A Borrajongó

Elzászi klasszisok

2014. július 17. 06:00 - drbarta

Elzásszal eléggé le vagyok maradva. Pedig érdekel, csak kevésbé lehet hozzáférni az ottani borokhoz, mint mondjuk a németekhez. Széles kínálat gyakran csak francia webshopokban van, ahonnan meg általában nem olcsó a szállítás. Mindegy, néha azért be lehet vállalni.

jjj.jpg

Három nagyon jónak tartott bio-dinamikus szemléletű termelőtől kóstoltam nemrégiben egy-egy bort, az egyikük itthon is megvehető.

Íme:

Zind-Humbrecht: Gewürztraminer Alsace AOC Herrenweg de Turckheim Les Vieilles Vignes 2010

Csábító illat, érett trópusi gyümölcsök, papaya, licsi, rózsás parfümösség, krétás ásványosság. Tiszta, nagyon zamatos, mély ízekkel támadó korty, jó adag maradékcukor által is telített szájérzet. A folytatás tartalmasságához is van kellő koncentrációjú anyag, elég hosszúra nyúlik a lecsengés. Tekintetbe véve a fajtát, illetve azt, hogy ennyire vastag és érett bort készítettek belőle egészen szép mennyiségű savat is találunk, mégha inkább szélesebbek is, mint magasabbak. Hájjal-kenegetősen hedonisztikus élmény, csípem az ilyesmit.   7 pont. (90-91) 36 Euro volt itt.

Josmeyer: Riesling Alsace Grand Cru AOC Hengst 2008

Eleinte elég visszafogott az ilat, semlegesebb citrusokkal, némi petrolossággal, kemény, mészköves mineralitással. Később sokkal komplexebb lesz. A gyümölcsök színesebbé válnak, némi kandírozott narancsos-mandarinos árnyalatokkal, a fűszeresség is egészen izgalmas formát ölt a gyömbéres-sáfrányos beütésekkel. Szájban közepes testű. Remek íz-intenzitás, kellő súlyú szerkezet, szép, hosszú lecsengés. A szájérzet tiszta és száraz, szerintem elhanyagolható mennyiségű maradékcukor lehet csak benne, de az acélosan kemény savak mellett is egyensúlyos és elegáns az összkép. Magabiztos 7 pont. (91) 36 Euro volt itt.

Pierre Frick: Riesing Alsace Grand Cru AOC Steinert 2009

Messze nem szokványos, érlelt, kortalan, de tiszta és nagyon vonzó illat. Kissé megbarnult hangulatú, de mégis zamatosságot ígérő alma, naspolya, akácméz, propolisz, komplex fűszeresség, szegfűszeg, gyömbér, krétaporos ásványosság. Arányos méretű, telt ízű korty, érzetre nem elhanyagolható maradékcukor is vastagítja szájérzetet. Szemrevalóan tömör szerkezete gondoskodik a korty komolyságáról, második felének tartalmasságáról, hosszas kibontakozásáról. Lendületes, lüktető, de mégis kerek, jóízű savai kísérik fejlődését, hosszú, masszívan ásványos lecsengését. Sima tapintatú, egységesen összefonódott alkotók, remek egyensúly. Nagyon tetszik. Vannak ettől még intenzívebb, még hosszabb rieslingek, de a sajátos hangulatával együtt most mégis az utóbbi hónapok egyik legemlékezetesebb borának gondolom. 7 és 8 pont között. (92) A Terroir Clubban megvehető, kb. 20 euronak megfelelő összegért. Rendkívül jó vétel.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr346512423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2014.07.17. 08:10:11

@drbarta: Remek, hogy olvasni lehet roluk !
Zind-Humbrecht draga, a GC Rangen sorozata (is) elkepeszto, fokent, ami a rieslinget illeti, de sok turelem (vagyis pinceben toltott ev) szuksegeltetik hozza.
Josmeyer barmikor, barhol, barhogyan... (Egy duloszelektalt "alaprizling", illetve egy 8 evesen kostolt, szemtelenul fiatal pinot blanc alapjan gondolom igy.)
Pierre Frick a legeredetibb, legkonzekvensebb elzaszi figurak kozul valo (akad beloluk tobb is). Mar az alapborok sem hasonlitanak semmi egyebhez - jo kifejezes a "sajatos hangulat". Ez a GC is soroskupakot kapott ?
Eljen Elzasz !

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.17. 21:59:34

@silvousplait: Örülök, ha tetszett a bejegyzés tartalma. Igen, ez is koronazárat kapott. Zind-Humbrecht tényleg elég drága, de nekem ez a bor hatalmas öröm volt így is, alkalomadtán megvenném újra, még ha lehet találni jobb ár-érték arányú borokat is. Mindenképp szeretnék további borokat kóstolni mindhárom pincétől.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.18. 08:20:52

@silvousplait: @drbarta: ket hete ittam 3 Humbrecht bort. Gewurtz + ket riesling, egyik a Rangen. 2006-2007-esek voltak es mindharom oregedo agon volt sajnos.

silvousplait 2014.07.18. 09:39:46

@drbarta: Nincs olyan messze az az Elzasz, celszeru helyben korulnezni, a pincekhez eleg konnyu bejutni, es az elzaszi borut sokak szerint a legszebb Franciaorszagban. Pierre Frick: konyvet is irt, konyvet is irtak rola, de ugy latom, csak franciaul.

@akov: Mit felelhet erre az ember ?? Sajnalja. En a 2000-es Rangen rizlinget bontottam meg 2010-ben, es az valoban "monument" volt (gyakran hasznaljak a franciak igazan nagy borokra ezt a kifejezest, es magyar megfelelot hirtelen nem tudok ra). Mindenkeppen melto egy kerek szuletesnaphoz...
P.S. Irigylesre melto, ha valakinek modjaban all 3 Humbrecht-t is elfogyasztania :). A 60-70 euro koruli ar lattan, amiert itt boltokban latni (neha) a Rangen-borokat, a bennszulottek bizony a fogukat szivjak...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.07.18. 10:48:15

@silvousplait: Hát mondjuk rá, hogy "monument", aztán kész. :D

Rosszak nem voltak, sőt a Gewürzt sokkolt, hogy milyen nagyboros, de üresedett/öregedett mindhárom tétel. És a dugók, tárolás rendben voltak. Írni fogok róla hamarosan.
süti beállítások módosítása