A Borrajongó

Tizenegyes furmintok

2013. szeptember 02. 06:00 - drbarta

Kedves téma került napirendre a klubban, ugyanis fullos száraz furmintokból állítottunk össze egy sort. Egy meglehetősen fiatal történelemre visszatekintő műfaj, ami véleményem szerint egészen fantasztikusan sült el, tovább haladva ezen nyomon, számomra tulajdonképpen a magyar borászat legnagyobb "találmánya" az elmúlt tíz évből annak felismerése, hogy Tokaj nemcsak természetes édes borban, hanem termőhely-szelektált szárazban is klasszis szintre képes.

A koncepció szerint teljesen különböző árkategóriákat érintünk, lényegében 2500 és 10000 Ft. között teljesen vegyesen. Évjáratként pedig egységesen 2011-eseket válsztottunk abban a reményben, hogy a borok még tele lesznek gyümölccsel, fiatalos bájjal, ugyanakkor a palackozás nehézségeit, egyáltalán a csikós rúgkapálást már le kellett, hogy vetkőzzék.

Vakon kóstoltunk, az első, nem tokaji, de mégis témába-vágó tétel kivételével. Ebben a sorrendben jöttek a borok.

furmint1.jpg

Szent Donát Birtok 2011

Még tavaly decemberben a Szent Donát pince éttermében kóstoltam ezt a furmint-domináns birtokbort, és nagyon tetszett. Kíváncsi voltam hogy muzsikálna egy erős tokaji sorban, így először vakon szerettem volna ezt a bort is kóstolni, de végül az  egyen-üvegek korlátozott száma miatt ki kellett vennem, így belövő szerepet kapott. Kár, mert ismét bebizonyította, hogy attól több. Alma, citrus, sósság, pici vaniliás-puncsos fa. Viszonylag nagy test, mely ízében is szépen kitöltött, tényleg tartalmas és zamatos a bor. Tiszta, finoman krémes konzisztencia, érett, fajsúlyos savak. Közepesnél jóval hosszabb lecsengés, jó egyensúly, bár érződik, hogy erős az itókánk. Szép! 6 pont teteje. (88) Háromezer párszáz forint rémlik, teljesen jó vétel, megvenném újra.

Szepsy Nyúlászó 2011

Késeis illat kompótos körtével, mézességgel, némi muskotályos beütéssel. Elég intenzív. Szájban jóval visszafogottabb, közepes a test, ízében messze nem hoz annyit, mint amennyit az illat ígért. Strukturálisan semmi extra, viszonylag lazább, az egyensúly rendben, a lecsengés közepes. Alapvetően korrekt, de jócskán elmarad a sor szintjétől, általánosan a legtöbbünk számára ismeretlen Pinceköz furmintra számítottunk. 5 pont. (84) 7590 Ft.

Balassa Mézes-Mály "Villő" 2011

Szédítően mély az illat, kissé túlérett, aszaltas sárga gyümölcsök, rengeteg fűszer, némi szarvasgombás színezet. Nagyon buja az egész. Szájban nagy test és az illathoz hasonlóan fantasztikusan mély és intenzív ízek fogadnak. Áradó gazdagság, mellette szerkezetileg is tömör, jó hosszan időzik a szájban. Az alkohol sem alacsony, de bánja a fene. 7 és 8 pont között simán, elég hamar beállította a szintet, nem bántam volna a többi tétel szempontjából, ha később következik. (92)  9950 Ft. Bár ez a sor legdrágább tagja, de mivel mind a tízünknél már a vaksor alapján is egyöntetűen a legjobban tetsző tételnek bizonyult, így nem dohogott senki. Alkalomadtán vennék belőle újra.

Homonna Birtok 2011

Meglehetősen hálátlan helyre került, az előző után igen halkan indít. Citrusos gyümölcsösség, pici menta, gyurmás-sós ásványosság. Testben közepes, ízeiben eleinte szinte hígnak tűnik, de ha megvárjuk, hogy az előző emléke teljesen kiürüljön a szánkból akkor tulajdonképpen egészen szép. Hűvös karakter, ásványos-citrusos aromák, vibráló savak, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés, tisztaság, egyensúly. Lehetne nagyvonalúbb, de rendben van. Szűk 6 pont. (86) 5590 Ft.

Tokaj Nobilis Susogó 2011

Hasonló karakter, hűs citrusok, gyurmás ásványosság, némi mentával itt is. Több mélység, izmosabb, tömörebb test, remek fókusz, hossz és egyensúly. Csupa szerkezet, semmi direktség, de mégis megvan benne az a plusz intenzitásban amit hiányoltam az előzőből. 7 pont.  (90-91)  Leleplezés után pozitív meglepetés. Mindig is tetszett a Susogó, de kétségtelenül ma szólt a legnagyobbat. 3100 Ft. Best buy.

Árvay Szabi 2011

Illatban visszafogott, ízben viszont kifejezetten zamatos, sok gyümölccsel, érintésnyi ásványossággal, jóízű savakkal, pici maradékcukorral. Tisztaság, jó egyensúly, arányos kitöltöttség, közepesen, vagy attól picit hosszabb lecsengés. A sor szintjén kevésbé komoly, de remekül fogyasztható. Eléri a 6 pontot. (86) Talán kétezerötszáz körül rémlik az ára, teljesen korrekt vétel, megvenném újra.

Kikelet Birtok 2011

Érett, vastag trópusi gyümölcsök ígérete, pici mézzel, vaníliával. Elég nagy test, telt, mély zamatok érzetre némi maradékcukorral is megtámogatva. Érett, lendületes savak, szépen fókuszált fejlődés, elég hosszú lecsengés. Kedves és tartalmas bor, bár egészen másnak éreztem, mint korábban, de  hordóminta kora óta kétségtelenül ma nyújtotta a legnagyobb élményt. 7 pont. (90-91).3490 Ft.  Best buy.

Demeter Kakas 2011

Itt is érett trópusi színezetű gyümölcsök köszönnek ránk némi ásványos fűszerezéssel. Szájban csontszáraz érzetű, ízekkel szépen kitöltött, bár az előző bor gazdagsága után némiképp visszafogottabb, kevesebb mélységgel. Az egyensúly mindenesetre remek, közepesen tömör korrekt struktúra, a lecsengés közepesnél valamivel hosszabb. Szép, elegáns furmint, mindene a helyén annyi hibával hogy a sor fele még jobb volt. Erős 6 pont. (88)  6750 Ft.

Pinceköz 2011

A Furmint Februáron rémlik, hogy találkoztam a névvel, de egyébként ismeretlen pince a társaság számára. Egyik résztvevőnk hozta. A tematikába beleillett, illetve mindig érdekes egy sorba egy „fekete lovat” is illeszteni. Körtekompótos, sütőtökös, kicsit furcsa erjedt hangulatú jegyek. Korrekt koncentráció, test, hossz, ezek alapján akár a 6 pont se tűnne túlzásnak, de az aromatika bizonytalansága végett inkább eltekintek a pontozástól. Voltak azonban a társaságban olyanok, akiknek nem volt semmi bajuk vele. Talán ezerötszáz és kétezer Ft. közé rémlik az ára.

