A Borrajongó

Furmint Február 2016 előkóstoló

2016. február 01. 06:00 - furmintfan

Amikor az előző héten megénekelt „Furmint Február bemelegítő" borsort összepakoltam, még nem sejtettem, hogy a Furmint Február szervezői is készülnek valami hasonlóval. Nos, készültek, így éppen egy héttel a február 4-én megrendezésre kerülő vajdahunyadvári főattrakció előtt néhány borszakírót és borbloggert egy szűkkörű sajtókóstolóra invitáltak az Almásy Vendéglőbe. Tartalmas programban volt része a jelenlévőknek: kiemelt szerep jutott az estén a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoknak, majd meghallgattunk egy rövid előadást a Riedel Furmint pohár születéséről (természetesen a borokat is ebből kóstoltuk, és erre a Vajdahunyadvárban is lesz lehetőség), valamint a Furmint Február szellemi atyja és főszervezője, Kézdy Dániel is elhozott a saját gyűjteményéből 10 száraz furmintot.
Kezdődjön hát a februári furmintáradat!

furmint-februar-lila-negativ.jpg

A Hétszőlő borokat külön csokorba szedtem, utána a kóstolás sorrendjében következik a 10 különböző pincétől érkezett száraz furmint.

A Furmint Február idén először főtámogatót is kapott a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok képében. A ma már 55 hektáron gazdálkodó Hértszőlő első osztályú dűlői Tokaj-hegyalja legdélebbi részén, Tokaj határában találhatók. A birtok korábbi magja 1502-ben, 7 szőlőparcella egyesítésével alakult. A pincét képviselő Makai Gergely és Oroszlán Tamás két mintát és két korábbi évjáratú száraz furmintot hozott magával.

ff2016elokostolo7szolo.jpg

Hétszőlő Furmint 2015 (M)
A Nagyszőlő termése. Intenzív, tiszta illat: különbözőféle almák, pici virág, szőlő, körte. Kellemesen sima, viszonylag laza szerkezetű, puha tapintású, lágy, de nem lapos korty, jól iható és zamatos. Ígéretes.

Hétszőlő Furmint Selection 2010
Parcella- és hordószelekció egyben, azaz a birtok (több dűlőjének) legjobb, csak vékony lösztakaróval fedett parcelláiról származó alapanyagot külön kezelik és csak ezekből is kizárólag a legszebb hordók tartalma került ebbe a borba.
Illatában palackérés finom jegyei, alma- és körtekompót, birsalma, pici sült alma. Fiatalosan ficánkoló, enyhén citromosba hajló savainak köszönhetően lendületes, egyenes és hosszú, bár az évjáratra jellemzően kicsit vékony. Aromatikája viszont érettséget is mutat a citrusok mellett, süteményszél és érett alma formájában. Fiatalos savak és érett aromatika érdekes összjátéka. 5p

Hétszőlő Furmint Selection 2011
A válogatás a fent ismertetett módon történt, de ebben az évben a bővebb termés miatt még szigorúbb kritériumok alapján zajlott a szelekció folyamata.
Fülledten nyit, alapos csuklótornáztatás után citrusos, lime-os, fűszeres illatot mutat. Remek egyensúlya van, pont kellően lendületes, finoman krémes, kellemes hordóhatással és seprős jegyekkel. Citrusos, fűszeres, kis vaníliával és fehérborssal. Tetszett. 6p

Hétszőlő 5 Puttonyos Aszú Hétszőlő 2013 (M)
Dűlőszelektált aszú a Hétszőlő terméséből. Illatában és ízében marcipán, édesfűszerek, felezett őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcssaláta és egy kis ragasztós illó. Puha tapintású korty, a cukor mennyiséget jól ellensúlyozó savak, jó egyensúly jellemzi.

ff2016elokostolo.jpg

Pajzos T Furmint 2013
A pince reduktív birtokfurmintja, amiben a furmintot 10% hárslevelű és 5% sárgamuskotály fűszerezi. Eleinte fülledt, és a továbbiakban is eléggé tompa, visszafogott marad az illata, némi citrust és zöldfűszert sikerült kipörgetni a pohárból. Feszes savak adnak neki tartást, kortyközépen pici krémesség is érezhető, ízében a citrusoké a főszerep, pici mézzel, finoman kesernyés finissel. Korrekt belépő szint. 5p-

