A Borrajongó

Amarone duó

2016. április 18. 06:00 - rszabi

amarone_duo-k.jpgTöbb mint három éve írtam, hogy valpolicella nem igazán van jelen sem a bortékák kínálatában, sem a boros blogok gyakran megjelenő témái között. A kisebb alkoholú, zéró édesség érzetű, karcsú testű, savakra építő modern vörösboros trendek nem igazán kedveznek továbbra sem ezeknek a bor dinoszauruszoknak, de még így is őrzi  a “borok nagy alkalmakra” pozícióját. 

Mindenesetre az utóbbi időben két igen tetszetős Amaronéval is találkoztam, gondoltam hátha érdekel valakit, annak ellenére, hogy személyesen nagyon kevés amarone-fant ismerek. Én amit igazán szeretek benne, hogy nem igazán hasonlít semmire. Nem csak az extrém nagyságú beltartalma miatt, de stílusában, illatában és ízében sem könnyű párhuzamot vonni más tipikus vörösborral. Az egyediség okait egyértelműen már a szőlőben kezdődnek: corvina/molinara/rondinella 
szőlő nemhogy a világban, de Olaszországban sem nagyon fordul elő Valpolicellán kívül és a pincében sem mindennapi a technológia, bár az "appassimento" Itáliában elég népszerű: Szicíliától Dél-Tirolig éppúgy készítenek így borokat, bár ezek inkább édes (fehér)borokat eredményeznek. Egy jó amaronénak nem elég jó vörösbornak lenni, százszor inkább veszek magamhoz egy karakteres és jellegzetes amaronét, mint egy jó minőségű cabernet plussize imitátort. Ugyan nem sok helyen olvastam hasonló leírásokról, de nekem a legtöbbször, a vér, paradicsom és a bolognai szósz képe ugrik be amarone fogyasztása közben. A gyümölcsök közül a cseresznye mellett nem ritkán a szamócás-málnás vonal is hangsúlyos. Találkoztam már nyitáskor csatorna szagú amaronéval is,egyszerűen annyi minden van benne, hogy nyitás után egy ideig nem lehet eligazodni az illatok kakofóniájában, bár tapasztalatom szerint ez majdnem mindig kiszellőzik idővel.

 Valentina Cubi Morar 2009

Valentina Cubi (még) nem tartozik a régió legszűkebb elitjébe , de mondhatni repülőrajtot vett 12 éve és úgy tűnik a lendület továbbra sem lankad. Iskolai tanító karrierjét feladván felelevenítve a családi hagyományokat a tanári értekezleteket a borászkodásra cserélte. Veronához közeli birtokán 13 hektáron, organikus szemlélettel készülnek a borok.

Mélyvörös, mégis áttetszőnek hat a pohárban. Áradón mély, friss málna illat, de van benne a már fent leírt amaronés karakterből is. Szájban krémes, friss, a tizenhatos alkohol majdhogynem eltűnik benne, a savak annyian vannak, hogy frissnek hasson, a tannin bársonyos, tovább erősíti a krémes érzetet. Nemzetközi klasszis szint, 8 pont (93/100, GM 16/20)

Le Ragose Amarone Classico DOC "Marta Galli" 2006

A Le Ragosa családi borászata is ott van a valpolicella termelők élmezőnyében, itt is van egy feminin vonal, igaz már csak a nevében viseli a pince amarone válogatása a borászat alapítójának a nevét. Negrarban található a birtok, a szőlők a borvidék legmagasabb dűlőiben fekszenek 350 méter magasságban, ráadásul nincs messze onnan, ahol a borvidék legendás mestere Giussepe Quintarelli igazán világklasszis magasságba emelte a borvidéket.

A közepesnél teltebb gránát színű, de még messze nem barnás. Tapasztalataim szerint az amaronék lassabban érnek, mint a hagyományos technológiával készült vörösborok, ez a bor is aláhúzza ezt a tapasztalatot, tíz évéből jó néhányat letagadhatna. Persze az érett aromák itt már nagyobb szerepet játszanak, de nem a friss gyümölcsök rovására, hanem inkább azok színezésére szolgálnak. Azt mondanám, hogy a friss gyümölcsök és a tercier aromák egyenlő félként találkoznak, a másodlagos, hordós érlelési jegyek viszont már teljesen háttérbe szorultak. Krémes a textúra, lágy és simogat, mint egy belsőleg használható balzsam. A tannin itt sem bújik el a hátérben, hangsúlyos szerepet vállal a korty felépítésében, pont annyi van amennyi kell és semmivel sem szárit jobban mint kívánatos volna. Teljes panzió egy pohárban, bolognai spagetti, paradicsomlé, disznóvér, kukacos fekete cseresznye. Emlékezetes bor, 7 pont 91/100 GM 14/20

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr318531676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.04.18. 09:28:04

Ezek milyen árszabású borok?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.18. 18:37:17

@MádiN.: en akciosan vettem itt: xtrawine.com de sajnos azota mar vege az akconak igy a morar 40 euro korul van a masik 60 korul.

MádiN. 2016.04.18. 19:56:42

@rszabi: Köszönöm! Életemben nem ittam még amaronet, ideje lesz kipróbálni, karácsonyra szerzek belőle.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.04.18. 21:29:01

@MádiN.: Szívesen. Ha jól tudom a budai borfesztiválra az IFDT szokott Zenato Amaronet vinni rendszeresen, ott ki tudod próbálni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.04.19. 08:38:46

Egy gond szokott lenni az Amarone-val, hogy sok bornál igen magas az illó. Nyílván az appassimento következménye.
süti beállítások módosítása