Gizella Szilvölgy 2011

Koncentrált gyümölcsélmény lédúsnak ígérkező citrusokkal, fehérhúsú őszibarackkal. Szájban is ilyen. Vaskos, lehengerlően gyümölcsös zamatok, szemrevaló szerkezet és hossz, érett, jóízű savak. Vannak komolyabb, strukturáltabb borok is a sorban, de ez valami nagyon finom. Eléri a 7 pontot. (90)  6390 Ft. Kicsit drága, de alkalomadtán megvenném újra.

Bott Csontos 2011

Nem annyira direkt, de nagyon szép illat, citrusok, friss körte és egyéb fehérhúsú gyümölcsök, gyurmás ásványosság. Arányos test, tiszta zamatok. Kellően tömör mag, precíz savak, remek egyensúly és egység. Nagyon szép, elegáns furmint. 7 pont. (90-91)  4500 Ft. Remek vétel, természetesen megvenném újra.

Egy-két csalódástól eltekintve nagyon erős kóstoló volt. Mindenki elégedetten távozott, többen megjegyezték, hogy legalább akkora élménnyel gazdagodtak, mint két hete a csúcs-riesling kóstoló után. Annyi mindenképp kijelenthető, hogy Tokaj legszebb száraz boraiból simán össze lehet rakni olyan sort, amelyik kategóriájában bárhol megállja a helyét.

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr65486283

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.09.02. 15:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.09.02. 08:18:26

Jó sor volt. A Balassa Mézes-Mály "Villő" 2011 nálam eddig az év legjobb száraz fehér bora. Elsőre tényleg riasztó az ára, de jobban belegondolva sehol sem lehet kapni 92-93 pont körüli borokat olcsóbban, max kivételes szerencsével.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.02. 14:44:35

@rszabi: Köszi. Jól esik egyetértő kommenteket olvasni :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.09.02. 15:59:43

@drbarta: Az érdekelne még, hogy mostanában ittál-e újra a 2011-es Lónyaiból? Mert ha jól emlékszem régebben csak 6 pontra értékelted, most pedig a birtokbort 7-re, pedig az szerintem egyértelműen magasabb szintet képvisel.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.02. 16:39:03

@drbarta: mennyivel jobban örültem volna, ha DZ-től a Bodát vagy a Verest kóstoltátok volna... vagy a Gizellától a Medvét és a Nobilis Barakonyiját...

a Susogó nekem nem jött be. egyszerre éreztem magas alkoholosnak és túl korán leszedettnek, túl savasnak. szakember mondta: két időpontban szüretelték (vagy - teszem hozzá - csak a tárolása volt pocsék!)

DZ Kakasa, sem ihletett meg annyira, mint téged és én is kíváncsi vagyok a 2011-es Lónyairól alkotott véleményedre. sztem a Kikelet 2011-esei közül a birtok a legkevésbé kiemelkedő vagy izgalmas...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.02. 18:56:24

@rszabi: @szenvedély S.: A Kikelet Birtokbor szerintem komoly anyag. Az elnevezés ne tévesszen meg senkit, tudomásom szerint leginkább a Váti-dűlő furmintja adja az alapanyagot, ami már korábbi évjáratban is jócskán bizonyított számomra.
Emlékeim szerint, amikor hordómintaként tavaly végigkóstoltam a 11-es szortimentet, nekem akkor is ez Váti+Lestár=birtok furmint volt a kedvencem a sorban, közvetlen utána jött a Lónyai és mind a kettőt komoly lépéssel jobbnak éreztem, mint a birtok és Kassai hársokat, illetve, mint a Farkas furmintot.
Legyen beszédes, hogy frissen palackozás utáni első beszerzésként (újabb kóstolás nélkül az emlékekre hagyatkozva) 4 palack birtok furmintot és 2 palack Lónyait vettem magamnak, mást egyáltalán nem a szárazak közül.
Azután azt tapasztaltam, hogy az említett frissen palackozott, frissen vásárolt birtok furmintjaim nem azt nyújtják, mint korábban. Van ilyen. Egy évvel később most ismét régi fényében tündököl, legalábbis nekünk most nagyon tetszett.
Lónyai hárs 11 palackozás után erős 6 pont volt nálam, a legutóbbi két palack már szintén 7 pont.

Nobilis- A furmint Februáron még a Barakonyit éreztem jobbnak, májusban a pincénél már Susogó jött be jobban hordómentes tisztaságával, acélosabb, kifejezőbb világával.

A Kakasról nem mondanám, hogy megihletett volna, szerintem mindössze rendben van nem több, nem kevesebb. A Veres egy hangyányival jobban tetszett, olyan 6 és fél pont köré gondoltam legutóbb.

Kis kiegészítés a pontokhoz: a kóstolás vakon történt és ide is pont azokat a pontokat írtam le, amik akkor születtek. Nincs módosítás, nincs visszaminősítés, nincs utólagos felmagasztalás, hogy nézzétek milyen szépen kinyílt. Ki tudja, lehet nem hajszálra pontosan ezek a pontok születtek volna, ha lemondtunk volna vakkóstolóról. Zárójelben még elmondom, a 10 tokaji furmintból 8-at már kóstoltam korábban, ennek ellenére csak 3-at sikerült a vakkör tippjei révén azonosítani. A Susogót gondoltam a Homonnának, a Homonnát pedig a Susogónak. A Kakasról azt hittem, hogy a Szepsy lesz, a KiKelet meglepett, legszívesebben egy Demeter Szerelmit tippletem volna rá, ha lett volna olyan a sorban, végül a kínálatból a Csontosra tippeltem.

Puskásutcalakás 2013.09.02. 20:40:11

@szenvedély S.:
Én is örültem volna, ha MÉG PLUSSZ megkóstoljuk az általad soroltakat:-) Nekem nem tűnt alkoholosnak, elég erő volt ott minden porcikában. Lehet, h két szüreti időpont volt -ez ritka dolog, de ahol találkoztam ilyesmivel, ott volt értelme.

