A Borrajongó

Névnapi édesség

2015. január 03. 11:00 - drbarta

Nemrégiben megajándékoztam magam egy édes kuriózummal, merthogy megérdemlem.:) A Hirtzberger nevet ugye nem kell bemutatni. Wachau egyik top termelője, a Singerriedel meg ugye a zászlóshajó területük. Nálam az innen származó riesling általában az egyik legmegbízhatóbban 8 pontos bor szokott lenni a világon évjárattól függetlenül. Időnként, ha úgy alakul az évjárat, nem csak smaragd-száraz borok készülnek itt, hanem különböző fajsúlyú édesek is. Amiről most lenne szó, a trockenbeerenauslese, csupa aszúsodott szemből készül, 350 g maradékcukorral bír, tehát mind technológiailag, mind beltartalomban itt már inkább az eszencia környékén, közelében járunk.

Franz Hirtzberger: Riesling Trockenbeerenauslese Singerriedel 2009

2014-12-31_13_48_22.jpgIntenzív, már szagolva is szinte ragacsos illat. Aszalt citrusfélék, aszalt kajszi, kandírozott narancshéj, botritiszes fűszeresség és sok-sok egyéb egy egész bödön mézbe beleszuszakolva. Kóstolva valószínűtlenül sűrű, tényleg megállna benne a kanál, az olajnál is olajosabb mozgású. Nagyon intenzív ízű és olyan édes, hogy összeragasztja a szájat. Vannak  jóféle, citrusos ízű savak is, de persze 350 g maradékcukor mellett értelemszerűen nem hozzák ki az egyensúlyt a megszokott értelemben vett középre. Nagyon nem tudom értelmezni a szerkezetet mint úgy, meg a korty fejlődését se. Szájba véve úgy van, mégpedig nagyon masszívan, az utóíz a lenyelés után még hosszú percekig nem szándékozik csillapodni. Igen nehéz pontozni, nem borszerű az élmény. Legyen 7 pont.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr187036191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2015.01.03. 12:28:19

7 pont egyensúly nélkül?
Már édes borból is labancot kell inni?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.03. 15:12:31

@pecz: A kommented rávilágít arra, hogy talán jobb lett volna első gondolatomra hallgatva nem írni pontot. Nagyon keveset kóstoltam sajnos eszencia/tba kategóriában, kicsit más tartalmakat kínálnak a megszokotthoz képest és így bevallom tényleg nehezemre esik az adekvát pontot megszülni. Értsd a fentit úgy 8 pontos intenzitás, 10 pontos hossz, 5 pontos balansz, 7 pontos élmény.

Nem KELL labancot inni, de ha valakit érdekel megvan rá a lehetőség.

pecz 2015.01.03. 17:33:17

OK.

Én is nyitott vagyok és gyakran iszok külföldi (főleg vörös) bort, de édeset talán csak "véletlenül" egyszer-egyszer. Legalább ebben hadd véljem, hogy mi vagyunk a (egyik) legjobbak.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.01.04. 08:56:42

@pecz: kulfoldieket inni ahhoz is kell hogy legyen viszonyitasi alap, nem? Kulonben honnan tudod hogy a Tokaji a legjobb vagy sem? (En nem iszom edeset szinte soha, de igy gondolom logikusnak)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.04. 09:29:24

@pecz: Nem csak azért lehet értelme osztrák édeset inni, mert az jobb, vagy épp gyengébb, mint a tokaji. Egy Weinrieder olaszrizling eiswein egészen máshogy fantasztikusan finom, mint mondjuk egy komoly aszú. Zöldvelteliniből is készülnek olyan édesek, melyek aromatikája egészen más, mint akármelyik tokajinak. És ez független attól, hogy pontban eléri-e vagy épp túlszárnyalja a Szepsy szamot.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.04. 10:45:29

@drbarta: @pecz: egy kanadai jégborról nem is beszélve pl.

shiraz2 2015.01.04. 11:03:10

@drbarta: dávid, szerintem az esszencia és a tba az elég más kategória. és máshogy is készül általában. esszencia 2-3 alk, alig erjed ki és sokszor visszaadják a az aszúkhoz. és nekem sem borkategória feltétlenül, nem is fair aszúkkal összemérni, amit sok külföldi bormédia elkövet, valszeg inkább tudatlanságból. az osztrák tba-k normál erjednek, csak sokan elvesznek a mustból, h tudjon is erjedni, majd visszapótolják a borhoz. ezért olyan szőlőlé ízűek frissen.
bélával egyetértek, ami nem egyensúlyos, (ha ezt írod) akkor nehezen értelmezhető a 7p. biztosan finom volt, mert nagyon behízelgőek ezek a sógorédesek, de ha nem találtál egyensúlyt...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.04. 12:12:58

@shiraz2: Igazad van, lehet butaság volt egyáltalán felhozni is az összehasonlítást, csak első lépésben úgy gondoltam, ha van esetleg olvasó akinek fogalma sincs mi a tba, ellenben nagyjából képben van tokaji édesbor kategóriákkal, akkor képzelje úgy, hogy a tba inkább az eszencia felé közelít, mint az aszúhoz. (azért szerintem van sok hasonlóság is, amennyiben mindkettő szemelt aszúszemekből készül, maradékcukrot tekintve meg a tba mondjuk félúton lehet egy átlagos 6 puttonyos és az esszencia között)

Attól, hogy a megszokottabb műfajok esetében értelmezendő pont középen fekvő balansszal nem rendelkezik,talán épp a kategóriája miatt, attól még egyáltalán nem egyensúlytalan. Ki tudja a maga műfajában lehet hogy nagyon is egyensúlyos. A bor egyébként nagyon finom volt, 1 decit szívesen meginnék belőle minden nap. A cellartrackeren egyébként 95 pont körüli átlaggal szerepel, szóval az én 7 pontom jelenleg a legszigorúbb erre a borra nézve :)
süti beállítások módosítása