A Borrajongó

International Malbec Day 2015

2015. május 11. 06:00 - akov

Ha április 17., akkor Malbec. Ez ugyanis a Nemzetközi Malbec Világnap, amely az európai eredetű, ámde Dél-Amerikában identitást lelt malbec szőlőfajta ünnepe. Az idén a világ 50 országában, 64 városban megrendezett több mint 70 esemény a Wines of Argentina támogatásával zajlik, tulajdonképpen az argentin malbec okosan felépített globális promóciója. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan az Argentin Köztársaság Nagykövetségének szervezésében és az argentin borok hazai importőreinek hozzájárulásával a malbec – ha csak röpke pár óra erejéig – alacsonyan húzott el Budapest felett.

malbec_1.jpg

Az ünnepélyes rendezvényt Claudio Alberto Giacomino, az Argentin Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg. Elhangzott, hogy a bortermelés és export Argentínában stratégiai ágazat, ennek köszönhetően a Dél-amerikai ország egyre jelentősebb szerepet tölt be a világ bortermelésében. A mennyiséget tekintve Argentína 15 millió hektoliteres kibocsátásával ma a világ ötödik legnagyobb bortermelője. Eltökélt szándék, hogy az exportpiacokon már meglévő pozícióját tovább erősítse, de jelenleg is kb. 1 milliárd dollár értékben visz bort külföldre. A köszöntő után egy rövid promóciós filmet láthattunk a malbec-ről, valamint két táncosnak hála egy hangulatos tangót is átélhettünk.

A malbec-et illetően a tavalyi beszámolóban már minden technikai részletet leírtam, így ezúttal csak a borokra kell koncentrálnom. Értékelésként előzetesen pár szót. Minden kóstolt tétel technológiailag magas szintet képviselt, rossz, vagy amatőr módon elkészített borral nem találkoztam. Az alexandriai muskotály leszármazottjaként tetszelgő torrontés fajtát továbbra sem értem, nem tud sokkal többet, mint a mi irasai olivérünk. Pacsulis, jobb esetben parfümös borok képviselik, alig valami szerkezettel. Vörösboros fronton a malbec mellett gyakori vendégként jelent meg a cabernet, a petit verdot és a syrah, de akár bonardát is kaphattunk poharunkba. Általánosságban a vörös tételek magas színvonalat képviseltek, sokszor – ahogy vártuk – az egyszerű borok jó ár-érték arányt mutatnak és ugyan nem túl izgalmasak, de legalább jól ihatók. A komoly tételek között is kevés bor van, amely igazi frissességet mutat, helyette sok a lekvár és az aszalt jegy, rosszabb esetben kifejezett édesség is megjelenik bennük. Az alábbiakban a kóstoló legjobb borait emelem ki kiállítónként rendszerezve.

malbec_2.jpg

Bortársaság

Kaiken Terroir Series Corte Malbec + Bonarda + Petit Verdot 2012: Házasítás a jól ismert pincétől. Pop-fa, erős vaníliával, kis gumibogyós hangulattal, határozott tanninnal, jó fókusszal. Aki szereti az ilyesmit, jó áron juthat hozzá.

Clos de Los Siete 2011: Michel Rolland bora, malbec, merlot, syrah és cabernet házassága. Kiváló minőségű fa, remek frissesség, nagyon jó felépítés, áthatóan meggyes, tanninja bársonyos. Hosszú lecsengés, komoly anyag. Korábbi évjáratait erősen fásnak és túlérettnek éreztem, de ez itt kivágta magát.

Heinemann Testvérek

CARO Amancaya Gran Reserva 2011: CAtena + Rothschild kooperáció Mendozából. Kétharmad részt malbec, egyharmad részt cabernet adja ezt a másodbort. Lédús savanyú gyümölcsök, kiválóan definiált aromák, jó fa, feszes felépítés, nagyon hosszú lecsengés.

Colomé Estate Malbec 2012: 85% malbec, valamint tannat, cabernet, syrah és petit verdot magashegyi terroir-ról. Zamatos, friss, masszív tanninnal, enyhe hűvösséggel. Hosszú.

Haraszthy Pincészet

Palo Alto Fantástico Malbec Assemblage 2010: 65% malbec, 25% cabernet és 10% merlot. Finom tannin, szinte édes a csersav, jó szerkezet, kiváló gyümölcsállag és kitöltöttség.

IFDT Kft.

Salentein Barrel Selection Malbec 2012: Korrekt és szerethető, már komoly boros hangulata van, ugyanakkor még elérhető áron.

Salentein Numina Gran Corte 2010: 64% malbec, 18% cabernet, a többi merlot, franc és petit verdot. Vastag, átható, intenzív, szinte rágható beltartalommal, de mégis szép és vonzó, nagyon hosszú lecsengéssel.

Callia Winemakers's Reserve 2010: Syrah, merlot, malbec és tannat. Masszív bor, sok tanninnal és fával, de nagyon tartalmas, enyhén túlérett, ugyanakkor még frissesség is van benne. Nagyon hosszú.