Fiskális 2013.09.03. 00:27:31

Azért ez így a kommentekkel és re-kommenttel:-) együtt az egyik legjobb Furmint-radarképre sikeredett, amit csak olvastam mostanában. Köszönet érte.A Susogó 2011 egyébként ritka szép internetes pedigrével is rendelkezik, a műfaj egyik legemlegetettebb bora a hálón. Én sem felejtem el:-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.04. 11:08:22

@drbarta: valóban jó radarkép lett így összességében.

talán most már nem lepett meg, hogy DZ legfrissebb, 2011-es furmintjai közül a legigéretesebbek sem érték el a 7 pontot. (a nagy Szepsy kóstolótok óta gondoltam, hogy az ő boraiból csak a Szt Tamás-nak lenne erre esélye), de hogy DZ egyik furmintja sem képes többre egy Szil-völgy áráért, az visszaigazolja, hogy (nekem) nem éri meg szponzorálni. bánatomban ki is bontottam egy 2011-es Szerelmit, na azt még megéri.:-)

továbbra is úgy látom, hogy ár/értékben a tokaji furmintokból a Barakonyi, a Medve, a Csontos képes a legjobb minőséget produkálni. a Susogót még egyszer meg fogom próbálni, mert 10 €-ért megéri! hozzáteszem, biztos a remek ár/érték arány emeli a pedigréjét is, amit Fiskális állított.

viszont nekem a Szil-völgy és a Villő kívül van a komfortzónámon. előbbi még csak-csak, de utóbbi (bő 30 €-ért!) még nem elég idős, hogy az eltarthatóságát tudjam, ezért az árért legalább 10 évig kell ilyen szinten bírnia. szép és ígéretes, de szóljon, aki biztosan tudja, hogy kitart!:-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.04. 12:31:05

@szenvedély S.: A Mézes Mály 06-os májusban igen szép állapotban volt itt, szóval a 10-ből 7 év már nagyjából megvan :) (igaz ez a hárs volt és nem a furmint)
borrajongo.blog.hu/2013/05/09/tokaji_hetvege_iii_nagy_06-os_kostolo

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.04. 18:09:54

@drbarta: nézd, még ha hárslevelű is - amiben legalább akkora potenciált látok, mint a furmintban - nem köptem volna ki.:-) viszont fontos, hogy hol tárolták és ki hozta?

különösen annak fényében, hogy 2 hónapja egy Prager GV-m volt dugós és vhogy nem szeretem, ha egy 30 €-s bor dugós...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.05. 12:25:12

@szenvedély S.: Elvesztettem a fonalat...szerintem nincs bor, ami ne lenne érzékeny a tárolásra és nincs parafadugó melynél tárolástól függetlenül ne állna fenn a TCA veszélye.
Viszont ha jól tárolt száraz fehér 7 évesen remek formát mutat az már érték.

2013.09.05. 12:25:48

Irigylem a lelkesedéseteket, de nem igazán győztek meg a borok alkoholtartalmai arról, hogy nem a klasszikus túlérett történetről van itt szó, annak minden hozadékával... Amiből nekem sajnos fény évente jön ki egy kerek furmint.

Mint ahogy arról sem vagyok meggyőzve, hogy ez a száraz tokaji furmint nem egy zsákutca, de hát nem is akart engem itt senki meggyőzni semmiről, úgyhogy igyunk továbbra is, majd csak lesz valahogy.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.05. 12:51:49

@szeretemadragaszarborokat: Távol álljon, hogy meg akarjalak bármiről is győzni. Nem emlékszem a pontos alkoholokra nem is nagyon érdekel. De ha például egy F.X. Pichler vagy épp egy Franz Hirtzberger világ szinten elismert tud lenni az esetenként igencsak túlérett karakterű, 14.5 körüli alkoholokkal megáldott zászlóshajó boraikkal, akkor nem hiszem, hogy rettegni kéne egy kis érettségtől, testtől meg alkoholtól és zsákutcát kiáltani.
Ha neked nem ízlik az egy dolog, nekünk nagy élmények ezek a borok.

2013.09.05. 13:06:49

@drbarta: Én se feltétlen analitikai adatokkal kelek és fekszem, és hál' Istennek sok olyan borral találkozni, ahol egy vagy akár több kiugróan magas érték (akár cukor, akár extrakt, akár alkohol, de még sav is lehet) nem feltétlen jelent egyensúlyvesztést.

De nekem a tokaji furmintoknál ez a magas alkohol sajnos azt jelenti. Vagy legalábbis az eddig kóstolt boroknál, ebből a sorból pl. azt hiszem három bort kóstoltam, a Homonna kifejezetten tetszett, csak nekem a savérzete volt magasabb, de az idővel belesimulhat.

Az én tapasztalataim alapján viszont az alkohol sajnos nem... Mindegy is, nagyjából egyedül (vagy legalábbis kisebbségben) vagyok ezzel a véleményemmel, reméljük, csak én tévedtem el, és erre van a szép fényes tokaji jövő.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.05. 14:15:11

Szerintem nem egyetlen alkohol-értékhez tartozik az igazság. És szerintem nem is Tokaj az egyetlen borvidék, ahol különböző termelők kicsit különböző stílusban próbálják megfogalmazni az elképzeléseiket a borokon keresztül.
Én is nagyon szeretem Homonna Attila borait, mégha ez a 11-es itt és most nem is bizonyult maradandó élménynek. Ő nem is titkolja, hogy csontszáraz, gasztronomiában jól elhelyezhető, visszafogott alkoholtartalmú borokkal szeretné öregbíteni Tokaj hírnevét. Ennek a kívánalmaknak a fenti bor is teljesen eleget tett, de nekem személy szerint a 09-es birtok illetve a 08-as és főleg a 07-es Határi furmintok emlékezetesebbek voltak. Ezek mind 13-13.5 alk. körül mozognak, de ettől még nem lesznek értéktelenebben Balassa István 14-15-ös alkoholú hömpölygően gazdag borai sem. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót mint ahogy Wachau-ban is vannak akik jobb szeretik Knoll-ék visszafogottabb elegánsabb boraikat, van aki meg jobban a fent már említett F.X Pichler és Hirtbergerhez köthető túlérettebb, esetenként botritiszt sem nélkülöző alapanyagból készült nagy borait. A világ már eldöntötte, hogy mind a két stílusnak van létjogosultsága és bizony érlelhetősége is.
De hosszú életű, magas alkoholú száraz fehérekre további példa lehet még a Rhone vidék is, mondjuk a fehér CdP-k.

Puskásutcalakás 2013.09.05. 21:07:43

@szeretemadragaszarborokat: A jópofa névvel ellentétben szerencsére sokkal inkább építő a hozzászólásod! Nekünk azért nem első tapasztalatunk, hogy egy tényleg komoly Riesling sorhoz Tokajból lehet letenni méltó sort, amellyel nem kell szégyenkezni. Ehhez képest bármelyik, Magyarországon fellelhető fehér fajtából osztállyal lejjebb tudunk megjelenni. De nyugodtan elmehetünk Loire-ba, az ottani jó fehérek sem fogják romba dönteni pl. a fenti Furmint sort.
És ne feledjük, itt mindenki első generációs, Szepsy is, Demeter is. Sztem a szándék, hogy a legjobbat akarják, nem kérdőjlezhető meg. De kísérletezniük kell, és bizony becsúsznak nem olyan színvonalas tételek, mint amit esetleg szeretnénk.
Azért szerencsére közepesebb árkategóriában is vannak egész jó (sőt!) tételek!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.06. 08:40:19

@Puskásutcalakás: ezt csak annyiban vitatnám, hogy mindkét művész tevékenysége figyelemre méltó, de mostanság mintha a minőség odaveszett volna az útkeresésben.

emiatt ár/érték arányban rosszak lettek - persze köszönhetően például a menetközbeni drasztikus áremelésnek. ilyen minőségi körülmények mellett nincs lehetősége DZ-nek például, hogy a 09-es veres 5500 huf-os pinceára mellett a 11-esért már 6750 huf-ot kérjen (de minden más boráért is!)

