A Mészáros Gabriella által vezetett Borkollégium is csatlakozott a Furmint Február rendezvénysorozathoz, méghozzá egy elég komoly sort felvonultató furmint kóstolóval. Az eredeti terv szerint a borsor 15 tételből állt, ehhez jött még néhány bónusz tétel részben a résztvevők, részben Mészáros Gabriella jóvoltából. A borokat kivételesen nem vakon kóstoltuk, többé-kevésbé időrendben haladtunk, a frissebb tételekkel kezdve a kóstolást.
Patricius Borház Furmint Szárhegy-dűlő 2012
Valószínűleg mindenki a nagyrészt tartályos „alap” Patricius Furmintra számított, azonban ez a bor - a borászat első dűlőszelektált száraz furmintja, a sárazsadányi Szárhegy-dűlőből - hordóban erjedt és érlelődött.
Mindezt már a grillázsos, édesfűszeres, kókuszos, füstös, enyhén fás illat is jelzi. Jó arányokat mutat a bor, de még nem állt össze teljesen, a savak kissé nyersek, a hordót sem integrálta teljesen. A fa az ízre is ráül kissé, mellette körte, citrusok, fűszerek bukkannak fel. 5p
Tokaj Nobilis Susogó 2012
Nagyon lassan nyílik a bor illata, minimális neutrális fehér húsú gyümölccsel és gyógynövényekkel indul. A gyógynövényes vonal meghatározó marad, közben kevés virág, majd őszibarack, és egy kevés gumi érezhető még. A savak lágysága miatt sajnos a korty kissé lapos és az alkohol is relatíve magasnak érezhető. Az aromatika egyébként izgalmas és elég egyedi, az illatra rímel: gyógynövények, sós ásványosság, őszibarack, kevés gumi. 5p-
Disznókő Furmint Dry 2012
Virágos, édesfűszeres, fehér húsú gyümölcsös, citrusos illat. Lendületes, kellően hosszú savak vezetik, arányos, lineáris szerkezetű bor. Friss, citrusos, grapefruitos, almás jegyek jellemzik az ízképet. Erős 5p
Bott Pince Csontos 2012
A Furmint Február keretében már harmadjára – és nem utoljára – találkoztam a Csontossal, de most tudtam a legnyugodtabb körülmények között kóstolni. Barátságos, de nagyon sokrétű illat: édesfűszerek, virágok, körte, trópusi gyümölcsök, és a fiatalabb Bott-borokat sokszor jellemző cukorkás jeggyel. Egységes szerkezet,a Disznókő után a savak kevésbé tűnnek lendületesnek, de itt több alkohol és némi maradékcukor is ellensúlyozza hatásukat. Összességében véve csiszolt, jó felépítésű, hosszú bor, sok fehér húsú gyümölccsel és fűszerrel, kis trópusi gyümölcsös beütéssel. 7p
DemeterVin Furmint 2012
Érett almás, almahéjas, teás illat, kevés illó. Mintha a kezdődő oxidáció jeleit mutatná. Telt, kis cserességgel, határozott hordójelenléttel, égető érzetű alkohollal, ami erősen megbillenti. Almás, ásványos, fűszeres, fás íz, amiben szintén érezhető némi oxidációra utaló jel. Kár érte. 4p+
Árpád-hegy Pince Király Furmint 2012
Illatában határozottan érezhető az újhordós érlelés: vanília, kókusz vezeti az illatot, szegfűszeggel, érett körtével. Savai jók, az alkohol kissé melegít, kis maradékcukor is van a borban, a lecsengés kellően hosszú. A hordójelenlét ízben is határozott, szép édesfűszerességet és egy kis cserességet is hoz a borba, utóbbi még simulhat. Sokrétű íz: vanília, kókusz, grillázs, szegfűszeg, citrusok, körte, sós-ásványos jegyek. 6p+
Ember Sándor Furmint Hordókísérlet 2011
Ember Sándor, a Kádár Hungary tulajdonosa hordókísérletekkel is foglalkozik, ennek eredményét kóstolhattuk most. Az alapanyagot a Tornai Pincészettől vásárolt must szolgáltatta. A bor első és másodtöltésű heavy toast barrique hordóban töltött 8 hónapot, amelynek alját és tetejét is pörkölték. Az ilyen módon hőkezelt fából a bor elméletileg nem tud tanninokat kioldani. A kísérlet célja annak bizonyítása, hogy az ilyen, általában vörösborok készítése során használt hordó inkább fehérborokhoz illik.