In Vino Veritas

Trapiche Icono Malbec Single Vineyard Vina Jorge Miralles 2009: Nagyon modern bor, testes, sok-sok egészen kiemelkedő minőségű fával, méretes mennyiségű tanninnal, szedres gyümölcsösséggel. Illesztéstől mentes, igaz populáris, de komoly alapanyagból készült.

Wine Age

Achaval-Ferrer Malbec 2012: Meghökkentően européer bor, semmi újvilági klisé, remek sav, lédús gyümölcsök, kellemesen szikár, jó minőségű fás jegyekkel, lendületes savval. A kóstoló talán legjobb bora!

Pampas Steak House

Kiemelkedő, gondosan szelektált kínálattal érkezett a Pampas a kóstolóra. Az éttermi profil ellenére a borok kiskereskedelemileg is kaphatók náluk.

Enrique Foster Finca Castro Barros Malbec 2007 (magnum): Egyedi fűszeresség, poros tannin, jó sok, ugyanakkor jó minőségű fa, lédús gyümölcsök.

Vistalba Corte B 2011: 59% malbec, 29% bonarda és 12% cabernet. Nagyon jó, tömötten gyümölcsös, fekete földes, szép fás aromákkal, rettentő hosszú lecsengéssel.

Eral Bravo Malbec 2012: Jó fa, kellemes fűszerek, zamatos gyümölcsök, jó hossz.

Mauricio Lorca Poético Malbec 2009: Korrekt, van benne frissesség, a tannin bársonyos, a fa jó.

Tacuil RD Malbec Cabernet Sauvignon 2011: Magashegyi, isten háta mögött bor, furcsa karaktere erősen megosztónak bizonyult. Hordózást nem kapott, fele-fele cabernet és malbec. Érőfélben van, érett alapanyagból készült, ugyanakkor a cabernet zöld jegyeit villantja, ribizliszárral, kis paprikával, fekete olíva aromáival. Eredendően fűszeres, komoly beltartalommal és hosszúsággal.

Tacuil Viñas de Dávalos 2013: Szintén fele-fele cabernet és malbec, öreg tőkés válogatás. Organikus szőlő, famentes és szűretlen. Nagy anyag, brutális beltartalom, selymes cserek, nagyon hosszú utóíz, ugyanakkor a sav nem túl magas, enyhén lendülethiányos.

Enrique Foster Fortificado Malbec 2009: Erősített malbec. Portói-szerű, de sűrűségben elmarad egy évjáratos Portóitól, ugyanakkor kellemesen fűszeres, zöldfűszeres, sok egzotikus illat- és ízjeggyel. Érdekes próbálkozás.

(A rendezvényen az Argentin Köztársaság Nagykövetségének meghívására vehettem részt. A pompás képeket természetesen a szervezőktől kaptam. Köszönöm!)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr367447632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2015.05.11. 09:55:24

@akov: Ugy gondolod, hogy Delnyugat-Franciaorszagban a malbec nem nyert identitast ? Igazan sajnalnam, ha a fajtarol mindenkinek Argentina jutna eszebe.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.05.11. 10:12:03

@silvousplait: A francia malbec story-t teljesen leépítették Bordeaux-ban, igaz Cahors-ban jön fel, de a világon eladott malbec-ek 98%-a (ex hasibusz becslés) argentin.

silvousplait 2015.05.11. 12:35:18

@akov: Nem egeszen ertem ezt a "story-leepitest". A szazalekos eladasi aranyok illetve egy fajta identitasa az ket kulon dolog, nem ? Pl. az ujvilag adja el a sauvignon blanc-ok tulnyomo tobbseget, szerintem megsem allitana senki, hogy a francia SB-nek ne volna identitasa.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.11. 14:03:57

@silvousplait: szerintem ez úgy értendő, hogy a laikus számára a malbec egyértelműen argentin asszociáció. 10-ből 9-en kapásból rávágják, ha malbec, akkor argentin. Valójában számomra is sokáig az volt, függetlenül attól hogy olvasmányaimból tudtam az eredetéről, francia malbec nagyon sokáig egyáltalán nem került a kezembe (és azóta is csak néhány Cahors-ból).

Bortó 2015.05.11. 22:27:19

A Cahors régióból származó Malbec borok, szerintem jelenleg a legjobb ár-érték arányú francia borok között vannak. Pl. a Chateau de Cedre borai. A színen kívül teljesen más stílus mint az argentín, 5-6 év alatt kúsznak a csúcsra.

silvousplait 2015.05.12. 09:04:54

@Syntax Error: Koszonom a valaszt, es tovabbra is sajnalkozom az "argentin asszociacio" miatt.

silvousplait 2015.05.12. 09:09:51

@Bortó: Koszonettel egyetertek. Lelkesen ajanlom tovabba a Cosse Maisonneuve es a Mas del Perié borait (mindketto biodinamikus birtok).

Bortó 2015.05.12. 11:16:36

Az érdekes az, hogy a Cahors régió "leépítésében" Bordeaux tényleg aktív szerepet játszott, ugyanis a középkorban kompetítort láttak a cahors-i borban. A helyiek balszerencséjére a Lot folyó a Garonne-ba torkollik, ezért a kereskedők vizen csak Bordeaux felé tudtak szállítani, ahol persze jól megadóztatták őket.
süti beállítások módosítása