A Borrajongó

Kazinczy Boraukció előkóstoló

2013. december 11. 06:00 - akov

Nem vállalkoznék a Kazinczy Boraukció bemutatására, hiszen hetek óta a boros médiumok visszatérő szereplője. A 2013. december 15-én sorra kerülő árverésen a villányi Polgár Zoltán matuzsálem-tételei kapnak főszerepet, mellettük magyar csúcsborok egy kontingense, valamint részben értékesebb és valóban pedigrés francia borok asszisztálnak (a teljes listát ld. itt). Az aukció kínálatát meg nem nevezett hazai gyűjtők készlete adja. Amennyire én meg tudom állapítani, egyesek igen pozitívan, míg mások finoman szólva is szkeptikusan vélekednek az itthon csekély előzményt felmutató értékesítési formáról. Ehhez hasonló kereskedelmi árverésre egyszer, vagy egy évtizeddel ezelőtt került sor. Jótékonysági aukciók természetesen évről évre vannak, de az egyik másik parkett. A szervezők gyűjtésről és nosztalgiáról, az ellenzők pedig drágán beárazott romborokról élcelnek. Keringenek kedves történetek a boldog kilencvenes évekről és könnyen jött „brókerpénzek” hanyag útkereséséről. A szóbeszéd szerint százszám vásárolták a szövetkezeti múltat meghaladó sztárvárományosok palackjait. Akkor senki sem gondolta, hogy ezek egyszer majd előkerülnek, és ismét áruként próbálnak érvényesülni. Hogy a pénzügyi válság melyik szakaszát jellemzi ilyen viselkedésminta, magam meg nem mondhatom.

1995.jpg

Természetesen mindenkinek szíve joga, mit gondol az aukcióról. Szerencsére nem kötelező vásárolni, én sem nagyon tenném. A másodlagos borpiac – ha egyáltalán létezik ilyesmi Magyarországon – reakciójára, jelenlétére kíváncsi vagyok. Ha más nem, érdekes kis tesztnek vagyunk tanúi. Megtudhatjuk majd, ajánlatos lesz-e ilyesmivel a következő tíz évben próbálkozni. A legnagyobb kockázatot a szervezők vállalják, hiszen ha a piac komfortzónáján kívülre kerülnek, kénytelenek lesznek nyögni a szervezés költségeit. Az aukció esetleges kudarca azonban nem csak rájuk száll, de az akaratlanul főszerepet vállaló termelők közül is ki-ki megégetheti magát.

A kóstolt borok:

Bolyki Metha Thema 2005

Eger, hárslevelű, száraz. Világos arany szín. Zseniálisan vonzó illat, szép érett, narancshéj, fűszer, virág, túlérett gyümölcsök, töppedt szőlő, aszaltak és némi botrytisz. Testes, olajos, kellemesen fűszeres, szőlőhéjas, a sok aszalt gyümölcs és botrytisz kóstolásra is érezhető. A korty eleje bíztató, de hamar kiüresedik. Mindazonáltal a bort nem terhelik kellemetlen érési aromák. 0,5L. 13,7%. Kikiáltási ár: 10.000Ft/6 palack. 5p

Polgár Kisharsányi Olaszrizling 1995

Emlékeztetőül a Villányban termelő Polgár Zoltán 1996-ban lett az „Év Bortermelője”, majd az ezt követő években gyorsan „leeresztett” és eltűnt a süllyesztőben. Ma már csak a harmadvonalas pincészetek között találjuk meg őket.

Barna szín, nyers húsos, totálisan oxidált illat, zöld dióval és más kellemetlenségekkel. Nem értékelhető. Kikiáltási ár: 4.000Ft/palack.