ez természetesen igaz Szepsyre is, aki amíg nem tud megszabadulni a kőkemény kéntől, aminek 24 órát kell szellőznie palackniytás után (maga a kijelentés röhelyes ilyen árú borok mellett), addig nehéz komolyan venni. (nem tudom hány emberről olvastam itt, akik pl nem vásárolnak már Szepsy szárazat...)

ha valaki idehaza siker ér el, az rögtön jelentősen árat emel és bővíti a választékot. csakhogy a borral és az azt szponzoráló fogyasztóval szembeni alázatot nem látom. kevesebb fajtát (ez esetben dűlőszelekciót) kéne készíteni, tán jobban oda lehetne figyelni a maradék kevésre és az hosszútávon is eltartható lenne!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.09.06. 11:13:24

@Puskásutcalakás:
Az rendben van, hogy a legjobbat akarják.
Viszont az árak alapján ezt már nem csak akarni kellene... 3 rugóért még elég a szándék...
Pár hónapja összekóstoltunk Demeter Verest és Balassa Mézes-Mályt 2009-ből, sajnos a B mellett a DZ nagyon-nagyon rossz vételnek tűnt, amin azért ennyi pénzért megdöbbentem.

2013.09.07. 09:57:36

@Puskásutcalakás: Nekem elsősorban azzal van a bajom, hogy elég nagy a színvonal ingadozás, ami ilyen árazás mellett már nem igazán megengedhető.

Mindamellett, bár nem vagyok borász, de úgy tűnik, a furmintnak kell a túlérés; mivel remek cukorgyűjtő, ezért a teljes érettség eléréséig rendesen lesz mustfok, nagy valószínűséggel elszáll az alkoholja, ráadásul oxidációra hajlamos. Nagyon nehéz belőle jó száraz bort készíteni, ha meg nincs túlérés, akkor elég neutrális bort ad.

Idén augusztusban kóstoltam a Béres pince 2012-es furmintját; a korábbi évjáratok mind a 14% vagy afeletti szörnyeteg kategóriában voltak. Itt 12%-os alkohol, meg is örültem neki, nosza. Ritka nagy csalódás volt! Ilyen ízetlen, jellegtelen bort rég ittam.

Az alapokkal, középkategóriával még nagyobb bajaim vannak; nincs egy következetesen elkészített, könnyebben fogyasztható bor, talán a Patricius furmintja ebben a kategóriában üde színfolt (az utóbbi 3 évjáratra gondolok), vagy a az Oremus Mandolás. Ez utóbbi esetén meg szintén az árral vagyok gondban: 50000 palack készült pl. a 2011-esből, és 3300 az induló ár (ez kb. 11 euró). Sok. Hazai szemmel is, nemzetközi viszonylatba helyezve is sok.

Ha rámész pl. a Bortársaság honlapjára, és csinálsz egy listázást: csak olaszrizling, száraz, és csak magyar. 30 bort kapsz, aminek az árazása a következőképp alakul: 9 bor 2000 alatti, 2000-3000 között 13 bor. Így 22 bor van olyan kategóriában, ami még lőtávolban nem csak egy átlagos fogyasztónak, de még egy ilyen félművelt alkoholistának is, mint én. Ugyanez pl. Tokaj, száraz, furmint paraméterek megadásával (nem számítva a magnum palackosokat): 27 tételből mindössze 2 tétel 2000 alatt, és még 2 tétel 3000 alatt. Összesen 4 bor. Szemben az olaszrizling 22 borával.

Most erre mindenki mondhatja, hogy persze, az olaszrizlinggel is gondok vannak, össze lehet vetni egy wachaui vagy akármilyen sorral, és hogy leszerepelnek, stb. Lehet, így van, csak árban jóval szolidabb a történet, mint a furmint esetén...

És amikor kevesebbet költ az emberfia, jóval megbocsátóbb, mintha hosszas nyűglődés után rászánja magát, és nem azt kapja, amit mondjuk egy, a polcról vakon lekapott osztrák veltelini esetén meg simán megkap.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.07. 14:54:04

@szenvedély S.: Szepsy-t ha megkerdezed, egyaltalan nem hasznal sok kent, a redukcionak nevezett jelenseg keves ken mellett is elojohet, pl. okozhatja a seprontartas.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.07. 14:59:57

@szeretemadragaszarborokat: Az Oremus Mandolas az egyik legmegbizhatobb tokaji furmint immar 10 eve, es meg a 2003-as is rendben van. Hordoban erjed es hoz legalabb 6 pontot mindig. 3300Ft/11EUR, nemzetkozileg egy alacsony ar. Hasonszoru borok 15EUR kornyeken siman vannak, sok esetben dragabbak. Akkor meg nem is emlitettuk, hogy Wachau kozepkategoriaja efelett kezdodik, ennyiert acelos technobort kapsz.

Puskásutcalakás 2013.09.07. 15:16:07

@szenvedély S@Hepci: .: Egyet kell értenem, az árazásokkal tök igazad van.
@szeretemadragaszarborokat:
A szinvolal ingadozásban, azt kell lássam, igaad van. Az árazásban is sok az igazság, de Akovra hadd hivatkozzak -ha nem kommenteli, én írtam volna. Ár ügyben azért ne csak a BT-re hagyatkozz. Jó szívvel ajánlom, olcsóbb kategóriában: Tokajicum Darázskő Furmint, de próbáltam egy barikot is, amin szerencsére nem érződött a barik, viszont egész komplex volt. Illetve: AZ Netár, Dereszla Dry, Majoros (bár a 2011-es most sajna fás).
Kisebb pimncészetekben is kellemes meglepetések érhetnek, persze ehhez el kell tölteni egy jó hétvégét Tokaj vidéken. Ők sajna azért nem kerülnek elő a polcokon, mert egyrészt eladogatják helyben leginkább a lengyeleknek, ill. ami baj, h. nincs összefogás, közös megjelenés a tokaji borászok közt sem, mindenki a saját csónakjában evezget, és így szétforgácsolódik az egész. Wachauban ez másképp van...
Azért egy polcról vakon óvatosan kapj le olcsó rizlinget, mert lehet, h citromos víz élményed lesz...
na, kortyra fel:-)

2013.09.07. 17:25:42

@akov: Hát, ha ott lenne Tokaj, ahol lennie kéne, akkor nyilván ez az ár nem lenne sok. De így, ilyen elismertséggel nemzetközi viszonylatban: sok. A hazai fogyasztók meg nyilván 2000 alatt vesznek, 3000 fölé csak ünnepek/szülinap, stb. alkalmával mennek.

Ahhoz, hogy wachaui árszínvonallal indítson valaki, akár itthon, akár külföldre kacsingatva, ahhoz nyilván hoznia kéne az ottani szintet. De ez már nyilván nem az Oremus problémája, ez már borvidéki/összefogás kérdése. A 6 pontot hoz kitétellel nem értek egyet, de pont egy olyan boron vitatkoznom kár lenne, ami tényleg hosszú évek átlagában kiemelkedik a mezőnyből.