Illatban a szokásos somlói sós-termálvizes illatjegyek mellett sós karamell, füst, kis gumi érezhető. A bor szerkezete jó, semmi nem lóg ki belőle, felszíne sima. Ízében is erősen fűszeres, enyhén sós, barackos, citrusos jegyeket mutat. 5p+
Karádi és Berger Palandor Furmint 2011
Illata almával, kis reszelt almával, almahéjjal indít, majd kis sajt és édes citrusok következnek. Jó savak, közepesnél magasabb alkohol és nagyobb test. Ízében a hordó fűszerei, alma, citrusok, ásványos jegyek. 5p+/6p
Karádi és Berger Palandor Furmint 2009
Illatában gyógynövények, kevés narancs, gyurmás ásványosság. Határozott, élmentesnek nem mondható, szerkezet, kissé emelkedett alkohollal és kissé sok fával. Ásványos, gyógynövényes, almás íz, kevés gumi, kis kesernye. 5p+
Kolonics Károly Pincészet Furmint 2011
A nagy Furmint Február-kóstolón futva találkoztam már vele, de nem töltöttem vele sok időt. Akkor is fülledt volt az illata, most viszont lehetett benne érezni egy zavaró savanyú káposztára emlékeztető illatjegyet is, ami nem akart kiszellőzni. Ízében sós, citrusos, kicsit zöldséges. A szerkezet rendben volt. Az illat engem most zavart (úgy tűnt, hogy másokat kevésbé), remélhetőleg nem tartós ez az állapot, vagy csak a mi palackjainkkal nem stimmelt valami. 5p
Dénes Hegybirtok Sághegyi Furmint 2010
Illatában petrol, termálvíz, kis só, citrusok és barack. Jó arányok, sima felszínű korty. Citrusos, barackos, finoman sós, zöldfűszeres íz. 5p+
Barta Pince Öreg Király-dűlő Furmint 2011
Illatában alma, körte, gazdag fűszeresség. A savak szépen vezetik a kortyot, hosszan tartanak. Körtés, almás, gazdagon fűszeres, ásványos íz. A hordóhasználat példás, tényleg csak hozzáad a borhoz. 7p
Barta Pince Öreg Király-dűlő Furmint 2010
Almás, fűszeres, sárgabarackos, mézes, gazdagon fűszeres illat és íz, enyhe botritiszes beütés. A savak élénkek, kis maradékcukor kerekíti a kortyot, a test közepesnél kicsit vékonyabb. 5p+
Pelle Pince Szent Tamás Furmint 2011
Sós-ásványos, citrusos illat, kevés virággal és őszibarackkal. Kellően élénk és hosszú savak biztosítanak gerincet a közepes testnek. A korty sima, jól fókuszált, hossú lecsengéssel. Ízben határozott sós ásványosság, citrusok, kis barack, fűszerek, méz. Szép hordóhasználat. 7p
Bálint László Furmint-Hárslevelű Suba-dűlő 2009
Az egri Evowine birtokigazgatója, Bálint László a mádi Suba-dűlőben egy kis területen kísérletezik furminttal és hárslevelűvel. Ha jól emlékszem, három évvel ezelőtt a nagy Furmint Február-kóstolón mutatta már ezt a bort.
Almás, körtés fűszeres, citrusos illat. A hordó hatása elég határozott, az alkohol picit magas. Vaníliás, almás, körtés, citrusos, ásványos íz, határozott fával. 5p+
Demeter Zoltán Lapis Furmint 2007
Gyönyörű aranyszín, zöldes reflexekkel. Érett, palackbukés illat, kis gomba, kamilla, majd édesfűszerek, vanília, érett őszibarack, némi trópusi gyümölcs. A szárazpróba határozott barackos, trópusi gyümölcsös jegyeket idéz. A korty sima felszínű, kerek, érett, már lágyulófélben lévő savakkal, érett őszibarackkal, érett citrusokkal, mézzel, finom fűszerekkel, minimális gombás jeggyel. 6p
Szepsy Pince Urbán Furmint 2006
Kissé fülledt illat, szellőzés után sós-ásványos illat, nagyon finom vaníliával, édesfűszerekkel, citrusokkal, egy kis petrolos palackbukéval. A bort kóstolni elképesztő élmény. A szerkezeti összetevők valamiféle magától értetődő, kikezdhetetlen egységet alkotnak, amitől olyan érzése van az embernek, hogy ez a bor az örökkévalóságig állni fog. Ízében sós ásványosság, vanília, fűszerek, citrusok, a lecsengés elképesztően hosszú. Elegáns, nagyon koncentrált, és további fejlődést sejtet. Mészáros Gabriella szerint is éppen egyfajta átmeneti állapotban van. Nem tudom honnan hová tart, de nekem úgy tűnik, hosszú lesz az életútja. Érdekes és érdemes lenne hosszabb ideig faggatni, de a kóstoló alkalmával készült pillanatfelvétel alapján megkockáztatom: 8p
Jásdi Pince Lőczedombi Szürkebarát 2004
A korosabb tételek kapcsán szóba került a borok eltarthatósága. Egy elejtett megjegyzést követően Mészáros Gabriella egyszer csak elviharzott, és ezzel a borral tért vissza, hogy bebizonyítsa, Magyarországon nem csak a tokaji fehérboroknak lehet akár 10 éves életpályája.
Érett illat, gomba, avar, dió, ázott széna, kis földesség. A savak még tartanak, de a lecsengés már inkább alkoholos. Sós ásványosság, dió, érett füge érezhető az ízben. 5p+
Hétfürtös Lajosok Furmint 2005
Az est utolsó tétele. Kissé fedett, de lassan szellőző illat, kis palackbukéval, fűszerekkel, érett barackkal és körtével. Savai még mindig remekül dolgoznak, érettek, hosszúak, remekül ellensúlyozzák a 18-20 gramm maradékcukrot. Olajos textúrájú, telt korty, ízében sós ásványosság, édes barack, ananász, érett trópusi gyümölcsök. Remekül harmonizált a Mészáros Gabriella által készített aszúban áztatott aszalt almás kacsamájpástétommal. 7p
Köszönet Mészáros Gabriellának a kóstolóért, és a remek borkorcsolyákért
(A kóstolóra önszorgalomból látogattam el, és fizettem érte.)