Polgár Máriagyűdi Barrique Chardonnay 1992

Közép citrom, abszolút kortalan szín. Kellemesen egyszerű illat, egy kis dióval, a barrique-ot bedolgozta, csak egy pici deszkásság emlékeztet rá, de tényleg nagyon a háttérben. Elég testes, egy kevés citrussal, de ez már bőven kevés ahhoz, hogy a lendületes savasságot tompítsa. Talán valami fa is érezhető, de megette már a bor. Továbbá aszaltak emléke és öreg bútor. Nagyon rövid, szinte „kiszalad” az ember szájából. 0,5L. 12,5%. Kikiáltási ár: 5.000Ft/palack. 2p

Polgár Villányi Kékfrankos 1992

Mahagóni szín. Illatában dió, rum, nyers hús, fűszerek, kapucsínó, diólikőr. Kóstolva egészen kellemetlenül diós, égett kenyérhéjas, keserű. Értékelhetetlen. 12,5%. Kikiáltási ár: 4.000Ft/palack.

Tóth István Egri Bikavér Válogatás 2000

Tóth István borait régebben nagyon kedveltem, sokszor meg is fordultam nála. Az évtized eleji meleg évjáratok (2000, 2002 és 2003) gyümölcsét szép borokra fordította le. A 2002-es merlot-jára még máig emlékszem, de a Nagy-Eged hegyről szüretelt kékfrankosai is ütősek voltak.

Közép rubin szín, semmi gránát. Mély illat, ribizlivel, feszes fekete bogyósokkal és lekvárjaikkal, rózsával. Kóstolva az illathoz hasonlóan rendben van, fókuszált korty, jó savval, a már említett gyümölcsökkel, virágokkal, minimál fás aromákkal, elegáns fűszerekkel, kulturáltan visszafogott tanninnal. Közepes lecsengés. Nem lett egy nagyon mély és komplex bor, csak szimplán kellemes fogyasztani, mindenféle zavaró körülmény nélkül. Kikiáltási ár: 10.000Ft/6 palack. 5/6p

Gere Kopár 2000

Közép-mély rubin szín, éppen némi gránátos érettséggel. Édeskésen meleg illat, bőrrel, lekvárokkal, ribizlivel és szilvával, virággal, gyógynövényekkel, beépített fával. Közepesnél teltebb korty, benne mentol, ribizlilekvár, aszalt gyümölcsök, hecsedli. Emelkedett alkohol jellemzi, a tannin a közepesnél több, poros állagú, kis édesség és héjas kesernye színezi. Elég hosszú és rendben is van. Kikiáltási ár: 55.000Ft/6 palack. 6p+

Tiffán Grande Sélection 2000

Ismét egy ezredfordulós „nagybor” Villányból. A pincészetnél ma is kapható még 20.000Ft/palack áron. 70% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc és 5% merlot alkotja.

Közép-mély rubin, egyelőre a kor árnyalatai nélkül. Édeskés, virágos, mentolos, lekváros és melegen fűszeres illat, kevés hússal. Testes, koncentrált, még mindig van benne élet. Fekete ribizli és piros gyümölcsök, valamint aszalványok jellemzik, tanninja sok és perzisztensen felrakódik. A sav rendben, az alkohol emelkedett, bár elfér benne. Elég hosszú, de a lecsengésben valami poloskás mellékíz fedezhető fel. Elképzelhető, hogy ez utóbbi csak a kinyitott palack sajátja. 13,5%. Kikiáltási ár: 55.000Ft/6 palack. 6p+

Gróf Dégenfeld Tokaji Fordítás 1996

A résztvevők szerint – én fejből ezt nem vágom – ezt a bort talán Demeter Zoltán készítette. Meglehet, de nyilván sosem szánta közel húsz éves érlelésre. Barna szín. Intenzív, dohánnyal kecsegtetett illat, rommá aszalt öreg füge, datolya és szárított fűszerek kísérik. Kóstolva a kávé vezeti, a sok sav kibukkan az aromák mögül és rendesen savanyú is. Rettenet öreg lekvárok, régi mazsola, aszaltak és gumi. Tovább is van, mondjam még? 2p

A fentieknek megfelelően tehát az aukcióra kerülő borok egészen vegyes képet mutatnak. Amennyiben valaki képes azt elfogadni, hogy finoman szólva is koros borokat vásárol, nem fog csalódni. Én mindenesetre sok sikert kívánok az aukcióhoz. Mindenkinek jó licitálást és vásárlást!