@Puskásutcalakás: Azért én jobban örülnék, ha minden pince fel tudna mutatni mondjuk egy Dereszla Dry-t, ami 1700-1800 körül beszerezhető, és a '12-es pl. remek. A BT csak irányadó, ha kiradíroznám a teljes magyar borpalettáról, azért a lap fele üres maradna.

Az összefogás kérdése: máris elértünk a dolog rákfenéjéhez; ez hiányzik a legjobban! Egy közös kódex, ami meghatározna a termékleírásokat (max. hozam hektáronként, elfogadott metszési és borkészítési módszerek, tőkeszám, stb.), kategóriák alaptól a tetejéig, és lehetne elkezdeni az alapoktól.

A polcról vakon lekapás: én itt folyamatosan összbenyomásokról beszélek, vagy próbálom megfogalmazni, mi a gondom a tokaji szárazakkal.

Természetesen mindenütt készül rossz bor. Az, hogy hosszas kóstolgatás és felhalmozott tudás birtokában fel tudsz mutatni egy jó kis furmint sort, annak lehet örülni, persze. Én is mondok egy ilyet, az utóbbi egy hónapból:

Barta pince 2011-es furmint
Dereszla Dry 2012
Karádi-Berger Narancsi 2009

A gond az, hogy emellett sok olyan bor készül, ami alkohol hangsúlyos, és kócosabb, mint ágyból most kikelt primadonna.

Változatlanul tartom: nulla borismerettel valakit beküldök egy nagy bécsi borszaküzletbe és osztrák rizlingek/GV-k közül címke alapján kiválasztatok vele 20 bort, majd ugyanezt Budapesten, hasonló árkategóriában furmintokkal: a bécsi körben több lesz a jó bor. Egyensúlyban, fineszben, eleganciában jobbak lesznek.

Azon gondolkodtam, hogy egy nagy baj van a furmintokkal; meg kell megerőltetni magam, hogy szeressem a borokat. Pedig jó lenne, ha nem lenne olyan élményem, mint Kosztolányi Pacsirtájában a szülőknek, akik egyszer csak rá kell döbbenjenek: az ő csemetéjük bizony csúnyácska...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.07. 19:36:15

@szeretemadragaszarborokat: Melyik Oremus Mandolás nem üti meg a 6p-os szintet nálad? Kíváncsi lennék. Én egyedül a 10-est nem szerettem, de még az sem volt rossz. Bőven van ott Tokaj, hogy egy csúcs birtok (aki ráadásul Vega Sicilia tulajdon) 11EUR-ra árazzon egy hordós erjesztésű fehérbort. Emlékeztetőül valahol 8 EUR-nál ér véget az alacsony árkategória (szerintem), ez tehát közép-alja. Miről beszélünk?

Amikor a Vega Siciliánál jártam tavaly, Javier Ausas, aki Spanyolország legelismertebb borásza és a világban is komoly neve van és kikérdezésem alapján fehér burgundikat előszeretettel fogyaszt, ezt mondta: "Nagyon elégedettek vagyunk a Mandolás minőségével."

Az, hogy a hazai borírásban és niche fogyasztói körben nem divatos Oremus száraz bort inni, az egy dolog. Tényleg nagyon furcsa, hogy pl. a Mandolás egy új évjáratáról senki sehol sem ír, mintha nem egy fontos bor lenne a borvidéken, valamiért nem divatos és leírták. Annyira fura nekem az, hogy amikor a Mandolás szóba kerül, mindenki olyan gúnyorosan nyilatkozik, hogy messze van az a csúcstól. Miért sajnáljuk le? Mert sok készül belőle?

Valaki mutasson nekem egy hasonló minőségű, és ekkora tételben készülő, hordós erjesztésű magyar fehérbort! Kíváncsi lennék, találna-e valamit, ami a közelébe ér!

Az sem lebecsülendő, hogy az Oremus Mandolás sok helyre eljut a világban és viszi Tokaj hírnevét. Láttam már Spanyolországban, Olaszországban és más helyeken is.

A Mandolás egy fontos tokaji bor, mégis méltatlanul leszarjuk.

2013.09.07. 21:37:05

@akov: Ha szerinted ott tart Tokaj, akkor ezzel kár is lenne vitatkoznom. Szerintem sehol se tart, de ez az én meglátásom. Ezek a nagyobb pincék gazdasági vállalkozások is, nem csak missziók a jó borért (valahol persze azok is). Évek óta masszívan veszteségesek. És itt nem konkrétan az Oremus, hanem mondjuk ez első öt-tíz, nagy területtel rendelkező pince, átlagban.

Nekem biztosan sok ez az ár. Futtattam én már eszmét bekerülés meg érték alapú árazásról, mindenki eldöntheti, hogy neki ez melyik verzió. Ha bekerülés alapú, akkor valamit iszonyat rosszul csinálnak, ha érték, akkor meg visszakanyarodtunk a Tokaj hol tart történethez. Nálam biztos nem itt, de ez egyéni percepció, olybá tűnik.

Hogy mit divat inni, mit nem, miről beszélnek, meg miről nem - én ebbe nem mennék bele, sokkal radikális vagyok ebből a szempontból, úgyhogy nem véresszájúskodok inkább. Minden esetre engem elképesztett ez a kimutatás:

www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Infografika_-_2013._januartol_juniusig

Hogy Villány ennyivel Tokaj előtt... Ez szerintem egy óriási nagy vicc, de a legrosszabb fajtából.

Örülök, ha ez a bor másutt is előfordul, nem csak itthon! Egyébként a 2007-es nekem nem tetszett, a '10-es nehéz év volt, így összességében nekem azzal a borral nem is volt gondom.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.09.07. 21:58:00

@akov: Az, hogy nem írnak sok helyen a Mandolásról, szerintem nem azért van mert lenézik/nem divatos. Egyszerűen már túl sok érdekes száraz fehér van ahhoz, hogy
mindegyikről írni lehessen. Én a 11-est kóstoltam a Furmint Februáron tetszett, terveztem is, hogy összerakok egy vertikálist a BT-nél kapható régebbi évjáratokból, de
egyszerűen nem jutok el odáig. Tokajban már annyi kedvencem van(Nobilis, Kikelet, Gizella, stb..), hogy már elég nehezen tudok ezek mellett rendszeresen más termelőktől
venni, max kóstolókon próbálok rájuk. A GM-n és rajtatok kívül, csak egyszerzős blogok vannak, mindenki saját pénzből gazdálkodik és nyilván a saját kedvenceit fogja venni és nyilván arról is fog írni. Én személy szerint nagyon szeretem az Oremust, de nekem ők elsősorban a szamorodniuk miatt érdekesek, mert az aztán tényleg valami hihetetlen jó ár/érték aránnyal bír. Annyiért ilyen minőségű természetes édesbort nem sok helyen találni a világban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.09.08. 20:38:39

@drbarta: Megkövetlek, ma a skanzenban újra kóstoltam a 2011-es Kikelet birtokbort. Szenzációs formában volt, simán 7 pont.
:)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.09. 08:02:05

@rszabi: Nagy örömmel olvastam soraidat :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.09. 15:51:55

@szeretemadragaszarborokat: @rszabi: @akov:

figyelem, csapdába estetek! akov szíve csücske a mandolás! ezt én is megszívtam már. nem érdemes folytatni!
(de mondhatom, egy cipőben járok rszabival és drbartával, akik szintén érdekesebbnek találják az Oremus édes borait, mint a Mandolást.)

azonban, nem ez a lényeg, hanem, amiről előtte volt szó: a tokaji termékpiramis hiánya, az elérhető olcsó és jó furmintok kis száma és a wachaui áron wachaui minőség nélkül árult nagymenő száraz borok. s ebben sajnos szeretem...-nak teljesen igaza van.