Béres Szőlőbirtok Furmint 2013
Illatában van egy kis muskotályos szőlős-virágos beütés, de az érett, édes alma a vezető jegy. A korty meglepően vastag, de szeszes és farnehéz. Ízében érett alma, vanília, egy kis fa, kesernyés lecsengés. A 15 térfogat-százaléknyi alkohol nemcsak az egyensúlyt borítja fel, de az aromatikára is rátelepszik és elfedi az ízeket. 4p

Montium Duhaj 2013 (magnum)
Illata hordoz egy kis propoliszos-viaszos érettséget, mellette őszibarack, pici sárgabarack a vezető jegy. Pici cukor teszi kedvesebbé, széles savai jó alapot biztosítanak, a korty kicsit tapadós, viaszos, de nem kellemetlen módon. Ízében édes citrusok, lédús sárga húsú őszibarack, propolisz. Szerettem. 5p

Kreinbacher Furmint 2011
Részben tartályos, részben hordós tétel. Vonzó és egészen frissnek ható illat: virág, méz, kamilla és őszibarack. Elegáns, kecses bor, jó arányokkal, enyhén krémes maggal. Zamatos, finom ízvilág, érett citrusokkal, fehér húsú őszibarackkal, kamillával, mézzel, pici vaníliával. Nagyon egyben van és jó volt inni, szépen szerepelt a sor egyetlen somlói tagja. 6p-

Dereszla Lapis Furmint 2011
Határozott hordóhatás az illatban: vanília, édesfűszerek, szegfűszeg, almáspite, süteményszél illata. Testes, vastag, széles savakkal, mégis úgy éreztem, hogy inkább a hordó határozza meg és tartja össze, még ha nagyobbrészt be is épült a borba. Vaníliás, szegfűszeges, édeskés fűszeresség és érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, érett citrusok fedezhetőek fel ízében. Érezhetően jó alapanyag, de mintha a sok fát teljesen mégsem tudta volna maradéktalanul megenni. 6p-

Royal Tokaji Dőlőválogatás 2011
Több mádi és egy tarcali dűlő válogatott termése, részben tartályban, részben új hordóban erjesztve, majd új és használt hordóban érlelve.
Elsőre olyan mint egy hárslevelű: nyílt, illatos, gazdag, virágos, mézes, őszibarackkal, körtekompóttal, trópusi gyümölcsökkel. Idővel azonban a szép "hársas" vonások, aldehides jegyek bukkannak fel. Szájban érettebb képet mutat, mint az első szippantások alapján várható volt: érett gyümölcsök mellett, vanília, enyhe édesség mellett egy kis kenyérhéj és dió is megjelenik. Jó kezdés után gyengébb folytatás. Kompromisszumos 5p.

Bott Pince Teleki 2012
70% furmint, 30% hárslevelű. Elegáns, finom illat: érett citrusok, diszkrét fűszeresség, érintésnyi virágosság. Kellően tömör, a tökéletes egyensúlytól a korty vége felé érzékelhető enyhe szesztöbblet választja el, és bár a jelenség nem nagyon zavaró, egy enyhe kesernyésséget is csempész a lecsengésbe. Ettől eltekintve zamatos, finom, érett citrusokkal, nyári almával, grapefuittal, őszibarackkal, szép fűszerességgel, gyömbérrel. Nem sziporkázik úgy, mint fiatalon, de egyértelműen a sor legjobbjai között volt. 6p

Balassa Betsek Andezit Furmint 2012 (magnum)
A Balassa-féle 2013-as Betsek-trilógia előfutára. Először egy olyan zöld banános vonal tűnik fel illatában, amit én gyakran tállyai borokban vélek felfedezni; mellette édesfűszerek, őszibarack, kis trópusi gyümölcs, gyömbér, vanília. Koncentrált és testes, rágható beltartalommal, széles savakkal, emelkedett alkohollal, ami csak a lecsengésben bukik ki egy kicsit. Gazdag, rétegzett ízében édesfűszerek, vanília, szegfűszeg, érett citrusok, körte, köves jegyek, leheletnyi sósság. Koncentrációban, gazdagságban és összhatásban is a nap győztese. 6p+

Breitenbach Pince Nagy-Palánt Furmint 2009
A pince boraira jellemző, oxidatívabb, érleltebb vonásokat mutatja. Száraz szamorodnira hajazó aromatika: zöld dió, dióbél, grillázs, aszalt barack, sós citrom, sherry-s beütés. Szerkezetét tekintve elég tömör és jó felépítésű, arányos. Egyedi stílus, érdekes bor, egy kiveszőben lévő stílus képviselője, de ehhez mérten minden a helyén van benne. 5p+