(A kóstolóra a Kazinczy Boraukció szervezőinek meghívására vettem részt. Köszönöm a lehetőséget! A fényképet a Boraukció Facebook oldaláról kölcsönöztem.)

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr965681708

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.12.11. 08:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.11. 08:17:14

Szerintem jelenleg halott dolog itthon a másodlagos borpiac, pedig egy komoly borkultúrájú ország nem nélkülözheti ezt a területet. Befektetési célból semmiképen nem éri meg szerintem hazai bort venni, mert amennyire látom még az inflációt sem éri el az árváltozás mértéke egy régebbi évjáratnak, nemhogy a tárolási költségeket fedezné.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.11. 09:16:56

@rszabi: En is erre utalgattam. Nehez lenne vitazni az allitassal. Majd meglatjuk.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.12.11. 10:19:23

@akov: Írsz mostanában "egyveleg" bejegyzést? Az előző már jó régen volt, szerintem az ünnepek előtt jó lenne egy friss összegzés.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.11. 10:29:39

@akov: poloskás mellékíz? mi mindent kóstoltál már az életben???? :-D

nagyon jó írás, még akkor is, ha inkább elriaszt, mint támogat. nem tudom, ezt szerették-e volna a szervezők elérni, de nagyszerű betekintés adtál.

gondolom, ilyen esetben azért sokkal nagyobb lehet a palackvariáció. talán az egyik kétpontos a következő palacknál erős 7-es lesz, ötvenezerért.:-)

emlékszem, PZ volt az a termelő, aki az Év Borásza cím elnyerése után elkezdett termékpalettát bővíteni. több szőlőfajta plusz pezsgő, pálinka. egyszerűen szétforgácsolta az energiáit! tanulságos. akkor persze tetszett. Most látom, hogy Tokajban, ahol a legkevesebb szőlőfajtával dolgoznak a magyar borvidékek közül

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.11. 10:31:44

@szenvedély S.: valahogy elküldtem. folytatás:

egyre inkább látják, hogy annak a néhánynak a megismerése is legalább egy emberöltő lesz...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.11. 12:08:59

@szenvedély S.: Igen, gondoltam rá, de köszi az ötletet!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.11. 20:58:56

Akov, ha egyszer drága, öreg, rossz borokat (is) akarok árverezni, nem téged hívlak meg promotálni. :D

Másodlagos borpiac akkor lesz itt, ha lesznek 20-25 évet nagy biztonsággal, élvezhető állapotban túlélő borok...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.12. 09:31:57

@szenvedély S.: Köszi. :D Ne mondd, hogy te nem haraptál még rá véletlenül rovarra (ld. biciklizésnek nevezett tevékenység). Szóval olyasmi.

@Hepci: :D Plusz akkor, ha lesz felesleges pénz a piacon.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2013.12.13. 11:00:40

Szepen fogalmazol, a leirasok is jok. Mondjuk ezek a borok a nosztalgiarol szolnak, nem a jelen allapotbeli fogyasztasi ertekrol - szerintem erre ki lehetett volna terni. Igy a muvalkesz fikababer dijat nyered csak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.13. 11:36:02

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): Miért, fikáztam? Ami nem értékelhető, az nem értékelhető. Írtam volna, le hogy mekkora vétel, menjetek-rohanjatok vásárolni? Vagy mire számítottál? Mit kellett volna tenni?

Én itt csak annyit akartam, hogy az olvasó kapjon egy teljes képet a borok állapotáról, plusz mind mellé ott az ára.