@akov: igazából nem a kén a lényeg, mert ha ennyit kell az elfogadható ízért szellőztetni, akkor mást csinál rosszul. hozzáteszem: nem tudom mit és nem is igazán érdekel, mert nem a magyarázatok érdekelnek, hanem az eredmény. főleg ennyiért!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.09. 16:03:14

@szenvedély S.: Csak azt mondom, a Mandolás egy fontos bor Tokaj-Hegyaljáról és nincs rossz áron.

Amúgy meg teljesen egyértelmű, hogy édes borban és aszúban az Oremus igen csak stabil pont és a legjobbak között van. Sőt.

2013.09.09. 18:54:00

@szenvedély S.: Aki a Mandolást szereti, rossz ember nem lehet! :)

Érdekes ez, hogy pont az egyik, ha nem a legjobb tokaji pince kapcsán kapunk itt hajba... Na jó, akov, meghívlak egy pohár Mandolásra, ha egyszer összefutunk! :D

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.10. 09:35:46

@akov: @szeretemadragaszarborokat: na látjátok! megint itt Mandolásoztok (egyébként egyetértetek/tünk) és megint elsikkadnak a vita fontos részei. :-D

jut eszembe: a magam részéről egyébként még talán fizetnék is olyan tartalomért, ahol egy jelentős, tokaji borász felfedi árképzésének rejtelmeit!

csite 2013.09.11. 12:02:40

@szenvedély S.: mennyi pénzt szánsz rá? :)

A témához szólva, Tokajban meglehetősen magas a termék előállítása.
A művelési mód, a munkaerő probléma, munkagéphiány, eszközszűkösség, pénzszűke(első generációsság).

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.11. 20:26:05

@csite: ennyit nem!

a költségekről:
- az aszuké valóban magasabb, a szárazaké nem hiszem.
- az ország egyik legszegényebb vidékén az árszínvonal sokkal alacsonyabb, mint másutt, vagyis a munkaerőköltség és minden másé kevesebb.
- a tőkehiány az egész országra jellemző és kevés második generációs borászt ismerek.:-)

az alapvető probléma azonban nem ez, hanem az ár/minőség aránya egyes teremlőknél.

azok a fogyasztók pedig, akik ilyen rálátással bírnak a tokaji furmintra csaknem mind megengedhetik maguknak, hogy a 20-30 €-s kísérletek helyett ugyanennyiért jó minőségű külföldi borokat vegyenek. más kérdés, hogy emocionális és egyéb okokból nem teszik.

csite 2013.09.12. 08:51:54

@szenvedély S.: a szárazakról
- az ország egyik legszegényebb vidékén elkeserítően nem akar senki dolgozni a szőlőben, aki dolgozik azt jól meg kell fizetni
- a tokaji kisbirtokok jelentős része nem családi háztájira alapozva kezdte meg a működését
- a kisbirtokok nem könnyen tudnak indulni a támogatott eszközbeszerzéseken
- a nagybirtokokon kívül, jelentősen később indult meg a befektetési, működési tőke Hegyaljára, mint sok más borvidékre

az ár/minőség arány megítélése a piac dolga hosszú távon, szerintem még nagyon az elején járunk a rendeződésnek

a fogyasztók gondolkodása is érdekes ebből a szempontból, ma pl. egy 4000Ft-os bort azt gondoljuk kevesen vesznek meg, ami részben igaz is, ha eltekintünk attól, hogy vörösboroknál ez majdnem csak az ihatóság kezdetének határa, de ott valahogy ez elfogadott, és veszik

2013.09.12. 09:36:33

@csite:

"a fogyasztók gondolkodása is érdekes ebből a szempontból, ma pl. egy 4000Ft-os bort azt gondoljuk kevesen vesznek meg, ami részben igaz is, ha eltekintünk attól, hogy vörösboroknál ez majdnem csak az ihatóság kezdetének határa, de ott valahogy ez elfogadott, és veszik"

Na, ez az, amit én se értek. És kezdem azt hinni, hogy ez is magyar piaci sajátosság... Sajnos.

csite 2013.09.12. 09:43:16

@szeretemadragaszarborokat:
Hamarabb készítettek iható borokat, keresletet támasztottak, és jól kezelték a fogyasztóikat (helyi vendéglátás is pl. ), az emberek meg nehezen fordulnak el attól, amiben megtalálják az örömüket.

2013.09.12. 09:47:40

@csite: Ebben lehet valami.

Csak nekem mindig felszalad a szemöldököm, amikor egy éghajlata és adottságai alapján fehérborokra kalibrált országban mindenki vöröset vedel... És egy olyan aszú, amivel le lehet söpörni a teljes magyar borkínálatot, és még nemzetközi szinten is fajsúlyosnak számít, meg évekig áll a polcokon...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.12. 16:12:09

@csite: némiképp meglepve olvastam amit írtál, és rájöttem, valszeg elsőkézből származó infóid lehetnek, így hiába érzem szavaidban a gazdasági ellentmondást, mégsem vitatkoznék.:-)

a vörösboros gondolat a tapasztalataim szerint, nem ennyire megengedő. környezetemben van, aki csak vörösborokat iszik és jobban áll anyagilag mint én, de 4.000 huf-ot ő sem ad ki, mert minőségben nem kapja vissza.

én akkor kezdtem el leszokni a vörösborokról, amikor megittam az első mezei kékfrankosomat Burgenlandban 2005-ben, 5,20 € volt az ára. bár ma már talán lehet 7 is, de ez elvezetett oda, hogy inkább elmenjek oda, mint kiadjak 4.000-t egy vörösért, amiből a következő palack vagy a következő évjárat megbízhatatlan. (emiatt évekig fogyasztottam hétköznapi osztrák kékfrankosokat, nagyon ritkán csalódva).

