A Borrajongó

Komoly rosék nyomában

2014. december 03. 06:00 - drbarta

Vannak akik szerint a száraz tokaji zsákutca. Én viszont az elmúlt éveket éltem úgy, hogy inkább a rosé, mint úgy tűnik annak. Nem mintha különösebb problémám volna vele, vagy épp a technológiájával, de mintha a termelők maguk bánnának vele zsákutca módjára. Egyszerű, olcsó, fajélesztővel üdítőitalosra fel/letunningolt borok, vagy jobb esetben természetesebb gyümölcsöket kínáló, valamivel tartalmasabb, „kézművesebb” de még mindig a szortiment bevezetéseként funkcionáló egyébként sokszor igen kellemes borocskák.  De a legjobb területéről, a legtöbbre hivatott alapanyagból senki nem csinál rosét.

rose.jpg

Kivéve persze néhány „appellation”-ban. :) Jó, lehet, hogy ez így túlzás, de az azért kijelenthető, hogy vannak bizony roséra szakosodott körzetek. Most ezen az úton indultam el. Tud–e a műfaj valami újat mutatni, ha olyan termelőktől isszuk akik tényleg komolyan veszik?

 

Dom. Bruno Calir: Marsannay Rosé 2013

Sokszor szerepelt már a termelő ezen a blogon. Elsősorban egy Gevrey-Chambertin-t idéző stílusú, minőségű, de annak töredéke árú dűlős Marsannay-ról írtunk  már több sor kapcsán is. Kevesen tudják viszont, hogy Marsannay elsősorban rosés borvidék. A termelő a honlapján ennek a ténynek a kialakulásában is szerepet vállal. Azt írja, hogy nagyapja az I. világháború után hazatérve valamilyen indíttatásból rosét készített a pinot noirból, ami akkora siker lett, hogy elterjedt az egész faluban és hamarosan a körzet specialitása lett. Legalább egy évig érlelik palackozás előtt acéltartályban, és forgalomba-hozatala után is könnyű szerrel érlelhető néhány évig. 15 Euro

Szép, természetes gyümölcsösséget kínáló illat, szamóca, cseresznye, vörös áfonya, ezekhez jönnek némi vadvirágos aromák,krétaporosság,  illetve mintha némi kocsányos vegetalitás is lenne (persze, ha teljesen bogyózott volt az alapanyag akkor ezt benéztem :)) . Elég komplex és újszerű egy rosétól, nagyon meghálálja, ha rászánjuk az időt, úgy egy órával nyitás után egészen bűbájos pillanatai is vannak.   Szájban közepes testű. Ízei eleinte nem hatnak túl teltnek, bár némi szellőzés ezen is segít. Egy roséhoz képest jó súlyú szerkezet, erre mondják, hogy egészen borszerű felépítésű, hát ez tényleg az. Masszív, viszont kissé szögletes savak, jól érezhető cseresség,  porzó szárazság, legalább közepes, de inkább azon túli hossz. A műfajhoz viszonyított relatív tartalmassága ellenére eleinte nem igazán szerettem inni, inkább csak szagolásztam,  később megbarátkoztam vele, kaja mellett (serpenyőben sült „pecsenye” csirkecomb görög salátával) meg egészen pazarul működött. Voltak olyan pillanatai, amikor 5 pontot is amúgy kompenzatórikusan, kelletlenül adtam volna rá és olyanok is, amikor 6-on túli értékeket is villantott.  

 

Domaine de la Mordorée : Tavel „La Reine des bois” 2013

Tavel Franciaország egyik leghíresebb rosé-termőhelye. Az írások szerint XIV. Lajosnak is nagy kedvence volt az innen származó nedű, illetve Balzac is ódákat zengett róla, de vannak róla bizonyítékok, hogy már Krisztus előtt V. században is termesztettek itt szőlőt még az ókori görögök. Az appelláció egyébként a Dél-Rhone egyik legrégebben létrehozott eredetvédelmi körzete, és nem csak hogy engedélyezett itt a rosé, hanem ezt a nevet csak és kizárólag rosé borok viselhetik. Ezek a rosék viszont azon ritkaságok közé tartoznak melyek viszonylag hosszan érlelhetőek.  A Dom. de la Mordorée taveli székhelyű, de 8 különböző körzetben összesen 60 hektár összterülettel  rendelkező birtok. A „ La Reine des Bois” mindig az adott műfajon belüli csúcsválogatást jelenti. 60% grenache, a  maradék clairette, cinsault, syrah, bourboulenc. 40 év körüli tőkék, 38hl/ha hozam, kézi szüret, majd bogyózás, hideg maceráció, préselés, érlelés. A termelő 8-10 éves potenciálról számol be. 16.50 Euro.

Intenzív illat, mely a „szokottnál” jóval mélyebb tartalmat ígér. Tiszta, természetes gyümölcsök,málna, ribizli, cseresznye, gránátalma, nyers ananász,némi hibiszkusz. Nagyon odaadó és vonzó. Szájban közepesnél nagyobb test. Teltek az ízek, a műfajon belül korábban hírből nem tapasztalt módon koncentrált gyümölcsösséggel. Az indítás intenzitásán túl is elég komoly, közepesnél sűrűbb szövésű anyag, nem csak roséhoz mérten jelentene szerkezetileg élménybor kategóriát. Érett, de fajsúlyos savak járják át a szép kerek kortyot, de a vonzó gömbölyűség mellett van íve, fejlődése.  Közepes-plusz hossz, kissé melegítő alkohol, egészen finom felszínű cseresség. Nagyon tetszik. Kétségtelenül életem legjobb roséja, nálam akár a 7 pontos kategóriába is befért.