A többit köszönöm.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.13. 17:09:42

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): két probléma adódik ezzel:
1. akovnak - tudtommal - semmi köze a művalkeszhez;
2. ha "ezek a borok a nosztalgiáról szólnak, nem a jelen állapotbeli fogyasztási értékről, akkor miért kérnek érte jelen állapotbeli pénzt? miért nem lehet nosztalgiából, mondjuk, pengővel fizetni? vagy ha a történet úgysem a borok jelenlegi értékéről szól, akkor miért nem vízzel töltik fel és dugózzák vissza a palackokat? :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.13. 17:10:12

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol):
Ne haragudj, de milyen - piaci? - értéket képvisel a nosztalgia mondjuk egy 5000 forintos, gyakorlatilag élvezhetetlen bor esetében, ráadásul olyan termelőtől, aki már régen kipurcantotta a saját egykori presztízsét, többek között éttermeknek folyó borként szállított, nehezen minősíthető tételekkel?
Azért vegyük már észre, hogy nosztalgia ide vagy oda, (ennyi) pénzt ilyen borért csak komplett hülyék adnak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.13. 17:12:04

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): @szenvedély S.: Ez a pengős fizetés zseniális volna. :D

Egyébként is a árlistában (kikiáltási és becsüs) igen nagy tévedések vannak. Épp tegnap hívta fel a figyelmemet valaki, hogy a Guigal Cote-Rotie 2003 magnum (alap CR) 300.000Ft értékre van becsüzve. Ami egy röhej.

Fiskális 2013.12.13. 18:48:26

Meg nem állom, hogy egy kis "filozófiát" ne körítsek ide. :-) Azért az elgondolkodtató, hogy az ember ilyenkor mibe akar belebúvárolni? Hogy milyen lett, ami egyszer valamilyen volt, vagy azt az illúziót akarja, hogy beleharaphasson kicsit a múltba. Tudom, hogy nincs olyan, hogy egy akár nagy bor, ne változna, érne stb. húsz vagy több év alatt, ha egyáltalán megéri, de mindig jó volna tudni, hogy idő skálán hol vagyunk valóságosan, s amit kapunk-érzünk az a ma vagy a tegnap, s melyikből mennyi? Ezért is zagyva metafora itt az elkoptatott "időutazás". (Ami borügyben IS nagy izgalmakkal járna:-) ) Ezzel nem mondanám azt, hogy nem kihivás mindez, vagy, hogy nem klassz dolog, de nagyon észnél kell lenni, amikor amúgy ép bort kóstolhatunk ilyen messzi időből: vszínüleg ilyenkor kell eltávolodni legjobban az aktuális izlés, trend befolyásától, hogy valami objektívet lehessen szólni arról, mit tartalmaz az időkapszula. Én még csak régi Tokajikon próbálgattam ezt egyszer, s próbára tette az ítélőkémet...

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2013.12.13. 23:02:58

Akov: true, sorry. Ezek ennyi, esetleg egy kicsit nosztalgiazhattal volna a kilencvenes evekbeli ivasaidrol (vagy pre_ketezres).

Szenvedely: vicces vagy, sztem kb 2003-ig latsz vissza, talan meg wset kozeped is van par evvel ezelottrol es bocsanat a tevedek

Hepci: hapogas meg magadat foldhozveres helyett valld be - kostoltal mar ilyen idos magyar borokat?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.12.14. 00:18:54

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): Hehe, '95-ben szerintem én kannás bort ittam valamelyik demo scene party-n. Ha jól tudom ki vagy, te is ott voltál ezeken. Haha. :D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.12.14. 00:31:09

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): tevedsz, mindkettőben. és megbocsátok, de csak ha az önbizalmadból és az előitéletedből visszaveszel és ugyanezzel az energiával a kommunikációs képességedet fejleszted.

idejöttél, elküldted a szerzőt, mert neked elsőre nem tetszett az írása vagy nem értetted. osztottál egy kis észt, aszitted, mindannyian ezt szomjazzuk. a megérzéseid gyakorlatilag egyetlen megállapításod kapcsán sem működnek, mégis leesett állal hallgassuk kinyilatkoztatásaidat, mint az egyszeri hívők a büdöslábú prófétát.

