A Borrajongó

Szent Donát: évjárat értékelés 2015

2015. december 08. 06:00 - akov

Fogadjátok nagy szeretettel a csopaki Szent Donát pincészet szüreti értékelését Kovács Tamás tulajdonos és borász tollából. A mindig megbízható termelő az évek alatt Csopak egyik legjelentősebb pincéjévé nőtte ki magát, amelyre nem lehet nem odafigyelni. És a történet itt nem ér véget. Kompromisszumoktól mentes dűlőfaggatás, kacérkodás a biodinamikával, kísérletek betontojásban erjesztett borokkal…

005_st_donat_szantas_resize.jpg

„A viszonylag enyhe télnek köszönhetően korán befejeződtek a metszési munkák és a rügyfakadás is az átlagosnál valamivel előbb kezdődött. Kiegyensúlyozott időjárás jellemezte a tavaszt. Lassú és fokozatos volt a felmelegedés. Viharos erejű szelek és jégverés sem okoztak kárt. A kiegyensúlyozott csapadékmennyiség is jó ütemben érkezett. A szőlő virágzása és a beporzás ideális körülmények között történt.

A már-már tökéletes évjárat képzete nyár közepén kezdett meginogni. A 2012-es emlékeket felszínre hozó, több hetes extrém kánikula augusztus közepére kezdte megviselni a szőlőt. Sok helyen a hősokk miatt lelassult cukrosodás miközben folyamatosan csökkentek a savak. Extrém korai és egymásra torlódó szüretek réme fenyegetett. Szerencsére egy augusztus végi frissülés és eső határozottan javított a helyzeten. Ennek ellenére szeptember elsején 19,5-ös mustfokú olaszrizlinggel kezdtük a 2015-ös szüretet. Innentől azonban minden szüreti nap jól tervezhetővé vált. Idén először mikrotételes dűlőszelekcióknál is sikerrel alkalmaztunk többlépcsős szüretet. A termés mindenhol kicsattant az egészségtől. Növényvédelmi szempontból kivételes évről beszélhetünk.

A kierjedt borok tartalmasak, tiszták és egyensúlyosak. 2015 mindenképp a jobb évjáratok közé tartozik. A nyárközepi hősokk és az árnyalatnyit lágyabb savak miatt azonban ez az évjárat a fehérborok esetében most úgy érzem, valamivel kevesebb potenciált rejt, mint a kiemelkedő 2013-as. A vörösborok esetében már inkább beszélhetünk kiemelkedő évről. Igaz, még előttünk a tél. Tavaszig pedig a borok még sokat tisztulnak és változnak.”

Köszönjük szépen! A képeket a pincészet bocsátotta rendelkezésünkre. A galériához katt itt alul!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr238143516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása