandó behűtött borospalackjaim közé akkor három Oremus is ott van. A háromputtonyosuk talán a leggyakrabban fogyasztott édesbor a családban.
süti beállítások módosítása