itt azért, ahol a szerzők becsülettel igyekeznek egy drbarta helyét betölteni és ebben egyre jobbak, némi tájékozódás nem árt, mert nálad azért két dimenzióval erősebb észosztókhoz szoktam. különösen, amikor másik posztban arról beszélünk, hogy még normális boroknál is rossz az ár/érték arány, de talán Berecz Stephanie neve miatt megéri, stb...

hát még milyen rossz a mára erősen visszaesett Polgár lepukkant borainál. 5500-ért nem 7 pontot kapsz, hanem 2 pontot. hát, még pengőért sem, persze, ha ennyire tetszik, vegyél, aztán számolj be róla, miért volt jó. csak a szimpla bullshit, meg személyeskedés helyett toljál már egy használható érvet is, bitte!

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2013.12.14. 16:39:54

akov: keversz valakivel, 95-ben én még az országban sem voltam

hepci: remélem nem kellett érte fizetni

szenvedélyS: igaz!de annyit kértem, hogy nosztalgiázzunk már kicsit. akov írásai itt a legszakmaibbak és jó, h van egy kritikus blog, de valami kis optimista zöngét vártam volna, érted...

semmi közöm az aukcióhoz eygébként eszem ágában sem lenne venni ilyen régi bort

palack 2013.12.14. 23:17:21

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): Apa doktor, akov szerintem túl diplomatikus is volt, az aukció fikázásáért gyere hozzám. Amúgy az optimista posztodban azt írtad: van olyan tétel, amire jó szívvel mernél licitálni. Itt meg eszed ágában sincs? És ezt így hogy?

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2013.12.15. 08:30:49

Palack, akov valakivel kevertek de ha kuldtok egy mailt nevvel-arcc is vallalom a velemenyemet. Nem iro vagyok, borkereskedelemmel foglalkozom, fel labbal ausztraliaban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2013.12.15. 08:55:03

Viszont ha szerzohiany van szivesen irnek valamelyik blognak de privatban ezrt is megbeszelhetjuk.

palack 2013.12.15. 09:07:13

Aha, én meg Depardieu vagyok igazából és szeretnék beszállni a borblog dagonyába. Ez az akciód így még színvonalasabb...

2013.12.15. 09:11:21

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): Örülne itt mindenki, ha bővülne a blog, csak egy jó tanácsot ha elfogadsz: a stílusodon próbálj meg csiszolni, mert ez így ide kevés.

palack 2013.12.15. 14:59:46

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol): ne haragudj de nem látom miért kellene titokban egyeztetnünk. Mondd el nyugodtan itt.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2013.12.15. 19:58:20

Elég ha simán elnézést kérek a trollkodásért?

(ui. szerintem akovval összekevertek valakivel, de ez legyen az én bajom)

tezu 2014.01.05. 15:51:13

Hallo
mar regota hianyolom hogy senki sem merte megcsinalni.
Kell ez a Forum hogy eljussanak a regmult idö borai azokhoz akiket ez erdekel.
Különös öröm hogy külföldi(most meg csak francia)Palackok is gazdara talalhatnak realis aron(ha nem is sok)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.05. 21:37:27

@tezu: Üdv a blogon! Igen, ez is egy valid vélemény... Igaz, a francia palackok közül nem egyet túlbecsültek.

Gabor Simon 2016.12.05. 22:04:46

Tiszteletem egy palack megorzott 1948 as egri bikaver erteket szeretnem tudni vasarlas celjabol.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.12.06. 00:29:58

@Gabor Simon:
Vélhetően megér egy kb. 1995-ös évjáratú Wilson teniszütőt.
Az utóbbit nálam tudod beszerezni, egy aktuális évjáratú St. Andrea Merengőt kérek érte.
süti beállítások módosítása