Gizella Pince Szil-Völgy Furmint 2009
Vonzó illat: érett mérsékelt égövi és trópusi gyümölcsök, édes őszibarack, sok édesfűszer. Szájban több nyomot hagyott rajta az idő: savai kitartanak még, de összességében véve kicsit lágynak és vékonynak hat. Érezhetően kezd már üresedni, de még így is tartogat rétegeket és ízeket, érett citrusok, trópusi gyümölcsök, őszibarack, édesfűszerek képében. Kétségtelenül lehet még szépséget találni benne, ugyanakkor vitathatatlanul lefelé megy. 5p+

 

Kézdy Dánielnek köszönöm szépen a meghívást az Almásy Vendéglőnek pedig a vendéglátást és a vacsorát.

A Furmint Február facebook oldala: https://www.facebook.com/furmintfebruar/?fref=nf

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr868328068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Müller 2016.02.01. 08:14:24

Tehát a Tokaji Furmint felső határ 6 pont. Ez tényleg egy "flagship". :(

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.01. 08:44:03

@István Müller: 14 bor alapján azért kár lenne ilyen következtetést levonni, ráadásul kapott már ezen a blogon több tokaji furmint is 6 pontnál jobb "osztályzatot".

loading 2016.02.01. 09:13:09

@furmintfan: Azért te is tudod, hogy nem ez a jellemző. Bár mindig lehet hivatkozni az esetleg meglelt egy-egy jobb tételre.
Igazából ezzel nincs baj, ha ennyi jön ki most a borokból, akkor ennyi. Két út van: még tovább keresni a fejlődést vagy váltani másra. De ezt majd a borászok, tulajdonosok eldöntik.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.01. 09:36:59

@loading: Felső határról volt szó, nem átlagról, azért írtam azt, amit. Persze, ha 6 pont lenne a "borvidéki átlag" én is boldogabb lennék, de attól valóban borzasztóan messze vagyunk, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy elérhető célkitűzés.
A "váltani másra" alatt mire gondolsz?

loading 2016.02.01. 09:45:20

@furmintfan: más fajtára váltásra. Visszatekintve kb. 20-25 évet, úgy 8-10 évente azért megfigyelhető, hogy van váltás a "fajtafókuszban".
Aztán mi csak öregszünk és türelmetlenebbek leszünk, hogy mikor találják meg a "szent grált". :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.02.01. 10:44:47

@István Müller: "Kézdy Dániel is elhozott a saját gyűjteményéből 10 száraz furmintot."

Szerepel valahol a posztban az, hogy flagship vagy az, hogy akkor most a furmint krémje következik?

Miért olyan nehéz értő jó szándékkal olvasni egy boros cikket? Miért érzi a viszkető szükséget arra, hogy szúrkálva, félmondatos flegmasággal beszóljon? Kinek jó ez?

Itt van 14 furmint korrekt leírása. A fogyasztók és a termelők szempontjából fontos minden borleírás, kritika és konextus. Ezt hívják kedves István, közösségi értékteremtésnek... erre kellene rászokni és nem a népi cserépedény hangulatú beszólásokra.

Szten00 2016.02.01. 15:28:20

@BZoltan: "erre kellene rászokni és nem a népi cserépedény hangulatú beszólásokra"
Cserépedény mód ON: Meg a manuális vájtbalansz beállításokra fényképezésnél :D
Ja igen:
napirajz.hu/?p=1162

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.01. 15:32:50

@Szten00: Pedig eleinte még gondoltam rá, hogy beírom a posztba, hogy "elnézést a pocsék fotókért", de aztán kihagytam. Ezek szerint az első megérzés volt a helyes. :D

Szten00 2016.02.01. 16:13:39

@furmintfan: Ugyan, ilyenkor simán azt kell mondani, hogy dikret, a hangulat kedvéért vállaltátok be a merész, szürrealisztikus színvilágot ;) Amúgy is a szépia már lejárt lemez, tovább kell fejleszteni.

evernever 2016.02.01. 17:57:16

A 9.900 Ft-os belépő csak az én szememet szúrja?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.02.01. 19:38:32

@evernever: A bérleti díj az utóbbi években a kezdetihez képest egekbe kúszott.
süti beállítások módosítása