 

Chateau Simone: Palette Rosé 2013

Tradícionálisan Provence ugye közismerten rosé-nagyhatalom. Palette egy kicsiny(összesen 40 ha), de annál jelentősebb AOC közvetlen Aix en Provence környékén. Szőlőtermesztési hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza, engedélyezett helyi fajtáinak száma meghaladja Chateauneuf du Pape-ét.  A Chateau Simone borászat a Rougier család tulajdonában van 1830 óta. A jelenleg is használt pincéket még a 16.században ásták. Jelen borunk termőhelye északi tájolású lejtő, mészköves terroir. Grenache, mourvedre, cinsault, syrah, castet, manosquin, carignan, többféle muscat alkotják. Tradícionális szemléletű szőlészet, gyomírtók alkalmazása nélkül. Az átlagosan 50 éves tőkékről kézi szürettel szedett alapanyagot csak részben bogyózzák. Kíméletes préselés, majd kishordókban erjed finomseprőn tartva.30 Euro

Eleinte elég fülledt, redukciós? illat. Szellőznie kell. Sokat. Idővel aztán eltűnnek, vagy legalábbis minimalizálódnak a zavaró jegyek,  kissé félénk gyümölcsök jelennek meg és jól érezhető toastosság. Érződik benne azért a komolyság ígérete, de rettenetesen zárkózott. Szájban azért pozitívabb. Jó súlyú gyümölcsösség hordó által kordában tartva és kissé kortalanítva, de csontszárazsága mellett kétségtelenül frissítő.  Közepesnél koncentráltabb szerkezet, feszes savak, határozott tanninok. Vibráció, sőt fókuszáltság, közepesnél jóval hosszabb lecsengés. Mint anyag nem marad el az előző bortól, ki tudja, idővel még túl is nőhet rajta, de jelenleg mégis valahol intő példaként lehetne bemutatni őket, hogy díszítések, aromák nélkül mennyire sivárabb élmény  struktúrát csodálni, mint hagyni , hogy hájjal kenegessenek :)  6 pont.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr696951437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.03. 08:13:06

Hahó! Hiánypotló, abszolút! Én ezt ittam tavaly:

Domaine de la Mordorée Tavel La Dame Rousse Rose 2011

Kiváló és sokkoló volt, 6p biztosan!

Érdemes lett volna még 1-2 Bandolt betenni, és kíváncsi lettem volna egy Ch. d'Esclansra is! A tavalyi Rhone túránk alakalmával kérdezősködtem Tavellel kapcsolatban és azt mondták, eléggé nehéz eladni a taveli rosé-kat, mert hosszabban áztatnak héjon, a bor színe mélyebb, nehezebb az egész cuccos és nem ez a divat. Az oroszok viszont kajálják... :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.03. 09:02:43

@akov: Elvileg a La Reine des Bois magasabban van. A Dame Rousse inkább afféle birtokbor, több területről, kicsit nagyobb hozammal, és 4-6 éves potenciállal. De arra is vevő lennék. :)

Az Esclans-tól én csak a BT-ben is kapható Whispering Angel-t kóstoltam, az nekem nagyon gyenge volt, így lemondtam a magasabb szintek ostromáról :)

A Mordoré-nak semmi különös nem volt színe, a Chateau Simone volt inkább nagyságrenddel sötétebb, mint a műfajtól megszokott.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.12.03. 10:16:38

@drbarta: azt eddig is éreztem, hogy az anyagi küszöböd magasabban van, mint az enyém; ráadásul alapban sincs közöm hozzá, de nem rágtad az ínyed kicsit, amikor kibontottad a komoly rozékat ennyiért??

30 euróért már nagyon rendes bort kaphat az ember.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.03. 10:38:01

@Takács Kr.: A Tavel-t bármikor megvenném újra ennyiért, szerintem 16 euroért más műfajban se kapok jobbat.
A másik kettőt már nem, de tapasztalatnak egyáltalán nem voltak rosszak.

Így jött össze. Ismeretlen vizekre evezve akármilyen műfaj esetén fennáll a felfedezés lehetősége, illetve az is, hogy 1-1 újdonság esetleg elmarad a várakozásoktól.Én annyit szűrtem le ezen borok kapcsán, hogy nyílt egy új, izgalmas horizont a tizeneuros szegmensben, amivel foglalkozni szándékozok a jövőben.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2014.12.03. 11:13:25

Szia! Arról esetleg van infód, hogy a mordor-bor (bocs:) fahordóban is érett-e?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.03. 11:22:58

@pinotnoir_777: Egy másik roséjuk kapcsán kifejezetten írják, hogy 100% stainless steel, ennél a bornál ezt nem írják, de hordóról se számolnak be. Szóval nem tudom:)
süti beállítások módosítása