Mo-n pedig jött a következő év, ahol megint jó sok pénzt ki kellett szórni, hogy végigkóstold, melyik évjáratból most ki találta el éppen a normálisabb minőséget, élvezhetőséget.

sajnos van azért most ilyen, a vörösborokra hasonló érzésem egyes tokaji termelőkkel kapcsolatban is. mondom, ha esetleg eddig nem derült volna ki...:-)

DE vannak tokaji termelők (a 3 Grácia, + Szilágyi és Balassa + Dereszla), akiktől mindig tudok jó ár/értékben vásárolni.

apropo. vörösekből évek óta jónak tartom a Heimann Merlot-t és a Weninger Kékfrankost, annak ellenére, hogy utóbbi nem az én stílusom és alig iszom vörösöket. ők kb feleannyiba kerülnek, mint az általad említett 4 rugó.

csite 2013.09.13. 08:42:10

Az egyik legnagyobb gond valóban a kiszámíthatatlanság sok termelőnél, de hogy hazabeszéljek, szerintem Hegyalján a minőségibb termelők hozzák minden évjáratban amit kell.
Az inkább feszegetésre szorul, hogy miért vannak ekkora palackvariációk.
Nem kóstoltam még soha problémás palackot pl. se Demeternél, se Szepsynél. Mégis találkoztam már csalódást okozó palackkal tőlük.

A jóárúsított osztrák boroknál hozzá kell tenni, hogy sokkal fejlettebb technológiával, hatékonyabban, és persze erős támogatottsággal készítenek konzekvens minőségű borokat.
Az más kérdés, hogy nekem nem jön be ez a feszes, "érzelemmentes" stílus, ennek ellenére a tisztaságuk miatt szívesen iszom ilyen borokat.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.13. 15:53:53

@csite: NÁLUK én sem kóstoltam problémás palackot, az lenne ám a durva!:-)

de valahogy más az élmény utána, elsősorban Szepsynél. Demeterrel nekem csak az a bajom, hogy 22 €-ért veszek egy dűlőszelektált palackot, ami az első évben tökéletes, a másodikban kicsit gyengébb, a harmadikban drasztikus hanyatlásba kezd - kicsit gyorsan öregszenek. az azonnali minőségben valóban jók a termelők, sőt, Berecz Stephanie borait jómagam véteknek tartom kinyitni 3 éves kor előtt és egyre inkább ugyanez az érzésem Bárdos Saci 11-es sorával is!

jó kérdés, hogy mennyire érzelemmentes a stílus, az biztos, hogy nem egyformák a borok, még ebben az 5-10 €-s régióban sem és igencsak ráfekszenek arra, hogy az aéapboruk (nagyon) jó legyen. feljebb, meg már művészkednek.

a támogatottságról nem tudok, de azt sajnos én is látom, hogy olyan sok pénze van az "átlagosztráknak" az "átlagmagyarhoz" képest, hogy sokkal jobb minőséget és drágábbat engedhet meg magának. ami viszont teszik, hogy ízlésben és felelősség-vállalásban is sokkal fejlettebbek, de ez már társadalmi kérdés.

Puskásutcalakás 2013.09.13. 22:19:48

@szenvedély S.: Azért kóstolj nygodtan 30, 50 E-ért kékfrankosokat a sógoroktól, és uaz lesz a gondod, mint a drága tokajiakkal- bár művészkedést írtál, én ehelyett preztíst látok elegendő tartalom nélkül. Ezeket a Kf-eket nyugodtan kóstold össze egy jobb Weningerrel, Orsolyával, nem fognak többet mutatni, viszont egynémelyikük fásabb a fás villányiaknál. Na, akkor hol tartunk?
Ezel nem egy-egy túlárazott tokaji tételt védek, de náluk uz mevan...
Emellett, 10 E-ért nem nagyon vernek egy Kikeletet pl a Rizlingek (talán itt hasonlóan is látjuk?). Az 5-10 E kategóriában náluk sztem sok a nagyon tiszta, de közel üres bor fehérekben -hát az nekem semmit sem ér. Amellett 8 E-ért remek Zweigeltet ittam pl.
A ucsó bekezdés sajna igaz...
Ma azért ittam egy remek tokaji száraz sárgamuskotályt 6E és egy kiváló Kislaki Birtok Vöröst 5 E -ezektől sztem sárgulnának a sógorok:-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.14. 06:37:33

@Puskásutcalakás: ööööö nemm veszek 30-50 €-s kékfrankosokat, mert kevés vöröset iszom és valóban nagyon fásak lehetnek.

az idén még 30 €-sokat nem vettem, tavaly azért becsúszott 3 Prager Klaus, meg egy Prager GV - előbbiből egy elfogyott, nagyon jó volt, utóbbi dugós. manapság már 10 € felett nem veszek kóstolás nélkül se Mo-ról, se máshonnan.

nagyon sok jót találok egyébként a fehérek között Mo-n ebben a kategóriában az 5-6 pontosok közül. és tán mostanra lehet azt mondani, hogy 80%-ban megfizettem a tokaji tanulópénzt is, vagyis tudom, milyen bort, milyen eltarthatósággal, melyik termelőtől és milyen árért lehet kapni. ezekre szívesen költök 10 € felett is.

nem célom viszont, hogy e felett az összeg felett költsek az osztrák kf-ekre sem. amiket e témában írtam, inkább a "mindennapi ivóbor" kategória akkori hazai hiányáról szólt. manapság (pl az általam is kedvelt Légli Gézának köszönhetően) már kisebb lenne a gondom odahaza.:-)

apropo. kitől volt a sárgamuskotály?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.14. 07:09:45

@szenvedély S.: Már én is írni akartam, de időközben már annyi komment jött, hogy elévültnek éreztem.
Egyetértek Puskásutcalakással. Mindig mondják, hogy sógoréknál lekapunk valamit a polcról vakon és biztosan remek lesz. Nos én ezt nem tapasztaltam. Síléseinken rendre rá vagyok "fanyalodva" helyi szupermarkettek polcaira. Megmondom őszintén 5-6 euroért nem is nagyon merek már bort venni mert minden kategóriában tiszta de teljesen tartalmatlan borokba sikerült belebotanom, értsd inkább 3 mint 4 pontosakba. Hiába tiszták és hibátlanok teljesen fölöslegesnek érzem, hogy ilyenekkel terheljem a szervezetemet, a borozás nekemerről többről szól. Emelve a tétet mondjuk 8-10 euro-ig sem sokkal jobb a helyzet. Itt már megvan mondjuk a 4 pontos átlag, de a lelkesedési küszöbömet még mindig nem nagyon érik el. Hozzáteszem én ugye osztrák-buziként nem is teljesen vakon kapom le ezeket a polcról, elég sokat olvasgatok a témában, és elég sok név cseng ismerősen a polcok pásztázása közben. 10-12 euro körül már vannak érdekességek, de simán benne van az is hogy még mindig vékony technológiailag hibátlan borokat fogunk kapni.
A vörösek esetén még a számomra érdekesebb kategóriákban is teljesen felemás élményeim vannak.A Vie Vinumon pl. kifejezetten célirányosan mentem oda néhány sokra hivatott tételhez és igen az a tapasztalatom hogy annyira veszettül nem tartalmasak, viszont van jó sok minőségi hordó, amivel önmagában nem vesznek meg engem.

Puskásutcalakás 2013.09.14. 08:05:48

@szenvedély S.: Pinceköz -Abaújszánt. Én igen csípem a Sárgamuskotályt, de elég kevesen késztenek értékelhetőt. Száraz 13 alk, a fajtán belül testes, és van benne ásványosság -így jobb, mint az általam ismert Patrícius, Royal és kerházas Sm válogatás. Szárazban van esetleg jó tipped?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.09.14. 09:43:42

@Puskásutcalakás: Ugyan nem száraz, hanem félszáraz (általában 6-8g cukorral), de a Tokaj Nobilis sárgamuskotálya szerintem évről-évre az egyik legjobb ár/érték arányú és az egyik legélvezetesebb mindennapok bora Magyarországon.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.14. 15:46:23

@drbarta: én is céltudatosan mentem annakidején Rust és környékére. azóta nekem is bajom van a fával, gyakorlatilag csaak famenteset iszom, de találok még jókat, itt-ott, nemcsak kf-ből és nem fásakat.

szupermarketben nem vadászok. mindenütt ugyanazok vannak, egyszer-egyszer lehet kifogni egy 5-6 pontos tételt, szerencsével. (több jó olaszt találtam szupermarketekben, mint osztrákot!) termelőhöz kell menni kóstolni, később tőle rendelni vagy a gebietsvinothek-ek is jók, tőlük is lehet rendelni.

@Puskásutcalakás: kevés jobbat ittam, mint az rszabi által javasoltat. persze csak, ha nem szárazat keresel. ha igen, vegyél egy DZ-t 22 €-ért, biztos, hogy eltehető legalább 3 évre, mert miligramm cukor sincs benne. akkor már érdekes lehet. sztem eláll, de én nem akartam kísérletezni. persze ez ízlés kérdése, akár azonnal el is fogyaszthatod...:-)

2013.09.15. 11:50:48

@drbarta: @Puskásutcalakás: Azt áruljátok már el nekem, hogy mi az a többször hivatkozott "tiszta, de közel üres bor" és "tiszta de teljesen tartalmatlan borok"? Ízetlenek, nem elég aromásak? Savhiányosak? Nem fajtajellegesek? Vagy mi nekik a bajuk? Mit várunk el egy teljesen alapnak szánt bortól, akár így is feltehetném a kérdést?

Mert az én olvasatomban nagyjából ennyit: tiszta legyen, egyensúlyos, és lehetőleg még valamennyire fajtajelleges is. Ezeket az osztrák alapborok elég jó százalékban hozzák. Mit várnánk még tőlük?

Az meg nekem, osztrák-buzinak minimum megmosolyogtató, hogy egy olyan ország borszektorát veregetjük vállon ilyen urambátyámosan, ami jócskán előttünk... Egy olyan országból, ahol minden egyes évben újra kell kóstolni 200 vagy akárhány minőséginek mondott termelő borát az alapoktól (már ha vannak egyáltalán) egészen a csúcsig, hogy aztán abból ki lehessen hámozni valamit...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.16. 12:37:11

@szeretemadragaszarborokat: A tartalmatlan alatt azt értem, hogy tartalmatlan. :) Nem tudok rá jobb szót.
Nem látom, hogy az osztrák borászat egészéről meredek kijelentéseket tettem volna. Inkább az a vád szokott érni, hogy magyar borokkal vagyok túl kritikus, mivel Wachaut kérem rajtuk számon :)
Szóval én igazán úgy gondolom, hogy csinálnak az osztrákok mindenféle jót, mitöbb egyedit, de saját tapasztalatom az, hogy ezt nem az első szupermarkett polcáról vakon leemelt tétel fogja megadni.

Puskásutcalakás 2013.09.16. 19:00:57

@szeretemadragaszarborokat:
Na azért mérges ne legyél:-) Meg nem kérdőjelezhetem (sajnos), hogy előrébb járnak -és nem is tettem.
Konkrétan: Kóstoltam egy Muskotályt, Steinfeder, 10,5 alk. Tiszta volt, szép finom illatocska, egyensúlyos, könnyű, és szinte üres -ami annyit jelen, ha egy Orsi alapbort nyáron 4 rész szódával hígítok, elérem ezt az ízkoncentrációt. Kevésbé durva összehasonlítás -most próbáltam egy Hilltop száraz muskotályt. Ez is nagyon könnyű, de profin elkészített borocska, ám az osztráknál lényegesen több. Ott győzködnöm kellett magam, hogy bort iszom, hát ezt értem szinte üres alatt. Hiába alapbor, de minőségi bor, nem asztali -én azért ennél többet várok. Amúgy 5 E volt.

2013.09.16. 19:58:38

@drbarta: Értem. Illetve nem egészen, de sejtem, mit értesz a tartalmatlan alatt. Nem jut az eszébe róla semmi az embernek - nekem legalábbis az szokott történni, ha ilyen bort kóstolok.

Ez a vakon lekapás, úgy látom, kicsit félrecsúszott. Előfordulhat, hogy szar bort talál az emberfia, persze, sőt! Csak a "találati arány" nem mindegy; hogyha ilyesmivel kísérletezne valaki (mint ahogy nem fog, mert annál azért mindenki jobban megnézi, hová is teszi a pénzét) akkor hány alkalommal találkozna olyan borral, ami nem csak tiszta, de esetleg még van neki egyéb dimenziója is. Szerintem azért ebben jobban állnak, bár éppen mostanában látni biztató jeleket itthon is.

@Puskásutcalakás: Én is ittam már olyan zöldveltelinit itthon, ami megállta volna a helyét odakint is, csak éppen 4 euró környékén volt az ára... De ha nagyot merítünk itt is, ott is, valószínűleg az összbenyomás az lesz, hogy átlagban jobban állnak alapborok területén.

Persze nem mondom, amikor a 150. ugyanolyan grünert vagy rizlinget issza az ember, akkor azért az tényleg unalmas bír lenni. De én azért néha örülnék neki, ha itthon is ez lenne a legnagyobb bajunk... hogy aztán azon sírhassak, hogy itthon minden bor ugyanolyan! :D

Puskásutcalakás 2013.09.16. 20:32:42

@szeretemadragaszarborokat: Hát, ez bizony a nagy egyetértés pillanata:-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.09.17. 11:00:32

@Puskásutcalakás: nem a nagy egyetértés pillanata, mert még sosem volt olyan bor, amit 4 rész szódával hígítottam volna!:-)

nem mellesleg: 10,5-es alkohol mondjuk sokkal többet nem ígért, mint amit kaptál.:-)

nekem sokszor éppen az a problémám az 3-8 €-s magyar borok kategóriájában (van egyáltalán ilyen???), hogy az osztrákoknál látott megbízhatóság, megszokottság hiányzik. (mondjuk ezt országos szinten és csaknem mindenben megállapíthatjuk). másrészt mindannyian elkezdhetjük sorolni, hogy milyen csalódásokkal találkoztunk mindkét oldalról és sosem ér véget a blog. viszont ha a tényleg nagyszerű magyar találékonyságot kicsit kevernénk az osztrák megbízhatósággal szerintem meglelnénk a magyar borászat útját meredeken előre. már csak meg kéne szerveznie valakinek, amit odaát megtettek... aminek hiánya azért bosszantó, mert ez a rész a legkönnyebben másolható!
süti beállítások módosítása